標題: [智能電話] 請問 tethering 問題 [打印本頁]

作者: WHO    時間: 2015-10-14 19:41     標題: 請問 tethering 問題

我係手提電話超低用量用戶,由 Orange edge 用到而家 CMHK 3G 都冇主動轉過 plan,上次用 tethering 都大大話話係成年前嘅事,今日用時 practically 用唔到。情況係連接時部電話比到 ip 部 PC,PC 都上到網,不過 click 兩下就玩完,手機派比 PC 個 ip 都冇埋。

想請教下
1. ip 都冇埋係手機問題定 CMHK 問題?
2. 如果係 CMHK 問題,自己有冇得攪?
3. 如果冇,坊間有冇 plan 適合我咁低用量去玩?

多謝各位幫忙
作者: qcmadness    時間: 2015-10-14 19:57

唔太明
作者: WHO    時間: 2015-10-14 20:24

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-10-14 19:57 發表
唔太明
Background
我用 CMHK,因為係 Orange 時代一直帶落黎,一晌都用到 tethering。
因為好少用,唔知會唔會 CMHK 改左我個 plan 我都唔知。

今日發生事情
我晌手提開 tethering,share 上網服務比部 PC 用,開始時貌似正常,PC 攞到 ip,上到網亦入到個 page。但係 click 兩 click 就 404。Check PC 就連個 ip 都冇埋。唔知點解。
以前見過有文講,電訊公司 check 到你 session 多就知你用緊 tethering,會 block 你。唔知呢樣野同我有冇關。e.g.佢可以令我手機唔派 ip ?

有關疑問
1. 會唔會係咪我手機壞左d野?
2. 係咪 CMHK block 左我 tethering?
3. if yes to "2", 有冇網絡技巧可以令 CMHK 唔知我用 tethering?難唔難攪?
4. if 好難攪,家陣坊間有冇價錢相宜又有 tethering 嘅 plan?

咁問會唔易明d?
作者: qcmadness    時間: 2015-10-15 00:35

引用:
原帖由 WHO 於 2015-10-14 20:24 發表

Background
我用 CMHK,因為係 Orange 時代一直帶落黎,一晌都用到 tethering。
因為好少用,唔知會唔會 CMHK 改左我個 plan 我都唔知。

今日發生事情
我晌手提開 tethering,share 上網服務比部 PC 用,開始時貌似正常,PC 攞 ...
1. 無
2. 會
3. 無可能, packet有標示
4. 要問下
作者: dom    時間: 2015-10-15 00:51

4.
依家得 Sun Mobile 個限速 "4G" (128KBps)  plan 重有得比你 Tethering  (實測)
CMHK 我聽人講話係租 PKKW network (3G) 應該無block , 不過你行唔到 PKKW 可能真係block 左都唔奇

限速 LOR LOR 台 (Smartone ) 係唔可以 Tethering 去 PC 的
作者: WHO    時間: 2015-10-18 22:46

謝謝兩位。抱歉而家先回覆。

早幾日又比 epc 左。然後發現今次我將所有 epc 的 cookies 都清除後,使用普通訪客身份一樣乜都睇唔到。再攪一大輪,終於要改埋個 user agent 先正常睇得番。話時話,呢度方唔方便講呢個話題?唔方便或者好多針我就唔講啦。
作者: qcmadness    時間: 2015-10-18 23:59

引用:
原帖由 WHO 於 2015-10-18 22:46 發表
謝謝兩位。抱歉而家先回覆。

早幾日又比 epc 左。然後發現今次我將所有 epc 的 cookies 都清除後,使用普通訪客身份一樣乜都睇唔到。再攪一大輪,終於要改埋個 user agent 先正常睇得番。話時話,呢度方唔方便講呢 ...
無問題, 繼續講
作者: WHO    時間: 2015-10-19 00:31

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-10-18 23:59 發表

無問題, 繼續講
我由 WHO 呢個網名比佢地 ban 左之後都 reg 左另外幾次,我冇話人五毛冇粗口,係噴中共土共689,次次都唔知 ban 我乜,查都冇得查。

有冇人有相同經驗,有乜好D 嘅應對方法?
作者: qcmadness    時間: 2015-10-19 00:51

引用:
原帖由 WHO 於 2015-10-19 00:31 發表

我由 WHO 呢個網名比佢地 ban 左之後都 reg 左另外幾次,我冇話人五毛冇粗口,係噴中共土共689,次次都唔知 ban 我乜,查都冇得查。

有冇人有相同經驗,有乜好D 嘅應對方法? ...
無架啦
作者: WHO    時間: 2015-10-19 01:27

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-10-19 00:51 發表

無架啦
冇咁灰。

佢 block 埋我 IP 我都大把 friend 有 VPN。係想大家分享下資訊令件事方便 D 姐。
作者: BlackBird    時間: 2015-10-19 09:14

引用:
原帖由 WHO 於 2015-10-14 20:24 發表

Background

今日發生事情
我晌手提開 tethering,share 上網服務比部 PC 用,開始時貌似正常,PC 攞 ...
3. 曾經有Tethering app 可以當電話係Proxy咁過而ISP check唔到tethering, 不過無曬下文
作者: WHO    時間: 2015-10-19 14:15

引用:
原帖由 BlackBird 於 2015-10-19 09:14 發表

3. 曾經有Tethering app 可以當電話係Proxy咁過而ISP check唔到tethering, 不過無曬下文
係喎。有時間上 xdadeveloper 八八睇下條路仲行唔行到。thank you
作者: dom    時間: 2015-10-20 10:05

引用:
原帖由 WHO 於 2015/10/19 00:31 發表

有冇人有相同經驗,有乜好D 嘅應對方法? ...
個邊唔講政治
作者: dom    時間: 2015-10-20 10:07

另一方法就係落鴨記買張 $50CMHK prepaid 試下 tether
作者: dom    時間: 2015-10-20 10:11

引用:
原帖由 BlackBird 於 2015/10/19 09:14 發表

流量大佢一樣可以 BLOCK
作者: dom    時間: 2015-10-20 10:13

我發現自從佢SUN MOBILE加咗價我又唔續冇contract

佢照收$96, 但係鎖速128K, 可以tethering
作者: WHO    時間: 2015-10-20 13:31

引用:
原帖由 dom 於 2015-10-20 10:05 發表

個邊唔講政治
曾幾何時我都怕 A sir 佢地難做,WHO 個 a/c 又儲埋唔少分同唔少文(章),自問都好保守下。

自從無端被 ban 後就話之佢囉。得閒就上去開定個 a/c,間中又 login 吹兩吹做番小小記錄,有起事黎要噴時就上去噴。期間亦學識左D anonymity 知識。
作者: WHO    時間: 2015-10-20 13:34

引用:
原帖由 dom 於 2015-10-20 10:07 發表
另一方法就係落鴨記買張 $50CMHK prepaid 試下 tether
其實有冇 prepaid 係冇 expiry date 架?
作者: dom    時間: 2015-10-20 14:41

引用:
原帖由 WHO 於 2015/10/20 13:34 發表

其實有冇 prepaid 係冇 expiry date 架?

作者: little_rabbit    時間: 2015-10-30 23:44

直接買張prepaid sim~
作者: little_rabbit    時間: 2015-10-30 23:46

del~

作者: dom    時間: 2015-11-6 02:19

1. CMHK Prepaid $ 50 速度 ok .. 但只限頭 1GB , 一過就截速 同埋好快就會話你張卡無晒 credit
藍卡 packing
Tethering OK

2. LOR LOR 台 Prepaid sim (有 Nano Sim)
最貴...續 MB / GB 計錢, 玩唔到一日
Tethering 不支援

3. 3 "Network III" , 一個月 $78 2GB
入手成本高, 鴨記買 $150 張, 一個月 $78 玩 2GB 3G 慢慢碌
如果唔睇片還可以, 用到2GB 會自動鎖你 要你科水買 無得用

Tethering 應該block 左 試過分比 iPad 係上唔到網

4. PKKW 7+7
唔平, 但係快.....得14日玩

上台

1. Shit Mobile 上台 "4G  Lite 限速無限" $88+18
頭 2GB 還好, 不過通話潛水, data 收空氣嚴重, 過左 2GB limit 就 SMS 通知你過左 2GB
啟動 FUP , 鎖死 MAX 128KBps ( 電腦用實測 6~10k, 重慢過你當年用 56K Modem )
不過過左你唔科水 佢都照比你用 , 所以純收 WhatsApp (唔收 voice message/video 之類) 還可以
- 可以 tethering

2. LOR LOR 台 3GLite 限速無限
- 限左 384KBps 左右 速度, 訊號接收比以前差
- 不可以 Tethering , 要分比 Tablet / iPad 既話 不用考慮

3. CMHK "4GLite 任用限速"
- 384KBps ~ 128KBps (頭2GB 快之後就...)
- 應該可以tethering , Prepaid 都無鎖

作者: fo2live    時間: 2015-11-6 07:35

用wifi 旦,係唔係唔計Tethering?
作者: dom    時間: 2015-11-6 19:28

引用:
原帖由 fo2live 於 2015/11/6 07:35 發表
用wifi 旦,係唔係唔計Tethering?
試咗啦, 都係當一樣
作者: little_rabbit    時間: 2015-11-7 19:55

引用:
原帖由 dom 於 2015-11-6 02:19 發表

4. PKKW 7+7
唔平, 但係快.....得14日玩
邊張嚟?
作者: WHO    時間: 2015-11-9 01:53

正話再試下,又用得番 tethering 喎。
作者: alextamly    時間: 2015-11-9 11:19

引用:
原帖由 dom 於 2015-11-6 02:19 發表
1. CMHK Prepaid $ 50 速度 ok .. 但只限頭 1GB , 一過就截速 同埋好快就會話你張卡無晒 credit
藍卡 packing
Tethering OK

2. LOR LOR 台 Prepaid sim (有 Nano Sim)
最貴...續 MB / GB 計錢, 玩唔到一日 ...
3. 無鎖...用緊...有時都重可以睇下youtube..

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite