標題: [電子電玩] [OpenTTD/Locomotion] 無聊下玩左成日 OpenTTD [打印本頁]

作者: dom    時間: 2010-5-23 21:23     標題: [OpenTTD/Locomotion] 無聊下玩左成日 OpenTTD

當然單機玩有Cheat 左
我係貪過癮

作者: bebe2803    時間: 2010-5-24 13:57

我試過玩 發現除左開頭果 1,2 年之外... 只要一個人玩冇人同你爭 冇人靠害, 整翻幾條好賺既路線 好似煤果 D, 好快就印銀紙, 唔係狂填海 / 起隧道 / 起城好幾難用哂佢 = =

果 D 日本 MOD 既樓真係比原版好睇好多 更似一個城市 / 市郊 / 村...
作者: XT    時間: 2010-5-24 15:17

引用:
Originally posted by bebe2803 at 2010-5-24 13:57:
我試過玩 發現除左開頭果 1,2 年之外... 只要一個人玩冇人同你爭 冇人靠害, 整翻幾條好賺既路線 好似煤果 D, 好快就印銀紙, 唔係狂填海 / 起隧道 / 起城好幾難用哂佢 = =

果 D 日本 MOD 既樓真係比原版好睇好多 ...
呢個日本mod可以令個城既人口起相同大小之下有更高 , 變o左易玩d
作者: siupy    時間: 2010-5-24 21:14

想問下日本MOD邊度D/L ?
作者: dom    時間: 2010-5-24 22:45

引用:
Originally posted by siupy at 2010-5-24 21:14:
想問下日本MOD邊度D/L ?
OpenTTD 有下載 Addon 功能
NewGRF
作者: dom    時間: 2010-5-24 22:46

引用:
Originally posted by bebe2803 at 2010-5-24 13:57:

果 D 日本 MOD 既樓真係比原版好睇好多 ...
所以我唯有係咁起
d 飛機搵錢多過火車一倍
係後期 d 火車提速之後 追到80%
作者: dom    時間: 2010-5-24 22:55

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2010-5-24 15:17:

呢個日本mod可以令個城既人口起相同大小之下有更高 , 變o左易玩d
但係我鍾意玩客運線 既 幾好
依家個 map 問題係
d 城太多人口搭車
我舊原有d 線 又無位擴建根本負荷唔到
依家d舊線城際火車
- 第一期發展個批已經塞爆車, 好似 MTR 繁忙時間咁 車貼車
- 第二期係另一個島起既 環島線
  有一個中型多用途站 (船 + 機場 + 火車 )
  路線有預留空間擴建 , 但係d 城增長太快 站位問題 都係塞火車 + 站爆人

- 第三期 係南面個d 細鎮
  主要接駁d 細鎮去個 洲際機場, 後期擴建鐵路連埋去另一個大型機場
  (塞爆人 > 2000 人 ) 疏導人潮 , 已預留位加密班次 ,
但係都開始塞火車 (主要係 洲際機場 <-> 大型機場直線 + 環狀線D 城多左人 )

- 第四期 係最新 "MagLev" 跨越半張地圖 , 起左我十年 (反正大把錢 )
  剛剛落成通車 , 加密班次中
作者: dom    時間: 2010-5-24 23:00

MetroCity AirPort + MetroCity Rail + MetroCity Rail Link 三合一站
(有貨運站的 但係架車傻左唔識翻 Depot )

係第三代設計

原先只有 City size Airport + 普通 Terminal ( T=====T= X === >)
第二代係升左機場 做當時最高級別 "International"  (太多班次 ) + 轉 RIRO 三月台
第三代係升機場做 4x 跑道 (雙起飛雙降落) 最高流量機場 , 加 "Airport" Link
(由左邊最遠機場連接沿途市鎮既區域快線)

暫時應付到流量 OK
作者: dom    時間: 2010-5-25 01:44

Phase 4 Final Upgrade
MetroCity Airport x MetroCity Rail x MagLev Upgrade

[ Last edited by dom on 2010-5-25 at 21:08 ]
作者: dom    時間: 2010-5-25 21:10

Phase 4
作者: qcmadness    時間: 2010-5-25 21:12

Small network
作者: dom    時間: 2010-5-25 21:14

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-5-25 21:12:
Small network
同你個d Tri-Channel 比更係小巫見大巫啦
我重係用普通 Signal 詐
未用 Pre-Signal
作者: XT    時間: 2010-5-26 14:26

你張MAP點gen. 出黎? 幾好睇咁
作者: dom    時間: 2010-5-27 22:40

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2010-5-26 14:26:
你張MAP點gen. 出黎? 幾好睇咁
你要既可以 Upload 上黎
作者: pigbale    時間: 2010-5-28 01:17

新手報到

我淨係識玩細地圖, D城市一多就唔識起, 仲有我最怕D AI成日亂起野, 阻左我起鐵路, 但唔俾佢起鐵路佢就玩車仔同飛機陣, 成個畫面都係車同飛機, 認真麻煩, 結果要出矛招解決佢D車仔

仲有我又唔太識set個信號系統, 攪到成日都塞車, 有冇人可以分享下心得?
作者: XT    時間: 2010-5-28 02:32

引用:
Originally posted by dom at 2010-5-27 22:40:

你要既可以 Upload 上黎
upload啦
作者: dom    時間: 2010-11-5 22:03

引用:
原帖由 真.飛鳥 於 2010-5-28 02:32 發表

upload啦

作者: qcmadness    時間: 2010-11-6 00:25

引用:
原帖由 pigbale 於 2010-5-28 01:17 發表
新手報到

我淨係識玩細地圖, D城市一多就唔識起, 仲有我最怕D AI成日亂起野, 阻左我起鐵路, 但唔俾佢起鐵路佢就玩車仔同飛機陣, 成個 ...
學起鐵路要較無AI
作者: dom    時間: 2010-11-9 01:13

QC QC 幾時會再開 Server Multiplay
作者: qcmadness    時間: 2010-11-9 07:10

引用:
原帖由 dom 於 2010-11-9 01:13 發表
QC QC 幾時會再開 Server Multiplay
挑機?
作者: leyland1989    時間: 2010-11-19 08:06

我仲係玩緊loco... 我係咪好冇用...
玩TTD我會頭痛的.. 我覺得太難控制了...
我e家起緊條超大型(對我黎講.. )通勤鐵路 仲測試緊.. 睇下點先可能令d車唔會亂走..
作者: leyland1989    時間: 2010-11-19 08:57

起左一條自己從未起過的超大型通勤鐵路系統...
好有成功感..
開始改組緊路線
現時有一條長幹線,分3段行車  
頭同尾用4卡(2組)行駛,中段用2卡(5組)行駛
另外有4條支線
分別連接幹線中段尾站 2條(每條用一組,4卡行駛)
同埋幹線尾段尾站 2條(每條用一組,4卡行駛)
我仲不斷擴展緊...

現時想動手一次過打通整條幹線....
但中段係20年前起... .所以有d位唔夠長起4卡車既月台...
不過現時仲未飽和.. 仲可以用2卡車黎行(因為都幾密車下加上站距短... e家拉長左個中段先開始唔塞車... )...

作者: leyland1989    時間: 2010-11-19 08:58

我仲未研究倒點起4線月台... 不過好在e家2線月台都仲應付倒... (1940年.. 人口未有咁高.. )
作者: leyland1989    時間: 2010-11-19 10:39

拉長左條幹線
起多左一條支線同拉長左一條原有支線..
作者: leyland1989    時間: 2010-11-19 12:12

路線圖
作者: qcmadness    時間: 2010-11-19 12:16

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-11-19 08:58 發表
我仲未研究倒點起4線月台... 不過好在e家2線月台都仲應付倒... (1940年.. 人口未有咁高.. )
我個system好簡單...

不過全部都dual-channel以上
作者: leyland1989    時間: 2010-11-19 12:19

綠線,藍綠,紅線同橙線理論上係可以直通 不過要解決左藍線不支援4卡,以及站太密既問題...
紅線有預留位置加站.
作者: leyland1989    時間: 2010-11-19 12:21

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-11-19 12:16 發表

我個system好簡單...

不過全部都dual-channel以上
我未研究倒個走法
起過4線. 但會塞死... 要慢慢試信號同路軌..
作者: leyland1989    時間: 2010-11-19 12:50

我將Brokenhead Central Line 同埋紅線都拉長到去Oakhttam (共用軌道)
我用意係唔想Butterford 塞車....
因為唔拉長去.. d車要掉頭好麻煩.. 同埋唔夠搵另外起掉頭位.. 係原站倒頭出會搞到封左3條線...
作者: dom    時間: 2010-11-19 13:39

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-11-19 12:12 發表
路線圖
比張 Map / save 睇下
作者: dom    時間: 2010-11-19 13:41

OpenTTD
有個澳洲 Map
好正好鬼大

有興趣既版友可以開 Online content search "Australia" map

尋晚收工翻到屋企 玩到  2097 年
全部轉曬 MagLev

東西岸 (一早做左 )  ,
南北都駁曬 (198x 年代動工的, 2000 年之前完工)

南北段分左三期

1. 電氣化個期 "阿得雷得 <-> 中部 Alice Spring」 段 ( 197x 年動工, 199x 年通車) , Alice Spring <-> Darwin 段由 Alice Spring 舊站的 Monorail 接駁

2. 由於有新farm 產量幾大 + 錢多起左個新鎮係隔離
2040 年代開始 動工
新加 Maglev 專線 Service Alice Spring <-> 新鎮

2070 年延長南行線至接駁 " 阿德雷得 <-> Melborne 機場特快 MagLev "  
2080 年起全線轉 MagLev ......整左我差唔多十年

2080 年間 東岸伸延線 , 起埋一段駁通埋北部d 鎮仔都
剛剛駁曬鐵路通車了

西岸 南澳柏斯個邊 大城市駁曬 ,
差 西北岸邊d 小鎮未有任何接駁 (太細.....< 500 人個鎮駁黎 起路軌錢都補唔翻 )

不過由於太多錢 , 今晚會駁埋

舊 Save (唔係屋企個最新 Save )
Attached
作者: dom    時間: 2010-11-19 13:43

另外終於明點基本地用 Pre-Signal ....

可以引d 車自己入 > 4 個月台既站 唔駛塞住
作者: qcmadness    時間: 2010-11-19 13:53

個人心得: track selection要做得好
作者: dom    時間: 2010-11-19 19:00

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-11-19 13:53 發表
個人心得: track selection要做得好
2100 年前剛剛趕到完工

2090 年
"Northern Terrority Towns <-> Darwin Line"
西岸小鎮 連接達爾文港 支線動工

2096年
西岸北部小鎮 <-> Darwin 連接
南段鐵路通車

2098年
區域機場落成
Darwin 提升月台客運大樓 (主要係舊"南北" 線流量大, 要加月台)

但係
"NTT <-> Darwin" line 係loss 住黎做 (人口不足 )
不過大把錢

澳洲高速鐵路公司 (Australia TransRapid)
主要路線

第一期 (1950 - 2000 )

東南部都會區線
東西岸Trans-Australia Line
西岸至 中部單軌鐵路 (我認有d cheat )

第二期 (199x-2050)
南北線
阿德萊得 <-> 達爾文港
墨爾本 <-> 黃金海岸區 及 內陸農業連線

第三期 (2050-2080)

作者: leyland1989    時間: 2010-11-19 19:51

我玩緊locomotion wo
作者: dom    時間: 2010-11-19 20:56

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-11-19 19:51 發表
我玩緊locomotion wo
玩 OpenTTD 啦
作者: leyland1989    時間: 2010-11-20 00:09

引用:
原帖由 dom 於 2010-11-19 20:56 發表

玩 OpenTTD 啦
唔識玩+玩唔掂..
作者: dom    時間: 2010-11-20 00:54

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-11-20 00:09 發表

唔識玩+玩唔掂..
Locomotion 原祖黎喎
作者: leyland1989    時間: 2010-11-20 03:47

引用:
原帖由 dom 於 2010-11-20 00:54 發表

Locomotion 原祖黎喎
所以咪唔識..
MS-DOS夠係windows 7 既原祖啦..
你e家叫我用dos.. 我邊到識...
作者: leyland1989    時間: 2010-11-20 08:42

http://www.youtube.com/watch?v=k-vfIeEwO3s&feature=related

作者: qcmadness    時間: 2010-11-20 08:50

我個map太少city...

成日都谷唔到產量
作者: leyland1989    時間: 2010-11-20 09:01

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-11-20 08:50 發表
我個map太少city...

成日都谷唔到產量
我好小搞貨運..
作者: leyland1989    時間: 2010-11-20 11:31

39個站了..
作者: leyland1989    時間: 2010-11-20 13:06

20年後..
1969年
作者: qcmadness    時間: 2010-11-20 16:57

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-11-20 13:06 發表
20年後..
1969年
我玩完100年都無你咁複雜... 不過流量
作者: dom    時間: 2010-11-20 23:02

QC 會唔會玩下個澳洲 Map
作者: dom    時間: 2010-11-20 23:09

http://www.youtube.com/watch?v=hlGZQpEeXWQ&feature=related
QC 級
作者: leyland1989    時間: 2010-11-21 02:05

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-11-20 16:57 發表

我玩完100年都無你咁複雜... 不過流量
我載客未飽和
只不過係郵件爆到痴線o者..
作者: leyland1989    時間: 2010-11-21 05:55

作者: leyland1989    時間: 2010-11-21 05:56

似曾相識?
作者: leyland1989    時間: 2010-11-21 07:14

6卡編組 (8卡太長了)
作者: leyland1989    時間: 2010-11-21 07:16

市中心線
作者: dom    時間: 2010-11-21 21:26

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-11-21 05:56 發表
似曾相識?
MTR Mod ?
作者: dom    時間: 2010-11-21 22:20

Leyland 係米用左呢d  mod
http://rail.kychung.com/?p=453
作者: leyland1989    時間: 2010-11-21 23:09

引用:
原帖由 dom 於 2010-11-21 21:26 發表

MTR Mod ?
yes
作者: leyland1989    時間: 2010-11-22 12:53

玩到1992年了
就快有KTT用.. 唔洗再行60年代既九廣鐵路.. (G16拖54年版車卡)
隻game 到.. 我仲有3條線仲係用緊G16重聯拖54年版/74年版車卡.. 行足30年..
最元老級既係唯一一架G12(全盛時期都有好多.. 有D係79年換哂做M train 轉做通勤線,有d轉左做G16) 仲行緊係一條短途接駁線(果陣唔夠電車用買落黎.. 掉來掉去.. 都行過好多條線.. )
G26係最新.. 不過我好似得幾架郵政車係用G26拉..
作者: qcmadness    時間: 2010-11-22 18:22

Simple but busy lines

Passenger line係triple-dual-single-channel.
Goods line係triple-channel
Steel / Wood / Livestock / Grain line係shared quad-channel
作者: leyland1989    時間: 2010-11-22 20:32

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-11-22 18:22 發表
Simple but busy lines

Passenger line係triple-dual-single-channel.
Goods line係triple-channel
Steel / Wood / Livestock / Grain line係shared quad-channel
好小開貨運線
我就快開始.. 每一個CITY最小有一個站
e家得番幾個town仔未有站..

作者: leyland1989    時間: 2010-11-23 07:58

G16重聯拉KTT+郵政車(下)
仲有G26重聯拉KTT(上)
作者: leyland1989    時間: 2010-11-23 08:01

車頭有35年以上了 (我只係換左小量G16做G26.. ,因為KTT車卡重過70's果隻好多... 用G16起步會慢小小)
換左幾列做G26車頭... 咁岩ER20又夠鐘出.. (死.. 我好似唔記得裝re 460.... ,re460先係正正式式用黎拉ktt果隻電頭..)

作者: leyland1989    時間: 2010-11-23 09:12

批接近40年車齡既G16機頭已經退役得7788 (得番一架.. 我未想換住..)  ,有一條原本行g16既.. 電器化左.. 仲有一條. 因為轉左用ktt車卡.. 2架g16頭起步唔多夠力.. 早期換左小量做g26,後期換哂做ER20
現時最老果架柴頭係G12 (50年了)
其次就係最後一部G16 (38年)
G26 有D用左幾年就轉埋做ER20  G26好似仲有幾架行緊..  重聯既應該冇哂.. 全部都係行緊單頭...
以下.:
新版KTT ER20拖KTT車卡(所有60's車卡已經換走哂..)  
其中一條非電器化線.. 本來行G16 拖60's車卡既.. 係2003年轉哂用千九行
作者: leyland1989    時間: 2010-11-23 09:16

呢條本來係行緊M-train..
e家轉做千九..順便埋提速..

仲有一條係最新起既地下鐵... 超長.. 至少起左我7,8億.. (但回報幾可觀)
行緊東涌綫既A train...
作者: leyland1989    時間: 2010-11-23 09:18

e? 我騎左dom姐個post?
作者: qcmadness    時間: 2010-11-25 17:24

Quad-channel唔夠用
作者: dom    時間: 2010-11-26 23:21

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-11-23 09:18 發表
e? 我騎左dom姐個post?
無所謂啦
作者: qcmadness    時間: 2010-11-27 17:05

30K production achieved

Triple-channel Goods Line証明係自殺的行為
作者: dom    時間: 2010-11-27 17:29

屈機呀
作者: qcmadness    時間: 2010-11-27 17:41

引用:
原帖由 dom 於 2010-11-27 17:29 發表
屈機呀
你竟然用Lev 5?
作者: qcmadness    時間: 2010-11-27 18:07

開始明path signal點用
作者: dom    時間: 2010-11-28 00:09

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-11-27 17:41 發表

你竟然用Lev 5?
Addon 有架
作者: dom    時間: 2010-12-2 21:00

Need some help

Thru put is bad , can't push it to > 8000 goods per month

Any suggestion with the "pre-signal" design
作者: qcmadness    時間: 2010-12-2 23:56

引用:
原帖由 dom 於 2010-12-2 21:00 發表
Need some help

Thru put is bad , can't push it to > 8000 goods per month

Any suggestion with the "pre-signal" design
處理左出站位個交通先啦
作者: dom    時間: 2010-12-3 00:30

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-12-2 23:56 發表

處理左出站位個交通先啦
好似越整越衰

作者: dom    時間: 2010-12-3 16:43

頂.......10k production Max......
有時會爆上 11k ....
但係個 Network 會頂唔順
作者: qcmadness    時間: 2010-12-3 17:04

引用:
原帖由 dom 於 2010-12-3 16:43 發表
頂.......10k production Max......
有時會爆上 11k ....
但係個 Network 會頂唔順
咁你要學下點整大個network
作者: dom    時間: 2010-12-3 21:06

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-12-3 17:04 發表

咁你要學下點整大個network

玩到頭都大埋

諗黎諗去都係 11k production 左右見頂
有時會爆到上 13k .....
但係最低個陣會跌落 9.8k
作者: qcmadness    時間: 2010-12-4 14:04

引用:
原帖由 dom 於 2010-12-3 21:06 發表

玩到頭都大埋

諗黎諗去都係 11k production 左右見頂
有時會爆到上 13k .....
但係最低個陣會跌落 9.8k
學真.飛鳥夾硬分開多d channel
作者: dom    時間: 2010-12-5 00:09

今晚由頭諗過先
作者: leyland1989    時間: 2010-12-5 13:10

終於起左條4-way 6線月台既貨運線
作者: leyland1989    時間: 2010-12-5 13:17

不過最後破產收場... (1920年.. 冇需求)
純粹試起... 不過都幾成功..
作者: dom    時間: 2010-12-5 14:55

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-12-5 13:10 發表
終於起左條4-way 6線月台既貨運線
OpenTTD 定 Locomotion
作者: leyland1989    時間: 2010-12-5 16:25

引用:
原帖由 dom 於 2010-12-5 14:55 發表

OpenTTD 定 Locomotion
loco
作者: leyland1989    時間: 2010-12-5 16:28

4線行車.. 6線月台
作者: XT    時間: 2010-12-5 19:00

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-11-27 17:05 發表
30K production achieved

Triple-channel Goods Line証明係自殺的行為
未夠我癲
作者: dom    時間: 2010-12-6 01:26

改左In 同 Out
小改

In 個度 暫時未見塞車
月台陣夠頂現有 Traffic

Factory 見Production 由 10k ~ 12k 左右可以keep 到14k ~ 16k

作者: leyland1989    時間: 2010-12-6 06:58

引用:
原帖由 dom 於 2010-12-6 01:26 發表
改左In 同 Out
小改

In 個度 暫時未見塞車
月台陣夠頂現有 Traffic

Factory 見Production 由 10k ~ 12k 左右可以keep 到14k ~ 16k

作者: leyland1989    時間: 2010-12-6 10:48

我會唔會賤格左d?
btw 下面條運油車路...
條路係人地起...
我霸左中間一段仔黎比我d車行... 結果搞到人地拆左條線..
作者: leyland1989    時間: 2010-12-6 11:21

我自己有史以來.. 起過最複雜既站... (同你地果d比.. 緊係small potato )
另... 4 channel運油線
作者: leyland1989    時間: 2010-12-7 12:33

呢次麻煩..
我搞死左個農場同埋一個油井..
同埋差小小搞死左個鐵礦..
谷產量係唔係要起多d站... 而唔係一味谷流量?
作者: leyland1989    時間: 2010-12-7 12:34

1945年開始電器化 (但過多10年又可能會用返柴頭一段時間...)
作者: dom    時間: 2010-12-7 23:20

谷產量呢樣
問 真飛鳥同 QC
Locomotion 應該同 OpenTTD 無咩分別
作者: DICKXDV    時間: 2010-12-9 16:33

見到mydrivers 話e 隻game有android版.會唔會好難玩?!?!
作者: dom    時間: 2010-12-9 17:54

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2010-12-9 16:33 發表
見到mydrivers 話e 隻game有android版.會唔會好難玩?!?!
係 Android Market 有得 Download
但係9x9 個mon 太細了
作者: leyland1989    時間: 2010-12-30 06:57

4way高鐵系統
起左我差唔多8年時間.. (收地.. )
作者: leyland1989    時間: 2011-3-29 11:25

開左個新save玩..
起左條超正既捷運系統同2條4way 城際鐵路..
個路線圖真係複雜到呢..
同埋90幾列車.. 換到我痴線...
不過我e家已經連接哂所有城.... (每個town最少一個站)
作者: dom    時間: 2011-4-21 18:03

引用:
原帖由 leyland1989 於 2011/3/29 11:25 發表
開左個新save玩..
不過我e家已經連接哂所有城.... (每個town最少一個站) ...
Screen Cap ?
作者: dom    時間: 2011-8-2 11:51

引用:
原帖由 leyland1989 於 2011/3/29 11:25 發表
開左個新save玩..
不過我e家已經連接哂所有城.... (每個town最少一個站) ...
Screencap
作者: DICKXDV    時間: 2011-8-2 13:20

好似simcity

但好過simcity?

收費軟件?:shakehand
作者: dom    時間: 2011-8-2 16:19

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011/8/2 13:20 發表
好似simcity

但好過simcity?

收費軟件?:shakehand
唔同 SimCity 的
係起運輸系統的
唔駛錢
你 Google OpenTTD 就有link 免費 DL
作者: DICKXDV    時間: 2011-8-2 17:22

引用:
原帖由 dom 於 2011-8-2 16:19 發表

唔同 SimCity 的
係起運輸系統的
唔駛錢
你 Google OpenTTD 就有link 免費 DL
難唔難玩?

似個個咩建遊樂場個的game?

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite