標題: [智能電話] [安心上路]諾基亞誓言重回高階龍頭位置 絕不採用Android平臺 [打印本頁]

作者: siupy    時間: 2010-7-11 11:41     標題: [安心上路]諾基亞誓言重回高階龍頭位置 絕不採用Android平臺

調低盈利預期、Symbian平臺被指責為石器時代的產品,諾基亞正在經歷一場前所未有的質疑和挑戰。『反擊從現在開始。』諾基亞執行副總裁Anssi Vanjoki剛剛在諾基亞官方博客上發表的一篇文章的標題顯示了諾基亞目前的心態。

『我將致力於,甚至可以說我將沈迷於讓諾基亞重回高階產品的第一地位。要做到這一點,將需要超越平常的表現和努力。』Anssi Vanjoki表示。

目前諾基亞面對的局勢是,過去3年時間裡一直飽受蘋果iPhone等老對手以及谷歌Android等新對手的衝擊,特別是在智能手機市場,諾基亞雖然保持份額第一,但份額的下跌以及領導地位已經岌岌可危。

絕不採用Android平臺

在目前主流的手機行業,諾基亞是唯一一個仍然拒絕採用Android平臺,並且堅守Symbian陣線的手機廠家。但隨著諾基亞在高階智能手機市場不斷受到衝擊,諾基亞的這個策略也備受質疑。

『Symbian和MeeGo是我們智能手機上的最佳拍檔,我們沒有計劃採用別的平臺。雖然有很多傳言,但我們並沒有計劃推出Android智能手機。』Anssi Vanjoki非常明確地表示。

他同時也非常坦誠地承認了Symbian的困境:『Symbian是諾基亞智能手機所選擇的平臺。Symbian近期受到了很多指責—;有些是正確的,而有些批評偏向不公平,但經常被忽視的是Symbian佔到全球智能手機市場的五分之二。』

Anssi Vanjoki解釋,目前市面上的N8將是最後一款采用Symbian 3平臺的N系列手機。但諾基亞並非將停止推出N系列手機,采用Symbian 4平臺的N系列手機仍然是非常可能的,首款MeeGo手機也將在年內推出。

諾基亞還將對Symbian和MeeGo平臺的手機進行區分,Symbian側重於手機,而MeeGo更接近於電腦操作系統。『Symbian將重裝上陣與iPhone和Android競爭,而MeeGo則將目標清晰地放在了電腦領域。』Anssi Vanjoki說。

安心上路
作者: bluesky    時間: 2010-7-11 11:50

我最後一部nokia 機係n73....

依家係英雄用家
作者: sniperX    時間: 2010-7-11 11:53

引用:
Originally posted by siupy at 2010-7-11 11:41:
調低盈利預期、Symbian平臺被指責為石器時代的產品,諾基亞正在經歷一場前所未有的質疑和挑戰。『反擊從現在開始。』諾基亞執行副總裁Anssi Vanjoki剛剛在諾基亞官方博客上發表的一篇文章的標題顯示了諾基亞目前的 ...
我會想念你的, 一路好走.
作者: fish!    時間: 2010-7-11 14:05

個MeeGo笑大人個口
作者: 河本鬼茂    時間: 2010-7-11 14:18

如果佢肯整多d免費軟件,或許仍有一線生機。
作者: RT    時間: 2010-7-11 14:28

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-7-11 14:18:
如果佢肯整多d免費軟件,或許仍有一線生機。
就算係都唔多睇好, Symbian 同 MeeGo 而家都好似只係得番 Nokia 玩, 好難獨大.
作者: MacMonster    時間: 2010-7-11 14:38

引用:
Originally posted by RT at 2010-7-11 14:28:

就算係都唔多睇好, Symbian 同 MeeGo 而家都好似只係得番 Nokia 玩, 好難獨大.
要睇下有冇心攪. Samsung自己都出個Bada黎玩. 不過Samsung仲有出WM, Android同feature phone, Bada唔掂都未死得晒.
作者: onehitwonder    時間: 2010-7-11 16:11

引用:
Originally posted by MacMonster at 2010-7-11 14:38:

要睇下有冇心攪. Samsung自己都出個Bada黎玩. 不過Samsung仲有出WM, Android同feature phone, Bada唔掂都未死得晒.
有 Nokia 做辦, Samsung 應該會醒定小小既 ....

不過 Nokia 真係自我毀滅緊 .....
作者: onehitwonder    時間: 2010-7-11 16:17

引用:
Originally posted by siupy at 2010-7-11 11:41:
調低盈利預期、Symbian平臺被指責為石器時代的產品,諾基亞正在經歷一場前所未有的質疑和挑戰。『反擊從現在開始。』諾基亞執行副總裁Anssi Vanjoki剛剛在諾基亞官方博客上發表的一篇文章的標題顯示了諾基亞目前的 ...
Meego 夠唔夠競爭都已經成問題 ....
重要保留 Symbian 黎同 "iPhone 和 Android 競爭" ???

咁樣真係可以將最後重留底既 Nokia fans 都安心上路了.
作者: 小馬馬    時間: 2010-7-11 17:01

當日Nokia 下錯注,
大量資源放落 Symbian 度,感覺上佢地而家有少少騎虎難下了…………

就算佢夠膽轉投 Android,情況都唔樂觀;
包尾食晒大水尾,其他廠出左三四代你先出??
作者: wai-3-love    時間: 2010-7-11 17:05

唔送

PS:nokia 5220 S40
作者: PaTT    時間: 2010-7-11 17:06

我仲有部Nokia 6300
作者: rickywk    時間: 2010-7-11 17:06

擒日無聊拎部N900上手,其他唔好講,佢學Apple咁o係部機寫"Designed in Finland",但無"Made in China"
作者: hamu278    時間: 2010-7-11 17:17

引用:
Originally posted by rickywk at 2010-7-11 17:06:
擒日無聊拎部N900上手,其他唔好講,佢學Apple咁o係部機寫"Designed in Finland",但無"Made in China"
佢又冇講錯喎
作者: rickywk    時間: 2010-7-11 17:18

引用:
Originally posted by hamu278 at 2010-7-11 17:17:

佢又冇講錯喎
係成句無o左
作者: 小馬馬    時間: 2010-7-11 17:19

引用:
Originally posted by rickywk at 2010-7-11 17:06:
講開N900,
我發覺Nokia 始終有一班死忠…………

有次係A shop遇到個 no.1 網友,
拎部N900出黎讚到天上有地下無,吹到幾乎可以頂替NB咁!
我最深印象有一句,佢話「上EPC同用電腦無乜分別啊!」

痴膠花的,no.1 個 Discuz 7.2 用PC都嫌煩喇;
仲話用電話上!?
跟住我話,壇本身Discuz問題,加上你電話咁細畫面,點可能用得爽啊??

條友唔出聲,露出一副「你識得幾多」的眼神!

對住呢D自以為是,咁bias ?鴾H,都費事多講。
作者: 小馬馬    時間: 2010-7-11 17:20

引用:
Originally posted by hamu278 at 2010-7-11 17:17:

佢又冇講錯喎
但無左後半段………… Assembled in China
作者: hamu278    時間: 2010-7-11 17:24

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-7-11 17:20:

但無左後半段………… Assembled in China
消費者:「你冇講,我點知」
商人:「你唔問,點知你唔知」
商人:「你唔問,點知你唔知」
.
.
.

作者: rickywk    時間: 2010-7-11 17:25

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-7-11 17:19:

講開N900,
我發覺Nokia 始終有一班死忠…………

有次係A shop遇到個 no.1 網友,
拎部N900出黎讚到天上有地下無,吹到幾乎可以頂替NB咁!
我最深印象有一句,佢話「上EPC同用電腦無乜分別啊!」

痴 ...
乜N900個browser咁勁秋,頂得順Discuz 7.2個floating windows css?

Discuz 7.2 最大問題係個floating windows,硬膠EPC又唔Q disable o左佢
作者: 阿峰    時間: 2010-7-11 17:31

nokia低階電話都仲有好多人用
但呢個market比山寨同韓國機搶緊
作者: 小馬馬    時間: 2010-7-11 17:35

引用:
Originally posted by rickywk at 2010-7-11 17:25:

乜N900個browser咁勁秋,頂得順Discuz 7.2個floating windows css?

Discuz 7.2 最大問題係個floating windows,硬膠EPC又唔Q disable o左佢
我又唔覺佢好順暢喎…………

P.S.
好多膠人自己買左一樣野後,果樣野就係「天下無敵」喇!
作者: rickyyue    時間: 2010-7-11 17:39

用過5800後
對S60v5怕怕了
作者: 小馬馬    時間: 2010-7-11 17:42

引用:
Originally posted by rickyyue at 2010-7-11 17:39:
用過5800後
對S60v5怕怕了
5800算好少少了………

X6 先至係「終極驚嚇」!!
作者: 福頭蛋撻    時間: 2010-7-11 17:50

引用:
Originally posted by 阿峰 at 11/7/2010 17:31:
nokia低階電話都仲有好多人用
但呢個market比山寨同韓國機搶緊
都會有d難度, nokia好歹都有d名氣的
作者: hamu278    時間: 2010-7-11 18:08

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-7-11 17:42:

我曾幾何時,諗過買 5530XM 架
不過見到 5800 慘況嚴重,就打消左呢個念頭喇
作者: cheungmanhoi    時間: 2010-7-11 18:10

引用:
再見
得n8用sy3
下部就meego
孤兒
作者: cheungmanhoi    時間: 2010-7-11 18:10

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-7-11 17:42:

上左v50
幾好呀
作者: 小馬馬    時間: 2010-7-11 18:36

引用:
Originally posted by cheungmanhoi at 2010-7-11 18:10:

上左v50
幾好呀
太座之前用X6(後期上左v50),而家用 i5700………

單係玩Facebook,佢話「爽左十倍」
作者: Toes    時間: 2010-7-11 18:54

唔好理,至少Nokia仲係香港最大既手機供應商
就算全球,未來5年都應該未死得住
作者: 469394    時間: 2010-7-11 19:02

好彩我已經唔追電話好耐, 所以唔關我事
作者: onehitwonder    時間: 2010-7-11 19:49

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-7-11 17:35:

我又唔覺佢好順暢喎…………

P.S.
好多膠人自己買左一樣野後,果樣野就係「天下無敵」喇!
呢 d 好多可以連 iphone / Android 都無掂過既人 ...

依家坐地鐵見人用 58XX 上網都凳佢辛苦 ....
作者: onehitwonder    時間: 2010-7-11 19:51

引用:
Originally posted by rickywk at 2010-7-11 17:25:

果面有巴打教晌 "我的文章" 果度登入
個 floating windows 會聽話 d  ...
作者: onehitwonder    時間: 2010-7-11 19:55

引用:
Originally posted by Toes at 2010-7-11 18:54:
就係呢 d 數字令佢自滿落去 .......
個 symbian 玩左咁耐, 成個 development 可以慢到咁 ... 完全同世界脫節.
作者: bluesky    時間: 2010-7-11 19:56

不過奇又奇在....我部HERO又可以用到佢個FLOATING WINDOW 喎...
作者: 小馬馬    時間: 2010-7-11 20:10

引用:
Originally posted by bluesky at 2010-7-11 19:56:
不過奇又奇在....我部HERO又可以用到佢個FLOATING WINDOW 喎...
用係用到的,不過慢到抽筋啫………

好似我而家咁,係街用XT701上吹部,
不知幾爽!
作者: MacMonster    時間: 2010-7-11 20:26

引用:
Originally posted by onehitwonder at 2010-7-11 19:49:

呢 d 好多可以連 iphone / Android 都無掂過既人 ...

依家坐地鐵見人用 58XX 上網都凳佢辛苦 ....
我用部垃圾LG KS20都係咁上啦, 慣左就得.
作者: SilverLake    時間: 2010-7-11 20:28

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-7-11 20:10:

用係用到的,不過慢到抽筋啫………

好似我而家咁,係街用XT701上吹部,
不知幾爽!
here and discuss

#1 target users observely not you & me
作者: SilverLake    時間: 2010-7-11 20:29

引用:
Originally posted by MacMonster at 2010-7-11 20:26:

我用部垃圾LG KS20都係咁上啦, 慣左就得.
then don\'t try new model HTC/moto or ip4

can\'t turn the head back
作者: T12    時間: 2010-7-11 21:40

我係其中一個由WM轉用N記
HTC HD -> E71
作者: toby    時間: 2010-7-11 21:52

最後一部N記係5800.........
之後玩N1

只係講個MON..再篤番5800..點解咁難篤既...
作者: siupy    時間: 2010-7-11 22:14

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-7-11 17:01:
當日Nokia 下錯注,
大量資源放落 Symbian 度,感覺上佢地而家有少少騎虎難下了…………

就算佢夠膽轉投 Android,情況都唔樂觀;
包尾食晒大水尾,其他廠出左三四代你先出??
MOTO一部milestone都可以起死回生
NOIKA 爛船都仲有三斤釘
如果佢肯出 Android 都仲有希望
引用:
Originally posted by Toes at 2010-7-11 18:54:
我公司買親都係NOKIA
$3XX 一部淨打出打入果D囉
作者: poonyc    時間: 2010-7-11 22:41

引用:
Originally posted by siupy at 2010-7-11 22:14:

MOTO一部milestone都可以起死回生
NOIKA 爛船都仲有三斤釘
如果佢肯出 Android 都仲有希望

我公司買親都係NOKIA
$3XX 一部淨打出打入果D囉
我都有部3百蚊GE NOKIA 摺機~
作者: 暗黑騎士    時間: 2010-7-11 23:07

引用:
Originally posted by bluesky at 2010-7-11 11:50:
我最後一部nokia 機係n73....

依家係英雄用家
n73服役中
睇緊換邊部android好

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite