標題: [硬件] Athlon II X4 or i3 沙橋雙春? [打印本頁]

作者: hamu278    時間: 2011-4-2 16:30     標題: Athlon II X4 or i3 沙橋雙春?

我知 List B 塊板係 M.ATX 得 2 條 RAM 槽,但由於 budget 所限所以可以暫時唔考慮呢個因素

[attach]12912[/attach]
作者: wai-3-love    時間: 2011-4-2 16:42

咁講一定AMD
作者: cheungmanhoi    時間: 2011-4-2 16:47

amd 不過換Mb做880g
作者: 469394    時間: 2011-4-2 16:54

SUPPORT AMD
作者: hamu278    時間: 2011-4-2 16:58

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2011-4-2 16:47 發表
amd 不過換Mb做880g
我想問 880G 比 870 有乜優勝之處?
作者: LKNim    時間: 2011-4-2 17:01

引用:
原帖由 hamu278 於 2011-4-2 16:58 發表

同HD4350 CF
作者: hamu278    時間: 2011-4-2 19:54

我想問 i3 SB 喺 Video Encoding 方面比較好,定係 Athlon II X4??
作者: cheungmanhoi    時間: 2011-4-2 20:04

引用:
原帖由 hamu278 於 2011-4-2 16:58 發表

慳番張4350
作者: Aware    時間: 2011-4-2 20:36

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2011-4-2 20:04 發表

慳番張4350
現有呀
作者: LKNim    時間: 2011-4-2 21:09

引用:
原帖由 Aware 於 2011-4-2 20:36 發表

現有呀
Then Hybrid CF
唔洗成本又可以效能高D
作者: dom    時間: 2011-4-3 03:46

引用:
原帖由 hamu278 於 2011/4/2 16:30 發表
我知 List B 塊板係 M.ATX 得 2 條 RAM 槽,但由於 budget 所限所以可以暫時唔考慮呢個因素

點解 A 記config 唔直接用 880G / 890GX
加張 HD4350 有點......多餘既感覺
作者: dom    時間: 2011-4-3 03:46

引用:
原帖由 hamu278 於 2011/4/2 19:54 發表
我想問 i3 SB 喺 Video Encoding 方面比較好,定係 Athlon II X4??
有 QuickSync S咁既話Intel win
作者: hamu278    時間: 2011-4-3 08:39

引用:
原帖由 dom 於 2011-4-3 03:46 發表

點解 A 記config 唔直接用 880G / 890GX
加張 HD4350 有點......多餘既感覺
因為係現有物資,唔想放喺到唔用
作者: dom    時間: 2011-4-3 11:22

引用:
原帖由 hamu278 於 2011/4/3 08:39 發表

因為係現有物資,唔想放喺到唔用
如果你唔加得多卡的話
轉用 880G 會平d
作者: Aware    時間: 2011-4-3 11:38

引用:
原帖由 dom 於 2011-4-3 11:22 發表

如果你唔加得多卡的話
轉用 880G 會平d
880G冇hybird?
作者: wai-3-love    時間: 2011-4-3 11:38

引用:
原帖由 Aware 於 3/4/2011 11:38 AM 發表

880G冇hybird?

作者: lctang    時間: 2011-4-4 00:42

SB 點都會快D
轉 4G 一條....
作者: qcmadness    時間: 2011-4-4 01:28

係買就買i5...

i3太雞肋
AIIx4就..
作者: bebird    時間: 2011-4-4 09:42

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-4-4 01:28 發表
係買就買i5...

i3太雞肋
AIIx4就..
AIIx4就???
作者: qcmadness    時間: 2011-4-4 10:17

引用:
原帖由 bebird 於 2011-4-4 09:42 發表

AIIx4就???
太舊了
作者: irvingtin    時間: 2011-4-4 10:18

講真, 我反而覺得, budget 所限, 更加要諗4條 ram 槽定2條 ram 槽
作者: LKNim    時間: 2011-4-4 10:37

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-4-4 10:17 發表

太舊了
咁都得
作者: qcmadness    時間: 2011-4-4 10:40

引用:
原帖由 LKNim 於 2011-4-4 10:37 發表

咁都得
Intel果邊慳電好多
就算比自己, AMD都就出Llano
作者: bebird    時間: 2011-4-4 11:26

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-4-4 10:40 發表

Intel果邊慳電好多
so, only i3 vs X4, u prefer i3?
作者: lctang    時間: 2011-4-4 11:42

i3 都同 Q9300 咁上下
作者: LKNim    時間: 2011-4-4 11:52

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-4-4 10:40 發表

Intel果邊慳電好多
我都會出Llano
作者: hamu278    時間: 2011-4-4 17:26

多謝各位既建議

我上網睇 d 評測,好似好多都係 i3-2100 贏 AMD 平價四核…
e.g. http://www.anandtech.com/bench/Product/188?vs=289

至於 i5 就 budget ... i5-2300 貴 i3-2100 大約 $400,over 得太多了

RAM 既問題,我尋日諗諗下都係 4GB x 1,等第日 RAM 價回落加多一條 4GB

依家改到咁:
[attach]12976[/attach]
- MB 改用 MSI H61M-E33,因為有 HDMI + 5 年保養 (好似係)
(不過 Jumbo 打錯野,H61M-E33 唔係用 H67,同埋冇 USB 3.0)
- 牛牛分開買,唔用跟箱牛
一來,因為我住村屋,我驚大風大雨…
二來,CM 跟箱牛好似得 1 年保養,同埋好似要拎埋機箱去 Antec 有 3 年
不過唔知 Ching 有冇其他平少少而又 OK 既牛牛推薦呢?

依家個價都有少少 over 我心目中既價位……

作者: irvingtin    時間: 2011-4-4 17:53

差幾蚊就用 SATA3 啦....
Seagate ST31000524AS 1TB SATA3 6Gb/s /32MB HDD        HK$ 407

另外, 板仲有2個選擇: (只係我對 MSI 無咩好感)
INTEL BOX-DH61WWB3 H61,DDR3,LGA 1155,M.ATX M/B [B3 Stepping]        HK$ 535
ASRock H61M H61,DDR3,LGA 1155,HDMI,M.ATX M/B [B3 Stepping]        HK$ 555
作者: hamu278    時間: 2011-4-4 18:22

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-4-4 17:53 發表
差幾蚊就用 SATA3 啦....
Seagate ST31000524AS 1TB SATA3 6Gb/s /32MB HDD        HK$ 407

另外, 板仲有2個選擇: (只係我對 MSI 無咩好感)
INTEL BOX-DH61WWB3 H61,DDR3,LGA 1155,M.ATX M/B         HK$ 535
ASRock H61M H61,DDR ...
- 果三塊 (ASRock, Intel, MSI) 既 SATA 好似得 3.0Gb/s … 用 SATA3 有其他優勢??
- MB 方面,Intel 果塊得 VGA output ...
http://www.intel.com/products/de ... DH61WW-overview.htm
我原本都係揀 ASRock 果塊,但有 friend 話 ASRock 用料、擺位不及 MSI,保用又少兩年…

作者: LKNim    時間: 2011-4-4 23:31

Antec EA380D
作者: BlackBird    時間: 2011-4-5 00:10

引用:
原帖由 hamu278 於 2011-4-4 18:22 發表

- 果三塊 (ASRock, Intel, MSI) 既 SATA 好似得 3.0Gb/s … 用 SATA3 有其他優勢??
- MB 方面,Intel 果塊得 VGA output ...
http://www.intel.com/products/de ... DH61WW-overview.htm
我原 ...
放心, 10個有9個同你講底板用料的人都只識老吹, 這種人的意見幾乎可無視
作者: qcmadness    時間: 2011-4-5 01:05

引用:
原帖由 hamu278 於 2011-4-4 18:22 發表

我原 ...
MSI個bios都夠你死了
作者: dom    時間: 2011-4-5 02:14

引用:
原帖由 hamu278 於 2011/4/4 18:22 發表

我原 ...
如果你想比塊板 , 比 BIOS 玩自己既話你用 MSI 啦
我寧願用 ASRock / Biostar 都唔會用 MSI , 話知佢"軍規" (台灣軍規有幾好, 笑料黎架, 佢d ATI 卡,
我係冗屋講過見過 好Q 多 HD57XX / HD48XX 都係壞 MSI )

我已經Blacklist MSI Mainboard
Display 就 Blacklist MSI ATI 部份model 卡

作者: hamu278    時間: 2011-4-5 10:52

MSI BIOS 有乜事??更新問題?
作者: LKNim    時間: 2011-4-5 11:55

其實MSI冇咩問題, 有部分人係用過壞過, 但大部分人係人云亦云係咁話MSI差
自己用過P35, RAM槽死左3次
770沒事
785G沒事
790FX沒事
HD5770(公板)沒事

一般唔超頻(但我用果陣都有超), 全預設用通常都唔會出事
正常人都唔會用個BIOS, 又點會俾BIOS玩死

BTW我用落Gigabyte低階板既BIOS仲垃圾過MSI
連最基本既Default都冇, 預設電壓(已經係下限, 有加冇減)已經係超頻電壓黎, 頂佢...
(非環保人士可以無視之)

不過最穩陣都係用返Asus

作者: hamu278    時間: 2011-4-5 12:12

引用:
原帖由 LKNim 於 2011-4-5 11:55 發表
其實MSI冇咩問題, 有部分人係用過壞過, 但大部分人係人云亦云係咁話MSI差
770沒事
785G沒事
790FX沒事

正常人 ...
其實我係貪佢五年保養姐
作者: bebird    時間: 2011-4-5 13:21

引用:
原帖由 LKNim 於 2011-4-5 11:55 發表
770沒事
785G沒事
790FX沒事

正常人 ...
i use J&W 8200, also can't reduce cpu voltage even it has such setting
作者: irvingtin    時間: 2011-4-5 13:45

引用:
原帖由 hamu278 於 2011-4-5 12:12 發表

其實我係貪佢五年保養姐
講真, 5年之後, 佢幫你整到都係假啦...
5年既電腦野, 邊個知~
作者: LKNim    時間: 2011-4-5 15:31

引用:
原帖由 bebird 於 2011-4-5 13:21 發表

i use J&W 8200, also can't reduce cpu voltage even it has such setting
J&W 6150SE ITX可以降電
CPU行緊1.075V
RAM行緊1.35V

Zotac 6100 ITX預設RAM電係超左, 有得加冇得減, CPU係直接冇電壓選項
作者: Tommi_Vercetti    時間: 2011-4-5 16:00

引用:
原帖由 dom 於 2011-4-5 02:14 發表

如果你想比塊板 , 比 BIOS 玩自己既話你用 MSI 啦
我寧願用 ASRock / Biostar 都唔會用 MSI , 話知佢"軍規" (台灣軍規有幾好, 笑料黎架, 佢d ATI 卡,
我係冗屋講過見過 好Q 多 HD57XX / HD48XX 都係壞 MSI : ...
所謂軍規 = 自已mark上去就話係
作者: cheungmanhoi    時間: 2011-4-5 16:01

引用:
原帖由 BlackBird 於 2011-4-5 00:10 發表

放心, 10個有9個同你講底板用料的人都只識老吹, 這種人的意見幾乎可無視

我e加只係睇 有幾多usb3.0 用咩lan 用咩sound
用料唔睇
反正間間都係oem d電感番來自己改名
作者: LKNim    時間: 2011-4-5 16:04

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2011-4-5 16:01 發表

我e加只係睇 有幾多usb3.0 用咩lan 用咩sound
用料唔睇
反正間間都係oem d電感番來自己改名
我而家只睇幾多條PCI-E
作者: cheungmanhoi    時間: 2011-4-5 16:07

引用:
原帖由 LKNim 於 2011-4-5 16:04 發表

我而家只睇幾多條PCI-E
我要睇有無pci就真
成張se90pci
作者: LKNim    時間: 2011-4-5 16:59

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2011-4-5 16:07 發表

我要睇有無pci就真
成張se90pci
我已經由PCI sound轉變陣營去PCI-E sound

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite