標題: [平版電腦] 真係慘,M$推Surface(Tablet),呢到一個post都無 [打印本頁]

作者: rickywk    時間: 2012-6-19 08:28     標題: 真係慘,M$推Surface(Tablet),呢到一個post都無

咁又係,外觀設計都幾8-1

作者: crocodile...    時間: 2012-6-19 08:36

I don't understand why you need a trackpad when you have touchscreen or a track point would just do the job...
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 08:38

全棵機都算還可,但好鬼似RIM Playbook

作者: jackli    時間: 2012-6-19 08:40

依個gui, 分分鐘 android/ios 都寫得出
作者: DICKXDV    時間: 2012-6-19 08:45

10" ARM 機?
作者: 小馬馬    時間: 2012-6-19 09:10

而家推出,
到成熟普及起碼一兩年時間…………

其實已經好迫切,M記再唔推就水浸眼眉。
作者: alextamly    時間: 2012-6-19 09:10

引用:
原帖由 jackli 於 2012-6-19 08:40 發表
依個介面我都寫得出,問題係佢係第一個出同活用...
作者: siupy    時間: 2012-6-19 09:11

咁睇又唔係好差

作者: jackli    時間: 2012-6-19 09:12

引用:
原帖由 alextamly 於 2012-6-19 09:10 發表

依個介面我都寫得出,問題係佢係第一個出同活用...
唔見得依個gui 同個 app 可以有咩互動LO,
只系一個大大個LOGO 的shortcut

:funny :funny
作者: 小馬馬    時間: 2012-6-19 09:13

引用:
原帖由 jackli 於 2012-6-19 09:12 發表
全部實時更新嘅。
作者: bluesky    時間: 2012-6-19 09:15

佢出得太遲.... android 已經獨大....
佢又冇可能推倒apple...
作者: 妍    時間: 2012-6-19 09:21

等睇M記做第2個NOKIA
作者: ivan15    時間: 2012-6-19 09:42

引用:
原帖由 jackli 於 2012-6-19 09:12 發表

icon 全部會郁同埋update ga
作者: ivan15    時間: 2012-6-19 09:43

引用:
原帖由 於 2012-6-19 09:21 發表
你睇下你公司部機, 又睇下屋企d 機
就知道佢冇可能變第二個nokia 啦
作者: 小馬馬    時間: 2012-6-19 09:48

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 09:43 發表
呢個世界無話無可能………

10年前,如果我話Apple會獨霸一方,
大過晒Microsoft/Cisco/Oracle,你都會話「無可能」
作者: siupy    時間: 2012-6-19 09:49

我最想知道我想將一個File由桌面電腦(不論WinXP/7/8)
放落平板Windows RT 洗唔洗好似WP7 咁經zune??
如果唔洗我覺得都仲有D希望
要的話等食
最好插條USB線拉file就得
作者: 妍    時間: 2012-6-19 09:51

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 09:43 發表

以前D人都無諗過NOKIA會有今日啦
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 09:52

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-6-19 09:48 發表

呢個世界無話無可能………

10年前,如果我話Apple會獨霸一方,
大過晒Microsoft/Cisco/Oracle,你都會話「無可能」
iPad開始食緊NB市場,加埋MBA,流動性導向市場M$已經輸晒...

今代MBA,Apple都懶得改...
作者: 小馬馬    時間: 2012-6-19 09:55

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 09:52 發表

iPad開始食緊NB市場,加埋MBA,流動性導向市場M$已經輸晒...

Apple marketing好「恐怖」,睇得好準。
唔大改都夠通殺,點解唔留後著慢慢食?

你睇iPhone4S,剛公布個個媽媽聲,結果一樣賣到開巷!
死未?
作者: jackli    時間: 2012-6-19 09:59

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-6-19 09:55 發表

死未? ...
除非可以整到3D 成像 (STARWAR 果d)(依家其實都整到, 不過要霧)
或者用 腦控制 (當然唔可以太 DU)

唔系TOUCH SCREEN 都仲有排玩...
當然,. 其實APPLE 已經 有SIRI,
SIRI 系極有發展空間, 可以做HUMAN PROXY
作者: 紙羊    時間: 2012-6-19 10:11

引用:
原帖由 於 2012-6-19 09:21 發表
我頭先見到post頂頭個幾張相,
我即刻都係諗起諾基亞

等末落
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 10:13

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-6-19 09:55 發表

死未? ...
PC Ultrabook殺出o黎,Apple只係小改CPU,已經袋多1小時電量(1小時電量@MacOS,半小時電量@Win7),加埋keyboard同trackpad,繼續秒殺對手
作者: siupy    時間: 2012-6-19 10:14

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 09:52 發表

其實都有唔少人買MBA裝Windows  

作者: tamalemon    時間: 2012-6-19 10:16

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 09:42 發表

icon 全部會郁同埋update ga
有乜用~
作者: jackli    時間: 2012-6-19 10:16

百合
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 10:21

引用:
原帖由 siupy 於 2012-6-19 10:14 發表

其實都有唔少人買MBA裝Windows  
無問題o架,我自己都玩雙槍...只係消費者用行動話俾PC廠聽,你o地o既設計已經滿足唔到我.
當呢班user用多幾用OSX,隨時一去無回頭
作者: tat0801    時間: 2012-6-19 10:21     標題: 回復 22# rickywk 的帖子

well...
如果無ultrabook出現....notebook 一定死曬...
作者: {KeViN}    時間: 2012-6-19 12:34

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 10:21 發表

無問題o架,我自己都玩雙槍...只係消費者用行動話俾PC廠聽,你o地o既設計已經滿足唔到我.
當呢班user用多幾用OSX,隨時一去無回頭
其實唔用Mac OS 都得...反正佢部機都食左你一次..
老實..日常基本用..Mac OS 有時係幾方便
作者: bluesky    時間: 2012-6-19 12:41

引用:
原帖由 siupy 於 2012-6-19 09:49 發表
我最想知道我想將一個File由桌面電腦(不論WinXP/7/8)
放落平板Windows RT 洗唔洗好似WP7 咁經zune??
如果唔洗我覺得都仲有D希望
要的話等食
最好插條USB線拉file就得 ...
m$ 會叫你用skydrive
作者: ccw    時間: 2012-6-19 12:44

都係睇定d先啦……而家要下結論實在言之尚早
作者: 符碌    時間: 2012-6-19 12:51

引用:
原帖由 jackli 於 2012-6-19 08:40 發表
wp o個個就動態黎,android根本未見過有人寫得到出黎,都係得d扮o既磚
作者: 符碌    時間: 2012-6-19 12:53

老實講,我覺得部機個樣幾好睇喎,又夠實用
作者: bluesky    時間: 2012-6-19 12:55

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-19 12:53 發表
老實講,我覺得部機個樣幾好睇喎,又夠實用
外型係ok 呀
但sw
作者: hamu278    時間: 2012-6-19 12:55

引用:
原帖由 bluesky 於 2012-6-19 09:15 發表
佢出得太遲.... android 已經獨大....
佢又冇可能推倒apple...
依家 tablet 市場唔係 iPad 獨大咩?
作者: hamu278    時間: 2012-6-19 12:56

引用:
原帖由 bluesky 於 2012-6-19 12:55 發表

外型係ok 呀
但sw
講真,我覺得會易用過 Android 嘅 tab
作者: jackli    時間: 2012-6-19 12:56

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-19 12:55 發表

依家 tablet 市場唔係 iPad 獨大咩?
如果ipad 可以裝 android 就好,.,.
作者: 符碌    時間: 2012-6-19 12:58

引用:
原帖由 bluesky 於 2012-6-19 12:55 發表

外型係ok 呀
但sw
sw我就唔知啦,未熟習過唔夠膽講好唔好用,用慣同好唔好用係兩回事黎,我部機仲用緊xp,用慣就一定係xp,但好用我就唔敢包,好似d人話mac好用,但我一用就完全唔覺得好用,因為我完全唔熟習個操作
作者: hamu278    時間: 2012-6-19 13:04

引用:
原帖由 jackli 於 2012-6-19 12:56 發表

如果ipad 可以裝 android 就好,.,.
我就寧願用 iOS
Android 寫得差,搞到硬件效能發揮得唔好已經出晒名
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 13:06

但要記著:
WP8=/=Win8 RT=/=Win8 x86
我都唔知developer點攪了
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 13:07

引用:
原帖由 {KeViN} 於 2012-6-19 12:34 發表

其實唔用Mac OS 都得...反正佢部機都食左你一次..
老實..日常基本用..Mac OS 有時係幾方便
佢個Preview功能夠晒強!
作者: 符碌    時間: 2012-6-19 13:09

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-19 13:04 發表

我就寧願用 iOS
Android 寫得差,搞到硬件效能發揮得唔好已經出晒名
ipad用android,悲劇o既開始,到最後實轉返用ios
作者: ivan15    時間: 2012-6-19 13:53

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 10:13 發表

PC Ultrabook殺出o黎,Apple只係小改CPU,已經袋多1小時電量(1小時電量@MacOS,半小時電量@Win7),加埋keyboard同trackpad,繼續秒殺對手
最平果本Macbook Air
USD999, 加上咁薄的form factor
今日今刻仍然殺晒
作者: jackli    時間: 2012-6-19 13:54

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-19 13:09 發表

ipad用android,悲劇o既開始,到最後實轉返用ios
唔知點解, 我全部都系用apple 野,.,,
但系次次都會推android   真系有病
作者: ngotto    時間: 2012-6-19 14:05

引用:
原帖由 jackli 於 2012-6-19 13:54 發表

唔知點解, 我全部都系用apple 野,.,,
但系次次都會推android   真系有病
反骨仔
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 14:08

其實M$自己出branded tablet,只係迫班廠用更快腳步走向機械人...

睇下WP...Nokia半收歸M$旗下後,HTC/LG/Samsung都靜晒,求8+1 8+1其其出o的廢機去應付M$就算
作者: ivan15    時間: 2012-6-19 14:12

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 14:08 發表
其實M$自己出branded tablet,只係迫班廠用更快腳步走向機械人...

睇下WP...Nokia半收歸M$旗下後,HTC/LG/Samsung都靜晒,求8+1 8+1其其出o的廢機去應付M$就算
WP好似要收10蚊定15蚊美金license fee 每部..
但andorid 一蚊都唔收..
作者: Aware    時間: 2012-6-19 14:15

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 14:08 發表

同第一代XBOX一樣,冇人寫Apps=收皮。
作者: jackli    時間: 2012-6-19 14:18

不過唔可以否認,
ios 寫apps 真系易過 android 太多
作者: ivan15    時間: 2012-6-19 14:21

引用:
原帖由 jackli 於 2012-6-19 14:18 發表
不過唔可以否認,
ios 寫apps 真系易過 android 太多
iOS 單單係機能上出入, 螢幕大細, resolution 的變化
已經比andorid 少十萬倍

加上app store 收錢的制度, 亦令developer 鐘意寫iOS Apps
作者: Henry    時間: 2012-6-19 14:35

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 13:07 發表

好似最後正式版頂唔順人地嘈,都係加返個Start button落去.
作者: Henry    時間: 2012-6-19 14:36

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 14:21 發表

iOS 單單係機能上出入, 螢幕大細, resolution 的變化

加上app store 收錢的制度, 亦令developer 鐘意寫iOS Apps
WP7都係得一個.
WP8就應該2個,好似3GS同4/4S咁.
作者: 符碌    時間: 2012-6-19 14:38

引用:

HTC/LG/Samsung呢三間不嬲出WP都係求求其其,係HTC叫係好dd
作者: 符碌    時間: 2012-6-19 14:39

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 14:12 發表

WP好似要收10蚊定15蚊美金license fee 每部..
但andorid 一蚊都唔收..
wp只係5蚊美金每部

android係要收錢的,android有三個方案,但d廠基本上都係用要收錢o個個,好似唔只5美金,貴過wp
作者: Henry    時間: 2012-6-19 14:44

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-19 14:39 發表

wp只係5蚊美金每部

android係要收錢的,android有三個方案,但d廠基本上都係用要收錢o個個,好似唔只5美金,貴過wp
得個殼就唔洗錢.
重要另比M$授權費.
作者: Henry    時間: 2012-6-19 14:51

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-19 14:38 發表

HTC/LG/Samsung呢三間不嬲出WP都係求求其其,係HTC叫係好dd
HTC跳槽過WP8機會頗大.
不過都明白佢個縮數怪諗咩.
如果可以用返Android餡,流水線就少一條.
而家WP7仲用單核,佢又要開多條線整底板,當然唔Like.

三叔公見Android有得賺當然食盡條水.:funny
不過暗地裡都好似想用S4版GSIII整WP8.
作者: ivan15    時間: 2012-6-19 14:55

引用:
原帖由 Henry 於 2012-6-19 14:51 發表

HTC跳槽過WP8機會頗大.
不過都明白佢個縮數怪諗咩.
如果可以用返Android餡,流水線就少一條.
而家WP7仲用單核,佢又要開多條線整底板,當然唔Like.

三叔公見Android有得賺當然食盡條水.:funny
不過暗地裡都 ...
其實HTC 形勢比較惡劣
android 有三叔頂住
wp 又有nokia 頂住
作者: Henry    時間: 2012-6-19 15:04

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 14:55 發表

其實HTC 形勢比較惡劣
android 有三叔頂住
wp 又有nokia 頂住
Nokia WP有到好,就係所有Lang齊曬.
HTC就分Lang......
不過論型個人都係中意HTC.
作者: siupy    時間: 2012-6-19 15:07

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 14:21 發表

我估google過多一兩代點都係會迫廠商統一resolution
至少統一比例
唔會俾D廠鍾意點出就點出
作者: {KeViN}    時間: 2012-6-19 15:10

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 13:07 發表

平都係響屋企無野做都係上網聽歌...其實OS X 感覺上好過windows..可以自己多其他apple product..剩係itunes Mac ver 都順暢過windows:funny
之但係..呢排有時睇.wmv file..發現就算裝左Flip4Mac..用QT 開次次都要load 定buffer 一輪先開到..有無得搞?
作者: Henry    時間: 2012-6-19 15:13

引用:
原帖由 siupy 於 2012-6-19 15:07 發表

我估google過多一兩代點都係會迫廠商統一resolution
至少統一比例
2來係個UI,一個又Sense一個又KIES......
原生不知幾靚仔,D人D審美觀都唔知係邊.

3就係個Kernel......CM9竟然可以將GNx個效能提升一倍.
即係原本個Kernel,難怪WP機單核都玩得赢Android雙核.

希望5.0會做野,唔係對住WP8都咪話易搞.
而家WP7就話單核A9,WP8就玩雙核A15,Spec基本同Android睇齊.
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 15:15

引用:
原帖由 {KeViN} 於 2012-6-19 15:10 發表

平都係響屋企無野做都係上網聽歌...其實OS X 感覺上好過windows..可以自己多其他apple product..剩係itunes Mac ver 都順暢過windows:funny
之但係..呢排有時睇.wmv file..發現就算裝左Flip4Mac..用QT 開次次都 ...
無啦,boot返入windows算
作者: Aware    時間: 2012-6-19 15:15

引用:
原帖由 {KeViN} 於 2012-6-19 15:10 發表

之但係..呢排有時睇.wmv file..發現就算裝左Flip4Mac..用QT 開次次都 ...
Apple同MS勢不兩立,唔好話WMV係Mac開麻煩,Windows版Apple Software亦唔多穩定
===============================================================================================
用VM/Bootcamp啦
作者: Henry    時間: 2012-6-19 15:16

引用:

睇.mp4都係問題,唔係蘋果H264就出事.
一係試下用VLC Player,不過佢個RMVB支援就

所以我個人基本上覺得OSX同Linux無咩分別.
要多媒體都係逼住用Windows.
作者: Aware    時間: 2012-6-19 15:21

引用:
原帖由 Henry 於 2012-6-19 15:16 發表

要多媒體都係逼住用Windows. ...
Windows一個K-lite KO大部份影片
作者: bluesky    時間: 2012-6-19 15:21

引用:
原帖由 Aware 於 2012-6-19 15:15 發表

Apple同MS勢不兩立,唔好話WMV係Mac開麻煩,Windows版Apple Software亦唔多穩定
===============================================================================================
用VM/Boot ...
但我用w7 開部份wmv 都係要buffer 一輪... 一ff 就又要再buffer....
作者: hamu278    時間: 2012-6-19 15:24

引用:
原帖由 Henry 於 2012-6-19 15:13 發表

2來係個UI,一個又Sense一個又KIES......
原生不知幾靚仔,D人D審美觀都唔知係邊.

3就係個Kernel......CM9竟然可以將GNx個效能提升一倍.
即係原本個Kernel,難怪WP機單核都玩得赢Android雙核.:sos ...
希望 WP8 會有個好啲嘅中文輸入法
依家 WP7 真係笑死人,打倉頡竟然要 copy & paste,仲要唔係官方出
作者: jackli    時間: 2012-6-19 15:26

引用:
原帖由 siupy 於 2012-6-19 15:07 發表

至少統一比例
唔  會  Over  
作者: jackli    時間: 2012-6-19 15:27

引用:
原帖由 Aware 於 2012-6-19 15:15 發表

用VM/Boot ...
itunes 成日發神經嫁
作者: jackli    時間: 2012-6-19 15:27

引用:
原帖由 Aware 於 2012-6-19 15:21 發表

Windows一個K-lite KO大部份影片
purecodec 好用D
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 15:32

引用:
原帖由 Henry 於 2012-6-19 15:16 發表

要多媒體都係逼住用Windows. ...
OSX: Mplayer
作者: Henry    時間: 2012-6-19 15:32

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-19 15:24 發表

依家 WP7 真係笑死人,打倉頡竟然要 copy & paste,仲要唔係官方出
手寫.:funny
倉速對我無用,我反而想要電話果隻五筆.:funny
作者: jackli    時間: 2012-6-19 15:33

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 15:32 發表

Mplayer 應該系元祖
都可以試下vlc
作者: Henry    時間: 2012-6-19 15:33

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 15:32 發表

兼容能力同W7比點樣?
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 15:37

引用:
原帖由 Henry 於 2012-6-19 15:33 發表

兼容能力同W7比點樣?
差唔多,不過有時load字幕handle得無咁好
作者: 符碌    時間: 2012-6-19 15:42

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-19 15:24 發表

係香港用家先咁慘啫,台灣大陸完全冇問題
作者: 符碌    時間: 2012-6-19 15:43

引用:
原帖由 Henry 於 2012-6-19 15:32 發表

手寫.:funny
倉速對我無用,我反而想要電話果隻五筆.:funny
用五筆,我寧願用返手寫,個五筆我學極都學唔識
作者: Henry    時間: 2012-6-19 16:06

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-19 15:43 發表

用五筆,我寧願用返手寫,個五筆我學極都學唔識
M$五筆 = 筆順. (除非你唔識果個字)
Nokia五筆 =
作者: 符碌    時間: 2012-6-19 16:10

引用:
原帖由 Henry 於 2012-6-19 16:06 發表

M$五筆 = 筆順. (除非你唔識果個字)
Nokia五筆 =
用緊n73,個五筆成日唔知d字點解會咁打
作者: bluesky    時間: 2012-6-19 17:26

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-19 16:10 發表

用緊n73,個五筆成日唔知d字點解會咁打
X 2

但我倉頡依筆順又冇錯到喎...
作者: {KeViN}    時間: 2012-6-19 18:25

引用:

Mplayer..岩岩download 左泥試...係好dd..不過條timeline 唔準...辰飛果陣成日唔岩位..
睇怕睇mkv/wmv 呢類野都係bootcamp 返W7
作者: micmicll    時間: 2012-6-19 19:51

Keynote is now available
http://www.engadget.com/2012/06/ ... ace-keynote-online/

note14:10, epic fail
作者: siupy    時間: 2012-6-19 21:42

佢呢個keyboard既設計真係幾正

[youtube]dpzu3HM2CIo[/youtube]
作者: Heee    時間: 2012-6-19 22:59

如果3千樓下.....由intel cpu + win 8 pro + 10粒鐘使用時間都會諗下...
作者: {KeViN}    時間: 2012-6-19 23:01

引用:
原帖由 micmicll 於 2012-6-19 19:51 發表
Keynote is now available
http://www.engadget.com/2012/06/ ... ace-keynote-online/

note14:10, epic fail
:funny :funny :funny
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 23:13

引用:
原帖由 Heee 於 2012-6-19 22:59 發表
如果3千樓下.....由intel cpu + win 8 pro + 10粒鐘使用時間都會諗下...
>1kg,你點拎?
作者: Heee    時間: 2012-6-19 23:15

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 23:13 發表

>1kg,你點拎?
我當係輕d既notebook ja..

android 同 ipad 都做唔到野........notebook/netbook又太重....

睇下點先....
作者: rickywk    時間: 2012-6-19 23:18

引用:
原帖由 Heee 於 2012-6-19 23:15 發表

我當係輕d既notebook ja..

android 同 ipad 都做唔到野........notebook/netbook又太重....

睇下點先....
MBA, 13", 1.3kg ONLY!
作者: qcmadness    時間: 2012-6-20 00:50

要同apple鬥, 都係要賣solution, 單賣hardware / software唔會夠鬥
作者: 註冊    時間: 2012-6-20 01:38

作者: bebe2803    時間: 2012-6-20 09:12

新手一問, I5 隻 WP8 機可唔可以行一般 WINDOWS 既 program (例如 game...) 同埋有冇 video out

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite