標題: [網絡] 關於pccw FTTH光纖MODEM,ROUTER同NAS的問題 [打印本頁]

作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 09:21     標題: 關於pccw FTTH光纖MODEM,ROUTER同NAS的問題

情況係咁樣

唔知點解個router成日死機 (上唔到網)
今朝又入唔到nas, 要重新開過隻router先至上到網..

打算今晚試試唔用router, 直接用pccw的光纖modem拉lan線去nas同電腦, 睇下仲有無依個情況(上唔到網)

http://discuz.servebbs.com/viewt ... mp;extra=#pid998239

1. PCCW FTTH光纖MODEM 有沒有ROUTER的功能? 就是自動分配頻寬比各個PORT位的設備.

2. NAS直駁PCCW FTTH光纖MODEM , 咁NAS開PORT個D會變成點樣? 唔係好明, 有ROUTER既時候係需要開PORT比NAS通過, 咁如果無ROUTER呢? 自出自入嗎?

3........諗到再問
作者: jackli    時間: 2012-7-23 09:25

1.
FTTH MODEM
如果LAN 有好多個PORT 位, 應該有NAT (即系你所講的ROUTER 功能)
應該會分兩個REAL IP

2.
無問題的, 最緊要你知NAS 個IP,
所以要連去DDNS, 隨時可以RENEW IP
PORT 緊系要開LA, ADMIN PAGE 多數系 TDP 80
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 09:28

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 09:25 發表
1.
FTTH MODEM
如果LAN 有好多個PORT 位, 應該有NAT (即系你所講的ROUTER 功能)
應該會分兩個REAL IP

2.
無問題的, 最緊要你知NAS 個IP,
所以要連去DDNS, 隨時可以RENEW IP
PORT 緊系要開LA, ADMIN PAGE 多數系 T ...
2. 我就係唔明無左ROUTER之後, 去邊度開PORT呢?
(我本身係係SYNOLOGY NAS裏面控制台SETTING設入面去開ROUTER 既PORT. 好方便,唔洗入ROUTER搞)

NAS IP你意思係192.168.X.X依個嗎? 定係本機IP? 依個應該唔難
作者: jackli    時間: 2012-7-23 09:31

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 09:28 發表

2. 我就係唔明無左ROUTER之後, 去邊度開PORT呢?
(我本身係係SYNOLOGY NAS裏面控制台SETTING設入面去開ROUTER 既PORT. 好方便,唔洗入ROUTER搞)

NAS IP你意思係192.168.X.X依個嗎? 定係本機IP? 依個應該唔難 ...
無左ROUTER 之後, 咪姐系無左firewall, 姐系唔洗開port,
但系你都要知你個synology 拎左咩ip嫁,
所以要ddns, 因為佢拎左個real ip..
咁咪入到囉, 明唔明 annoy: annoy:
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 09:35

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 09:31 發表

無左ROUTER 之後, 咪姐系無左firewall, 姐系唔洗開port,
但系你都要知你個synology 拎左咩ip嫁,
所以要ddns, 因為佢拎左個real ip..
咁咪入到囉, 明唔明 annoy: annoy: ...
哈哈哈  如入無人之境, 唔知會唔會好危險?!

不過無計,個TP-LINK 1043ND ROUTER無無端端就會連唔到線,平時好地地無問題上網好正常,
真係唔知佢咩事.

有用ddns,應該無問題,因為我都分享比大家用,如果無ddns好唔方便
作者: jackli    時間: 2012-7-23 09:48

TP-LINK 1043ND 掉左佢買過隻LA
this
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 09:55

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 09:48 發表
this
上網check過TP-LINK 1043ND,真係有d人同我一樣情況
頂呀
要買隻好d先得, 你依個團購完左啦?
作者: jackli    時間: 2012-7-23 09:58

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 09:55 發表

上網check過TP-LINK 1043ND,真係有d人同我一樣情況
頂呀
要買隻好d先得, 你依個團購完左啦?
依隻真系好野黎
我都系隻wzr-hp-g300nh USB成日無故disconnect 所以要 砍掉重練
作者: terryho666    時間: 2012-7-23 10:06

除左早兩日bt完一輪趺速要reboot router,對隻水牛都幾滿意
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 10:07

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 09:58 發表

依隻真系好野黎
我都系隻wzr-hp-g300nh USB成日無故disconnect 所以要 砍掉重練
咁我上淘寶整隻返來先, 謝謝
作者: rickywk    時間: 2012-7-23 10:09

引用:
原帖由 terryho666 於 2012-7-23 10:06 發表
除左早兩日bt完一輪趺速要reboot router,對隻水牛都幾滿意
G300NH個wifi好鬼弱..
作者: jackli    時間: 2012-7-23 10:10

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 10:07 發表

咁我上淘寶整隻返來先, 謝謝
crazy upload download
作者: jackli    時間: 2012-7-23 10:14

12 hours already
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 10:14

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 10:10 發表

crazy upload download
你幾多mb呀個寬頻?
不過都係睇粒種子,我upload同download都1.xx mb咁去,可能咁樣拖死個router
作者: jackli    時間: 2012-7-23 10:18

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 10:14 發表

你幾多mb呀個寬頻?
不過都係睇粒種子,我upload同download都1.xx mb咁去,可能咁樣拖死個router
router 黎嫁炸...
我用黎做 NAS
wzr-hp-g300nh 好快就瓜

btw, 我download 果D咁冷門
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 10:19

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 10:18 發表

router 黎嫁炸...
我用黎做 NAS
wzr-hp-g300nh 好快就瓜

btw, 我download 果D咁冷門
你推介依隻MW4530R係咪真係掂架, 係我就買啦
作者: jackli    時間: 2012-7-23 10:22

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 10:19 發表

你推介依隻MW4530R係咪真係掂架, 係我就買啦
死士黎嫁炸, 有野唔關我事
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 10:27

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 10:22 發表

死士黎嫁炸, 有野唔關我事
我都知唔關你事呀

不過我想用摺凳姐

不過講返正題, 如果無左router, nas直接經modem,
咁就無左內聯網....又係麻煩
作者: jackli    時間: 2012-7-23 10:31

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 10:27 發表

我都知唔關你事呀

不過我想用摺凳姐

不過講返正題, 如果無左router, nas直接經modem,
咁就無左內聯網....又係麻煩
有router 系好好多的,.,.
nas 反應可要可唔要,
我可以經router WOL 開屋企部機,
一樣做到NAS 效果
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 10:34

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 10:31 發表

有router 系好好多的,.,.
nas 反應可要可唔要,
我可以經router WOL 開屋企部機,
一樣做到NAS 效果
我個nas係整ftp比大家分享野嘛, 所以我要堅持
唔通要買隻企業級/網吧級/商用級既有線路由器

作者: ccw    時間: 2012-7-23 11:05

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 10:34 發表

我個nas係整ftp比大家分享野嘛, 所以我要堅持
唔通要買隻企業級/網吧級/商用級既有線路由器

http://discuz.servebbs.com/viewt ... 9402&highlight=

Btw, have you tried to add a switch between modem and router?
作者: jackli    時間: 2012-7-23 11:16

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 11:05 發表

http://discuz.servebbs.com/viewt ... 9402&highlight=

Btw, have you tried to add a switch between modem and router?
咁不如淨系插著一部電腦
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 11:19

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 11:16 發表

咁不如淨系插著一部電腦
我有睇你地D文章, 話 "諗咁多,尋尋覓覓,真係不如自己砌返隻,一勞永逸"  呀嘛(PC ROUTER)
依個最後選擇啦

依家我諗緊方法,唔用ROUTER之下整返個內聯網, 不過個NAS好似得一個LAN PORT
不過都係諗唔掂

無ROUTER之後,無左內聯網,NAS裏面既檔案, 唔經內聯網,就要用USB HDD拖黎拖去,有D本末倒置

作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 11:34

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 11:05 發表

我沒有SWITCH呢, 有幫助嗎?
意思係咪 PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> ROUTER -> PC AND NAS
咁樣?
你隻FXG-08EP係邊度買的啊>?
淘寶得一隻仲要399人仔

作者: jackli    時間: 2012-7-23 11:51

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 11:34 發表

我沒有SWITCH呢, 有幫助嗎?
意思係咪 PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> ROUTER -> PC AND NAS
咁樣?
有switch 起碼你可以自己set 個192.168.1.xxx   有switch 就唔洗router LA
PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> PC AND NAS
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 11:54

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 11:51 發表

有switch 起碼你可以自己set 個192.168.1.xxx   有switch 就唔洗router LA
PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> PC AND NAS
又係喎, 咁姐係可以有返內聯網.

咁我去淘隻交換器先,
係咪推介pci planex FXG-08EP ???

作者: ccw    時間: 2012-7-23 12:02

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 11:54 發表

又係喎, 咁姐係可以有返內聯網.

咁我去淘隻交換器先,
係咪推介pci planex FXG-08EP ???
要留意下部modem派唔派到兩個IP.
其實我原先的提議係試下會唔會加隻switch可以令router斷線問題消失,因為見過唔少人有咁上下情況可以咁解決。

Switch的話哩隻ok,我一路用緊,SSP(Intellitech)應該有得賣。

作者: toby    時間: 2012-7-23 12:02

隻1043有冇flash過?
我bt一大堆再加emule都正常喎.
不過我set左日日5點半會reboot一次
作者: jackli    時間: 2012-7-23 12:04

引用:
原帖由 toby 於 2012-7-23 12:02 發表
我估佢系stock 無fresh 過
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 12:08

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 12:02 發表

要留意下部modem派唔派到兩個IP.
其實我原先的提議係試下會唔會加隻switch可以令router斷線問題消失,因為見過唔少人有咁上下情況可以咁解決。

Switch的話哩隻ok,我一路用緊,SSP(Intellitech)應該有得賣。 ...
咁我返去試下先, 插NOTEBOOK同DESKTOP落MODEM試下試先

另外,出兩個IP其實有咩關係?
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 12:08

引用:
咪FLASH左個唔知咩DD-WRT??唔知咩系統落去囉
我見你地整我又照跟咋嘛
作者: ccw    時間: 2012-7-23 12:12

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 12:08 發表

咁我返去試下先, 插NOTEBOOK同DESKTOP落MODEM試下試先

另外,出兩個IP其實有咩關係?
我原先的suggestion:
PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> ROUTER -> PC AND NAS
Modem都係派一個WAN IP俾router, router再自己做DHCP

如果咁
Modem肯派的話,就PC同NAS都上到網,但就會係用兩個唔同的WAN IP......但其實咁做通常要PC+NAS都24/7先會ok.....
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 12:13

引用:
E,你依招可能WORK喎, 佢自動ROBOOT但係如果佢BOOT之前已經死左機呢?
依個我今晚返去又試試先, 係DD-WRT獨有功能是嗎?
作者: ccw    時間: 2012-7-23 12:14

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 12:08 發表

咪FLASH左個唔知咩DD-WRT??唔知咩系統落去囉
我見你地整我又照跟咋嘛
你未flash之前有冇哩個問題?
其實我之前試過dd-wrt攪到router有時拎唔到WAN IP,flash返stock就冇事。
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 12:16

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 12:12 發表

我原先的suggestion:
PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> ROUTER -> PC AND NAS
Modem都係派一個WAN IP俾router, router再自己做DHCP

如果咁
Modem肯派的話,就PC同NAS都上到網,但就會係用兩個唔同的WAN IP......但其實咁做通常要PC+NAS都24/7先會ok.....
我明白你意思了.
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 12:16

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 12:14 發表

你未flash之前有冇哩個問題?
其實我之前試過dd-wrt攪到router有時拎唔到WAN IP,flash返stock就冇事。
我一買返黎就FLASH啦
有得還原返做原裝系統嗎?
作者: ccw    時間: 2012-7-23 12:17

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 12:13 發表

E,你依招可能WORK喎, 佢自動ROBOOT但係如果佢BOOT之前已經死左機呢?
依個我今晚返去又試試先, 係DD-WRT獨有功能是嗎?
可能係個折沖方法,但如果咁o岩有人up/down緊野就影響到
作者: ccw    時間: 2012-7-23 12:19

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 12:16 發表

我一買返黎就FLASH啦
有得還原返做原裝系統嗎?
應該得,但我都冇玩過1043,唔清楚步驟
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 12:22

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 12:19 發表

應該得,但我都冇玩過1043,唔清楚步驟
上網搵到,有教點刷回原廠ROM
回家試試, REBOOT都係唔最佳方法,我都認同,慢一有人DL ing斷左線就唔係咁好
作者: poonyc    時間: 2012-7-23 12:48

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 09:58 發表

依隻真系好野黎

真係無誇張~~
個人覺得絕對好過1043n
作者: jackli    時間: 2012-7-23 12:48

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 12:17 發表

可能係個折沖方法,但如果咁o岩有人up/down緊野就影響到

作者: terryho666    時間: 2012-7-23 13:03

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-23 10:09 發表

G300NH個wifi好鬼弱..
呢樣真,弱過之前隻841nd,不過我屋細,都ok
作者: jackli    時間: 2012-7-23 13:12

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-7-23 12:48 發表

真係無誇張~~
個人覺得絕對好過1043n
比D野大家睇
作者: potato    時間: 2012-7-23 13:14

睇錯野

作者: jackli    時間: 2012-7-23 13:27

引用:
原帖由 potato 於 2012-7-23 13:14 發表
睇錯野
唔夠快, 你講左D咩?
作者: potato    時間: 2012-7-23 16:21

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 13:27 發表

唔夠快, 你講左D咩?
我以為佢話pccw死server
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 19:10

還原成功了, 將ROUTER刷回原廠ROM
現在慢慢試試,看看ROUTER會不會再死機和無法連線

大家有空可幫忙測試能否連線,謝謝
http://discuz.servebbs.com/viewt ... &extra=page%3D1
作者: toby    時間: 2012-7-23 19:51

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 12:22 發表

上網搵到,有教點刷回原廠ROM
回家試試, REBOOT都係唔最佳方法,我都認同,慢一有人DL ing斷左線就唔係咁好
半夜都有影響?
仲用HTTP DL?死左唔識RESUME嫁 ?
作者: 紙羊    時間: 2012-7-23 21:52

引用:
原帖由 toby 於 2012-7-23 19:51 發表

半夜都有影響?
仲用HTTP DL?死左唔識RESUME嫁 ?
半夜如果SET左自動RESTART, 咁有人凌晨下載緊咪會斷線囉, 咁既意思

但隻ROUTER真係會半夜死機, 好奇怪. 係連唔返線

依家另一個問題係,
搵唔到TP-LINK 1043ND SET佢24小時不斷線長期連線,
係咪原裝ROM無依個功能既呢?
(已刷回原裝ROM)
作者: jackli    時間: 2012-7-23 22:50

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 21:52 發表

半夜如果SET左自動RESTART, 咁有人凌晨下載緊咪會斷線囉, 咁既意思

但隻ROUTER真係會半夜死機, 好奇怪. 係連唔返線

依家另一個問題係,
搵唔到TP-LINK 1043ND SET佢24小時不斷線長期 ...
你講咩牙
router 點會做唔到 24/7
系你個router 的問題
作者: 紙羊    時間: 2012-7-24 07:53

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 22:50 發表

你講咩牙
router 點會做唔到 24/7
系你個router 的問題
意思係你唔上網一段時間,router會自動斷線,直到你再上網,router又會自動連線,

我要set死佢唔斷,可能依隻router無,無就好啦
作者: jackli    時間: 2012-7-24 08:31

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-24 07:53 發表
意思係你唔上網一段時間,router會自動斷線,直到你再上網,router又會自動連線,

依個叫咩功能??
作者: bebird    時間: 2012-7-24 13:28

引用:
原帖由 jackli 於 23/7/2012 09:48 發表
this
using this router with PCCW 200M, but up to now, no hang
作者: bebird    時間: 2012-7-24 13:33

引用:
原帖由 jackli 於 23/7/2012 12:04 發表

我估佢系stock 無fresh 過
i use latest stock firmware, also no hang or disconnect
作者: bebird    時間: 2012-7-24 13:37

引用:
原帖由 紙羊 於 24/7/2012 07:53 發表

作者: 紙羊    時間: 2012-7-24 15:36

引用:
原帖由 bebird 於 2012-7-24 13:37 發表

謝謝, 回家再看看設定
感謝!
作者: 紙羊    時間: 2012-7-24 20:38

我知咩原因,原來選浮動IP,係沒有上圖中的 "永遠自動連線選項"
明白了
作者: 紙羊    時間: 2012-7-25 22:14

暫時回復返原裝ROUTER後,都仲未斷線死機

睇下今晚UPLOAD隻三國志12去NAS之後,會唔會半夜ROUTER死機
作者: jackli    時間: 2012-7-25 22:31

可以慳返去食富臨
作者: 紙羊    時間: 2012-7-26 09:17

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-25 22:31 發表
可以慳返去食富臨
  留返年尾升級個硬碟,無位啦
一野買個4TB返黎

作者: jackli    時間: 2012-7-26 10:02

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-26 09:17 發表

留返年尾升級個硬碟,無位啦
一野買個4TB返黎
我地會UPLOAD 多d TOKYO HOT 上黎嫁喇

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite