標題: [硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見) [打印本頁]

作者: bondleung    時間: 2012-7-26 10:07     標題: 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

部老爺機用左5年, 開始連BOOT機都有事, 夜晚會無情情RESTART, 睇來可以開始唸定.

因為會用VM 多, 所以傾向用番Intel,
Harddisk 同 Display 都唔使, 想知如果要CPU Cache 多同8GB ram 個budget有冇可能 ?

機箱想要個闊身少少, 因為有成4隻HARDDISK, 想走線好D同易清理

====================================================================
岩岩整左個SET, 求意見, 最後決定用i5 算, budget 唔夠

Intel i5 3450S
Gigabyte Z77 DS3H / Asus Q77
LG DVDRW (Tray)
8GB DDR3-1333 * 2
Antec HCG-520M
Corsair 400R

畀D意見...Thanks

作者: lctang    時間: 2012-7-26 10:16

得 i7-3___X 先岩你喎
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 10:21

引用:
原帖由 lctang 於 2012-7-26 10:16 發表
得 i7-3___X 先岩你喎
budget 可以再加既... 不過我心唸冇display + harddisk 唔使過7000 下嘛
作者: lctang    時間: 2012-7-26 10:26

i7-3930K         6 / 12         3.20 GHz         12.0 MB         2.0         Yes
i7-3820         4 / 8         3.60 GHz         10.0 MB         2.0         Yes
i7-3770K         4 / 8         3.50 GHz         8.0 MB                 2.0         Yes

不過我又諗, 買8條 ram slot 打爆 / 8Gx4 都幾爽
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 11:41

Motherboard 用邊隻好?
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 11:43

Q77

同埋你係light VM定heavy VM?
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 11:48

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 11:43 發表
Q77

同埋你係light VM定heavy VM?
點為之LIGHT /HEAVY ?
我會最盡開兩個08R2,一個LINUX
而家粒Core2DuoE8200 + 8GB RAM 岩岩夠, 所以新機都一定要起碼呢個CONFIG

同埋我見而家多左人玩XEON, 但係要夾MOTHERBOARD, 好似咁砌會平D
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 11:49

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 11:48 發表

而家粒Core2DuoE8200 + 8GB RAM 岩岩夠, 所以新機都一定要起碼呢個CONFIG

同埋我見而家多左人玩XEON, 但係要夾MOTHERBOARD, 好似咁砌會平D ...
heavy VM,Xeon無乜用
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 11:51

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 11:49 發表

heavy VM,Xeon無乜用
兩隻08R2 加 一隻 hardcoded linux
每隻起碼1GB RAM, 1CORE

咁樣叫唔叫HEAVY?
作者: lctang    時間: 2012-7-26 11:54

08 有幾多食幾多 XD
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 12:01

有冇motherboard 建議 ?
Q77 係晶片組?
作者: lctang    時間: 2012-7-26 12:07

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 12:01 發表
Q77 係晶片組?

作者: bondleung    時間: 2012-7-26 12:45

引用:
原帖由 lctang 於 2012-7-26 12:07 發表

點解ASUS 冇Q77既? 相反Z77就好多...
作者: bebird    時間: 2012-7-26 12:46

引用:
原帖由 bondleung 於 26/7/2012 12:45 發表

Intel original MB has Q77 chipset
作者: ccw    時間: 2012-7-26 12:47

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 12:45 發表

因為ASUS只賣玩具
作者: 紙羊    時間: 2012-7-26 12:53

我有粒 i7 920
技嘉ga-ex58-ud4p底板
3條2G corsair ram (6G)
ATI 4780 X 2
有無興趣
作者: YCST    時間: 2012-7-26 13:37

最近我都出左部機行VM

Intel DQ77MK
Core i5-3550
Kingston 4GBx2 + 2GBx2 (遲下諗住2GBx2轉成8GBx2)
Hitachi 2TBx2

不過塊Intel板都幾有中伏既感覺,裝張PCI-E既Realtek network card會認唔到
作者: YCST    時間: 2012-7-26 13:47

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 12:01 發表
Q77 係晶片組?
玩VM一般黎講支援到x86 virtualization(VT-x/AMD-V)就得,大部份而家買到既板同CPU都支援
如果你需要用到PCI passthrough (VT-d/IOMMU)先一定要Q77 chipset
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 13:55     標題: 回復 18# YCST 的帖子

PCI passthrough 又好似唔太需要..
不過ASUS 同GIGA 都好少 Q77 motherboard

我自己偏好gigabyte,不過D人話好似質素差左好多, 呢期有冇好既板推介

不過budget 好似唔夠買I7, 可能要焗住買I5

作者: bondleung    時間: 2012-7-26 13:55     標題: 回復 16# 紙羊 的帖子

唔會買啦...
自己唸住砌部新既, 起碼用番5年...
作者: kcwk    時間: 2012-7-26 15:47

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-26 12:53 發表
我有粒 i7 920
技嘉ga-ex58-ud4p底板
3條2G corsair ram (6G)
ATI 4780 X 2
有無興趣
d 相, 熟口熟面既
只似曾經見過
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 18:25

引用:
原帖由 kcwk 於 2012-7-26 15:47 發表

d 相, 熟口熟面既
只似曾經見過
三手貨...
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 20:20

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 11:48 發表

同埋我見而家多左人玩XEON, 但係要夾MOTHERBOARD, 好似咁砌會平D ...
CPU loading高唔高?
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 20:20

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 12:45 發表

Q77接近商用
作者: alextamly    時間: 2012-7-26 20:31

砌時出聲..我都想砌部server...兩個人買應該可以平d卦......
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 20:36

http://www.anandtech.com/show/55 ... ridge-for-servers/6

呢頁, 你應該有少少興趣
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 22:09     標題: 回復 26# qcmadness 的帖子

XEON 要夾乜野Motherboard 先用到?
我兩個同事買左MSI

我寧願用番D正經CONFIG 都唔去較菲...
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 22:14     標題: 回復 25# alextamly 的帖子

岩岩抺完塵
部機又好似無乜野, 不過都係睇定無死...
部機07年11月買, 塊motherboard用到而家.

作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 22:19

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 22:09 發表
XEON 要夾乜野Motherboard 先用到?
我兩個同事買左MSI

我寧願用番D正經CONFIG 都唔去較菲...
如果你係light VM, 根本唔應該用Xeon
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 22:24

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 22:19 發表

如果你係light VM, 根本唔應該用Xeon
因為用唔盡粒U ?
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 22:28

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 22:24 發表
因為用唔盡粒U ?
HT對VM唔一定係幫助
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 22:31

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 22:28 發表

HT對VM唔一定係幫助
唔知呀.. 佢地用ESXi 再唔知點..
做IT既, 可能有自己見解吧, 不過HT冇用都可以閂左佢既.
作者: alextamly    時間: 2012-7-26 22:38

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 22:14 發表
岩岩抺完塵
部機又好似無乜野, 不過都係睇定無死...
部機07年11月買, 塊motherboard用到而家.
唔緊要,我想整部機做埋testing機遮!
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 22:40

引用:
原帖由 alextamly 於 2012-7-26 22:38 發表

唔緊要,我想整部機做埋testing機遮!
我怕你有排等..
而家係個機箱死FAN, 真係"等"收_..

作者: alextamly    時間: 2012-7-26 22:51

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 22:40 發表

我怕你有排等..
而家係個機箱死FAN, 真係得收_..

作者: bondleung    時間: 2012-7-26 23:05

引用:
原帖由 alextamly 於 2012-7-26 22:51 發表

我打錯字, 應該係"等" 唔係得...

呢2晚通宵開機會開開下reboot.
之後掃完塵又發覺死左機箱FAN, 而家真係等收_...
作者: 符碌    時間: 2012-7-26 23:25

我個LIST,唔知AMD RAM 1333 4GB 一條幾錢,唔知砌唔砌夠16GB好,同埋HDD,到底應唔應該買2TB,如果唔係就會買返WD BLUE 1TB唔買日立,底板 DISPLAY CARD,都唔知揀得o岩唔o岩

Hitachi Deskstar HDS723020BLA642 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
數量:1         價錢: HK$ 895       
ASRock A75 Pro4-M AMD A75,DDR3,Socket FM1 (APU),USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
數量:1         價錢: HK$ 659       
AMD Athlon II X4 651K 3.0GHz CPU [Socket FM1] AD651KWNGXBOX 盒裝
數量:1         價錢: HK$ 589       
ANTEC HCG520 High Current Gamer 520W 80Plus Bronze 火牛
數量:1         價錢: HK$ 540       
SilverStone 精準系列 PS07B 黑色 Micro 直立式機殼
數量:1         價錢: HK$ 590       
Plextor PX-890SA 24X DVD Writer /SATA 盒裝
數量:1         價錢: HK$ 195       
MSI微星 DI-R7770G1 HD7770 DVI/HDMI/DP Armor FAN 1GB GDDR5 顯示卡
數量:1         價錢: HK$ 970       
總數量: 7        總數: HK$ 4438
作者: YCST    時間: 2012-7-26 23:30

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 13:55 發表
PCI passthrough 又好似唔太需要..
不過ASUS 同GIGA 都好少 Q77 motherboard

我自己偏好gigabyte,不過D人話好似質素差左好多, 呢期有冇好既板推介

不過budget 好似唔夠買I7, 可能要焗住買I5 ...
ASUS都有塊Q77既板
但香港應該無得賣
基本上得返Intel板
同埋你玩ESX既話可能會有d麻煩,佢好似唔支持Intel DQ77MK其中一張onboard NIC

如果你肯定唔需要PCI passthrough,Z77會多好多選擇~
但係驚你玩玩下會後悔,諗清楚先好
作者: XT    時間: 2012-7-26 23:31

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:30 發表

ASUS都有塊Q77既板
但香港應該無得賣
基本上得返Intel板
同埋你玩ESX既話可能會有d麻煩,佢好似唔支持Intel DQ77MK其中一張onboard NIC

如果你肯定唔需要PCI passthrough,Z77會多好多選擇~
但係驚你玩玩下 ...
要要的話就打個電話同漢科吹吹水
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:31

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-26 23:25 發表
我個LIST,唔知AMD RAM 1333 4GB 一條幾錢,唔知砌唔砌夠16GB好,同埋HDD,到底應唔應該買2TB,如果唔係就會買返WD BLUE 1TB唔買日立,底板 DISPLAY CARD,都唔知揀得o岩唔o岩

Hitachi Deskstar HDS723020BLA642 ...
暫時唔駛16GB
作者: YCST    時間: 2012-7-26 23:35

同埋初步睇
剩係行兩個Server 2008同埋1個Linux
唔計VM裡面有無行咩特別applications
我覺得個loading唔會真係好大
我都覺得唔需要買好勁既CPU
作者: 符碌    時間: 2012-7-26 23:36

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:31 發表

暫時唔駛16GB
下年隻Simcity,唔知點

MSI display 冇問題嗎,HIS又會唔會好D
asrock塊板又ok嗎,定係唔洗買咁貴都得
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:36

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-26 23:36 發表

下年隻Simcity,唔知點

MSI display 冇問題嗎,HIS又會唔會好D
asrock塊板又ok嗎,定係唔洗買咁貴都得
8GB以上已經玩死好多機, 機會唔大

你有需要onboard 3頭?
作者: XT    時間: 2012-7-26 23:36

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:35 發表
同埋初步睇
hard disk bandwidth req. 大好多
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 23:41

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:35 發表
同埋初步睇
我個LINUX 同WINDOWS 入面係試WeB filtering / AAA Server / SNMP poller
佢地隻隻閒閒地都要4GB ram ,因為我試野, 所以先CUT 緊一半, EVEN用1GB去頂下
所以都唔好話唔食CPU, 不過RAM就當然更食啦
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:42

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:41 發表

我個LINUX 同WINDOWS 入面係試WeB filtering / AAA Server / SNMP poller
佢地隻隻閒閒地都要4GB ram ,因為我試野, 所以先CUT 緊一半, EVEN用1GB去頂下
所以都唔好話唔食CPU, 不過RAM就當然更食啦 ...
VM梗係多多益善啦
作者: 符碌    時間: 2012-7-26 23:42

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:36 發表

8GB以上已經玩死好多機, 機會唔大

你有需要onboard 3頭?
冇需要3頭,不過A75M插得o個兩條RAM以後冇加ram可能性
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 23:42

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:30 發表
但係驚你玩玩下會後悔,諗清楚先好
會有乜野問題?
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:43

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-26 23:42 發表

冇需要3頭,不過A75M插得o個兩條RAM以後冇加ram可能性
8GB打機唔夠用就好大鑊架啦
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 23:43

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:36 發表

hard disk bandwidth req. 大好多
已經撥左一隻獨立碟去畀佢玩啦.
唔通買SAS咩...
作者: XT    時間: 2012-7-26 23:44

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:43 發表

已經撥左一隻獨立碟去畀佢玩啦.
唔通買SAS咩...
我自家server用raid5有以下結果
注: 無行 VT

如果你行多幾隻win ser應該唔夠力
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:44

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:44 發表

一係行SSD
作者: 符碌    時間: 2012-7-26 23:46

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:43 發表

8GB打機唔夠用就好大鑊架啦
simcity呢類超大食game 16gb唔會行得好d
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:46

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-26 23:46 發表

simcity呢類超大食game 16gb唔會行得好d
就算係SimCity 4, 都係1-2GB cap頂
作者: YCST    時間: 2012-7-26 23:48

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:42 發表

會有乜野問題?
我意思係諗清楚係咪真係無需要用到PCI passthrough
因為Z77 chipset唔支持PCI passthrough
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:49

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:48 發表

我意思係諗清楚係咪真係無需要用到PCI passthrough
因為Z77 chipset唔支持PCI passthrough
如果係hdd, 頂唔到高I/O queue係正常
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 23:49

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:44 發表

如果你行多幾隻win ser應該唔夠力
RAID 5 唔會令你部機個performance 好, 尢其係如果行disk i/o intensive 既app (e.g. SQL)就梗家唔好
正常係行RAID 1 或者RAID 10, 不過家用邊有得咁豪呀...
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:50

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:49 發表

RAID 5 唔會令你部機個performance 好, 尢其係如果行disk i/o intensive 既app (e.g. SQL)就梗家唔好
正常係行RAID 1 或者RAID 10, 不過家用邊有得咁豪呀...
Server, raid 1係必須, 但係VM不如用SSD
作者: YCST    時間: 2012-7-26 23:50

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:44 發表

一係行SSD
行ESXi既話,好可能佢個file system唔支持SSD既trim功能
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:51

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:50 發表

行ESXi既話,好可能佢個file system唔支持SSD既trim功能
就算無TRIM, I/O queue點都快好多
作者: bondleung    時間: 2012-7-26 23:52

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:48 發表

我睇過少少, 所謂PCI passthrough 即係可以畀VM私有化D hardware resources
" PCI passthrough allows guests to have exclusive access to PCI devices for a range of tasks. PCI passthrough allows PCI devices to appear and behave as if they were physically attached to the guest operating system." (From Fedora)

我又唸唔到有幾大分別...
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:53

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:52 發表

我睇過少少, 所謂PCI passthrough 即係可以畀VM私有化D hardware resources
" PCI passthrough allows guests to have exclusive access to PCI devices for a range of tasks. PCI passthrough allows PCI devic ...
每次hdd write都唔駛經CPU, 亦都少好多latency
作者: XT    時間: 2012-7-26 23:53

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:49 發表

因為我係行LINUX RAID5 , 同埋受硬碟數量限制 , 又要做VM , 又要做WEB SER , 局住咁SET
作者: YCST    時間: 2012-7-26 23:54

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:51 發表

就算無TRIM, I/O queue點都快好多
係啊~
其實我都諗過加隻SSD落我部VM機度,不過一來係錢問題
二來我行KVM應該都係唔支持trim
驚佢無左個trim好快玩死左
所以暫時擱置
作者: qcmadness    時間: 2012-7-26 23:55

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:54 發表

係啊~
其實我都諗過加隻SSD落我部VM機度,不過一來係錢問題
二來我行KVM應該都係唔支持trim
驚佢無左個trim好快玩死左
所以暫時擱置
無TRIM會慢左, 但都快過hdd
作者: XT    時間: 2012-7-26 23:55

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:52 發表

" PCI passthrough allows guests to have exclusive access to PCI devices for a range of tasks. PCI passthrough allows PCI devic ...
NETWORK LOADING 好好多 ...
插INTEL卡既話多好多玩法(詳細要等YCST介紹)
作者: YCST    時間: 2012-7-27 00:00

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:55 發表

無TRIM會慢左, 但都快過hdd
TRIM同SSD壽命有無關係?
作者: qcmadness    時間: 2012-7-27 00:02

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:00 發表

TRIM同SSD壽命有無關係?
真係咁既用途, 都無辦法架啦
作者: bondleung    時間: 2012-7-27 00:04

搵到華碩個塊啦.
不過都係MATX ? 雖則無乜問題, 不過我想問Q77要幾錢左右, 我見好多地方都冇出價
作者: YCST    時間: 2012-7-27 00:05

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:55 發表

NETWORK LOADING 好好多 ...
插INTEL卡既話多好多玩法(詳細要等YCST介紹)
要個別server級數既NIC先支持SR-IOV
但係成千蚊一張,我就玩唔起啦~
作者: XT    時間: 2012-7-27 00:06

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:04 發表
搵到華碩個塊啦.
不過都係MATX ? 雖則無乜問題, 不過我想問Q77要幾錢左右, 我見好多地方都冇出價
~1K? 你參考番INTEL個價加多幾百應該差唔多啦
作者: XT    時間: 2012-7-27 00:07

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:05 發表

要個別server級數既NIC先支持SR-IOV
但係成千蚊一張,我就玩唔起啦~
咁又係 , 買o左SSD再買佢好啲
作者: bondleung    時間: 2012-7-27 00:08

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-27 00:06 發表

~1K? 你參考番INTEL個價加多幾百應該差唔多啦
香港有冇門市會有 ?
咁Intel 個張幾錢?
作者: YCST    時間: 2012-7-27 00:09

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:08 發表

香港有冇門市會有 ?
我果塊Intel DQ77MK $1150
但係都幾多古怪野
作者: bondleung    時間: 2012-7-27 00:11

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:09 發表

我果塊Intel DQ77MK $1150
但係都幾多古怪野
如果華碩仲要加幾百, 咁咪同一塊Z77 mid range既差唔多...
作者: YCST    時間: 2012-7-27 00:12

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:11 發表

如果華碩仲要加幾百, 咁咪同一塊Z77 mid range既差唔多...
Q77呢d冷門野係咁架啦
作者: XT    時間: 2012-7-27 00:12

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:08 發表

香港有冇門市會有 ?
請致電漢科訂貨
作者: qcmadness    時間: 2012-7-27 00:13

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:11 發表

Q77唔會點平
作者: XT    時間: 2012-7-27 00:13

引用:

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:12 發表

Q77呢d冷門野係咁架啦
Q77 粒chip同Z77差唔多價 ...
作者: bondleung    時間: 2012-7-27 00:15

Q77 係咪得以下幾間有?
Asrock
Asus
Gigabyte
Intel

你地會點排?

作者: qcmadness    時間: 2012-7-27 00:31

Intel > Asus > Asrock > Gigabyte
我自己咁排
作者: XT    時間: 2012-7-27 00:38

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-27 00:31 發表
Intel > Asus > Asrock > Gigabyte
我自己咁排
Asus > Asrock > Intel > Gigabyte
作者: 符碌    時間: 2012-7-27 00:39

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-27 00:38 發表

Asus > Asrock > Intel > Gigabyte
gigabyte咁差
作者: XT    時間: 2012-7-27 00:45

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-27 00:39 發表

gigabyte咁差
而家Gigabyte啲板 , 我一望落去 ... 硬係奇奇怪怪空洞洞咁 ...
作者: 符碌    時間: 2012-7-27 01:02

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-27 00:45 發表

而家Gigabyte啲板 , 我一望落去 ... 硬係奇奇怪怪空洞洞咁 ...
佢網站又吹到好好o既,睇住佢d matx板又講到幾耐用幾耐用,又固態電容
作者: bondleung    時間: 2012-7-27 01:04

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-27 00:45 發表

真係咁差?

作者: qcmadness    時間: 2012-7-27 01:05

BIOS有時寫得唔好, 乜都係假
作者: XT    時間: 2012-7-27 01:06

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-27 01:02 發表

佢網站又吹到好好o既,睇住佢d matx板又講到幾耐用幾耐用,又固態電容
宣傳邊個唔講到自己天下無敵
作者: 符碌    時間: 2012-7-27 01:09

其中一塊睇中o既gigabyte,唔少野o係上面喎

作者: 符碌    時間: 2012-7-27 01:10

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-27 01:05 發表
MSI係唔係都有呢個問題
作者: bondleung    時間: 2012-7-27 01:11

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-27 01:05 發表
你指GA BIOS 寫得唔好?
作者: qcmadness    時間: 2012-7-27 01:11

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-27 01:10 發表

MSI係唔係都有呢個問題
MSI係寫得唔好+用料差

最起碼有時Giga算用料正常
作者: qcmadness    時間: 2012-7-27 01:11

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 01:11 發表

你指GA BIOS 寫得唔好?

作者: bondleung    時間: 2012-7-27 01:14

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-27 01:11 發表

咁就真係一個個case啦
我用緊個塊P35用落又冇乜事
作者: 符碌    時間: 2012-7-27 01:17

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-27 01:11 發表

咁我諗要將個DISPLAY都改用HIS了
作者: siuba    時間: 2012-7-27 03:16

引用:

其實..兩間都差唔多..一擔擔..XD
作者: siuba    時間: 2012-7-27 03:17

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-27 00:38 發表

我..asus -> intel -> asrock -> gigabyte.. XDD
作者: YCST    時間: 2012-7-27 08:56

我覺得ASRock同Intel板都係伏黎
買過兩塊ASRock都中哂伏,一塊新買已經死SATA,另一塊成日BSOD
Intel板插張PCI-E既NIC會認唔到,同埋風扇轉速唔受控制
作者: lctang    時間: 2012-7-27 11:33

買到 i7 就 i7 , 依家好多野都 support HT
作者: bondleung    時間: 2012-7-27 11:57

引用:
原帖由 lctang 於 2012-7-27 11:33 發表
買到 i7 就 i7 , 依家好多野都 support HT
都係等趺價, 又或者到時搵2手, trade 鬼左粒i5
Send左EMail 去問Synnex同漢科個兩塊MB, 唔知會唔會覆我EMail呢?

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite