標題: [智能電話] LG OG Pro will sell in HK [打印本頁]

作者: bebird    時間: 2013-5-7 13:01     標題: LG OG Pro will sell in HK

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=8196

小馬馬
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 13:07

呢部好正,可惜一定會賣好貴。
作者: 妍    時間: 2013-5-7 13:08

年度機王
作者: tat0801    時間: 2013-5-7 13:30

花都謝埋先出
作者: bebird    時間: 2013-5-7 13:32

引用:
原帖由 tat0801 於 7/5/2013 13:30 發表
花都謝埋先出
better than Optimus G
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 13:33

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-7 13:32 發表

better than Optimus G
係正好多
作者: dannyboy    時間: 2013-5-7 13:42

佢唔係轉軚去小米2S 32GB咩?
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 13:44

引用:
原帖由 dannyboy 於 2013-5-7 13:42 發表
佢唔係轉軚去小米2S 32GB咩?
小米2S得4.3",小馬馬點會睇得慣。
作者: bebird    時間: 2013-5-7 13:58

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 7/5/2013 13:33 發表
係正好多
i mean... not wait too long to release in HK.
last time, Optimus G waited longer
作者: Godgundam    時間: 2013-5-7 14:01

一早出哩部咪好,成日攞啲次貨坤水魚
作者: bebird    時間: 2013-5-7 14:02

引用:
原帖由 Godgundam 於 7/5/2013 14:01 發表
一早出哩部咪好,成日攞啲次貨坤水魚

作者: tamalemon    時間: 2013-5-7 14:39

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-7 14:02 發表

我估佢指遲出仲專門揀過氣規格

作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 14:40

今次呢部G Pro個規格就唔算過氣
作者: bebird    時間: 2013-5-7 14:42

引用:
原帖由 tamalemon 於 7/5/2013 14:39 發表

我估佢指遲出仲專門揀過氣規格
‧GSM 850/900/1800/1900,HSDPA 900/2100,LTE
‧Android 4.1.2 作業系統
‧Snapdragon 600 四核心處理器
‧2GB RAM,32GB ROM
‧5.5 吋 1080 x 1920 True HD-IPS + 螢幕

‧螢幕密度 400ppi
‧1300 萬畫素主相機
‧210 萬畫素視訊相機

‧LED 補光燈
‧1080p 30fps 錄放影
‧3.5mm 耳機孔
‧HDMI、DLNA、WLAN 熱點分享
‧NFC 近場通訊
‧GPS / AGPS
‧藍牙 4.0、USB 2.0
‧距離感應器、光線感應器、加速度感應器
‧MPEG4/H.263/H.264 視訊
‧MP3/AAC/AAC+ 音訊
‧3140mAh 電池容量

作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 14:42     標題: 回復 14# bebird 的帖子

電量夠哂大
作者: bondleung    時間: 2013-5-7 14:49

出佢定HTC One 好呢
作者: tamalemon    時間: 2013-5-7 15:13

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-7 14:42 發表

‧GSM 850/900/1800/1900,HSDPA 900/2100,LTE
‧Snapdragon 600 四核心處理器
‧2GB RAM,32GB ROM
‧5.5 吋 1080 x 1920 True HD-IPS + 螢幕
‧螢幕密度 400ppi
‧1300 萬畫素主相機
‧210  ...
bird兄, 大於5寸机己玩左超過年半, 山寨都玩左呢個大細成年了, 等得佢班友肯出香港行貨時我隨時又會見到碌3傳聞了。  
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 15:15

引用:
原帖由 bondleung 於 2013-5-7 14:49 發表
出佢定HTC One 好呢
HTC One 要自己小心check機
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 15:17

山寨機有大mon,但之前好多都只係540x960,係近排先有FullHD。
作者: ivan15    時間: 2013-5-7 15:19

4.7 至5.0 勉強都可以單手操作
5以上真係攪唔掂
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 15:21

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-5-7 15:19 發表
4.7 至5.0 勉強都可以單手操作
5以上真係攪唔掂
用雙手揸過癮過用單手揸
作者: ivan15    時間: 2013-5-7 15:26

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2013-5-7 15:21 發表

用雙手揸過癮過用單手揸
當你企地鐵巴士時
或一手攞住野時, 就唔係咁講
作者: bondleung    時間: 2013-5-7 15:32

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2013-5-7 15:15 發表

HTC One 要自己小心check機
攝卡片咪知lor
作者: bebird    時間: 2013-5-7 15:35

引用:
原帖由 bondleung 於 7/5/2013 15:32 發表

攝卡片咪知lor

the gap is so large
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 15:35

引用:
原帖由 bondleung 於 2013-5-7 15:32 發表

攝卡片咪知lor
要注意膠水漬、披鋒.....
作者: Tommi_Vercetti    時間: 2013-5-7 15:45

GPro等多一兩個月,行價應該好快跌,水更加唔駛講
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 15:47

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-7 15:35 發表

the gap is so large
你冇去No.1或其他討論區睇過嗎?
作者: bebird    時間: 2013-5-7 15:48

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 7/5/2013 15:47 發表
你冇去No.1或其他討論區睇過嗎?
no
didn't u see i posted before. 7am-11pm everyday?
作者: lorym    時間: 2013-5-7 16:14

LG 喎...........會唔會又係伏黎架?
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 16:16

引用:
原帖由 lorym 於 2013-5-7 16:14 發表
LG 喎...........會唔會又係伏黎架?
No.1有水貨開箱文,淨係個IPS mon已經好吸引....
作者: tat0801    時間: 2013-5-7 16:28     標題: 回復 30# 河本鬼茂 的帖子

IPS 真係無得輸
但問題在於LG IPS真係食電..
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 16:35

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-7 16:28 發表
IPS 真係無得輸
所以咪畀大容量電池你囉!

‧3140mAh 電池容量
作者: dellasus    時間: 2013-5-7 17:02

笑咗,我部機一早用4.2.2
作者: tat0801    時間: 2013-5-7 17:04     標題: 回復 32# 河本鬼茂 的帖子

4.7" 720P + 2000 MAH 用IGZO的padfone2係puzzle and dragons下都係得5小時命..
而家升上1080P 的5.5" LG IPS...
作者: dom    時間: 2013-5-7 17:06

引用:
原帖由 dellasus 於 2013/5/7 17:02 發表

So what? Win 8 worse than. Win 7 la
作者: bondleung    時間: 2013-5-7 17:08

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-7 17:04 發表
4.7" 720P + 2000 MAH 用IGZO的padfone2係puzzle and dragons下都係得5小時命..
你咁用WOR..
作者: dom    時間: 2013-5-7 17:09

引用:
原帖由 tat0801 於 2013/5/7 16:28 發表
IPS 真係無得輸
I like it
The battery , this noon enable data (3G) 5hrs , light internet traffic now still have 61%
作者: tat0801    時間: 2013-5-7 17:10     標題: 回復 36# bondleung 的帖子

當然係用extreme condition ...

我平常用可以頂一日..
作者: 妍    時間: 2013-5-7 17:11

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-7 17:04 發表
你都識講2000mah
作者: lorym    時間: 2013-5-7 17:18

引用:
原帖由 tat0801 於 7-5-2013 04:28 PM 發表
IPS 真係無得輸
先前唔係話 lg d 程式寫得好垃圾咩?
作者: cheungmanhoi    時間: 2013-5-7 17:21

引用:
原帖由 lorym 於 2013-5-7 17:18 發表

先前唔係話 lg d 程式寫得好垃圾咩?
呢加ok ar
我用og都好順

不過佢個實體彩虹lin真係- -
作者: bebird    時間: 2013-5-7 17:29

引用:
原帖由 dellasus 於 7/5/2013 17:02 發表

u mean Nexus 4
作者: tat0801    時間: 2013-5-7 17:32     標題: 回復 39# 妍 的帖子

你要睇清楚
720P 4.7" IGZO IPS + 2000 MAH
1080P 5.5" LG IPS + 3000 MAH

隨時兩者使用時間無分別..
作者: 妍    時間: 2013-5-7 17:37

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-7 17:32 發表
你要睇清楚
720P 4.7" IGZO IPS + 2000 MAH
1080P 5.5" LG IPS + 3000 MAH

隨時兩者使用時間無分別..
http://www.91m.com.tw/thread-193016-1-1.html

電池使用時間對照

在電池壽命測試中,我們主要從3G網路、瀏覽網頁和觀看影片三個方面入手,然後再把這些成績加上基本待機時間,給出一個大概的使用時間。值得一提的是,兩款手機的電池容量基本一致,但無疑處理器的不同和螢幕解析度的差異會對功耗有些影響。

通 話時間測試基本上是考量手機的Modem效能,與CPU無關,LG Optimus G Pro在這個專案中取得了極好的成績,高出三星Galaxy Note 2將近4個小時,十分接近待機王摩托羅拉RAZR MAXX。而在網頁瀏覽時間測試中,LG Optimus G Pro的成績為6小時40分鐘,相比三星Galaxy Note 少了近2個小時,主要是後者的低分辨螢幕功耗較少的優勢。

LG Optimus G Pro電池綜合使用時間

兩 款平板手機的大螢幕自然是觀賞影片的利器,所以使用者肯定對影片播放時間也很在乎。LG Optimus G Pro從電量的100%到10%連續播放了8小時40分鐘(播放器在低於10%電量以後提示充電謝絕播放),這是一個不錯的成績,但相比三星Galaxy Note 2的11小時27分鐘還是略低。

最後,LG Optimus G Pro取得了綜合50個小時的使用時間,低於三星Galaxy Note 2的69個小時。

三星Galaxy Note 2電池綜合使用時間

獲勝者:三星Galaxy Note 2。在幾近相同的電池容量下,三星Galaxy Note 2取得了更長的使用時間,主要是由於LG Optimus G Pro的1080P螢幕和新的處理器更加耗電。
作者: tat0801    時間: 2013-5-7 17:42     標題: 回復 44# 妍 的帖子

咁講..
要人玩用OG pro 玩puzzle and dragons 就知啦..
作者: bondleung    時間: 2013-5-7 18:24

引用:
原帖由 於 2013-5-7 17:37 發表

http://www.91m.com.tw/thread-193016-1-1.html

電池使用時間對照

在電池壽命測試中,我們主要從3G網路、瀏覽網頁和觀看影片三個方面入手,然後再把這些成績加上基本待機時間,給出一個大概的使用時間。值得一提的是 ...
即係唔好期望OG Pro 有NOTE 2 咁長氣啦
作者: 妍    時間: 2013-5-7 18:37

引用:
原帖由 bondleung 於 2013-5-7 18:24 發表

若碌2
4分3使用時間
作者: kevinyuri    時間: 2013-5-7 18:38

引用:
原帖由 bondleung 於 2013-5-7 06:24 PM 發表

note2個mon起粒粒,而且會燒印
俾我就揀og pro,起馬個mon秒殺shamedung先
作者: 妍    時間: 2013-5-7 18:42

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2013-5-7 18:38 發表

note2個mon起粒粒,而且會燒印
俾我就揀og pro,起馬個mon秒殺shamedung先
note 2個mon真係好唔掂
係mtr成日見人睇片
d反應時間慢到肉眼都睇得出
作者: 小馬馬    時間: 2013-5-7 18:56

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-7 13:01 發表
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=8196

小馬馬
A860吸引D………
作者: tat0801    時間: 2013-5-7 18:58     標題: 回復 50# 小馬馬 的帖子

當無resell value 就A860
作者: 小馬馬    時間: 2013-5-7 19:02

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-7 18:58 發表
當無resell value 就A860
無錯,
唔係無二手價的話,我可能換左了………
作者: tat0801    時間: 2013-5-7 19:03     標題: 回復 52# 小馬馬 的帖子

我部padfone2 打算操到佢死果一刻...
作者: bebird    時間: 2013-5-7 19:07

引用:
原帖由 小馬馬 於 7/5/2013 18:56 發表

A860吸引D………
有咩好 (compare with G Pro)? Exclude 5.9" mon
作者: 小馬馬    時間: 2013-5-7 19:11

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-7 19:07 發表

有咩好 (compare with G Pro)? Exclude 5.9" mon
單係個5.9" full HD mon已經夠殺,
粒U慢少少無乜所謂(within 20%)
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 19:18

Vega唔係完全冇既,放No.1應該有d傻仔會接,不過,價就一定低d。
作者: bondleung    時間: 2013-5-7 22:38

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-7 19:03 發表
我部padfone2 打算操到佢死果一刻...
我部機個OS柴部機都未柴
恐怕你有排等
作者: tat0801    時間: 2013-5-7 22:47

引用:
原帖由 bondleung 於 2013-5-7 22:38 發表

我部機個OS柴部機都未柴
恐怕你有排等
死電應該唔難
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-7 23:34

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-7 22:47 發表

死電應該唔難
你學dom dom多d做壓力測試,或者可以早日心願達成。
作者: dannyboy    時間: 2013-5-7 23:35

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2013-5-7 07:18 PM 發表
Vega唔係完全冇既,放No.1應該有d傻仔會接,不過,價就一定低d。
其實LG同VEGA都應該冇咩二手價值..
作者: kevinyuri    時間: 2013-5-7 23:36

引用:
原帖由 dannyboy 於 2013-5-7 11:35 PM 發表

二手價要硬就買iphone
作者: bebird    時間: 2013-5-7 23:43

引用:
原帖由 dannyboy 於 7/5/2013 23:35 發表

LG is better than Pantech gei.
作者: tamalemon    時間: 2013-5-8 00:10

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-7 23:43 發表

LG is better than Pantech gei.
你指二手價?咁又未必可以講咁實
我覺得唔少vega入貨時也有偏低的價錢
賣番出黎已係第三手個價偏低係正常
至左lg麻,用果個覺得好就得啦
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-8 00:43

LG始終多d人識過Vega
作者: dom    時間: 2013-5-8 03:17

引用:
原帖由 於 2013/5/7 18:42 發表

note 2個mon真係好唔掂
係mtr成日見人睇片
d反應時間慢到肉眼都睇得出
好多人睇唔出 重話 *** AMOLED 好野黎
作者: shirleyee    時間: 2013-5-8 03:22

引用:
原帖由 dom 於 2013-5-8 03:17 發表

好多人睇唔出 重話 *** AMOLED 好野黎
淨係個色膠,已經byebye
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-8 03:24

客觀些少講,如果***真係好似No.1某d反***打手講到咁差,點解又咁多人買呢? 難道d***買家都係盲既或傻既?
作者: Tommi_Vercetti    時間: 2013-5-8 04:55

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2013-5-8 03:24 發表
客觀些少講,如果***真係好似No.1某d反***打手講到咁差,點解又咁多人買呢? 難道d***買家都係盲既或傻既?
老實,廣告加品牌效應,加上GS2同Note建立好口脾,先有咁多人衝
LG/Sony/HTC同期又唔太爭氣,無計
作者: 小馬馬    時間: 2013-5-8 05:20

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2013-5-8 04:55 發表
老實,廣告加品牌效應,加上GS2同Note建立好口脾,先有咁多人衝
三星整條生產鏈,上中下游自己搞晒;
零件/CPU/面板之類嘅R&D,可以逆向為產品開發服務,
二線廠根本無得鬥……………

你睇下HTC近排新聞,呢樣parts又缺,果樣parts又缺,
好難夠***玩。
作者: tamalemon    時間: 2013-5-8 09:21

引用:
原帖由 小馬馬 於 2013-5-8 05:20 發表

你睇下HTC近排新聞,呢樣parts又缺,果樣parts又缺,
好難夠***玩。 ...
班二綫廠, 等睇業績時先係戲玉
素里當年交左巨額學費, 今日先唔使食水尾科技
有D傻婆以為用高價身份入強國可以賣垃圾, 得罪所有供應商
點知今日先知全個ODM平台行業已轉變, 班二綫廠除時要重頭交過學費重新入行
作者: tamalemon    時間: 2013-5-8 09:36

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2013-5-8 04:55 發表

今日係***銀行戰隊得到消費者心意, 它日到LG/Sony/HTC賣到一款暢銷机, 唔通到時又輪到批二流廠"廣告加品牌效應"咩?

例如索里xperia系列一向多粉絲擁戴, 有邊次"建立好口脾"?

我一直講, 有意無意係言詞中去貶低成功的人, 只係証明人地已成功到競爭者也唯有消極打下飛機。
人地一件重要產品係pre-order條數己可以多過二綫廠一季
對於供應全球所有消費者的產品, 重點唔係"打飛機"果個想要見乜款式, 而係整體消費者想要D乜。
作者: bebird    時間: 2013-5-8 10:25

引用:
原帖由 tamalemon 於 8/5/2013 09:36 發表

今日係***銀行戰隊得到消費者心意, 它日到LG/Sony/HTC賣到一款暢銷机, 唔通到時又輪到批二流廠"廣告加品牌效應"咩?

例如索里xperia系列一向多粉絲擁戴, 有邊次"建立好口脾"?

我一直講, 有意無 ...
u mean *** produced what majority consumer needs on time and acceptable quality, but others are not?
作者: ivan15    時間: 2013-5-8 10:27

引用:
原帖由 小馬馬 於 2013-5-8 05:20 發表

好難夠***玩。 ...
真係世界變
以前經濟學第一課就係所有野都外判, 減低成本
而家竟然要走番一條龍服務的路
作者: ivan15    時間: 2013-5-8 10:32

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-8 10:25 發表

u mean *** produced what majority consumer needs on time and acceptable quality, but others are not?
前幾年通街都係生果
舊年周圍都係***
但近幾個月又多番人用iphone 5, SONY, 大陸機, 甚至連WP8 都見過有人用
作者: micmicll    時間: 2013-5-8 10:55

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-5-8 10:27 發表

真係世界變
以前經濟學第一課就係所有野都外判, 減低成本
而家竟然要走番一條龍服務的路
外唔外判係要睇你個volume
好似*** 咁,有咁大volume而自己又有技術,就梗係自己做

當你係細廠,如果要自己做就要大量投資,呢個時候外判先會慳到錢,同時將個risk share 左比外判
作者: micmicll    時間: 2013-5-8 10:57

仲有,外判最主要/當初原意係risk management
唔駛自己養一班人,可以flexible 啲

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite