標題: [智能電話] [Google I/O 2013] WTF! S4 NEXUS [打印本頁]

作者: XT    時間: 2013-5-16 00:56     標題: [Google I/O 2013] WTF! S4 NEXUS

X!
作者: 小馬馬    時間: 2013-5-16 01:02

親生仔+平一截!!!

之前買S4嘅中晒伏………………

Google 版的 Galaxy S 4
.直接在 Google Play Store 上開賣
.Bootloader Unlocked
.LTE 支援
.16GB 內建儲存
.六月26日上市,US$649
作者: DICKXDV    時間: 2013-5-16 01:03

引用:
原帖由 小馬馬 於 2013-5-16 01:02 發表
親生仔+平一截!!!

.LTE 支援
.16GB 內 ...
應該冇曬SAMSUNG個D APPS

咩EYEROLL....ETC
作者: 小馬馬    時間: 2013-5-16 01:05

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2013-5-16 01:03 發表

果D綽頭野,算九數吧!!!

眼球控制/懸浮preview………etc,我同事新買玩左兩野就無再玩過
作者: shirleyee    時間: 2013-5-16 01:05

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2013-5-16 01:03 發表

eyeroll?有春用咩,hang少陣機仲實際
作者: bondleung    時間: 2013-5-16 01:06

16GB.. 其實唔係好夠用..
作者: 妍    時間: 2013-5-16 01:08

咪又係三叔生產
親唔親生仔都無咩所謂
到咁上下又新機
到時d人都唔等update直接換機
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-16 01:23

忽然出部咁既野...
作者: XT    時間: 2013-5-16 01:25

new Nexus 7, Android 4.3 , Nexus 5 死晒去邊

傳說中既 Nexus Q 會唔會返番黎呢又

仲有新 Google msg.
作者: siupy    時間: 2013-5-16 01:30

有無得換電插卡先
有立即唔考慮買S4
等下先
作者: XT    時間: 2013-5-16 01:33

引用:
原帖由 siupy 於 2013-5-16 01:30 發表
有無得換電插卡先
有立即唔考慮買S4
等下先
美國 LTE != 香港 LTE 喎
作者: zaha    時間: 2013-5-16 01:36

http://www.youtube.com/watch?fea ... amp;v=9pmPa_KxsAM#!

直播..而家講G+ ......
作者: zaha    時間: 2013-5-16 01:36

引用:
原帖由 XT 於 2013-5-16 01:25 發表
new Nexus 7, Android 4.3 , Nexus 5 死晒去邊

傳說中既 Nexus Q 會唔會返番黎呢又

仲有新 Google msg.
nexus 5 可能冇啦.都出nexus S4
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-16 01:36

硬件係咪真係100%一樣? ***會唔會換咁部分零件?
作者: Tommi_Vercetti    時間: 2013-5-16 02:36

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2013-5-16 01:36 發表
硬件係咪真係100%一樣? ***會唔會換咁部分零件?
未知,如果唔換而家LTE版S4有運行,只係應該要做番好似GNexus咁,認親生母親程序先可以升

作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-16 02:46     標題: 回復 15# Tommi_Vercetti 的帖子

當年部Nexus S同部GS,硬件上都好似有些少差別?
如果***咁順攤畀哂d好野Google,咪有d「搬石頭砸自己的腳」feel?
作者: Tommi_Vercetti    時間: 2013-5-16 02:48

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2013-5-16 02:46 發表
當年部Nexus S同部GS,硬件上都好似有些少差別?
如果***咁順攤畀哂d好野Google,咪有d「搬石頭砸自己的腳」feel?
上次GS同Nexus S係兩部唔同機,今次對***嚟講係賣S4 Developer Edition,仲要有Nexus光環,唔大賣至奇
作者: 小馬馬    時間: 2013-5-16 02:59

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2013-5-16 02:48 發表
上次GS同Nexus S係兩部唔同機,今次對***嚟講係賣S4 Developer Edition,仲要有Nexus光環,唔大賣至奇
仲要「平賣」US$649………

三星版S4一個月後個價有下調壓力。
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-16 03:01

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2013-5-16 02:48 發表

我知,但如果外殼同餡料一模一樣,真係好大機會打擊番***自己部GS4銷情,照計***唔會唔知道。
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-16 03:03

引用:
原帖由 小馬馬 於 2013-5-16 02:59 發表

仲要「平賣」US$649………

三星版S4一個月後個價有下調壓力。
唔調就等死,d神人實好容易拆解***個ROM可flash過去GS4 Nexus度。
作者: 小馬馬    時間: 2013-5-16 03:05

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2013-5-16 03:01 發表

我知,但如果外殼同餡料一模一樣,
真係好大機會打擊番***自己部GS4銷情,照計***唔會唔知道。
所以六月尾先出,到時S4都出左兩個月了…………
作者: 河本鬼茂    時間: 2013-5-16 03:07

引用:
原帖由 小馬馬 於 2013-5-16 03:05 發表

所以六月尾先出,到時S4都出左兩個月了…………
兩個月d人等得,如果係六個月或九個月就影響細d。
作者: Henry    時間: 2013-5-16 05:43

Samsung金翅XX鳥.
Google好明顯叫Samsung D ROM收皮啦.

如果S4 Nexus有MicroSD槽既話基本上打破Nexus無槽既傳統.
作者: bebird    時間: 2013-5-16 07:40

If no need LTE, Nexus 4 is more attractive
作者: Aware    時間: 2013-5-16 08:40

呢部係開發機,唔係一般人買到。
不過一諗起Google會放親生ROM,又真係幾HI
作者: hamu278    時間: 2013-5-16 08:41

引用:
原帖由 Aware 於 2013-5-16 08:40 發表
呢部係開發機,唔係一般人買到。
不過一諗起Google會放親生ROM,又真係幾HI
你有冇後悔?
作者: rickywk    時間: 2013-5-16 08:42

面價都5100,連埋shipping 手續費,同行差唔多
作者: Aware    時間: 2013-5-16 08:44

引用:
hamu278 於 2013-5-16 08:41 發表

你有冇後悔?
梗係認老母啦,洗乜後悔
作者: Aware    時間: 2013-5-16 08:45

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-5-16 08:42 發表
面價都5100,連埋shipping 手續費,同行差唔多
等Google放ROM然後認老母仲實際。
作者: bebird    時間: 2013-5-16 08:53

引用:
原帖由 Aware 於 16/5/2013 08:45 發表

等Google放ROM然後認老母仲實際。
Exactly
作者: rickywk    時間: 2013-5-16 08:56

Nexus 4變左最孤兒o既親生仔@@
作者: hamu278    時間: 2013-5-16 08:56

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-5-16 08:56 發表
有 ROM 玩就得啦
作者: Aware    時間: 2013-5-16 08:56

講真今次真係俾Google fake咗,原本睇spec用1080p AMOLED都知係***,但係估唔到佢直接用S4塞親生ROM
作者: Aware    時間: 2013-5-16 08:58

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-5-16 08:56 發表
冇電換冇SD冇4G冇1080p,成部變咗垃圾。
作者: rickywk    時間: 2013-5-16 09:00

引用:
原帖由 Aware 於 2013-5-16 08:58 發表

我估呢部S4都會cut SD slot....

Google講過好多次話放app落sd好易炒system
作者: tamalemon    時間: 2013-5-16 09:04

引用:
.六月26日上市,US$649
至少遲兩個月以上先上市
仲要同香港中移出机同價點算平

而且***宣傳的S4特別軟件可能冇左
原生Android根本唔適合end user

科技産品, 單係連shipping至少遲近3個月先到手已經係死罪啦
7月邊個知到時有乜新機出
3個月? 比個皇帝佢做都得
作者: toby    時間: 2013-5-16 09:09

引用:
原帖由 Henry 於 2013-5-16 05:43 發表
Samsung金翅XX鳥.
Google好明顯叫Samsung D ROM收皮啦.

如果S4 Nexus有MicroSD槽既話基本上打破Nexus無槽既傳統.
NEXUS ONE有得插sd卡嫁
有冇多d detail呀,如果真係一樣,狗衝公司個s4 plan
作者: tamalemon    時間: 2013-5-16 09:10

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-5-16 09:00 發表

你推測合理既
因為若Nexus 版唔咁造又平過美國電訊公司出的版本
咁會搶哂續約D生意

但我見今次定價同定名方式... 好可能係國際版可插咭式
因為不插咭的developer machine已有nexus 4
作者: Aware    時間: 2013-5-16 09:17

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-5-16 09:00 發表

***應該唔會整特製版。
開多條line好玩咩。
作者: Aware    時間: 2013-5-16 09:19

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-16 09:10 發表

你推測合理既
因為若Nexus 版唔咁造又平過美國電訊公司出的版本
咁會搶哂續約D生意

但我見今次定價同定名方式... 好可能係國際版可插咭式
因為不插咭的developer machine已有nexus 4 ...
現時睇落應該係i9505。
作者: rickywk    時間: 2013-5-16 09:25

引用:
原帖由 Aware 於 2013-5-16 09:17 發表

開多條line好玩咩。
裝少個reader好容易
作者: Aware    時間: 2013-5-16 09:29

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-5-16 09:25 發表

裝少個reader好容易
佢唔裝啲人就冇親生機試[email protected]喎,你估佢係唔係真係咁做
作者: bebird    時間: 2013-5-16 09:39

引用:
原帖由 rickywk 於 16/5/2013 08:56 發表
why 孤兒仔
作者: bebird    時間: 2013-5-16 09:44

引用:
原帖由 Aware 於 16/5/2013 08:58 發表

冇電換... not very good, but still many mobiles can't change battery in the market
冇SD... not many ppl need big storage, like me
冇4G... not very good indeed coz I'm using LTE... quite fast than 3.75G in general experience
冇1080p... in a 4.x-5" screen, 720p vs 1080p mon... not very big difference, but higher resolution makes using more resources (battery + cpu)

Nexus 4 $2xxx VS Nexus S4 $5xxx, i think Nexus 4 is still ok (given that LTE is not important to user). Moreover, the outlook... I like Nexus 4 more than S4
both will have Google latest Android version anyway
作者: rickywk    時間: 2013-5-16 09:44

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-16 09:39 發表

why 孤兒仔
無4G
作者: bebird    時間: 2013-5-16 09:45

引用:
原帖由 Aware 於 16/5/2013 09:17 發表

開多條line好玩咩。
just disable and not install SDCard slot jei
作者: tamalemon    時間: 2013-5-16 09:54

引用:
其實命運一早已注定架啦
Google話update 18個月麻

U的road map一早知
但LG一早知自己根本無能力咁快又換U比多一次nexus 4s
作者: tat0801    時間: 2013-5-16 09:57

美版個lte BASEBAND唔同香港..
真係改得到? 定係可以做到咁UNISERSAL..
我lte最多都係見有歐亞BASEBAND係同一部機....
作者: Aware    時間: 2013-5-16 10:00

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-16 09:54 發表

其實命運一早已注定架啦
Google話update 18個月麻

U的road map一早知
但LG一早知自己根本無能力咁快又換U比多一次nexus 4s
根本LG冇心推nexus 4,又唔夠貨又唔統一價格。
作者: Aware    時間: 2013-5-16 10:01

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-16 09:57 發表
美版個lte BASEBAND唔同香港..
真係改得到? 定係可以做到咁UNISERSAL..
我lte最多都係見有歐亞BASEBAND係同一部機....
粒U係universal baseband
作者: tamalemon    時間: 2013-5-16 10:03

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-16 09:45 發表

just disable and not install SDCard slot jei

同唔係

係可以disable同do not install

但呢兩步係額外工序

咁會加重成本, 同影響貨期, 影響程度視乎planning stage有冇預先計算好呢D可行性

我估計google 係last minute先決定call ***

而***睇完咁last  minute既要求後, 就咁比架S4 google自己考慮

可能兩方面都接近take it or leave it, 好可能兩方面都已知冇太多公司可以準時交到咁彈性的貨期又咁大的貨量, 但又咁長的供應鏈週期  
作者: lctang    時間: 2013-5-16 10:03

引用:
原帖由 Aware 於 2013-5-16 10:01 發表

粒U係universal baseband
但 RF amp 呢??
作者: bebird    時間: 2013-5-16 10:05

引用:
原帖由 tamalemon 於 16/5/2013 10:03 發表

同唔係

係可以disable同do not install

但呢兩步係額外工序

咁會加重成本, 同影響貨期, 影響程度視乎planning stage有冇預先計算好呢D可行性

我估計google 係last minute先決定call ***

而***睇完咁last  ...
so, just disable in software level law
作者: tamalemon    時間: 2013-5-16 10:11

引用:
原帖由 Aware 於 2013-5-16 10:00 發表

根本LG冇心推nexus 4,又唔夠貨又唔統一價格。
係冇心冇力
LG電話部門18個月前係接近汗粒的

其實nexus系列係poison pills黎
短期谷到數, 但對國際性公司長遠營運係考驗, 甚至係毒藥呢
google溫人笨咋
作者: tamalemon    時間: 2013-5-16 10:21

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-16 10:05 發表

so, just disable in software level law
Why doing that?

We will see.

*** probably proved its electronic giant's perspective to goo that separate production line & their follow up services costs a lot more  pain and management commitments than just a few plans on paper. To converge nexus with S4 makes more sense to the supply chain than a separate production line.

Rumors said G Nexus used to sit in warehouses for months awaiting the right software relaese from Goo while *** was holding up the same hardware configuration from its own product line. That experience may explain why *** is taking a different approach this time. And Goo probably found no better tender from other manufacturers.

作者: Aware    時間: 2013-5-16 13:02

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-16 10:21 發表

Why doing that?

We will see.

*** probably proved its electronic giant's perspective to goo that separate production line & their follow up services costs a lot more  pain and management com ...
以前有講過,Google寧願supply official image都唔想整部nexus大家唔開心。
Nexus 4佢中伏中得太應。
作者: XT    時間: 2013-5-16 13:53

引用:
原帖由 Aware 於 2013-5-16 13:02 發表

以前有講過,Google寧願supply official image都唔想整部nexus大家唔開心。
即係之前果個各廠出一部機做 Nexus 係真 ...
作者: bebird    時間: 2013-5-16 14:03

引用:
原帖由 Aware 於 16/5/2013 13:02 發表

以前有講過,Google寧願supply official image都唔想整部nexus大家唔開心
what's yr meaning? so official image takes time to make it to less bug?
作者: XT    時間: 2013-5-16 14:05

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-16 14:03 發表

what's yr meaning? so official image takes time to make it to less bug?
official AOSP support
所謂既 Nexus 就係可以最先用到最新版 Android 既意思
作者: tamalemon    時間: 2013-5-16 14:42

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-16 14:03 發表

我理解係軟體服務公司focus係服務項目, 要developer同硬體供應鏈等佢

大約係服務只有大綱, 唔係prototype執行下發掘問題唔可以再僾化。 軟件只能simulate但真實系統上的樽頸要有hardware上mobile network才能再做。 但成個mobile business最大限制係手機的生產及網絡商支援。 聽講, 網絡商肯同手機廠合作, 但對網絡商keep客冇利益的nexus, 點會好似手機廠咁心急想優先配合?

即係nexus要手機同網絡商乖乖地等google指示, 一hold幾個月

所以, D 不同的mobile platform 一直流傳D乜mobile payment, 乜NFC應用, 乜visa mobile, 做D煙幕想網絡商覺得自己個綢配合下WinPhone / Android未來有商機。 nexus系列的結果係google認為網絡商同手機廠唔夠配合佢Google d*服務*開發程序, 引至 goo搞自己光纖同moto mobility去"教育"D網絡商, 甚至想倒轉sell 番個技術比業界。
作者: Aware    時間: 2013-5-16 14:49

引用:

係出nexus要俾人控制出貨量同發售地,三星還好,LG就爆粗都哂口水。
作者: Henry    時間: 2013-5-16 19:15

引用:

Google可以Set D Apps全部要裝ROM,同WP一樣無得裝Apps落外置SD,SD淨係放歌片相,咁就有無槽都根本無關係.
作者: dellasus    時間: 2013-5-16 21:09

引用:
親生仔+平一截!!!

.LTE 支援
.16GB 內 ...
$649?

三星都發神經,呢個價己經可以買兩部nexus 4
作者: dellasus    時間: 2013-5-16 21:15

相信nexus 4 會成為最好賣的一代
作者: Henry    時間: 2013-5-16 22:51

引用:
原帖由 dellasus 於 2013-5-16 21:09 發表

$649?

三星都發神經,呢個價己經可以買兩部nexus 4
可能真係一模一樣既S4配Nexus ROM.
S4而家賣$599EUR,$649算OK啦.
作者: rickywk    時間: 2013-5-17 11:57

好勒,而家有傳下個月出4.3,Nexus 4有update...
作者: Henry    時間: 2013-5-17 17:29

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-5-17 11:57 發表
好勒,而家有傳下個月出4.3,Nexus 4有update...
可能S4N一出就4.3。
作者: Aware    時間: 2013-5-17 21:28

引用:
原帖由 Henry 於 2013-5-17 17:29 發表

可能S4N一出就4.3。
咁睇應該系。
快啲放official image啦,我等擦
作者: rickywk    時間: 2013-5-18 13:19

HTC one都有傳變養仔
作者: XT    時間: 2013-5-18 13:47

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-5-18 13:19 發表
加埋 Z 啦不如
作者: donaldfung    時間: 2013-5-18 14:12

早一兩年傳, 有幾部不同vendor nexus, 實質變晒Google custom OS?
作者: hamu278    時間: 2013-5-18 14:59

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-5-18 13:19 發表
即係 S4 可以叫 One 做契細佬
作者: micmicll    時間: 2013-5-18 15:19

引用:
原帖由 hamu278 於 2013-5-18 14:59 發表

即係 S4 可以叫 One 做契細佬
講真, htc one 冇 sense 5我寧願買s4
作者: hamu278    時間: 2013-5-18 16:29

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-18 15:19 發表

講真, htc one 冇 sense 5我寧願買s4

個人認為 HTC One 其中一個賣點係佢相機嘅 software... 用 Google ROM 即係廢咗武功
作者: micmicll    時間: 2013-5-18 18:01

引用:
原帖由 hamu278 於 2013-5-18 16:29 發表

個人認為 HTC One 其中一個賣點係佢相機嘅 software... 用 Google ROM 即係廢咗武功
調番轉, galaxy 系列 最攞命係個software
Hardware佢真係冇得輸 (除左amoled, which is personal preference anyway)

作者: dellasus    時間: 2013-5-18 22:00

今次google 有講呢部係nexus 咩?

s4 google edition 咋吓.

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite