[智能電話] 請問 tethering 問題

請問 tethering 問題

我係手提電話超低用量用戶,由 Orange edge 用到而家 CMHK 3G 都冇主動轉過 plan,上次用 tethering 都大大話話係成年前嘅事,今日用時 practically 用唔到。情況係連接時部電話比到 ip 部 PC,PC 都上到網,不過 click 兩下就玩完,手機派比 PC 個 ip 都冇埋。

想請教下
1. ip 都冇埋係手機問題定 CMHK 問題?
2. 如果係 CMHK 問題,自己有冇得攪?
3. 如果冇,坊間有冇 plan 適合我咁低用量去玩?

多謝各位幫忙

唔太明

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-10-14 19:57 發表
唔太明
Background
我用 CMHK,因為係 Orange 時代一直帶落黎,一晌都用到 tethering。
因為好少用,唔知會唔會 CMHK 改左我個 plan 我都唔知。

今日發生事情
我晌手提開 tethering,share 上網服務比部 PC 用,開始時貌似正常,PC 攞到 ip,上到網亦入到個 page。但係 click 兩 click 就 404。Check PC 就連個 ip 都冇埋。唔知點解。
以前見過有文講,電訊公司 check 到你 session 多就知你用緊 tethering,會 block 你。唔知呢樣野同我有冇關。e.g.佢可以令我手機唔派 ip ?

有關疑問
1. 會唔會係咪我手機壞左d野?
2. 係咪 CMHK block 左我 tethering?
3. if yes to "2", 有冇網絡技巧可以令 CMHK 唔知我用 tethering?難唔難攪?
4. if 好難攪,家陣坊間有冇價錢相宜又有 tethering 嘅 plan?

咁問會唔易明d?

引用:
原帖由 WHO 於 2015-10-14 20:24 發表

Background
我用 CMHK,因為係 Orange 時代一直帶落黎,一晌都用到 tethering。
因為好少用,唔知會唔會 CMHK 改左我個 plan 我都唔知。

今日發生事情
我晌手提開 tethering,share 上網服務比部 PC 用,開始時貌似正常,PC 攞 ...
1. 無
2. 會
3. 無可能, packet有標示
4. 要問下

4.
依家得 Sun Mobile 個限速 "4G" (128KBps)  plan 重有得比你 Tethering  (實測)
CMHK 我聽人講話係租 PKKW network (3G) 應該無block , 不過你行唔到 PKKW 可能真係block 左都唔奇

限速 LOR LOR 台 (Smartone ) 係唔可以 Tethering 去 PC 的
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

謝謝兩位。抱歉而家先回覆。

早幾日又比 epc 左。然後發現今次我將所有 epc 的 cookies 都清除後,使用普通訪客身份一樣乜都睇唔到。再攪一大輪,終於要改埋個 user agent 先正常睇得番。話時話,呢度方唔方便講呢個話題?唔方便或者好多針我就唔講啦。

引用:
原帖由 WHO 於 2015-10-18 22:46 發表
謝謝兩位。抱歉而家先回覆。

早幾日又比 epc 左。然後發現今次我將所有 epc 的 cookies 都清除後,使用普通訪客身份一樣乜都睇唔到。再攪一大輪,終於要改埋個 user agent 先正常睇得番。話時話,呢度方唔方便講呢 ...
無問題, 繼續講

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-10-18 23:59 發表

無問題, 繼續講
我由 WHO 呢個網名比佢地 ban 左之後都 reg 左另外幾次,我冇話人五毛冇粗口,係噴中共土共689,次次都唔知 ban 我乜,查都冇得查。

有冇人有相同經驗,有乜好D 嘅應對方法?

引用:
原帖由 WHO 於 2015-10-19 00:31 發表

我由 WHO 呢個網名比佢地 ban 左之後都 reg 左另外幾次,我冇話人五毛冇粗口,係噴中共土共689,次次都唔知 ban 我乜,查都冇得查。

有冇人有相同經驗,有乜好D 嘅應對方法? ...
無架啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-10-19 00:51 發表

無架啦
冇咁灰。

佢 block 埋我 IP 我都大把 friend 有 VPN。係想大家分享下資訊令件事方便 D 姐。

引用:
原帖由 WHO 於 2015-10-14 20:24 發表

Background

今日發生事情
我晌手提開 tethering,share 上網服務比部 PC 用,開始時貌似正常,PC 攞 ...
3. 曾經有Tethering app 可以當電話係Proxy咁過而ISP check唔到tethering, 不過無曬下文
"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

引用:
原帖由 BlackBird 於 2015-10-19 09:14 發表

3. 曾經有Tethering app 可以當電話係Proxy咁過而ISP check唔到tethering, 不過無曬下文
係喎。有時間上 xdadeveloper 八八睇下條路仲行唔行到。thank you

引用:
原帖由 WHO 於 2015/10/19 00:31 發表

有冇人有相同經驗,有乜好D 嘅應對方法? ...
個邊唔講政治

另一方法就係落鴨記買張 $50CMHK prepaid 試下 tether

引用:
原帖由 BlackBird 於 2015/10/19 09:14 發表

流量大佢一樣可以 BLOCK