[硬件] nVIDIA GTX1060

快得嗰7%,冇SLI, 重要未計DX12 games
Founder edition 做$299,冇乜advantage

引用:
原帖由 dom 於 2016-7-20 17:23 發表

$2199 用 120W 有接近980級效能
哩個價(對比香港480個炒價)就抵,
但現時俾我揀都會揀返RX480,始終有Crossfire同DirectX12似乎會快啲。 嗰30W tdp,gaming PC唔會哩佢了。

引用:
原帖由 KvCC 於 2016-7-21 00:24 發表

唔係最高階既話 我覺得無謂玩雙卡
其實好多都係中階咭行Sli同CF,
情況係先買一張,半年後再買第二張;一來唔洗一次過花太多,二來到時又平些少,而且150W*2都係300W,乜牛都用到。隻game scale得到,RX 480*2快得過1080。

Nvidia就係驚你個個咁玩,先至屎弗鬼cut左sli………

引用:
原帖由 dom 於 2016-7-21 10:44 發表
DX12 / Vulkan game 唔關我事
我都唔用 Win10
Crossfire / SLI 我用細箱更加唔會用
要單卡 勁就得

AMD 重係停係 PowerPoint 賣點靚 , 做卡做唔好 淨係得樣板既態度
RX480 係就係平, 問題係一開波就比人試到 PCI-e  ...
咁講啦,首先Vulkan唔洗裝Windows 10,佢唔係DX12,而係類似的API;
二,佢爆電的問題其實係冇貨之後先抄大,佢冇賣少到;
而佢反應夠快,令用家意識到過唔夠三日就 fix左,冇乜人會因為咁去退貨,之後都會睇AIB唔睇公板,件事影響輕微。(Nvidia 970 3.5GB RAM都不了了知,又如何)
三,佢marketing同FAE應該抄哂佢,搞左咁耐都冇張AIB賣到街,Nvidia哩方面做得好好多。
最後,Nvidia個Powerpoint都講到快15℅,結果都係7%左右,但就冇估到 availability咁高,newegg到而家都重有些少貨尾。(定係去唔哂 ?)