[硬件] Comparisons of some AMD Microarchitectures

Comparisons of some AMD Microarchitectures

S|A 仲有人覺得 15h 同 CMT 有得救

引用:
It could be the reason that AMD appeared not to improve the microarchitecture after 2015.
發左個夢睇到話dense server俾高層睇淡 因為營收預期同依然睇到食唔到
主打呢範嘅K...前景打個問號 16又打算重新推返起條X... MP產品線

之後醒左

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-13 22:27 發表
S|A 仲有人覺得 15h 同 CMT 有得救
好難了

今次做埋power efficiency test, 發覺用電實在太大
引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-14 16:14 發表

發左個夢睇到話dense server俾高層睇淡 因為營收預期同依然睇到食唔到
主打呢範嘅K...前景打個問號 16又打算重新推返起條X... MP產品線

之後醒左
...
一早講左ARM唔係咁易用落server

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-14 19:19 發表
一早講左ARM唔係咁易用落server
依家仲要係未有呢 達到最初<60%預期咋 sampling咋

個夢話呢條產品線第一彈係膠水八粒舍利子
另外朱施奀女神下代3D三點式寫真集16年先出 下年都係翻炒舊寫真
山峰系列肯定會落平板, 網絡同嵌入 從一開波就估係 如果唔係DS炒粉點算
呀仲有C女神同A女神打大交 施女神認為要加大清涼力度打巨人 艾女神同朱施奀走新奇路線
但預算有限 唔知點收科
最後就係俾人發星夢用既定制寫真部 聽講到頭來都係Game Girls撐住 唔知有無新柯打

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-14 19:43 發表

依家仲要係未有呢 達到最初
唔明

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-14 20:17 發表

唔明
12年咪收購左施米高 舍利子 Zen x86 新核心;朱施奀女神 GCN;3D三點式 FinFET;山峰系列 Mountain Peaks aka K12
但到今日都只得V一個大客 營收預期只達到<60% 唔知西雅圖會點 再講依家都係主要賣緊Xeon C女神 CPU;A女神 APU;清涼力度 Xeon最高;巨人 心照;新奇路線 異構;定制寫真部 SCBU;Game Girls 你話呢

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-14 20:48 發表

12年咪收購左施米高
但到今日都只得V一個大客 營收預期只達到
佢要SeaMicro的IP多過sales

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-14 20:57 發表

佢要SeaMicro的IP多過sales
咁講無錯 但都係要睇sales做人 下一代fabric仲焗緊
其實最大問題都係焗出黎有無OEM會用 無就得施米高會賣

P.S. 你 quote 我又唔整走 d 隱藏字幕 特登架嘛

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-14 20:59 發表

咁講無錯 但都係要睇sales做人 下一代fabric仲焗緊
其實最大問題都係焗出黎有無OEM會用 無就得施米高會賣

P.S. 你 quote 我又唔整走 d 隱藏字幕 特登架嘛
...
唔係, 其實開始integrate落CPU度

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-14 21:05 發表

唔係, 其實開始integrate落CPU度
integrate 完人地可以照舊用 ethernet 算
依家moonshot咪係咁 只係一堆迷你server blade
當然第時點難講 最主要係內建SAN+mgmt+networking

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-14 21:59 發表

integrate 完人地可以照舊用 ethernet 算
依家moonshot咪係咁 只係一堆迷你server blade
當然第時點難講 最主要係內建SAN+mgmt+networking
講緊inter-core

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-15 20:56 發表

講緊inter-core
?_?

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-15 21:31 發表

?_?
SeaMicro在inter-CPU有patent的

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-15 21:33 發表

SeaMicro在inter-CPU有patent的
large scale ccNUMA SMP 就唔會用 seamicro 啦
freedom fabric 只係 storage/network virtualization + centralized mgmt
當然唔排除你可以咁行