[網絡] 正在考慮一台NAS 比下意見

正在考慮一台NAS 比下意見

我依加睇中咗 AS-204TE
但係同級4BAY NAS
一係貴到仆起度
依加令我煩惱問題
我自己儲GAME 當中3TB 係GAME 來(以前儲落 已經無乜玩 用來儲下今 閒時會抽兩隻玩)
一堆已經儲落 WINDOWS series image 整機工具
一堆音樂 同 演唱會

究竟玩2bay 定 4 bay 好???

我家陣想將我部PC HD 轉去 NAS 同埋縮細部PC 轉去htpc 多(intel core 或 mac mini)

1TB X 4
2TB X 1

究竟2tb x4 定係 3tb x2 ????

2bay vs 4bay 令我好煩  
仲要我要有 一堆network protocol 同 function (vpn bt 果類今)
有無人好介紹 其實我自己砌都無問題 用freeNAS 都無問題

人大咗 少打GAME 返而娛樂緊要好多

個 RAID 組合唔同好難比
另外跟機軟件都好重要

其實我發現NAS的野,一上四bay就好貴;
上到四五千,自己整部Atom買張RAID card 仲好。

4bay暫時 華仔平 跟機軟件 s牌 q牌 好過 a牌好難揀  4bay 度位 未必放到 2bay 就可以橫放放便

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2014-8-22 13:03 發表
4bay暫時 華仔平 跟機軟件 s牌 q牌 好過 a牌好難揀  4bay 度位 未必放到 2bay 就可以橫放放便
兩隻 3T 其實唔夠你用,行RAID1既話
三隻或以上 RAID5 行 VM S牌化算少少

行vm 好貴 真係4千幾銀

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2014-8-22 21:46 發表
行vm 好貴 真係4千幾銀
atom 都有VM

引用:
原帖由 XT 於 2014-8-22 22:25 發表

atom 都有VM
有呀 XT 問題係好Q貴呀

市價講緊 5000-6000 超哂支出啦

買個 itx + 靚靚8bay 機箱實際D

引用:
原帖由 jackli 於 2014-8-22 23:17 發表
買個 itx + 靚靚8bay 機箱實際D
我自己砌都無問題
我放唔到8BAY
究竟4 BAY 定 2 BAY

Sure
4bay and 3tb
有大買大 否則一定後悔

要包埋vm 成部notebook價錢

話說我隻SYNLOLGY DS212J 想放
有無人有興趣

ee買啦

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2014-8-23 07:49 發表
要包埋vm 成部notebook價錢
NM70I-1037U 都有 VT-X