[網絡] TP-Link Powerline初試

TP-Link Powerline初試

因舊家用wifi實在太多問題, 要過主力牆, 所以最終係要試下用其他方法, 拉lan線唔可行的情況之下,
而家就試下用PowerLine

結果買左呢個
spec係300Mb wifi (802.11n)
同埋200Mb Powerline

第1個係PowerLine
第2個係PowerLine + Access Point, 有2個10/100 LAN port

$485, 算係咁啦

實測就唔會太快架啦
用lan線駁去Linux server大約係~5.5MB/s (44Mb/s) send, ~5MB/s (40Mb/s) receive
用wifi大約係有90% efficiency

缺點?
1. 入去AP攪setting, 幾乎係一定要用佢個utility, 因為好似reboot之後個ip就唔同左
2. 如果係聲稱200Mb/s, 最好應該係用Gb LAN, 除非係講雙向100Mb/s
3. 跟果2條LAN線俾Cat 5, 連Cat 5e都唔係, 雖然平都唔係咁做
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

TP LINK
但你個wifi本身有問題咩

引用:
原帖由 potato 於 2014-11-25 22:34 發表
TP LINK
但你個wifi本身有問題咩
要過2幅主力牆, 頂唔住

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-11-25 23:50 發表

要過2幅主力牆, 頂唔住
邊度兩幅呀 你router唔係放廳咩 房都冇兩幅啦

引用:
原帖由 potato 於 2014-11-25 23:55 發表

邊度兩幅呀 你router唔係放廳咩 房都冇兩幅啦
柴灣果度, 數過真係2幅

why not aztech?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2014-11-28 23:43 發表
price

你唔怕其實可以強力天線射入去既 ...

引用:
原帖由 XT 於 2014-11-29 23:19 發表
你唔怕其實可以強力天線射入去既 ...
User唔想

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-11-29 23:21 發表

User唔想
行電最煩成本好貴 ...

雖然而家行wifi要快都唔係平
最快家用方案一係WDS
一係兩隻勁野互射, 再互Repeat

我用tplink 200m  實測都有60m 架喎
會唔會係拖板問題呀?

呢個牌子得1年貨仔
引用:
原帖由 DICKXDV 於 2014-11-28 23:43 發表

引用:
原帖由 XT 於 29/11/2014 23:39 發表

行電最煩成本好貴 ...

雖然而家行wifi要快都唔係平
最快家用方案一係WDS
一係兩隻勁野互射, 再互Repeat
but more router, higher radiation. i only use 1 router normally. another repeater router is just turned on when necessary