標題: [硬件] 我又出新heatsink喇~ [打印本頁]

作者: tonychoi    時間: 2009-5-27 21:25     標題: 我又出新heatsink喇~

係架喇~擺明係針對MINI ITX的SILM 系統的靜音1U HEATPIPE HEATSINK 。
專登設計比MINI ITX,唔係D工業用1U 5000轉HEATSINK,人地仲未諗到呢個市場我諗到先,因此擺明係屈機之作架喇~
作者: bebe2803    時間: 2009-5-28 10:39

呢個設計應該可以吹埋底板其他位置, 我估圖 2 上面北橋 (應該係掛) 都唔洗裝風扇啦... 可以再靜 d XD

上面鋁片 下面銅底又有 heatpipe ?
作者: tonychoi    時間: 2009-5-28 23:37

引用:
Originally posted by bebe2803 at 2009-5-28 10:39:
呢個設計應該可以吹埋底板其他位置, 我估圖 2 上面北橋 (應該係掛) 都唔洗裝風扇啦... 可以再靜 d XD

上面鋁片 下面銅底又有 heatpipe ?
heatpipe係打在鋁heatsink中間,冇用銅底,因為成本問題及沒份別,heatpipe同底部的距離好近,因此有heatpipe比冇heatpipe的底4-5度,因此才可把風扇轉速減下千幾轉都可以同4000轉的1u效能一樣~
作者: dom    時間: 2009-5-29 00:23

有興趣想配比部 ITX 用
作者: tonychoi    時間: 2009-5-30 00:56

引用:
Originally posted by dom at 2009-5-29 00:23:
有興趣想配比部 ITX 用
今日拎左8隻首賣貨比A SHOP,已版即場掃走左3隻~
作者: 小童    時間: 2009-5-30 03:01

有冇 Intel 份
作者: GeN~XP    時間: 2009-5-30 07:50

引用:
Originally posted by 小童 at 2009-5-30 03:01:
有冇 Intel 份
photo 4 and 5 is for intel I think~
作者: 小童    時間: 2009-5-30 14:41

引用:
Originally posted by GeN~XP at 2009-5-30 07:50:

photo 4 and 5 is for intel I think~
係喎
作者: tonychoi    時間: 2009-5-31 13:37

呢兩隻heatsink,如果amd版最好係配3250e/4050e/4850e,如果用5050e或65w的5000+,就建議機箱通風要好,如果用大水牛就會好熱,因為大水牛隻牛12v只有50w,夾5000+呢d u會谷到隻牛好熱,有人用紅外線探過full load有100c,咁成個箱的溫度都起碼有5x度。而5050e我老細用過,佢話隻gtr itx箱散熱唔好,打開側板4x度,close左側板load下 o野就7x度。,因此用itx箱最好係配低功耗cpu,尤其係AMD。
反而有人用3250e,佢把風扇set去1000rpm,同係大水牛+780g itx,idle都係34c,因此用itx 系統除左cpu本身次外,隻牛的散熱及負荷能力都要考慮,因為唔好指意itx牛可以有80plus,因為loading越大,產生的熱越勁。
INTEL o個隻可以用c2d等的tdp 65w cpu,但c2d都有好多級數,因此如果本身intel跟比你的cpu heatsink係薄身全鋁就一定冇問題,老實講大家都標tdp65w,但好明顯 c2d的 65w係涼過amd的 65w好多,單係睇佢地跟的原裝heatsink就睇到。

[ Last edited by tonychoi on 2009-5-31 at 13:42 ]
作者: dom    時間: 2009-5-31 21:14

引用:
Originally posted by tonychoi at 2009-5-31 13:37:
呢兩隻heatsink,如果amd版最好係配3250e/4050e/4850e,如果用5050e或65w的5000+,就建議機箱通風要好,如果用大水牛就會好熱,因為大水牛隻牛12v只有50w,夾5000+呢d u會谷到隻牛好熱,有人用紅外線探過full loa ...
AMD 仍需努力
作者: bebe2803    時間: 2009-6-1 04:42

冇辦法, 好似 E8 果 D 快好多又涼好多, 抵個死人 intel 過左咁多年都賣千幾唔減價

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite