標題: [硬件] 何解 4GB 單條? RAM 仲係相對地貴 ?? [打印本頁]

作者: 小馬馬    時間: 2010-4-3 03:21     標題: 何解 4GB 單條? RAM 仲係相對地貴 ??

而家OS 64-bit 普及、RAM製程又成熟,
點解 4GB 單條? RAM(不論NB或desktop)仲係咁貴??

一條NB用? DDR3-1066 4GB,仲要千三四蚊一條,
就算返大陸或者淘寶都要成千蚊人仔…………

如果可以降到合理價位,例如2GB double價錢,七八百蚊一條,
銷量一定大增,薄利多銷咪一家便宜兩家著?
作者: 福頭蛋撻    時間: 2010-4-3 04:03

4G 未普及
而且 D CHIP 廠都分左D resource 去整 SSD... <- 呢個冇詳細SEARCH過, 只係個人諗法...
作者: rickywk    時間: 2010-4-3 08:02

NAND flash 俾o的手電廠搶到貴晒
作者: PaTT    時間: 2010-4-3 09:04

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-4-3 03:21:
點解 4GB 單條鮋 RAM(不論NB或desktop)仲係咁貴??

一條NB用鮋 DDR3-1066 4GB,仲要千三四蚊一條,

如果可以降到合理 ...
我以laptop 2x2GB
好想換2x4GB
不過真係太貴
作者: ivan15    時間: 2010-4-3 09:14

有以下的可能性
1. 單條4G RAM 的製作成本高
2. 單條4G RAM 的生產良率低
3. 2G RAM 的產量過剩, 要慢慢去貨
作者: 愚生    時間: 2010-4-3 13:53

4GB X 2 WOW WOW
作者: qcmadness    時間: 2010-4-3 15:42

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-4-3 03:21:
點解 4GB 單條? RAM(不論NB或desktop)仲係咁貴??

一條NB用? DDR3-1066 4GB,仲要千三四蚊一條,

如果可以降到合理 ...
原因好簡單

而家好多廠仲做緊1Gb ram chip
1Gb x 16 (8 chip per bank, 2 bank double side) = 2GB

2Gb ram chip其實唔多人生產
所以比較少4GB ram module
作者: Henry    時間: 2010-4-4 16:34

我就唔信佢成個2010年減都唔減,雖然而家已經四月.

十年如一日既RAM容量,對M$施加一下壓力都唔係壞事,但肯定影響軟件發展.
作者: abcde    時間: 2010-4-6 12:50

供求失衡
作者: qcmadness    時間: 2010-4-6 12:50

引用:
Originally posted by abcde at 2010-4-6 12:50:
供求失衡
係咩
作者: abcde    時間: 2010-4-6 12:51

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-4-6 12:50:

係咩
唔係咩?

作者: qcmadness    時間: 2010-4-6 12:52

引用:
Originally posted by abcde at 2010-4-6 12:51:

唔係咩?
2GB ram無問題, 4GB ram貴過頭, 咁係咩
作者: abcde    時間: 2010-4-6 12:54

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-4-6 12:52:

2GB ram無問題, 4GB ram貴過頭, 咁係咩
因為廠商唔做, 而市場有需求, 所以供求失衡

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite