標題: [硬件] 有冇試過部腦偶然會開機時一長三短咁響? (新增疑問) [打印本頁]

作者: 河本鬼茂    時間: 2010-4-29 13:30     標題: 有冇試過部腦偶然會開機時一長三短咁響? (新增疑問)

唔係經常發生,只係偶然,一長三短咁響(RAM問題),熄左佢,鬆開對RAM再插實d,又正常開得番,如是者用得一排,又偶然再發生同一情況。 用memtest86+ 1.65或memtest 3.8測過都冇error,奇! 依家都唔知係「RAM有問題」,抑或「底板RAM槽扣唔實」,抑或「唔夾RAM」.....?

[ Last edited by 河本鬼茂 on 2010-5-10 at 02:16 ]
作者: onehitwonder    時間: 2010-4-29 14:00

有無 cap 大左肚 ?
作者: dom    時間: 2010-4-30 00:22

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-4-29 13:30:
唔係經常發生,只係偶然,一長三短咁響(RAM問題),熄左佢,鬆開對RAM再插實d,又正常開得番,如是者用得一排,又偶然再發生同一情況。 用memtest86+ 1.65或memtest 3.8測過都冇error,奇! 依家都唔知係「RAM有問 ...
你check 埋 display card
作者: qcmadness    時間: 2010-4-30 07:00

試下用擦膠擦對ram
作者: Richteralan    時間: 2010-4-30 10:00

one long three short is VGA BIOS problem.
check your graphic card.
作者: sniperX    時間: 2010-4-30 10:04

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-4-29 13:30:
唔係經常發生,只係偶然,一長三短咁響(RAM問題),熄左佢,鬆開對RAM再插實d,又正常開得番,如是者用得一排,又偶然再發生同一情況。 用memtest86+ 1.65或memtest 3.8測過都冇error,奇! 依家都唔知係「RAM有問 ...
1 long, 3 short        Conventional/Extended memory failure. Check the VRAM also.
作者: 河本鬼茂    時間: 2010-4-30 11:18

引用:
Originally posted by Richteralan at 2010-4-30 10:00:
one long three short is VGA BIOS problem.
check your graphic card.
[ AMI BIOS ]
 1短音:DRAM 復新失敗!
 1長音3短音:DRAM 錯誤!
 1長音8短音:顯示測試失敗!
 2短音:DRAM 同位檢測失敗!
 3短音:基本 64K RAM 測試失敗!
 4短音:系統時鐘錯誤!
 5短音:CPU 處理器錯誤!
 6短音:主機板鍵盤控制器錯誤!
 7短音:CPU 中斷錯誤!
 8短音:顯示卡記憶體寫入/讀取錯誤!
 9短音:ROM BIOS 檢查碼錯誤!
 10短音:CMOS 關機暫存器寫入/讀取錯誤!
 11短音:快取記憶體故障!
作者: 河本鬼茂    時間: 2010-4-30 11:20

引用:
Originally posted by dom at 2010-4-30 00:22:

你check 埋 display card
同display card有乜關係? (況且我冇超display card)

而每當我重新裝插對RAM(插實d),佢又正常番。
作者: Richteralan    時間: 2010-4-30 11:21

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-4-29 22:18:

[ AMI BIOS ]
 1短音:DRAM 復新失敗!
 1長音3短音:DRAM 錯誤!
 1長音8短音:顯示測試失敗!
 2短音:DRAM 同位檢測失敗!
 3短音:基本 64K RAM 測試失敗!
 4短音 ...
OK you have AMI BIOS.
作者: 河本鬼茂    時間: 2010-4-30 11:48

引用:
Originally posted by Richteralan at 2010-4-30 11:21:

OK you have AMI BIOS.
我之前有上網check過響聲係乜問題,但解決唔到,所以先post來問問,睇下有冇人有類似經驗。
作者: Richteralan    時間: 2010-5-1 09:35

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-4-29 22:48:

我之前有上網check過響聲係乜問題,但解決唔到,所以先post來問問,睇下有冇人有類似經驗。
I\'m not familiar with AMI BIOS,
but have you swap with another pair of RAM?
作者: T12    時間: 2010-5-1 10:00

引用:
有無試過響三長兩短
作者: 河本鬼茂    時間: 2010-5-1 16:47

引用:
Originally posted by T12 at 2010-5-1 10:00:

有無試過響三長兩短
我塊底板冇

如果你塊板有乜三長兩短,我地會提供協助。
作者: 註冊    時間: 2010-5-1 17:17

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-5-1 16:47:

我塊底板冇

如果你塊板有乜三長兩短,我地會提供協助。
好難攪
作者: 河本鬼茂    時間: 2010-5-10 02:21

如果假設:

1. 問題係由RAM同DIMM槽接觸不良造成
咁到底RAM金腳須要清潔(用酒精/擦膠),抑或DIMM槽有問題須要維修? 邊個機會大d?

2. 問題係由RAM同底板唔夾造成
RAM唔夾,有冇可能memtest通得過?

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite