標題: [硬件] GTR ZOTAC ITX 成個月都未整好 [打印本頁]

作者: 愚生    時間: 2010-8-9 10:39     標題: GTR ZOTAC ITX 成個月都未整好

維修左成個月都未整好,仲話要等廠覆!

7月7日到現在啦

我以後都唔會買GTR 代理的ZOTAC ITX 板

作者: hungjoyee    時間: 2010-8-9 12:10

引用:
原帖由 愚生 於 2010-8-9 10:39 發表
維修左成個月都未整好,仲話要等廠覆!

7月7日到現在啦

我以後都唔會買GTR 代理的ZOTAC ITX 板

我話你聽啦

因為佢地send 番去廠整 要等ship

gtr火牛反而好快喎 因為佢地有人起香港整
作者: dom    時間: 2010-8-9 12:14

唉, 睇黎 ITX 都係無咩好選擇
作者: 愚生    時間: 2010-8-9 12:14

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-8-9 12:10 發表

我話你聽啦

因為佢地send 番去廠整 要等ship

gtr火牛反而好快喎 因為佢地有人起香港整
佢話兩星期...... 都ship 左成個月囉..
作者: pk1667    時間: 2010-8-9 12:40

即係呢個品牌都..........................................
作者: 愚生    時間: 2010-8-9 19:20

我覺得 完全唔合理囉! 一個月已經塊板已經可以環遊世界都得啦!
作者: dom    時間: 2010-8-9 19:25

引用:
原帖由 愚生 於 2010-8-9 19:20 發表
我覺得 完全唔合理囉! 一個月已經塊板已經可以環遊世界都得啦!
有可能係咁既情況

- 代理唔係每星期 ship RMA
- 儲夠維修先 Send RMA
- 已停產 , 無 Buffer 可換, 只可退廠整

以我見過既代理處理 RMA 程序

街客 -> 代理維修
  1. 無貨 / 停產 => a
                          等夠數 先報關 RMA 寄回廠 (小型d既代理)
                      => b
                          係定時退 RMA 時間退廠 , 通常中型至大型既話會
                          至少一個月有兩次退廠左右(有d會每星期退RMA 翻廠 !)
                      => c
                          塊板無得整 , 係度拖你時間問廠有無計
                          (少見)

作者: 愚生    時間: 2010-8-9 19:29

引用:
原帖由 dom 於 2010-8-9 19:25 發表

有可能係咁既情況

呢個係代理問題不是用家問題

呢個係佢問題慳錢

佢有提過係有其他板未整好,要一次過先可以寄回代理!(7月28日)說的

作者: dom    時間: 2010-8-9 19:33

引用:
原帖由 愚生 於 2010-8-9 19:29 發表

呢個係代理問題不是用家問題
呢個係佢問題慳錢
佢有提過係有其他板未整好,要一次過先可以寄回代理!(7月28日 ...
28 號講話等夠貨寄既話
當間廠係台灣/大陸

代理 => 報關 => 中港既物流 (1~2days) =>
廠 FAE 進行維修 ( 2weeks 或以上) =>
廠修好安排運輸 => 報關運回香港 物流 ( 1~2 days) => 送翻代理
代理測試 修好既板( ~ 2days 視乎人手, 有d 代理直頭唔試 直接call 客囉!)

你遇 8 月中 (過左 15 號之後) 或者八月尾先收翻塊板
作者: dom    時間: 2010-8-9 19:36

我唔係講笑
因為真係接觸過 代理做 RMA 程序

細間d 既代理可能好快整好
又可能好耐先整到

睇間廠 整 RMA 快唔快
同埋代理 個邊 CS 跟得好唔好
可以話你聽有時唔係代理唔想跟, 係廠 hold 鬼住塊板 (等零件又好 , 重之有d 原因)

唔係話幫代理講好說話
我做過 CS 知道個流程

點解我會買 漢仔代理既野
其實就係 大間d 既代理 做以上流程會 跟得比較好
作者: dom    時間: 2010-8-9 19:37

可以話你聽
d 人成日彈 貼紙廠 個間
CS 跟得算係唔錯了, 係間死人廠 整得耐!
作者: 愚生    時間: 2010-8-9 19:58

引用:
原帖由 dom 於 2010-8-9 19:37 發表
可以話你聽
d 人成日彈 貼紙廠 個間
CS 跟得算係唔錯了, 係間死人廠 整得耐!
貼紙廠 我讚嫁!
作者: 愚生    時間: 2010-8-10 16:53

今日佢同我講仲係廠未番。  以後唔會買GTR 代理的東西,除非預佢無保。
作者: dom    時間: 2010-8-10 22:34

引用:
原帖由 愚生 於 2010-8-9 19:58 發表
貼紙廠 我讚嫁!
佢 RMA 耐 係因為間廠問題
作者: Aware    時間: 2010-8-11 19:28

引用:
原帖由 dom 於 2010-8-10 22:34 發表

佢 RMA 耐 係因為間廠問題
Jetway只不過係其中一間垃圾
作者: 愚生    時間: 2010-8-13 16:24

佢話下個星期3有得拎喎。  18號
作者: 小Ray    時間: 2010-8-13 16:36

你塊板死乜..

我現在塊 ZOTAC ITX 個 Wifi 好似 short short 地
作者: 愚生    時間: 2010-8-13 16:45

引用:
原帖由 小Ray 於 2010-8-13 16:36 發表
你塊板死乜..

我現在塊 ZOTAC ITX 個 Wifi 好似 short short 地
死直,爆電容........ 可能焗著 no fans
作者: dom    時間: 2010-8-13 17:03

引用:
原帖由 dom 於 2010-8-9 19:33 發表

28 號講話等夠貨寄既話
當間廠係台灣/大陸
代理測試 修好既板( ~ 2days 視乎人手, 有d 代理直頭唔試 直接call 客囉!)

你遇 8 月中 (過左 15 號之後) 或者八月尾先收翻塊板
講中左

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite