標題: [智能電話] 諾基亞誓言要擊敗iOS、Android [打印本頁]

作者: siupy    時間: 2010-9-15 20:47     標題: 諾基亞誓言要擊敗iOS、Android

http://www.zdnet.com.tw/news/comm/0,2000085675,20147535,00.htm

Symbian連bada都未必打得贏喎

作者: toby    時間: 2010-9-15 20:48

引用:
原帖由 siupy 於 2010-9-15 20:47 發表
http://news4.pchome.com.tw/scien ... 64421878250005.html

nokia
作者: pch0113    時間: 2010-9-15 20:49

講就兇狠,做就

作者: ccw    時間: 2010-9-15 20:50

引用:
原帖由 pch0113 於 2010-9-15 20:49 發表
講就兇狠,做就

作者: pch0113    時間: 2010-9-15 20:51

引用:
原帖由 ccw 於 2010-9-15 20:50 發表

作者: qcmadness    時間: 2010-9-15 20:51

[Nokia fans mode]Nokia gogogo!!!!![/Nokia fans mode]
作者: 雪莎    時間: 2010-9-15 20:51

============
作者: Godgundam    時間: 2010-9-15 20:54

真係得番大陸人鐘意n記
作者: toby    時間: 2010-9-15 20:57

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-9-15 20:51 發表
[Nokia fans mode]Nokia gogogo!!!!![/Nokia fans mode]
我鐘意nokia,但更鐘意android
好想有得再用nokia機不過背脊寫住with google
作者: 刺青    時間: 2010-9-15 20:59

有邊個醉酒佬會話自己醉架 ..
作者: 小Ray    時間: 2010-9-15 21:09

作者: rickywk    時間: 2010-9-15 21:18

大勢已去
作者: DICKXDV    時間: 2010-9-15 21:32

引用:
原帖由 siupy 於 2010-9-15 20:47 發表
http://www.zdnet.com.tw/news/comm/0,2000085675,20147535,00.htm

Nokia玩單挑?!
作者: XT    時間: 2010-9-15 21:44

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2010-9-15 21:32 發表

Nokia玩單挑?!
用 MeeGo 去打唔係無可能
作者: DICKXDV    時間: 2010-9-15 21:49

引用:
原帖由 真.飛鳥 於 2010-9-15 21:44 發表

用 MeeGo 去打唔係無可能
係, MeeGo ok

S40 都開發做 TOuch S40?!?!?

C3-01

作者: XT    時間: 2010-9-15 21:52

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2010-9-15 21:49 發表

係, MeeGo ok

S40 都開發做 TOuch S40?!?!?

C1-01

都唔知有乜好 touch ...

Nokia 而家班友根本跟唔上潮流

長遠黎講賣 Apps 仲好搵過賣機 ...
作者: DICKXDV    時間: 2010-9-15 21:54

引用:
原帖由 真.飛鳥 於 2010-9-15 21:52 發表

都唔知有乜好 touch ...

Nokia 而家班友根本跟唔上潮流

長遠黎講賣 Apps 仲好搵過賣機 ...
可能佢地覺得Touch 要潮流瓜
作者: cheungmanhoi    時間: 2010-9-15 21:58

我部58xm又夠鐘入廠
好似第2次Hw出事
上次整完Sim卡
今次整Wifi
作者: DICKXDV    時間: 2010-9-15 22:44

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2010-9-15 21:58 發表
我部58xm又夠鐘入廠
好似第2次Hw出事
上次整完Sim卡
今次整Wifi
而家NOKIA 維修時間仲係唔係1小時???
作者: XT    時間: 2010-9-15 22:47

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2010-9-15 21:54 發表

可能佢地覺得Touch 要潮流瓜
MON 又唔係大 , 點 Touch ...
作者: DICKXDV    時間: 2010-9-15 22:49

引用:
原帖由 真.飛鳥 於 2010-9-15 22:47 發表

唔知遲D S30 洗唔洗出TOUCH版
作者: cheungmanhoi    時間: 2010-9-15 22:50

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2010-9-15 22:49 發表

唔知遲D S30 洗唔洗出TOUCH版
s30仲存在咩
to 樓上 睇多唔多人啦
作者: DICKXDV    時間: 2010-9-15 22:55

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2010-9-15 22:50 發表

s30仲存在咩
to 樓上 睇多唔多人啦
yes, S30 機仲有, 包括最新的 "雙卡單待" NOkia 機C1

\http://www.nokia.com.hk/find-pro ... 1-00/specifications

作者: DICKXDV    時間: 2010-9-15 22:56

引用:
原帖由 真.飛鳥 於 2010-9-15 22:47 發表

我去NOKIA HK 網頁........原來X3 同C3 都係S40 Touch
作者: 戀.上你的人    時間: 2010-9-15 23:02

Symbian
部5800用多一排就覺得自己唔會再買NOKIA..
作者: RT    時間: 2010-9-15 23:14

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2010-9-15 23:02 發表
Symbian
S60 佢唔做 touch 尤自可,一做真係把幾火 . . .
作者: cheungmanhoi    時間: 2010-9-15 23:57

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2010-9-15 23:02 發表
Symbian
58xm用家 x2
作者: GordonFreeman    時間: 2010-9-16 00:17

個ui真係廢到無論
作者: Richteralan    時間: 2010-9-16 01:53

Meego is actually pretty good....
not sure about Symbian OS.....
作者: SilverLake    時間: 2010-9-16 06:59

引用:
原帖由 Richteralan 於 2010-9-16 01:53 發表
Meego is actually pretty good....
not sure about Symbian OS.....
Fact is : voice call is solved problem
            noise cancellation / background noise compression also small issue

if a mobile phone only have above, you wanna pay U$20~30 ?
then adding 500M photo ability & music can make you pay extra U$30?

the area iOS and Android dog-fighting is App.

2 year iPhone 4 models
1 year+ Android endless models

changing / expanding all frontiers of smart phone.  

even blackberry need to caught up in touch and app
作者: Henry    時間: 2010-9-16 07:32

最基本玩贏WM7先算.
作者: Richteralan    時間: 2010-9-16 08:31

引用:
原帖由 SilverLake 於 2010-9-15 17:59 發表

Fact is : voice call is solved problem
            noise cancellation / background noise compression also small issue

if a mobile phone only have above, you wanna pay U$20~30 ...
you mean...???
作者: Richteralan    時間: 2010-9-16 08:31

引用:
原帖由 Henry 於 2010-9-15 18:32 發表
最基本玩贏WM7先算.
almost impossible....
WP7 is Microsoft's clone of iPhone
作者: bluesky    時間: 2010-9-16 08:39

Nokia 又黎:shakehand
作者: siupy    時間: 2010-9-16 09:07

引用:
原帖由 Henry 於 2010-9-16 07:32 發表
最基本玩贏WM7先算.
話時話
WP7 應該唔差
設計比iOS/ Android 更先進
(如果以下是正確)

WP7 的首頁拼貼功能,並不是那麼簡單的,大部分人以為他只是一個快捷列,就好像 IOS 的首頁圖示一般的程式集功能,他些都是沒有仔細了解才說出的話,甚至還說他功能綁死的,這個論點更不知道從何而來?

IOS 的設計很簡單,首頁圖示就代表了各種程式,每個程式都會有一個圖示,所有功能都以一個程式為出發,以股票功能的程式為例子,先在首頁找到該程式,點擊進入,開始操作,就是這樣單純的使用邏輯。

Android 的是以一種叫做 Widget 的概念,說真的,我"個人"極端不喜歡 Widget 這種東西,因為他把原來很單純的事情變得很複雜,怎麼說呢,也同樣以股票功能的程式為例子好了,只要支援 Widget 的手機應該都可以找到,在 Widget 直接顯示你要看的幾支股票即時的漲跌,這時我看到了即時的漲跌了,我要趕快進去做處理了,結果我點了股票即時漲跌的 Widget,結果發生甚麼事?他進到了 Yahoo 的股票漲跌網頁....,那這時候怎麼辦呢?還要找到一個有完整功能的股票軟體,當我在 Widget 看到漲跌時,我卻要點下方的全功能軟體才能處理,那....這是甚麼意思?

或許又會有人說,要讓他一起作用不難,只要找一個全功能軟體同時又提供 Widget 小軟體即可,是的,剛剛說的處理方式是可行的,但有這麼貼心的軟體有幾個?就算有,我能讓那些干擾使用者連到 YAHOO 股票網站的 Widget 消失嗎?還是會有數以萬計的人安裝這些 Widget ,還是會在使用的時候遇到很多挫折。

WP7 的做法是結合上面兩種方式的優點,拼貼除了可當程式捷徑外,並直接提供可更新與可改變功能,只要程式設計師願意做,該程式在拼貼中會出現甚麼訊息都是可以控制的,程式設計師可以在撰寫程式時直接把 Widget 的功能(WP7 的拼貼)寫進程式裡,而不用再撰寫一個 Widget 程式圖增維護的複雜度,讓幾乎每個程式都能提供 Widget 的功能,又不會產生很多太過簡單只有一個功能的 Widget 程式,以避免造成使用者的挫折。

更有甚者,WP7 的拼貼不是只能放程式而已,你可以把他看做是一個公共的我的最愛,某連絡人的某個電話號碼,某連絡人的某個地址,某個關鍵字在網頁上的搜尋結果,某地到某地的規劃路徑"細節",某處附近所有的餐廳,這些剛剛查過待會馬上就會用到的東西都可以馬上放在首頁拼貼上,讓你不用再:
1.找到 Google Maps
2.點進 Google Maps
3.開啟我的最愛
4.找到剛剛查詢過的位置
5.查看我剛剛找過的訊息

而在 WP7 上,直接點剛剛放在首頁拼貼上的查詢結果,就跳到第五步了。
作者: backspace-hk    時間: 2010-9-16 09:24

諾基亞 = 亞基諾 = 廢物
作者: Aware    時間: 2010-9-16 10:15

引用:
原帖由 Richteralan 於 2010-9-16 08:31 發表

almost impossible....
WP7 is Microsoft's clone of iPhone
for no multi-tasking/no copy and paste/ no SD card support?
作者: setohoho    時間: 2010-9-16 10:15

引用:
原帖由 siupy 於 2010-9-16 09:07 發表

...當我在 Widget 看到漲跌時,我卻要點下方的全功能軟體才能處理,那....這是甚麼意思?
如果馬兒身體好, 又唔駛食草. 咁梗係perfect 啦, 但唔好燒到落widget到, 某程度上user friendlyness 太advance 係tedious
作者: 小馬馬    時間: 2010-9-16 10:44

NOKIA 班高層仲未明白,
點解你賣機總數多咁多,而賺錢能力卻唔及 Apple……??

Apple 除左 iPhone 賣機賺錢,賺得更勁嘅係賣 App 賣歌仔賣戲;
一日個OVI store 仲係咁垃圾,Nokia 做到個OS曉飛都無用!

iOS 好比一個引子,你開始買左第一件Apple 產品,
入左局做 iSlave,以後先係大茶飯。
我諗起我同學幫佢個美國佬老細 support,
部 desktop 裡面個 iTunes 竟然有萬幾首歌!!!!!
作者: lorym    時間: 2010-9-16 10:54

引用:
原帖由 backspace-hk 於 2010-9-16 09:24 發表

作者: siupy    時間: 2010-9-16 12:21

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-9-16 10:44 發表

Apple 除左 iPhone 賣機賺錢,賺得更勁嘅係賣 App 賣歌仔賣戲;
一日 ...
依家買90%買NOKIA既人
淨係要部電話打出打入
唔識兼唔會畀錢買App
NOIKA 最大問題係OS不是強項
有"順風車(Android)"都唔肯搭
MO出部MS即時翻生
仲要出埋D過時規格
N8都仲係ARM11 680MHz
價錢拍得住iphone4
CPU 慢過人
MON廢過人
APPS少過人
RAM少過人
憑咩同人比

作者: PaTT    時間: 2010-9-16 12:21

引用:
原帖由 backspace-hk 於 2010-9-16 09:24 發表

作者: irvingtin    時間: 2010-9-16 12:28

引用:

一日 ...
最重要係 apps 夠平
US$0.99/1.99
個幾蚊點會覺....
作者: RT    時間: 2010-9-16 12:28

引用:
Wa, 抽水抽到冇朋友 lor . . .
作者: SilverLake    時間: 2010-9-16 13:30

引用:
........
我諗起我同學幫佢個美國佬老細 support,
部 desktop 裡面個 iTunes 竟然有萬幾首歌!
萬幾首歌 X US$0.99 = small tea rice
Movie & TV series    = big tea rice

apple tv
google also tv

4 year later ger world cup no need to see cable-TV or now TV lor
just iPad + streaming or Android Pad + streaming

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite