標題: [硬件] 升級 notebook HD to SSD 問題.. [打印本頁]

作者: 小Ray    時間: 2010-11-6 09:22     標題: 升級 notebook HD to SSD 問題..

係咪要買樓下這種 model

OCZ 60GB Vertex 2 E 1.8" SATA II SSD OCZSSD1-2VTX60G         HK$ 1,889.00

Intel X18-M 1.8" 80GB Mainstream SATA II SSD SSDSA1MH080G201         HK$ 1,780.00

= =
Edited

作者: qcmadness    時間: 2010-11-6 10:34

唔太明你講咩
作者: 福頭蛋撻    時間: 2010-11-6 11:21

你部機係唔係用1.8"先, 係既9成9用到咖啦
作者: 469394    時間: 2010-11-6 13:27

都唔知你講乜, 一係你講清楚少少你用緊什麼 MODEL 既 NOTEBOOK la
作者: ccw    時間: 2010-11-6 13:56

搭單,而家用緊Lenovo Y450a, 唔知可唔可以HD換SSD呢?
之前問過Lenovo, 佢地話唔得
作者: 紙羊    時間: 2010-11-6 14:15

引用:
原帖由 ccw 於 2010-11-6 13:56 發表
搭單,而家用緊Lenovo Y450a, 唔知可唔可以HD換SSD呢?
之前問過Lenovo, 佢地話唔得
我用緊Lenovo Y460

點會唔得呀?唔係換左個HD做SSD,裝返WIN7 就行得咩?
作者: ccw    時間: 2010-11-6 14:46

引用:
原帖由 紙羊 於 2010-11-6 14:15 發表

我用緊Lenovo Y460

點會唔得呀?唔係換左個HD做SSD,裝返WIN7 就行得咩?
maybe they were simply scaring me
作者: 紙羊    時間: 2010-11-6 18:11

引用:
原帖由 ccw 於 2010-11-6 14:46 發表

maybe they were simply scaring me
唔識英文

我諗應該裝到既,佢嚇鬼姐, 隨非係大細問題裝唔落既姐,或者掩唔到個HDD蓋
作者: ccw    時間: 2010-11-6 18:25

引用:
原帖由 紙羊 於 2010-11-6 18:11 發表

唔識英文

我諗應該裝到既,佢嚇鬼姐, 隨非係大細問題裝唔落既姐,或者掩唔到個HDD蓋
and thx.
作者: 469394    時間: 2010-11-6 18:42

引用:
原帖由 ccw 於 2010-11-6 14:46 發表

官方答案多數都係呃鬼 la, 你只要留意番底部有無位俾你換 & 換果陣小心留意有無封條, 最後就係如不幸地要攞上代理果陣最好都係還原所有 hardware 會好 d
作者: 小Ray    時間: 2010-11-6 18:50

乜原來咁難明.. 或者係我誤解左個 Product List 個 1.8" 既意思

anyway, 我現在手上有隻 OCZ 60G Vertex 2 E 2.5" SATA II SSD  

但發覺這隻 SSD 既高度(大約 9mm) 係放唔入 notebook or 手上既 USD HD Box , 所以先有咁既疑問.. 我手上又冇另一隻 SSD 可以參考
作者: ccw    時間: 2010-11-6 18:56

引用:
原帖由 469394 於 2010-11-6 18:42 發表

官方答案多數都係呃鬼 la, 你只要留意番底部有無位俾你換 & 換果陣小心留意有無封條, 最後就係如不幸地要攞上代理果陣最好都係還原所有 ha ...
I saw they detach the harddisk for checking in the previous repair without any label
It should be fine to replace that 2.5" HD with a SSD, I just worry if the machine itself is compatible or not.

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite