標題: [軟件] 想問Boxset 同OEM 的WIndows Server. 只係差在唔可以轉移其他機用? [打印本頁]

作者: DICKXDV    時間: 2010-11-15 21:08     標題: 想問Boxset 同OEM 的WIndows Server. 只係差在唔可以轉移其他機用?

想問Boxset 同OEM 的WIndows Server. 只係差在唔可以轉移其他機用?

其他一樣?

THANKS
作者: irvingtin    時間: 2010-11-16 13:12

OEM 一定要跟機買
要同一張 invoice 出先叫 vaild
咁當然只可以跟個部機, 唔可以轉

Box set 要 keep 個 box 所有野先叫 valid license
包括個合, CD, 說明書等等
可以轉其他機~

如果係公司買, 搵 vendor 買 open license 啦
平D, 又可以轉, 只係得一張紙 (正確黎講係得一封 email)
作者: DICKXDV    時間: 2010-11-16 17:47

引用:
原帖由 irvingtin 於 2010-11-16 13:12 發表
OEM 一定要跟機買

Box set 要 keep 個 box 所有野先叫 valid license
包括個合, CD, 說明書等� ...
最煩要找32bit版...
作者: DICKXDV    時間: 2010-11-16 17:47

引用:
原帖由 irvingtin 於 2010-11-16 13:12 發表
OEM 一定要跟機買

包括個合, CD, 說明書等� ...
但一部server 可以用open license?
作者: irvingtin    時間: 2010-11-17 09:19

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2010-11-16 17:47 發表

但一部server 可以用open license?
可以
只要係公司名去買, 之後上番
https://www.microsoft.com/licensing/servicecenter/

登記一個公司 email address, 就會囉返條 key
因為我公司試過幫 fedex 買 office license
作者: DICKXDV    時間: 2010-11-17 14:45

引用:
原帖由 irvingtin 於 2010-11-17 09:19 發表

可以
只要係公司名去買, 之後上番
https://www.microsoft.com/licensing/servicecenter/

登記一個公司 email address, 就會囉返條 key
因為我公司試過幫 f ...
我以為open License 一定要買幾多部機以下數量的軟件先用得
作者: irvingtin    時間: 2010-11-18 08:55

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2010-11-17 14:45 發表

我以為open License 一定要買幾多部機以下數量的軟件先用得
一定數量以上就係 Select License
Select License 再平D
而且無分 language, 仲要係 World Wide 可以用
即係香港買大陸用都可以
作者: DICKXDV    時間: 2010-11-25 11:59

引用:
原帖由 irvingtin 於 2010-11-18 08:55 發表

一定數量以上就係 Select License
Select License 再平D
而且無分 language, 仲要係 World Wide 可以用
即係香港買大陸用都可以
禁OFFICE OEM 都係一樣轉機就冇用? BUSINESS/PRO 版
唔計個D 咩Q學生版/家用版

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite