標題: [硬件] [GeForce 中價卡測試] Giada GTS450 / GT430 [打印本頁]

作者: dom    時間: 2010-12-6 13:09     標題: [GeForce 中價卡測試] Giada GTS450 / GT430

成個11 月 悶悶地咁
除左 RAM 價勁跌 個個吼住 平 RAM 入貨準備玩 "沙橋" 之外
個場都係靜到無朋友

上次係某店見到張 GTX460 1GB $1250 有d 興趣想買
但係 諗諗下 , 自己好地地有張 GTX460 買黎做乜鬼,  加上月尾又比較窮

厚面皮既我又走去問下行家八下有咩新野玩

"出左 P67 / H67 主板賣街啦 !! 最新架 , 不過未有 U 賣街!"
"你唔係唔知 我唔鍾意 煙條架啦"
" 係喎, 差D 唔記得 咁買 6870 啦 , $1799 HIS 好抵呀! "
" umm 我買左二手啦 ........."
" 下 , dom 姐 唔係呀嘛 , 你都要玩二手, 死囉 "
" 係呀我部手機壞鬼左 , 換左手機之後好窮 "

" 咁樣呀  唉 ,  個個都呻窮, 個場又靜到死...一係咁啦 , SSD !!!
30GB/60GB 個d 好平架 , $1000 唔駛!! 買比你部 小鏡號用啦! "
" 我都少單砌.... "
" 你咁樣唔得喎 , 無新野試.....你睇下人地成堆開箱文 GTX580 又 SLI
又 P67 主板開箱 , 見你係 腦場行家 , 又間中出下聲有呻下行家d 苦況, 我幫你諗下計搵d 新野試下!!! "
(行開左去打電話)

有時真係 唔知自己做過d 咩 , 幫趁唔多 混吉既 "Windows Shopping" 多過乜既 我 , 可能真係 有d post 中對答 有人見到啦
腦場班行家覺得我身同感受 講出佢地唔敢講既 , 所以比較好D 吧?

"喂 , 之前借卡比你試 5750 Green 個老細話有新野玩 ,
黎左隻新牌子叫 Giada , 你問下佢有無得借黎開下箱 ? "
上到去代理又肯借比我review ,
我自己都有d 唔好意思

P.S. : 當然如果有更多代理肯借下比我寫 Review 絕對樂意同你開箱文的
(好明顯我係度發夢........你以為自己係乜水呀? )

作者: dom    時間: 2010-12-6 15:29

Reserved

Giada GTS450 1GB

Giada 為香港新進品牌
之前 推出過 All-In-One 迷你 Nettop 機仔
最新推出顯示卡產品 , 為最新 nVIDIA GeForce 4 系產品

暫時網頁上有 GTS450 , GT430 等
是次測試的為Giada GTS450 1GB 版本
=========================
192sp CUDA Core , 128bit , 1GB GDDR5
=========================
據 GPU-Z 0.4.8 測試結果顯示

Giada GTS450 1GB  預設頻率為
GPU Core : 830 MHz
Memory : 1000 MHz ( GDDR5 )

測試平台為
=====================
AMD Phenom II X4 965BE @ 3.8GHz  
Windows 7 32bit Ultimate
4GB DDR3-1600 Dual Channel
ASUS M4A87TD EVO

初見到個盒 Box art 設計比起 "可樂米" (ColaMax) 吸引得多了,
希望Junmax 方面可以改改Colamax 的 Box art 吧 (笑)

當然 , 身為 nVIDIA 卡一員, 盒上點都會有 "nVIDIA" Logo 的

由於是借用代理地方進行測試 (沒有借回家 )
所以 測試比較簡短, 只跑了 3DMark Vantage

難得 維修部的某人 比我煩左成個下晝 :naug":

作者: dom    時間: 2010-12-6 15:49

Reserved for
Giada GT430 1GB

好既地方
- 散熱效率不俗
-

唔好既地方
- GT430 主要係HTPC 向產品 , 係市面上最平支持 HDMI 1.4 (Blu-ray 3D) 既顯示卡

佔 Dual Slot 呢樣問題不大 , 但係唔係 Low-Profile 對於想砌細機 (HTPC / ITX) 機既用家黎講
會比較不便 , 廠方可以考慮 推出 Low-Profile 版迎合 HTPC

作者: dom    時間: 2010-12-6 15:56

聽聞聽晚有新野喎
作者: wwiinnggoo    時間: 2010-12-6 16:33

引用:
原帖由 dom 於 2010-12-6 13:09 發表
上次係某店見到張 GTX460 1GB $1250 有d 興趣想買
Which brand
作者: dom    時間: 2010-12-6 21:11

引用:
原帖由 wwiinnggoo 於 2010-12-6 16:33 發表

Which brand
Manli , 無彩盒白盒的
作者: wwiinnggoo    時間: 2010-12-6 21:36

引用:
原帖由 dom 於 2010-12-6 21:11 發表

Manli , 無彩盒白盒的
AC dual fans
作者: dom    時間: 2010-12-7 01:14

引用:
原帖由 wwiinnggoo 於 2010-12-6 21:36 發表

AC dual fans
$1250 個隻唔係 Dual Fan
作者: qcmadness    時間: 2010-12-7 14:49

咩代理
作者: 無敵世麟    時間: 2010-12-7 19:42

又係BBN?
作者: dom    時間: 2010-12-7 23:18

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-12-7 14:49 發表
咩代理
可樂米個間

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite