標題: [硬件] raid 0一問 [打印本頁]

作者: terryho666    時間: 2011-3-8 11:57     標題: raid 0一問

岩岩買左兩隻死雞500gb sata3想行raid 0,但係之前未玩過raid,唔識點開頭

係咪就咁插落mb再bios set就得? mb: 牙石m4a87td-evo

作者: qcmadness    時間: 2011-3-8 12:02

bios set左先

如果係boot disc要係裝windows果陣裝埋driver

同埋AMD chipset raid 0唔太好...
作者: terryho666    時間: 2011-3-8 13:32

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-3-8 12:02 發表
bios set左先

如果係boot disc要係裝windows果陣裝埋driver

同埋AMD chipset raid 0唔太好...
sb750聽聞慢,850有咩問題?

唔會裝windows,windows已裝ssd

未玩過,買黎玩呀

不過應該星期日先得閒搞佢......

我睇過bios,佢1-4係一組,5-6一組,咁我係咪要將ssd插5,一隻hd for data插6,諗住行raid兩隻插1-4其中兩個?
作者: qcmadness    時間: 2011-3-8 19:27

引用:
原帖由 terryho666 於 2011-3-8 13:32 發表
sb750聽聞慢,850有咩問題?
唔會裝windows,windows已裝ssd
未玩過,買黎玩呀
不過應該星期日先得閒搞佢......
我睇過bios,佢1-4係一組,5-6一組,咁我係咪要將ssd插5,一隻hd for data插6,諗住行raid兩隻插1-4其中 ...
會唔會反而係raid 0插5-6?
作者: terryho666    時間: 2011-3-8 22:45

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-3-8 19:27 發表

會唔會反而係raid 0插5-6?
應該唔會,因為當1-4SET IDE,5/6就只有IDE
作者: XT    時間: 2011-3-9 00:11

引用:
原帖由 terryho666 於 2011-3-8 22:45 發表

應該唔會,因為當1-4SET IDE,5/6就只有IDE
要起 bios set RAID mode 先可以行 raid ...

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite