標題: [硬件] 水冷 [打印本頁]

作者: 紙羊    時間: 2011-3-21 10:02     標題: 水冷

想玩水冷,新手入門
如$1000內
暫時係想冷卻cpu同北橋先

要買d咩配件呢?
水泵,水箱,喉管,散熱排,銅頭兩塊...?
以上依d有無一set咁賣架?
作者: ngotto    時間: 2011-3-21 10:16

水冷除大陸果D可以1K內,其他好難做到
如淨CPU可考慮下一體化果D
作者: LKNim    時間: 2011-3-21 11:27

一千內想CPU+NB冇得用一體
Larkooler啦, Made in Taiwan, 我都用過
去No.1果邊PM蔥頭,佢係代理
六舊左右有CPU頭+240排+一體化水箱連泵+2分喉
全部用鎖頭,但係固定左冇得換接頭,只可用返2分喉
個效能已經勁過TR TB120
好似加多百幾有埋NB頭,想要既加埋GPU頭都得

如果唔想接頭固定,想用3分甚至4分喉既
Larkooler都有,但果套好似千幾,原裝用3分喉,可以用4分鎖嘴
作者: ngotto    時間: 2011-3-21 12:38

引用:
原帖由 LKNim 於 2011-3-21 11:27 發表
一千內想CPU+NB冇得用一體
Larkooler啦, Made in Taiwan, 我都用過
去No.1果邊PM蔥頭,佢係代理
六舊左右有CPU頭+240排+一體化水箱連泵+2分喉
全部用鎖頭,但係固定左冇得換接頭,只可用返2分喉
個效能已經勁過TR TB120 ...
Larkooler 依家都好似要過千
作者: LKNim    時間: 2011-3-21 12:57

引用:
原帖由 ngotto 於 2011-3-21 12:38 發表

Larkooler 依家都好似要過千
新版過千,舊版唔過千
不過唔知仲有冇舊版,真係要問下
作者: ngotto    時間: 2011-3-21 13:09

樓主可以留意下隔離台二手區
早前見到有兩套Larkooler 放,不過好似未放到
作者: 紙羊    時間: 2011-3-21 13:36

上淘寶睇左,都要539蚊人仔
http://item.taobao.com/item.htm?id=3340707950
作者: 賓尼._.    時間: 2011-3-21 22:05

平野效能不及空冷....
作者: LKNim    時間: 2011-3-21 23:42

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-3-21 22:05 發表
平野效能不及空冷....
剩水冷CPU用Larkooler勁過任何風冷

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite