標題: [硬件] Dual WAN Router . 其實係平衡定係雙倍頻寬? [打印本頁]

作者: DICKXDV    時間: 2011-6-2 09:36     標題: Dual WAN Router . 其實係平衡定係雙倍頻寬?

例如E 隻.

http://www.tp-link.com/en/produc ... 03030502&id=796

如果有2條FIX IP線(同一家, 例如IP-A, 同IP-B)

禁駁左落去E D ROTUER

禁佢其實係..

數據出入, ROUTER 會自動平衡出去?

定係等同佢所講的Dual-bandwidth?(定係2樣野都係同一樣野???)

如果工作的軟件係要先比左 IP-A (入面用PORT FORWARD 去SERVER到)+LOAD野+做到野,
禁E D ROUTER , 所有的數據輸出輸入都係用IP-A, DOUBLE-BANDWIDTH 就用唔著?
作者: irvingtin    時間: 2011-6-2 11:11

我好耐以前用過一隻 (都成 7年前)
所有 Traffic 出係會分條 Internet 出,
有幾個方法:
1. 根據邊個 Port 多人用, 就用另一個 port 出
2. 根據 IP 決定用邊個 port 出

你可以話係多一倍 bandwidth, 不過D人係會用黎做 fault tolerance 多過加大 bandwidth
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-2 11:47

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-2 11:11 發表
我好耐以前用過一隻 (都成 7年前)
所有 Traffic 出係會分條 Internet 出,
有幾個方法:
1. 根據邊個 Port 多人用, 就用另一個 port 出
2. 根據 IP 決定用邊個 port 出

你可以話係多一倍 bandwidth, 不過D人係會用黎 ...
見有多一條LAN線, 米問下LO.
不過唔知WIN2K3 的TERMINIAL SERVICE 係唔係一定指死一個IP先得JA...
作者: irvingtin    時間: 2011-6-2 12:17

你 remote 入去, 睇你用邊粒 IP 入
呢D router 唔知有無 load balance on LAN port 喎~~
其實你想做咩先????
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-2 12:33

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-2 12:17 發表
你 remote 入去, 睇你用邊粒 IP 入
呢D router 唔知有無 load balance on LAN port 喎~~
其實你想做咩先????
亂想, 想用埋手上的另一條寬頻線(測試時用, 平時閒置),
因為LINK去海外, 對面話太慢,
禁我亂想, 有冇得用埋條線DOUBLE 頻寬JA...(我對NETWORK的野唔太熟)

高手
作者: irvingtin    時間: 2011-6-2 14:01

我唔係高手, fo2live 先係~~~~

而加係你公司, Terminal 去海外既一台 server, 岩唔岩???
如果係既, 加大 bandwidth 都無用
因為 terminal 每一個 session 只係用 30k 左右
10個先係得 0.3M, 問題係海外個 latency 大, 變成慢
再加上經 Internet, Internet 既特性係 push D data 出去
唔理對方收唔收到, 去到外國, 唔知有無70% 既 data
所以點都會慢

方法只有租一條 VPN line, 不過超貴.....
所以都係算把啦...
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-2 14:18

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-2 14:01 發表
我唔係高手, fo2live 先係~~~~

而加係你公司, Terminal 去海外既一台 server, 岩唔岩???
如果係既, 加大 bandwidth 都無用
因為 terminal 每一個 session 只係用 30k 左右
10個先係得 0.3M, 問題係海外個 latency  ...
我都唔知呀.
server 係我手.
不過應該係terminal 去海外公司的電腦
(未知數量, 因為我見terminaL SERVICE 都話有唔少USER LINK左)

禁又係, 中間太多變數了.

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite