標題: [硬件] Server 自選料的問題 [打印本頁]

作者: DICKXDV    時間: 2011-6-8 21:09     標題: Server 自選料的問題

睇黎開綠燈多

本來想IBM Server, 但X3x00 太長...放唔落機櫃.

而家考慮緊Hell T110, T310
SandyBridge 應該趕唔切,
得Xeon X34x0/ Core i5-530

但有D 自選料的問題

1. 一粒八核心, 同兩粒四核心比, 係唔係真係有野LOAD, 2粒會比1粒好?
   定係咩情況先出現 2粒U 比1粒U好?

2. 而家選RAM 都係分UDIMM 同RDIMM, 大家都係ECC左?
   唔明咩叫" 1 顆處理器適用的 8GB 記憶體 (4x2GB) 1333MHz 單陣序 RDIMM "
   是係效能好D?

3A. 玩SAS, 就一定要玩埋RAID?

3B. 如果玩RAID 0 + H200, 單挑1隻15K 的SAS, 都係SAS WIN?

3C. Hardware RAID 同SW有咩分別? 冇禁易死?
    設定易唔易?
   Hell 得比 H200, PERC S300 / SAS 6/iR控制卡
作者: qcmadness    時間: 2011-6-8 21:11

1. 1 should be better.
2. U好似係慳電同無咁高
3a. 最好
3c. hardware唔用CPU資源計raid, 當然raid 1, raid 0系唔駛理
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-8 21:13

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-8 21:11 發表
1. 1 should be better.
2. U好似係慳電同無咁高
3a. 最好
3c. hardware唔用CPU資源計raid, 當然raid 1, raid 0系唔駛理
勁呀QC

我係鄉下仔一名...唔識禁多.

煩緊點選料..

RAID 0 係加速, 即係一隻死, 就成套死, 對嗎?
聽到E D 傳聞都有D 擔心, 但SERVER 用HDD 都會耐用D?
作者: qcmadness    時間: 2011-6-8 21:14

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-8 21:13 發表

勁呀QC

煩緊點選料..

聽到E D 傳聞都有D 擔心, 但SERVER 用HDD 都會耐用D? ...
http://zh.wikipedia.org/wiki/RAID
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-8 21:16

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-8 21:14 發表

http://zh.wikipedia.org/wiki/RAID
Thanks QC.
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-8 21:22

睇左, 都係唔好用條命玩RAID0...
作者: qcmadness    時間: 2011-6-8 21:25

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-8 21:22 發表
睇左, 都係唔好用條命玩RAID0...
6個hdd以上建議raid 5+1 / raid 6 up
作者: irvingtin    時間: 2011-6-8 21:29

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-8 21:13 發表

勁呀QC

煩緊點選料..

聽到E D 傳聞都有D 擔心, 但SERVER 用HDD 都會耐用D? ...
server 無咩人會用 Raid 0
Raid 0 死一隻就全死, 咩 data 都囉唔返

Xeon X34X0 有 8core 咩???
最高個粒 3470 都係得 4 core 8條 threads
(即係好似 P4 年代既 HT, 以 CPU 餘下既資源去模擬另一粒 CPU,
因為好多時 CPU 都唔會去到 100%, 多一粒出黎行會比一粒 CPU 行100% 快DD)

另外 T110/T310 係 Tower 機, 唔可以上機櫃, 只可以好似普通 PC 咁放係台

無記錯你既要求係做 File Server, 唔知有無 Application 上面行呢???
要唔要包 Windows 2008 Server?
好多野要諗要買...
你 budget 幾多, 我試下幫你係 HELL 度揀野啦...
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-8 22:00

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-8 21:29 發表

server 無咩人會用 Raid 0
Raid 0 死一隻就全死, 咩 data 都囉唔返

Xeon X34X0 有 8core 咩???
最高個粒 3470 都係得 4 core 8條 threads
(即係好似 P4 年代既 HT, 以 CPU 餘下既資源去模擬另一粒 CPU,
因為好多時 CPU 都唔會去到 100%, 多一粒出黎行會比一粒 CPU 行100% 快DD)

另外 T110/T310 係 Tower 機, 唔可以上機櫃, 只可以好似普通 PC 咁放係台

無記錯你既要求係做 File Server, 唔知有無 Application 上面行呢???
要唔要包 Windows 2008 Server?
好多野要諗要買...
你 budget 幾多, 我試下幫你係 HELL 度揀野啦...
係..又記錯.

係了. 普通放台了...

應該係包STD 2008 64BIt ENG

Budget THINK 緊2皮-2皮5 Max.....

有一個PROGRAM 係上面行...本身PROGRAM唔大食, 都係2百幾MB RAM.....最大問題係連著SQLSERVER 程式同DB, 而家一開佢都淨食2.8GB RAM(今日新紀錄)

係唔係RAM先好D?

好過玩RAID1/5(聽說RAID 5 寫入慢過讀)...有DATA出入出入, 睇黎行普通會好D
作者: irvingtin    時間: 2011-6-8 23:34

你有幾大個 DB 呀...
我公司30G DB 都係用 1.XG Ram

Raid 1 同 Raid 5 都會寫慢, Raid 5 要計數, 更加慢
正確 DB server 係會咁做
2隻HDD 行 Raid 1 做 System (即係 C)
2隻 HDD 行 Raid 1 做 Log, DB 真正寫野大部份時間都係 Log 上面寫野, 等 DB 得閒先會由 Log 抄返入 DB, Log 快對 SQL server 會快D
另外再睇有幾多 Data, 再買幾多 HDD 用黎放 DB

不過咁, 最少已經要 6隻 HDD, 唔係所有人都會咁做 (我公司 40台 server, 只有一台係咁做)
唔係好多人用既 DB, Raid 5 都夠用 (提外話, Raid 6 會比 Raid 5 快, 不過唔係所有 card 都 support)

==========================================
唔記得問, SQL server license 有未???
20K 包左 Windows license 未???
作者: irvingtin    時間: 2011-6-9 00:09

比幾張你參考下
3部我都用左 3隻 300G 行 Raid 5
大約可以用 600G 左右
T410 用新 CPU, Hz 會慢少少, 不過 今年 Q1 先出
對比 T310 同 T110 用既 CPU 係 09年出, 我估 E5 系會好少少...
全部我都用左 8G Ram, T110 一定要用 Win 08 SBS (Small business server)
SBS 入面包左 Win 2008, SQL 2008 同 Exchange Server
不過佢D CAL 好煩 (例如無得upgrade, 一定要買夠 CAL, 最多得 40個 CAL 等等), 最好唔好買 SBS
另外, 全部 server 我都加左3年 7x24 4小時上門 support
T110 無呢個 option, 我只好揀 4年 7x24 2小時上門

T310 同 T410 都 over budget
不過如果有 Dell Sales, 會有 discount
打上去講你個 budget / requirement
會比較易.
如果要 sales contract, PM 我, 我比我公司個 sales 你
作者: BlackBird    時間: 2011-6-9 00:30

UDIMM=Unbuffered DIMM
RDIMM=ECC+Registered DIMM

同純ECC有分別
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-9 08:55

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-8 23:34 發表
你有幾大個 DB 呀...
我公司30G DB 都係用 1.XG Ram

Raid 1 同 Raid 5 都會寫慢, Raid 5 要計數, 更加慢
正確 DB server 係會咁做
2隻HDD 行 Raid 1 做 System (即係 C)
2隻 HDD 行 Raid 1 做 Log, DB 真正寫野大部 ...
我都唔知, 因為係海外公司都用....食RAM
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-9 10:22

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-9 00:09 發表
比幾張你參考下
3部我都用左 3隻 300G 行 Raid 5
大約可以用 600G 左右
T410 用新 CPU, Hz 會慢少少, 不過 今年 Q1 先出
對比 T310 同 T110 用既 CPU 係 09年出, 我估 E5 系會好少少...
全部我都用左 8G Ram, T110  ...
謝謝高手.

raid 5 我見d 網頁話容量係n-1 隻.
速度係讀快過寫.

如果sqlser/成日寫出讀出, 會唔會都ok?

會唔會比一般一隻sata慢?
作者: irvingtin    時間: 2011-6-9 14:36

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-9 10:22 發表

謝謝高手.

速度係讀快過寫.

我已經用 15000轉既 HDD
Budget 所限, Raid 5 係最抵玩
如果唔係, 一係就 Raid 6 or Raid 0+1
2樣都係最少4隻 HDD, 用得2隻

我公司既 ERP 有 50-80 人用
都係用 Raid 5 only
作者: qcmadness    時間: 2011-6-9 15:09

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-9 10:22 發表

謝謝高手.

速度係讀快過寫.

lower budget: use raid 1
作者: irvingtin    時間: 2011-6-9 15:36

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-9 15:09 發表

lower budget: use raid 1
佢仲要做 file server
我怕 HDD 位唔夠
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-9 18:35

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-9 14:36 發表

我已經用 15000轉既 HDD
Budget 所限, Raid 5 係最抵玩
如果唔係, 一係就 Raid 6 or Raid 0+1
2樣都係最少4隻 HDD, 用得2隻

我公司既 ERP 有 50-80 人用
都係用 Raid 5 only ...
OH, 但我在看多一次,

H200硬體卡+SAS 只可以選0/1/10
S300 SW RAID 可以玩0/1/10/5
但我找D 網頁, 好似話SW RAID 冇HW RAID禁快.
真的嗎?

如果訂, 唔知又係唔係我自己BUILD RAID
作者: irvingtin    時間: 2011-6-9 19:10

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-9 18:35 發表

OH, 但我在看多一次,

H200硬體卡+SAS 只可以選0/1/10
S300 SW RAID 可以玩0/1/10/5
但我找D 網頁, 好似話SW RAID 冇HW RAID禁快.
真的嗎?

如果訂, 唔知又係唔係我自己BUILD RAID ...
我無記錯除左 T110 之外,
我幫你揀左 H200 or PREC6
SW Raid 咪好似我地平時 desktop 底版既 Raid
Raid 1 都無咩問題, Raid 5就問題會大D
所以我叫你直接搵 Dell Sales, 叫佢 quote 比你好過啦....
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-9 19:16

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-9 19:10 發表

SW Raid 咪好似我地平時 desktop 底版既 Raid
所以我叫你直接搵 Dell Sales, 叫佢 quote 比你好過啦.... ...
oh. 明天問.煩緊.

見到E 個RAID PERFORMANFCE TEST
http://taiwan.cnet.com/digilife/0,2000089053,20102159-20001423c-7,00.htm

睇黎RAID 5 有得同0+1比, 係有時寫入慢.
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-9 19:17

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-9 19:10 發表

所以我叫你直接搵 Dell Sales, 叫佢 quote 比你好過啦.... ...
T110 同T310 係S300 Raid 5
作者: Aware    時間: 2011-6-10 10:44

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-8 21:25 發表

6個hdd以上建議raid 5+1 / raid 6 up
RAID 5 should not be used after 4 HDD, whatever you have hot spare.
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-10 11:36

引用:
原帖由 Aware 於 2011-6-10 10:44 發表

RAID 5 should not be used after 4 HDD, whatever you have hot spare.
THINKING 3隻....容量變N-1......

Dell 話最好選HW RAID

但7200轉的SAS都快?
作者: qcmadness    時間: 2011-6-10 12:07

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-10 11:36 發表

THINKING 3隻....容量變N-1......

Dell 話最好選HW RAID

但7200轉的SAS都快?
server同級隨時慢過desktop
作者: DICKXDV    時間: 2011-6-10 12:12

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-10 12:07 發表

server同級隨時慢過desktop
OH NO, 仲想玩7.2k sas x4 raid 10tim

作者: smallhonhon    時間: 2011-6-12 12:43

... ...
RAID 5 同 RAID 6
同HARDDISK 數同 RAID CARD PERFORMANCE 冇DEGRADE 之下
RAID 6 READ & WRITE 都一定比 RAID 5 慢
5隻為例子
RAID 5 N-1 = 4 READ
RAID 6 N-2 = 3 READ
RAID 10 (4隻)= 2 READ

UDIMM 同RDIMM 睇你TOTAL 要有幾多GB RAM
其實DELL 有介紹, 自己搵搵
因為多RAM 時需要REGISTER 提供更高穩定性

至於SQL 食幾多MB RAM 睇你CACHE 幾多DATA, 雖然理想可以估計, 但其實同DATABASE SIZE 冇一定關係
E.G. 你DATABASE 有10G DATA, 但個PROGRAM 個STORE PROCEDURE 抽D DATA 出黎再攪過 再得結果, 最壞情況係可以大過10G 的.... ...

而SQL 要HD 有幾快, 睇你CACHE 計得好唔好, 多唔多野WRITE 等等, 如果你多RAM, CACHE哂好多野, 用戶要既DATA 大多有係CACHE 既話, HD READ 要求就少好多 (當然第一次READ是無可避免), 而MS 又好, MY 都好, 都有得比你點SET CACHE 的.
而WRITE 就難避免D, 都係要睇你個PROGRAM 特性係點。 當然best practice 係一定分開SYSTEM, DATABASE 同TRANSACTION LOG 的。不過都係睇送食飯LA
作者: irvingtin    時間: 2011-6-13 00:34

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2011-6-12 12:43 發表
... ...
RAID 5 同 RAID 6
同HARDDISK 數同 RAID CARD PERFORMANCE 冇DEGRADE 之下
RAID 6 READ & WRITE 都一定比 RAID 5 慢
5隻為例子
RAID 5 N-1 = 4 READ
RAID 6 N-2 = 3 READ
RAID 10 (4隻)= 2 READ

UDIMM 同RD ...
早個排我公司攪 SAN, 睇完D document
Raid 6 基本上同 Raid 5 read 一樣快, write 會快D
特別係 rebuilt 個陣
http://en.wikipedia.org/wiki/RAID_6#RAID_6

另外, SQL Server 睇你比幾多 RAM 佢
係 SQL Server 個 property 有得 set
佢一囉就會囉盡, 先再慢慢用....
所以你係 task manager 睇既未必真係用緊既 RAM
當然, 好睇 program 寫得好唔好啦...

另外, 千奇唔好諗 7.2K SAS HDD
我覺得, 平既可以搵 2.5" 10K SAS HDD or 3.5" 15K HDD
而加 HP 同 IBM 已經全面用 2.5", 再唔出 3.5",
所以平機佢地唔夠 Dell 平~
真係唔夠 budget, 3.5" 10K 都要用

都係個句, 比 requirement 比 Dell 個 sales
佢會幫你誋, 佢 backend 有 support engineer
會幫你諗~~~
作者: smallhonhon    時間: 2011-6-13 11:00

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-13 00:34 發表

早個排我公司攪 SAN, 睇完D document
Raid 6 基本上同 Raid 5 read 一樣快, write 會快D
特別係 rebuilt 個陣
http://en.wikipedia.org/wiki/RAID_6#RAID_6

另外, SQL Server 睇你比幾多 RAM 佢
係 SQL Server 個  ...
REBUILD 個陣會快D, 咁淺唔多講 => +2
計RAID 幾快D, 係計每一次有幾多個IO可以拎番出黎, 或者寫入
比較既話, 當然亦要同隻數比較, 如果你睇番EMC, 又或者IBM既計法就知道
再簡單用你張WIKI圖, 5隻
READ DATA 時, 用左A1, A2, A3, 而Ap, Aq 係唔會用到的
Write, CONTROLLER 計左之後再放入5隻DISK 內A1, A2, A3, Ap, Aq
而REBUILD, 因為有2隻PARITY 所以比RAID5 一隻快 Ap, Aq

至於CONTROLLER 係咪可以做到RAID5, RAID6 一樣快?

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite