標題: [硬件] 有冇師兄熟NAS? [打印本頁]

作者: DICKXDV    時間: 2011-7-15 15:53     標題: 有冇師兄熟NAS?

小弟未用過,
想係公司加一隻.

而家有一部PC 行WINXP , 長時間作
A. FILE SHARE(用網絡上的芳鄰, 令其他PC可以好易的讀寫FILE)
B. PRINTER SERVER

請問
1. 如果係Buffalo, Qnap及 Synology , 邊隻好? (2/4BAY)

2. NAS好易SET? 如果做FILE SHARE, 好似XP 機SHARE FILE禁易?
   其他機(WINXP/ VISTA/7 ) 都好易的入去讀取?

3. 想問FILE SHARING 可唔可以做到...
  A. 除左ADMIN, 可以加入指定用戶+指定密碼(例如A君)???
     禁A 君開左FOLDER, B/C君(有PASSWORD)可以進入指定FOLDER 讀寫FILE

B. 一般的NAS都支持PRINTER SERVER功能?
     支援SHARP等大牌子?

C. NAS係冇RAID行可?

4. 有冇咩好介紹?

THANKS
作者: alextamly    時間: 2011-7-15 16:47

1. Synology > Qnap..Buffalo...未用過..
2/3A. yes
3B. 大部份都得...除MFP外...
3C. Why not.
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-15 16:53

引用:
原帖由 alextamly 於 2011-7-15 16:47 發表
1. Synology > Qnap..Buffalo...未用過..
2/3A. yes
3B. 大部份都得...除MFP外...
3C. Why not.
2. 呵. 禁SET USER, 係系統入面當ADMIN的一份子黎SET?
定係好似有D ROUTER 禁, 可以SET ADMIN 同USER?

3. SHARP 係MFP...會點? 唔用得SCAN?
作者: alextamly    時間: 2011-7-15 17:06

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 16:53 發表

2. 呵. 禁SET USER, 係系統入面當ADMIN的一份子黎SET?
定係好似有D ROUTER 禁, 可以SET ADMIN 同USER?

3. SHARP 係MFP...會點? 唔用得SCAN?
2.當然可以..
3.咁....真係幫你唔到....
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-15 17:19

引用:
原帖由 alextamly 於 2011-7-15 17:06 發表

2.當然可以..
3.咁....真係幫你唔到....
我公司有一部OLD SCANNER, 唔怕.

但MFP 駁左, 可以PRINT 野?

因為我PLAN 緊, 大部份的FILE可以自由讀寫.
但有D 同事的FILE/FOLDER, 可能比佢地自己SET PASSWORD

禁可以?

但係如果有人玩野走左又唔講低PASSWORD / FORGET PASSWORD, 禁NAS ADMIN可以入到FOLDER?

作者: alextamly    時間: 2011-7-15 17:30

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 17:19 發表

我公司有一部OLD SCANNER, 唔怕.

但MFP 駁左, 可以PRINT 野?

因為我PLAN 緊, 大部份的FILE可以自由讀寫.
但有D 同事的FILE/FOLDER, 可能比佢地自己SET PASSWORD

禁可以?

但係如果有人玩野走左又唔講低PASSW ...
print野問題不大....(好似HP例外)
同事d folder只有佢自己先入到又得...俾其他人入到又得...
PASSWORD唔駛怕...ADMIN可以改...跟AD PW都得...
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-15 17:34

引用:
原帖由 alextamly 於 2011-7-15 17:30 發表

print野問題不大....(好似HP例外)
同事d folder只有佢自己先入到又得...俾其他人入到又得...
PASSWORD唔駛怕...ADMIN可以改...跟AD PW都得...
我怕有人玩野唔講低.
怕admin冇權改user folder的password

sYNOLOGY 都ok?
作者: Aware    時間: 2011-7-15 17:59

咁啱我三間都用過,而家服役中有Synology DS411+(Dual Core Atom D510, 1GB DDRII)同埋QNAP TS419P(1.2GHz ARM, 512MB RAM),心得係:
Synology:OS最User Friendly最易上手,但係我呢隻型號冇得upgrade storage(eg:4 x 1.5TB換4 x 3TB),仲有開咗Web/Mail server之後會唔識sleep :o)
QNAP:OS UI一般,OS Upgrade會容易死setting,再唔係同你玩野,話啲HDD Auto disconnected(隻HDD HD Tune過冇事。),要reset to factory default先fix到(乜Q都洗哂,包括Data :o))
Buffalo:要連HDD買,冇得比你間之餘仲要function少過人+UI user enemy :o)
作者: Aware    時間: 2011-7-15 18:00

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 17:34 發表

我怕有人玩野唔講低.
怕admin冇權改user folder的password

sYNOLOGY 都ok?
有得reset人地。
作者: Aware    時間: 2011-7-15 18:01

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 15:53 發表
小弟未用過,
想係公司加一隻.

而家有一部PC 行WINXP , 長時間作
A. FILE SHARE(用網絡上的芳鄰, 令其他PC可以好易的讀寫FILE)
B. PRINTER SERVER

請問
1. 如果係Buffalo, Qnap及 Synology , 邊隻好? (2/4BAY)

2.  ...
家用/中型printer就得啫,影印機就算把啦。
support list睇廠。
作者: Aware    時間: 2011-7-15 18:10

作者: DICKXDV    時間: 2011-7-15 18:44

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 18:10 發表
高手WOO, 2隻都有
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-15 20:11

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 17:59 發表
咁啱我三間都用過,而家服役中有Synology DS411+(Dual Core Atom D510, 1GB DDRII)同埋QNAP TS419P(1.2GHz ARM, 512MB RAM),心得係:
Synology:OS最User Friendly最易上手,但係我呢隻型號冇得upgrade storage(eg:4 x 1.5TB ...
Qnap 禁差?
作者: Aware    時間: 2011-7-15 20:14

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 18:44 發表

高手WOO, 2隻都有
如果有錢,買synology DS1511+行Link Aggregation就perfect。(個bandwidth應該冇乜user打得爆。)
作者: Aware    時間: 2011-7-15 20:16

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 20:11 發表

Qnap 禁差?
我係最近隻synology唔多夠洗(4 x 1.5TB RAID5)先起番佢出黎用。 (4 x 2TB Seagate 5900rpm,因為粒ARM慢,冇必要用快HDD)
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-15 20:40

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 20:14 發表

如果有錢,買synology DS1511+行Link Aggregation就perfect。(個bandwidth應該冇乜user打得爆。)
我E D 都係初步階段了.

今年公司買左唔少野, 玩左唔少

2130Router, TpLinkAP, 新Dell Server,
作者: Aware    時間: 2011-7-15 20:57

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 20:40 發表

我E D 都係初步階段了.

今年公司買左唔少野, 玩左唔少

2130Router, TpLinkAP, 新Dell Server,

作者: DICKXDV    時間: 2011-7-15 21:27

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 20:57 發表

暫時冇野.

聽聞2130N 的N 有D 問題...
就改左2130....配AP..就換左TPLINK, 暫時冇咩事...

而家就考慮NAS....一台PC 駁PRINTER 做PRINT SERVER, 一台PC 做FILE SERVER, 唔洗關機, 命都短D, 又行得慢
作者: Aware    時間: 2011-7-15 21:37

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 21:27 發表

暫時冇野.

聽聞2130N 的N 有D 問題...
就改左2130....配AP..就換左TPLINK, 暫時冇咩事...

而家就考慮NAS....一台PC 駁PRINTER 做PRINT SERVER, 一台PC 做FILE SERVER, 唔洗關機, 命都短D, 又行得慢 ...
PC做乜9 file server丫
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-15 21:46

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 21:37 發表

點知到之前條友點解禁整GA JA

我接手就係禁.
作者: lctang    時間: 2011-7-16 09:25

搵 EMC
作者: 小馬馬    時間: 2011-7-16 10:06

同一級價位,
QNAP hardware spec會好過 Synology D …………
作者: Aware    時間: 2011-7-16 10:20

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 10:06 發表
同一級價位,
QNAP hardware spec會好過 Synology D …………
會自動unmount HDD已經夠HIHI,上至企業級下至入門級都係咁,由零七年比人X到而家:o)
作者: rickywk    時間: 2011-7-16 10:55

而家o的NAS可唔可以唔同user remote BT分開擺?
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 11:00

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-16 09:25 發表
搵 EMC
WHAT IS EMC?
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:03

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 10:55 發表
而家o的NAS可唔可以唔同user remote BT分開擺?
未試過,不過應該有得set。
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:04

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:00 發表

WHAT IS EMC?
Enterprise NAS
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 11:04

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 11:04 發表

Enterprise NAS
I AM A BB. 咩都唔識tim
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 11:08

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 21:37 發表

見到synology 個d, 話有得玩raid1, 行ext4定5

可以行cifs.

禁係同xp機做cifs一樣, 可以賁寫任何格式的file?

如果有2隻hdd 用raid1了.
禁一隻ko左, 米可以用另一隻recover, 如果係..(舊raid1 未死: 250g)+插隻新的320g
禁recover 返都冇問題?
recover後, 都係得250g size用?

thanks
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:09

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:04 發表

I AM A BB. 咩都唔識tim
我公司幫客出都係QNAP喳。
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 11:09

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 11:09 發表

我公司幫客出都係QNAP喳。
下,唔係QNAP唔好咩?
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:12

recover完之後,可以熄機換埋另一隻,再recover,然後加番大個volume。
QNAP就有程式唔洗咁玩就有得換大HDD。
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:14

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:09 發表

下,唔係QNAP唔好咩?
所以我未知呢啲野囉。
我自己都中過,reset to factory都係我搵出黎:o)
作者: 小馬馬    時間: 2011-7-16 11:15

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 10:20 發表

會自動unmount HDD已經夠HIHI,上至企業級下至入門級都係咁,由零七年比人X到而家:o)
唔知係夾HD問題,抑或unmount問題係隨機出現;

我識人個QNAP 7x24行左接近兩年,一次unmount都未試過喎…………
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 11:16

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 11:14 發表

所以我未知呢啲野囉。
我自己都中過,reset to factory都係我搵出黎:o)

作者: 小馬馬    時間: 2011-7-16 11:17

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 10:55 發表
remote唔清楚,
Synology用 Download Redirector就一定得………
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 11:20

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 10:06 發表
同一級價位,
睇SPEC 的話, 小馬馬又講得冇錯.

如果係3.2K

QNAP 219+...Marvell 1.6GHZ, 512MB Ram
同SPEC SYNOLOGY 都要加3百蚊(DJ211+)
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:24

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:15 發表

唔知係夾HD問題,抑或unmount問題係隨機出現;

我識人個QNAP 7x24行左接近兩年,一次unmount都未試過喎…………
update firmware之後隨機出現,官網比人X咗四年都个係咁:o)
所以你冇試過唔出奇,因為睇運:o)
作者: rickywk    時間: 2011-7-16 11:26

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:17 發表

remote唔清楚,
Synology用 Download Redirector就一定得………
即係唔同user login,用download redirector就可以擺返入自己user folder?
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:26

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:20 發表

如果係3.2K

QNAP 219+...Marvell 1.6GHZ, 512MB Ram
QNAP因為firmware唔夠人少bug,所以賣唔到人地個價。
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 11:30

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 11:24 發表

update firmware之後隨機出現,官網比人X咗四年都个係咁:o)
所以你冇試過唔出奇,因為睇運:o)

作者: 小馬馬    時間: 2011-7-16 11:36

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 11:26 發表

即係唔同user login,用download redirector就可以擺返入自己user folder?
係,
Download Redirector都要login嘅,
login唔同a/c,自然睇到唔同嘅folder,各不相干。

P.S.
所以我d/l「愛情動作片」,太座永遠唔知;
佢有佢d/l日韓劇…………
作者: rickywk    時間: 2011-7-16 11:38

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:36 發表

係,
login唔同a/c,自然睇到唔同嘅folder,各不相干。

P.S.
佢有佢d/l日韓劇………… ...
咦咦,好喎!但download redirector食torrent有冇奇怪o野?
作者: 小馬馬    時間: 2011-7-16 11:40

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 11:38 發表

咦咦,好喎!但download redirector食torrent有冇奇怪o野?
我自己就無乜遇過。
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 11:43

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:36 發表

係,

P.S.
佢有佢d/l日韓劇………… ...
用nas下載野快唔快?!
作者: 小馬馬    時間: 2011-7-16 11:43

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:20 發表

如果係3.2K
仲有一點,
Synology無2-Bay款式有dual LAN嘅!
連最高階DS710+都無…………
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:47

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:43 發表

我部Atom好快,部ARM未試過。
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:49

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:43 發表

仲有一點,
Synology要上到DS1511+先有Hot Swap同埋Dual LAN玩Link Aggregation,其他清一色冇呢啲野。:o)
佢覺得佢個OS贏人幾條街,所以呢啲野你要再比多啲錢。:o)(不過佢行Link Aggregation既Atom機上到16X MB/s read/write)

作者: 小馬馬    時間: 2011-7-16 11:50

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:43 發表
視乎款式,
我部咸豐年款207+,一般同時5-10個seed都OK嘅………
開得太多,頂唔順了!
(CPU得500MHz、RAM 128MB)
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 11:51

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:43 發表

仲有一點,
玩埋DUALLAN 禁激?
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:53

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:51 發表

玩埋DUALLAN 禁激?
多User一定要。
水喉唔夠啲人用得慢實X,由其是做CAD果啲。
作者: 小馬馬    時間: 2011-7-16 11:53

Synology 穩定性的確強過QNAP;
有辣有唔辣,自己決定喇!

我部NAS 7x24 BT,uptime 270 days!!
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 11:56

老板問, 24-7開NAS, 比24-7開P4機, 省到幾多電?

formula 係禁計?

Sum = (Watt / 1000) x hr x day x Pr

PR ---約1蚊一度電?

P4機, 正常模式有200W?
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:58

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:53 發表
有辣有唔辣,自己決定喇!

我部NAS 7x24 BT,uptime 270 days!!
全部用雲哂既我都係得呢個結論。
部QNAP用到火之後用咗4.6k買部DS411+,之後所有Service搬去Synology之後一天光哂。
而家部QNAP淨係用黎擺野。
作者: Aware    時間: 2011-7-16 11:59

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:56 發表
老板問, 24-7開NAS, 比24-7開P4機, 省到幾多電?

Sum = (Watt / 1000) x hr x day x Pr

P4 Prescott = 103W
NAS = 65W Max for system (may be excluded HDD)
作者: pk1667    時間: 2011-7-16 12:01

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:53 發表
呢樣已經夠殺 la
作者: Aware    時間: 2011-7-16 12:02

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:01 發表

呢樣已經夠殺 la
所以佢冇Hot Swap同Dual LAN都照買。
啲客既QNAP要定期reboot,唔係既話啲service會因為Memory Leak瓜哂:o)

作者: 小馬馬    時間: 2011-7-16 12:02

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:56 發表

簡單D,
當NAS vs P4,耗電量大約相差160W,
即係run 6小時就慳一度電…………

7x24,一年慳 1460度電。
作者: Aware    時間: 2011-7-16 12:05

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 12:02 發表

簡單D,

長開PC除非你特登整部Netbook Spec既機,唔係既話File server一定係NAS慳電。
作者: rickywk    時間: 2011-7-16 12:05

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 12:02 發表

簡單D,

一度電而家大約1蚊,一年即係慳$1400
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 12:06

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:02 發表

所以佢冇Hot Swap同Dual LAN都照買。
啲客既QNAP要定期reboot,唔係既話啲service會因為Memory Leak瓜哂:o)
memory leak
作者: pk1667    時間: 2011-7-16 12:06

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 12:05 發表

都慳唔少喎
作者: Aware    時間: 2011-7-16 12:07

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 12:05 發表

家用差好遠,不過冇乜公司志在
不過同係SW RAID,我信NAS多啲
作者: pk1667    時間: 2011-7-16 12:07

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:02 發表

呢個品牌可以
作者: Aware    時間: 2011-7-16 12:08

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 12:06 發表

memory leak
個log淨係「記憶體不足,請重新啟動。」我X :o)
作者: Aware    時間: 2011-7-16 12:09

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:07 發表

呢個品牌可以
Yup。
唔用Service就得。:o)
啲SI都係出Synology比人。
Buffalo就唔好買,中伏會中死人。:o)

作者: pk1667    時間: 2011-7-16 12:10

請問呢隻 NAS 好唔好呀? THX!
DS411+II
http://www.synology.com/products ... 1%2BII&lang=cht

作者: Aware    時間: 2011-7-16 12:12

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:10 發表
DS411+II
http://www.synology.com/products ... 1%2BII&lang=cht

http://www.synology.com/ ...
同我隻一樣,係CPU由1.67GHz上咗去1.8GHz。
價錢照係4.6k瓜。
HDD打爆4 隻3TB就perfect。
唔好用慢HDD,會浪費機能。
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 12:14

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:08 發表

個log淨係「記憶體不足,請重新啟動。」我X :o)
禁PK
QNAP 寫得差?!
作者: pk1667    時間: 2011-7-16 12:15

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:12 發表

同我隻一樣,係CPU由1.67GHz上咗去1.8GHz。
價錢照係4.6k瓜。
HDD打爆4 隻3TB就perfect。
唔好用慢HDD,會浪費機能。
我 PLAN o左今年內想出呢部野 + 4x2TB hdd, 應該行 raid 0+1, 主要係想有強勁 bt 功能 + 開 ftp
賣街價 $5398
http://www.price.com.hk/product.php?p=128252
作者: Aware    時間: 2011-7-16 12:17

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 12:14 發表

禁PK
QNAP 寫得差?!
係。
個客仲要係做CAD,搞到要set schedule restart :o)
作者: Aware    時間: 2011-7-16 12:19

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:15 發表

我 PLAN o左今年內想出呢部野 + 4x2TB hdd, 應該行 raid 0+1, 主要係想有強勁 bt 功能 + 開 ftp
賣街價 $5398
http://www.price.com.hk/product.php?p=128252
RAID5算啦。
RAID1+0唔會再快啲,你快極都係~100MB/s,除非你自己mod到Dual LAN
X而家貴咗咁多既?

作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 12:21

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:17 發表

係。
個客仲要係做CAD,搞到要set schedule restart :o)
個LOG係自己彈出黎叫ADMIN RESET?
作者: pk1667    時間: 2011-7-16 12:21

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:19 發表

RAID5算啦。
RAID1+0唔會再快啲,你快極都係~100MB/s,除非你自己mod到Dual LAN
請問係 raid 5 的情況下, 3隻 & 4隻 hdd 分別大唔大呀?
作者: Aware    時間: 2011-7-16 12:23

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 12:21 發表

個LOG係自己彈出黎叫ADMIN RESET?
Yup :o)
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 12:24

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:23 發表

Yup :o)

作者: Aware    時間: 2011-7-16 12:25

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:21 發表

請問係 raid 5 的情況下, 3隻 & 4隻 hdd 分別大唔大呀?
你個Limit係條LAN度
所以4隻HDD行RAID5就得。
買得起3TB就3TB,因為換HDD好煩下,要佢係咁rebuild,之後又要拉大volume :o)
作者: pk1667    時間: 2011-7-16 12:27

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:25 發表

你個Limit係條LAN度
所以4隻HDD行RAID5就得。
買得起3TB就3TB,因為換HDD好煩下,要佢係咁rebuild,之後又要拉大volume :o)
果 d 3TB 一定會用晒係我部主機到
作者: Aware    時間: 2011-7-16 13:18

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:27 發表

果 d 3TB 一定會用晒係我部主機到
主機用SSD啦
作者: pk1667    時間: 2011-7-16 13:18

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 13:18 發表

主機用SSD啦
已經用緊 la
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-16 21:01

今日行, 見到211 22XX, 211+ 就33XX, 410 就35XX 但128MB
作者: ngotto    時間: 2011-7-17 22:03

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 21:01 發表
今日行, 見到211 22XX, 211+ 就33XX, 410 就35XX 但128MB
411+II
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-17 22:40

引用:
原帖由 ngotto 於 2011-7-17 22:03 發表

411+II
411+ 定II 好似56XX
作者: lctang    時間: 2011-7-17 23:42

同砌 PC 行 home server 有咩分別 ??
作者: Aware    時間: 2011-7-17 23:51

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-17 23:42 發表
同砌 PC 行 home server 有咩分別 ??
1:ITX要多HDD case難搵。
2:要底板有RAID5/6仲難。
3:加RAID卡冇槽加,有都食電食死你。
作者: lctang    時間: 2011-7-18 00:25

raid card 都唔係好食, 多十幾W
作者: Aware    時間: 2011-7-18 10:04

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-18 00:25 發表
raid card 都唔係好食, 多十幾W
人地個system唔計HDD最多食65W喳喎
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-18 10:24

只有synology 支援cifs?

down左本qnap 212 只寫行AD
作者: Aware    時間: 2011-7-18 11:56

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-18 10:24 發表
只有synology 支援cifs?

down左本qnap 212 只寫行AD
fix bug都用哂佢啲人力啦。
作者: lctang    時間: 2011-7-18 12:00

http://item.taobao.com/item.htm?id=10846068812

作者: DICKXDV    時間: 2011-7-18 12:40

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-18 11:56 發表

fix bug都用哂佢啲人力啦。
禁少RD/TECH人的咩 QNAP
作者: pk1667    時間: 2011-7-19 09:17

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:10 發表
DS411+II

http://www.synology.com/ ...
尋晚係中央田見佢賣 $51xx
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-19 09:44

Synology 的Print Server, 係USB SHARE 定 Print Share?

見到TPLINK 的PRINT SERVER, 但問左好似好煩禁....
作者: pk1667    時間: 2011-7-19 11:46

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-19 09:44 發表
Synology 的Print Server, 係USB SHARE 定 Print Share?

見到TPLINK 的PRINT SERVER, 但問左好似好煩禁....
我估係 USB SHARE
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-19 11:48

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-19 11:46 發表

我估係 USB SHARE
即係冇test到的printer多數唔work了
作者: pk1667    時間: 2011-7-19 11:58

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-19 11:48 發表

即係冇test到的printer多數唔work了
唔清楚, 我都係齋估姐
作者: DICKXDV    時間: 2011-7-19 12:00

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-19 11:58 發表

唔清楚, 我都係齋估姐
對面台問, 話TPLINK 的PRINT SERVER, 係部部機都要裝DRIVER, 完左一個JOB 接另一個JOB.

但唔知可唔可以同時接禁多個JOB(排隊禁列印曬出黎)
作者: Aware    時間: 2011-7-19 12:46

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-19 12:00 發表

對面台問, 話TPLINK 的PRINT SERVER, 係部部機都要裝DRIVER, 完左一個JOB 接另一個JOB.

但唔知可唔可以同時接禁多個JOB(排隊禁列印曬出黎)
睇隻router有幾多RAM。
作者: Aware    時間: 2011-7-19 12:47

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-19 11:58 發表

唔清楚, 我都係齋估姐
大廠通常print一定得。
作者: Aware    時間: 2011-7-19 12:51

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-19 09:17 發表

尋晚係中央田見佢賣 $51xx
中央田係賣得平啲。

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite