標題: [硬件] dom又開戰 [打印本頁]

作者: wai-3-love    時間: 2011-7-26 16:48     標題: dom又開戰

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

作者: 小Ray    時間: 2011-7-26 16:53

作者: pk1667    時間: 2011-7-26 16:56

家常便飯 la
作者: rai    時間: 2011-7-26 16:56

吸煙危害健康丫嘛
仲有~
企硬, take K仔, 衰硬

作者: dom    時間: 2011-7-26 17:13

人地開火先
話買兩年前級數既 4 核 唔值

買 INTEL IGP
DX11 = 無
Hardware T&L = CPU 加速
OpenCL = 無
QuickSync ? 除左某d support 既 Program 加速到就無用
遊戲兼容度 = GOOD LUCK

用張 4 ~ 5 年前既顯卡 7600GT / 8600GT 都不如呀

作者: dom    時間: 2011-7-26 17:21

越近 AMD 有新Product launch 就越多呢d 死煙條死士 出post 抽水

Destiny2009 =  CEO
NV 無新野出, GT520 廢柴 , 連 GT430 / GT220 都快唔過又唔見有人講?
講 C/P 平卡 nVIDIA 全滅 ($1000 內) , 無野講 廢事開post 提啦, 所以咪嘴砲 AMD 轉移視線

食煙個堆 =
1. AMD 好易壞 ,話壞 100% , 人地問證據 佢話見到 , 自己以前係3C 做, 依家場外舖砌機每年過200 台 , Exp 多過你喎

2. 一個就話 AMD 死 U 死得多, A64x2 年代 個期, 我講過 個期有 F牌廠做 Socket 偷工減料, 有主機板廠貪平cut-cost 用左之後d U
Bad contact 散熱 Overheat  死, 主板廠都比套新 HSF Mount (強化背板) 比客換 , 咁又入 AMD 數 我答完佢都係兜圈話易壞
廢事駁佢
作者: bebird    時間: 2011-7-26 17:38

引用:
原帖由 dom 於 2011-7-26 17:21 發表
越近 AMD 有新Product launch 就越多呢d 死煙條死士 出post 抽水

Destiny2009 =  CEO
NV 無新野出, GT520 廢柴 , 連 GT430 / GT220 都快唔過又唔見有人講?
講 C/P 平卡 nVIDIA 全滅 ($1000 內) , 無野講 廢事開post ...
I've never 死 U, regardless intel or AMD.
作者: wai-3-love    時間: 2011-7-26 17:40

引用:
原帖由 bebird 於 26/7/2011 05:38 PM 發表

I've never 死 U, regardless intel or AMD.
跟本U就係最難死既硬件之一 (除非有人硬膠膠唔裝HS)
作者: 刺青    時間: 2011-7-26 17:49

好地地分享下開核成果
都要比班intel 死忠抽水
作者: 小童    時間: 2011-7-27 02:18

我又抽一份
作者: Henry    時間: 2011-7-27 06:15

引用:
原帖由 dom 於 2011-7-26 17:13 發表
人地開火先
話買兩年前級數既 4 核 唔值

買 INTEL IGP
DX11 = 無
Hardware T&L = CPU 加速
OpenCL = 無
QuickSync ? 除左某d support 既 Program 加速到就無用
遊戲兼容度 = GOOD LUCK

用張 4 ~ 5 年前 ...
No one expect to use that IGP to play game.
Play game please buy Geforce 560Ti/ATI HD6850 (minimum)
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 06:16

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 06:15 發表

No one expect to use that IGP to play game.
Play game please buy Geforce 560Ti/ATI HD6850 (minimum)
8200 / 780G快過G45一截...
作者: Henry    時間: 2011-7-27 06:19

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:16 發表

8200 / 780G快過G45一截...
我部NB係用G45.
省電大過天.

作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 06:20

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 06:19 發表

我部NB係用G45.
省電大過天.
咁我都係

個igp真係2d only...
作者: Henry    時間: 2011-7-27 06:24

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:20 發表

咁我都係

個igp真係2d only...
Desktop,當有一排唔打機就用內顯.
要打機請買/插卡.

所以個IGP幾勁都無意思,只係睇片玩online而已.
除非個內顯真係拍得住中高階卡.
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 06:25

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 06:24 發表

Desktop,當有一排唔打機就用內顯.
要打機請買/插卡.

所以個IGP幾勁都無意思,只係睇片玩online而已.
除非個內顯真係拍得住中高階卡.
內顯拍得住中高階卡, 你肯俾us$500+買嗎?

今次買x301的教訓, 下次我真係考慮慳得電但又有3d效能的機...
作者: Henry    時間: 2011-7-27 06:37

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:25 發表

內顯拍得住中高階卡, 你肯俾us$500+買嗎?

今次買x301的教訓, 下次我真係考慮慳得電但又有3d效能的機...
一張560Ti都2000啦,一粒2600K就2500,加埋4500(USD500+)好正常啊.
同埋省返來既電力計返值得,始終一張中高階卡基本上就佔左系統耗電量一半以上.

拎住有3D效能既機,至少要Desktop既50%以上.
560Ti => GT555M/GTX560M
HD6850 => HD6850M/HD6770M
無咁上下3D效能基本上張卡就係用來drain電,不如唔打機用IGP好過.
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 06:39

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 06:37 發表

一張560Ti都2000啦,一粒2600K就2500,加埋4500(USD500+)好正常啊.
同埋省返來既電力計返值得,始終一張中高階卡基本上就佔左系統耗電量一半以上.

拎住有3D效能既機,至少要Desktop既50%以上.
560Ti => GT555M/GT ...
GS45而家係連6年前的online game, 開low 800x600都頂唔順
Llano @ 1.2GHz行high 1024x768 2xAA都順過你800x600...
GF8200行med 1024x768一樣順過你800x600...

下次informal techday拎出來俾你睇就明...
作者: Henry    時間: 2011-7-27 06:47

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:39 發表

GS45而家係連6年前的online game, 開low 800x600都頂唔順
Llano @ 1.2GHz行high 1024x768 2xAA都順過你800x600...
GF8200行med 1024x768一樣順過你800x600...

下次informal techday拎出來俾你睇就明... ...
800x600.....比我就唔打算數.
而家果D最少都1366x768,點都要native resolution啦下,LCD喎.

HD3000應該可以跑online啦掛.
(GS45而家只係睇片用,同上網做功課用)
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 06:48

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 06:47 發表

800x600.....比我就唔打算數.
而家果D最少都1366x768,點都要native resolution啦下,LCD喎.

HD3000應該可以跑online啦掛.
(GS45而家只係睇片用,同上網做功課用) ...
1366x768, 應該都只係行到low-med...

差唔多power consumption情況下, 齋intel igp, 下次真係好難考慮...
作者: Henry    時間: 2011-7-27 06:52

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:48 發表

1366x768, 應該都只係行到low-med...

差唔多power consumption情況下, 齋intel igp, 下次真係好難考慮...
要mobility就唔好要顯卡drain電,所以Intel IGP都有佢個市場.(CPU效能行先)
要打機,一係就返歸打PC,一係就買gamer notebook.
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 06:53

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 06:52 發表

要mobility就唔好要顯卡drain電,所以Intel IGP都有佢個市場.
要打機,一係就返歸打PC,一係就買gamer notebook.

IGP效能差太遠, 而用電相差太少了...
作者: Henry    時間: 2011-7-27 06:59

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:53 發表

IGP效能差太遠, 而用電相差太少了...
A8-3500 v.s. i5-2520,差45分鐘.
6620.....打得D咩呢?
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 07:00

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 06:59 發表

A8-3500 v.s. i5-2520,差45分鐘.
6620.....打得D咩呢?
頭先我講既online game, 1024x768 2xAA high detail
作者: Henry    時間: 2011-7-27 07:03

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:00 發表

頭先我講既online game, 1024x768 2xAA high detail
1366x768 AA/no AA應該OK掛.
唔得 => 用返IGP.
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 07:04

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 07:03 發表

1366x768 AA/no AA應該OK掛.
唔得 => 用返IGP.
no... 6620本身就係igp...

特登windowed 1024x768, 可以一路玩一路做其他野...
作者: Henry    時間: 2011-7-27 07:06

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:04 發表

no... 6620本身就係igp...

特登windowed 1024x768, 可以一路玩一路做其他野...
我話個IGP = HD3000.
不過係notebook既情況下,基本上多一分鐘就係多一分鐘.
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 07:07

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 07:06 發表

我話個IGP = HD3000.
不過係notebook既情況下,基本上多一分鐘就係多一分鐘.
最好係唔插電用得耐
插電就高效能 (我需要一點GPU效能)

我部x301做到前者做唔到後者...
作者: Henry    時間: 2011-7-27 07:13

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:07 發表

最好係唔插電用得耐

要mobility個用電好重要,所以notebook要前者就夠.
要插電高效能,都係買DTR搭勁卡實際.(我要打NFS)
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 07:14

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 07:13 發表

要mobility個用電好重要,所以notebook要前者就夠.
明年應該2間廠都做到2者都有
作者: Henry    時間: 2011-7-27 07:18

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:14 發表

明年應該2間廠都做到2者都有
邊兩間先?
而家基本有外置果陣就係漏電怪.

I都做到前同後就好啦.
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 07:20

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 07:18 發表

邊兩間先?
而家基本有外置果陣就係漏電怪.
intel and amd
當intel同amd真係發力玩mobile computing
power consumption即刻插水 (SB and Llano)

唔通arm咩
作者: Henry    時間: 2011-7-27 07:35

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:20 發表

intel and amd
當intel同amd真係發力玩mobile computing
power consumption即刻插水 (SB and Llano)

唔通arm咩
ARM行個Android都疾下疾下,點用得落手.

希望Intel個IGP生生性性,始終到HD6850M/GT555M呢一段用Bandwidth都唔算好勁,內顯應該可以趕得上.
作者: fish!    時間: 2011-7-27 09:11

屋企打機買卡, 公司用我都g35
唔打機 VGA 卡又有乜用?
作者: qcmadness    時間: 2011-7-27 10:08

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 07:35 發表

ARM行個Android都疾下疾下,點用得落手.

希望Intel個IGP生生性性,始終到HD6850M/GT555M呢一段用Bandwidth都唔算好勁,內顯應該可以趕得上.
過3-4代都或者得既
作者: dom    時間: 2011-7-27 12:28

引用:
原帖由 bebird 於 2011/7/26 17:38 發表

我認我死過
自家 U 死過粒 9850BE
舊公司 帶翻去試板 , d 可憐既開核U 被同事唔知頭唔知路拿去試壞板整死左超過 十粒
(無陰公....有d 重要好超既 C2 , 粒 425 開到 6MB L3 開到四核上到4GHz )
作者: dom    時間: 2011-7-27 12:31

引用:
原帖由 Henry 於 2011/7/27 07:13 發表

我部小鏡號 做唔到前者, 做到後者 , HD4225 玩到下game
作者: dom    時間: 2011-7-27 12:32

引用:
原帖由 fish! 於 2011/7/27 09:11 發表
屋企打機買卡, 公司用我都g35
唔打機 VGA 卡又有乜用?
你試下用 G41 開個 Flash 無加速
作者: cheungmanhoi    時間: 2011-7-27 12:33

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2011-7-26 17:40 發表
跟本U就係最難死既硬件之一 (除非有人硬膠膠唔裝HS)
e度有個米王熊死左
作者: cheungmanhoi    時間: 2011-7-27 12:41

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-27 07:13 發表

你係all or none果隻想法
qc係想唔要all都想要番果一毫
作者: rai    時間: 2011-7-27 14:00

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:07 發表

最好係唔插電用得耐

呢樣野 SONY 部Z 咪做到o羅
作者: dom    時間: 2011-7-28 00:16

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2011/7/27 12:33 發表

e度有個米王熊死左
煙條都死 U
作者: 62561    時間: 2011-7-28 00:19

中低階當然係AMD抵玩
玩高階冇必要考慮AMD,人地有錢根本唔使考慮性價比.
作者: lctang    時間: 2011-7-28 00:36

blue screen
作者: Henry    時間: 2011-7-28 02:46

引用:
原帖由 rai 於 2011-7-27 14:00 發表

呢樣野 SONY 部Z 咪做到o羅
i7-2620.
重要得1.1kg.
底座加6650M....

作者: qcmadness    時間: 2011-7-28 03:13

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-28 02:46 發表

i7-2620.
重要得1.1kg.
底座加6650M....
我指唔加底座...
作者: Henry    時間: 2011-7-28 04:01

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-28 03:13 發表

我指唔加底座...
Sony SA, i7-2620+6630M.
APU唔知同2620差幾遠.
作者: qcmadness    時間: 2011-7-28 04:07

引用:
原帖由 Henry 於 2011-7-28 04:01 發表

Sony SA, i7-2620+6630M.
APU唔知同2620差幾遠.
加左底座唔只2kg..
作者: Henry    時間: 2011-7-28 04:55

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-28 04:07 發表

加左底座唔只2kg..
SA無底座,係Z先有.
SA就1.7kg.
作者: rai    時間: 2011-7-28 09:00

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-28 03:13 發表

我指唔加底座...
舊版Z冇底座配GT330M 都係1.5KG以內
作者: qcmadness    時間: 2011-7-28 15:50

引用:
原帖由 rai 於 2011-7-28 09:00 發表

舊版Z冇底座配GT330M 都係1.5KG以內
又用得耐既話, 有得諗...
作者: rai    時間: 2011-7-28 20:10

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-28 15:50 發表

又用得耐既話, 有得諗...
HDD版
http://www.sonystyle.com.hk/prod ... 7533387&lang=zh

不過已經好難有貨
作者: dom    時間: 2011-7-31 04:43

http://www.hkepc.com/forum/forumdisplay.php?fid=110
不嬲都係長期戰區

VS AMD AMD AMD
NV VS AMD
IE Vs Firefox / Chrome
Andriod Vs Windows Phone 7
Microsoft Vs Linux
Microsoft Vs Google
Facebook Vs Google+

沒了完了

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite