標題: [智能電話] 小米手機,好似好正喎………… [打印本頁]

作者: 小馬馬    時間: 2011-8-18 11:43     標題: 小米手機,好似好正喎…………

1.5 dual core、雙天線、石墨散熱、
半反射式LCD、8M F2.4鏡頭…………
作者: fish!    時間: 2011-8-18 11:46

中國的會爆炸
作者: ccw    時間: 2011-8-18 11:46

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-8-18 11:43 發表
1.5 dual core、雙天線、石墨散熱、
半反射式LCD、8M F2.4鏡頭…………
http://discuz.servebbs.com/viewt ... &extra=page%3D1

You may read more in these posts
作者: ccw    時間: 2011-8-18 11:47

引用:
原帖由 fish! 於 2011-8-18 11:46 發表
中國的會爆炸
Switch off your phone, take out your battery, read its birth place.

作者: 小馬馬    時間: 2011-8-18 11:49

引用:
原帖由 fish! 於 2011-8-18 11:46 發表
中國的會爆炸
Foxconn 代工喎……………

你咁樣計,應該 iPhone、Mo記都唔好用了!
作者: lctang    時間: 2011-8-18 11:55

有咩野唔係祖國?
你部 P 記 TV 都係祖國的
作者: sunyung    時間: 2011-8-18 11:58

引用:
原帖由 ccw 於 2011-8-18 11:47 發表

Switch off your phone, take out your battery, read its birth place.

作者: fish!    時間: 2011-8-18 11:59

我一次過回你地:

我都知現在乜都係大陸生產,
不過"大陸公司"出的大陸貨,
好多時都偷工減料,
Foxconn 代工iPhone、Mo, 用都係外國來料

大陸貨個 design 出果時已經偷了, 就算Foxconn 代工都救唔到
作者: wai-3-love    時間: 2011-8-18 12:02

引用:
原帖由 fish! 於 18/8/2011 11:59 AM 發表
我一次過回你地:

好多時都偷工減料,

大陸貨個 design 出果時已經偷了, 就算Foxconn 代工都救唔到 ...
至少我部手機/手機電/手機殼都唔係

作者: rickywk    時間: 2011-8-18 12:02

引用:
原帖由 fish! 於 2011-8-18 11:59 發表
我一次過回你地:

好多時都偷工減料,

大陸貨個 design 出果時已經偷了, 就算Foxconn 代工都救唔到 ...

所以點解機電署check 12把風扇,得一把合格...P for Panasonic!
作者: sunyung    時間: 2011-8-18 12:05

引用:
原帖由 fish! 於 2011-8-18 11:59 發表
我一次過回你地:

好多時都偷工減料,

問題係, 大陸公司既大陸貨, 一樣都好都出口去外國
汽車, 大型小型電器, 通訊設備, 甚至鐵路和航空
如果下下都用"中國造的會爆炸",呢個想法會唔會守舊左一點
或者應該解釋清楚一點, 山寨出品的中國貨會爆炸, 先比較正確吧
作者: sunyung    時間: 2011-8-18 12:06

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2011-8-18 12:02 發表

至少我部手機/手機電/手機殼都唔係

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/ ...
你自慰
作者: ccw    時間: 2011-8-18 12:08

引用:
我一次過回你地:

好多時都偷工減料,

While this time I do suspect if someone is backing XM to build such a phone; it just doesn't make any sense for this spec offered at this price.

So the quality of this XM smart phone will be very extreme,
a very extraordinary phone with very good build quality to achieve a image reborn for China phone products;
a rubbish that can't even stand stably for a quarter, all are dreams of the manufacturer.
作者: wai-3-love    時間: 2011-8-18 12:08

引用:
原帖由 sunyung 於 18/8/2011 12:06 PM 發表

你自慰
而家Sharp都開始係中國製既多,睇返Sharp日本既今年夏季機,得返SH-12C係日本製

其他007SH,006SH,SH-13C,全部部機已經變返中國製

當然粒電好既都仲係日本製:shakehand
作者: rickywk    時間: 2011-8-18 12:08

引用:
原帖由 sunyung 於 2011-8-18 12:05 發表

問題係, 大陸公司既大陸貨, 一樣都好都出口去外國
汽車, 大型小型電器, 通訊設備, 甚至鐵路和航空
如果下下都用"中國造的會爆炸",呢個想法會唔會守舊左一點
或者應該解釋清楚一點, 山寨出品的中國貨會爆炸, 先比較 ...
同一間裝配廠,出o既o野都係跟QC std.做o野,咁QC std.鬆緊,唔係裝配廠問題,係俾錢生產間公司問題..

有錢,可以好似Apple/ThinkPad咁高質素,唔肯俾,同你求其產囉
作者: backspace-hk    時間: 2011-8-18 12:22

睇個樣似係要經網上 order 先到, bill to order 收左$$$先買料制件, 又可以平o的.
作者: 小馬馬    時間: 2011-8-18 12:26

有幾點可以諗下:

1. 從公司構成、規模、手機用嘅大廠部件,小米手機唔應該同不明山寨比。

2. 剛剛search左幾篇文,佢CEO明顯志不在「賣手機」,真正的假想敵係QQ騰訊。

3. 訪問提及,中國嘅零售銷售通路,一部智機手機要"cap"八九百蚊
(睇下大陸D手機門市幾多女招呼你
作者: sunyung    時間: 2011-8-18 12:27

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-18 12:08 發表

同一間裝配廠,出o既o野都係跟QC std.做o野,咁QC std.鬆緊,唔係裝配廠問題,係俾錢生產間公司問題..

有錢,可以好似Apple/ThinkPad咁高質素,唔肯俾,同你求其產囉 ...
你講得岩, QC既把關都係間公司既問題, 而唔係出產地既問題
我都唔敢講大陸既大型公司, QC可以媲美外國公司既質素
但呢D野都可以講求進步
始終大陸公司唯一打出中國或外國市場, 起步都要靠價格來取勝, 打出名堂後才進一步去再提升質地把關吧
下下壟斷性講中國造的就爆炸, 如果個個消費者想法都係咁, 中國品牌都唔會有出頭天既一日
作者: rickywk    時間: 2011-8-18 12:30

引用:
原帖由 sunyung 於 2011-8-18 12:27 發表

你講得岩, QC既把關都係間公司既問題, 而唔係出產地既問題
我都唔敢講大陸既大型公司, QC可以媲美外國公司既質素
但呢D野都可以講求進步
始終大陸公司唯一打出中國或外國市場, 起步都要靠價格來取勝, 打出名堂後才 ...
呢個真係要用數據說服,但佢部demo機個screen已經推唔郁,咁真係要求神拜佛
作者: sunyung    時間: 2011-8-18 12:32

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-18 12:30 發表

呢個真係要用數據說服,但佢部demo機個screen已經推唔郁,咁真係要求神拜佛
咁如果佢連部demo都攪唔掂, 就真係好難說服人去買佢返黎, 幾平都係咁話
強國公司出品既野都可以有好多人問津既, 舊金山橙已經係一個例子啦
已有時間去證明, 除了性價比較高, 質地都算係唔錯吧
作者: bluesky    時間: 2011-8-18 13:06

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-18 12:02 發表

所以點解機電署check 12把風扇,得一把合格...P for Panasonic!
搭咀...
果部合格風扇係馬來西亞制造的...雖然松下係大陸有廠....
作者: bluesky    時間: 2011-8-18 13:09

引用:
原帖由 backspace-hk 於 2011-8-18 12:22 發表
睇個樣似係要經網上 order 先到, bill to order 收左$$$先買料制件, 又可以平o的.
如果部手機真係掂既, 我又唔介意bill to order 呀
因為toyota 既生意哲學都係咁...
作者: rickywk    時間: 2011-8-18 13:23

引用:
原帖由 sunyung 於 2011-8-18 12:32 發表

咁如果佢連部demo都攪唔掂, 就真係好難說服人去買佢返黎, 幾平都係咁話
強國公司出品既野都可以有好多人問津既, 舊金山橙已經係一個例子啦
已有時間去證明, 除了性價比較高, 質地都算係唔錯吧 ...
中興都唔算好勁,出貨量係高,但return rate都

華為就係好o野
作者: fish!    時間: 2011-8-18 13:49

引用:
原帖由 bluesky 於 2011-8-18 13:09 發表

如果部手機真係掂既, 我又唔介意bill to order 呀
因為toyota 既生意哲學都係咁...
果D just in time 已經玩完
作者: wwiinnggoo    時間: 2011-8-21 15:33

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-18 13:23 發表

中興都唔算好勁,出貨量係高,但return rate都

華為就係好o野
high or not
作者: dannyboy    時間: 2011-8-21 22:30

當成堆3千蚊邊嘅機都存在住缺憾令我煩惱唔想買,終於有救星啦
作者: 叮叮    時間: 2011-8-21 23:05

android機 config點勁都好, optimization 係一個好重要既step, 唔係點都會慢....
希望佢做得好?

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite