標題: [軟件] Windows 8 Consumer Preview ISO images [打印本頁]

作者: qcmadness    時間: 2012-2-29 23:24     標題: Windows 8 Consumer Preview ISO images

http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/iso

唔想用Win 8
作者: x2357    時間: 2012-3-1 00:04

試下先:shakehand
作者: XT    時間: 2012-3-1 00:16

作者: Henry    時間: 2012-3-1 00:17

有簡中無繁中,(七字真言)!
作者: XT    時間: 2012-3-1 00:35

....... 個介面真係...
作者: XT    時間: 2012-3-1 00:39

login 完直出呢個介面
WTF!
作者: XT    時間: 2012-3-1 00:50

我開個控制台出黎
要先起start menu right click -> show all apps
之後拉下面條bar去右面先搵到
作者: XT    時間: 2012-3-1 01:25

FULL Screen 咁睇又唔係唔得

但真係接受唔到佢咁浪費晝面
作者: XT    時間: 2012-3-1 01:38

佢好似寫o左個Metro程式用黎行Metro app , 再用佢包住原有既windows

整個成個系統一致性極有問題 , 而且極難用

我要引用唐唐金句 "完全是垃圾" 去形容今次WIN8
作者: 戀.上你的人    時間: 2012-3-1 02:11

唔係話可以SET返去WIN7咁GE介面?
作者: XT    時間: 2012-3-1 02:31

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2012-3-1 02:11 發表
唔係話可以SET返去WIN7咁GE介面?
我搵唔到
作者: Tommi_Vercetti    時間: 2012-3-1 02:33

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-1 01:38 發表
佢好似寫o左個Metro程式用黎行Metro app , 再用佢包住原有既windows

整個成個系統一致性極有問題 , 而且極難用

我要引用唐唐金句 "完全是垃圾" 去形容今次WIN8 ...
所以先咁多傳統PC派批評Win8,話win8只係Tablet攻勢下不得己產物
作者: XT    時間: 2012-3-1 02:36

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2012-3-1 02:33 發表

所以先咁多傳統PC派批評Win8,話win8只係Tablet攻勢下不得己產物
上次DP我唔插佢住 , 以為佢未汁掂

今次真係七字真言 咁都可以推出街?

好心佢攻Teblet就用WP改啦 , M$ 咁多 Developer 唔係寫唔掂下話?
作者: dom    時間: 2012-3-1 02:41

引用:
原帖由 XT 於 2012/3/1 01:25 發表
FULL Screen 咁睇又唔係唔得

但真係接受唔到佢咁浪費晝面

Win 8 =
作者: dom    時間: 2012-3-1 02:41

引用:
原帖由 XT 於 2012/3/1 02:36 發表

好心佢攻Teblet就用WP改啦 , M$ 咁多 Developer 唔係寫唔掂下話? ...
佢正正就係 Windows Phone 7 介面 (Metro)
作者: XT    時間: 2012-3-1 02:44

引用:
原帖由 dom 於 2012-3-1 02:41 發表

佢正正就係 Windows Phone 7 介面 (Metro)
我意思係話用 WinCE based Windows Phone system 去改 tablet version for tablet market
作者: 戀.上你的人    時間: 2012-3-1 02:47

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-1 02:44 發表

我意思係話用 WinCE based Windows Phone system 去改 tablet version for tablet market
佢呢個版本我覺得應該叫Windows 7 Portable.....
作者: XT    時間: 2012-3-1 02:48

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2012-3-1 02:47 發表

佢呢個版本我覺得應該叫Windows 7 Portable.....
不能接受
用tablet , 行touch screen , 仲用番傳統PC介面?
唔洗用PC介面既話又邊使用NT Core
作者: XT    時間: 2012-3-1 02:50

痴線, ser都搞到咁

(雖然個server man. 我覺得都仲可以接受)
作者: Henry    時間: 2012-3-1 05:17

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-1 02:36 發表

好心佢攻Teblet就用WP改啦 , M$ 咁多 Developer 唔係寫唔掂下話? ...
要睇WP8俾人改成點......
作者: Henry    時間: 2012-3-1 05:28

引用:
原帖由 dom 於 2012-3-1 02:41 發表

有唔同,直變橫.
而且WP7係一邊Live tile,另一邊有Program List.
個Live tile只擺常用果兩三個,好似Whatsapp/HTC Hub/mail,等Push-up可以睇得到.
其他係Program List叫.
(Android就由Tile變Icon,常用Program擺面本質無變,Push up係果細細行/Wallpaper到)

個人覺得,Tablet要做Office?唔係掛.....
好似WP7版Office咁開來睇改兩隻字就OK啦.
唔使做Office又使咩Desktop mode?

基本上WP7個介面直Port已經做得Tablet OS.
作者: jackli    時間: 2012-3-1 07:45

windows media center 已經衰過一次唔夠!????
作者: XT    時間: 2012-3-1 13:43

引用:
原帖由 jackli 於 2012-3-1 07:45 發表
windows media center 已經衰過一次唔夠!????
WMC 都叫有啲用
作者: 刺青    時間: 2012-3-1 13:55

引用:
原帖由 dom 於 1/3/2012 02:41 AM 發表

好像之前其他人講話iphone 放大 = ipad 咁 ?
作者: 小Ray    時間: 2012-3-1 13:58

見到個 interface 就唔開胃
作者: rickywk    時間: 2012-3-1 14:07

Win98 -> Win Me -> WinXP -> Win Vista -> Win 7 -> Win 8

大家知道呢個version可以skip...
另外,若果Windows Server仲係keep住Metro UI,即係迫admin用"老翻"Server 08

作者: rickywk    時間: 2012-3-1 14:09

引用:
原帖由 刺青 於 2012-3-1 13:55 發表

好像之前其他人講話iphone 放大 = ipad 咁 ?
第一層UI係,但入到去iOS iPad version係好識玩Tabbed Interface
作者: siupy    時間: 2012-3-1 16:07

windows 隔代升級是常識吧
作者: hamu278    時間: 2012-3-1 18:28

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-3-1 14:07 發表
Win98 -> Win Me -> WinXP -> Win Vista -> Win 7 -> Win 8

大家知道呢個version可以skip...
另外,若果Windows Server仲係keep住Metro UI,即係迫admin用"老翻"Server 08
Windows 2000 呢
作者: hamu278    時間: 2012-3-1 18:30

Desktop 都冇咗左下角開始、傳統介面啲 window 變晒方角、server 都要用 Metro UI...
作者: XT    時間: 2012-3-1 18:35

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-3-1 18:28 發表

NT 系列基本上每一個都唔差

Vista 係衰反應慢同delay太多 , 本質上都唔算差 ... 對比XP個介面其實更好用

8 , 佢個新Windows Explore 都可以既 ... 但個Metro 真係極度討厭
作者: XT    時間: 2012-3-1 18:36

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-3-1 18:30 發表
Desktop 都冇咗左下角開始、傳統介面啲 window 變晒方角、server 都要用 Metro UI...
SERVER 呢下真係 O 晒
作者: 刺青    時間: 2012-3-1 19:41

引用:
原帖由 hamu278 於 1/3/2012 06:30 PM 發表
Desktop 個開始要指去最右下角hold 一陣就會彈個制出黎

但個Start 介面個人覺得完全唔太夾滑鼠使用
作者: Henry    時間: 2012-3-1 19:55

引用:
原帖由 刺青 於 2012-3-1 19:41 發表

Desktop 個開始要指去最右下角hold 一陣就會彈個制出黎

但個Start 介面個人覺得完全唔太夾滑鼠使用
Touch panel.
作者: 戀.上你的人    時間: 2012-3-2 01:24

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-1 18:35 發表

Vista 係衰反應慢同delay太多 , 本質上都唔算差 ... 對比XP個介面其實更好用

8 , 佢個新Windows Explore 都可以既 ... 但個Metro 真係極度討厭 ...
vista時代我仲用緊部2.4Ghz 256MB Ram GE舊電腦 無得享受~
作者: qcmadness    時間: 2012-3-2 01:36

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-1 18:35 發表

8 , 佢個新Windows Explore 都可以既 ... 但個Metro 真係極度討厭 ...
佢改進既太少了, 唔值Win NT 6.2
作者: 戀.上你的人    時間: 2012-3-2 01:53

作者: rickywk    時間: 2012-3-2 08:47

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-3-1 18:28 發表

win 2k某程度上係server os...
作者: ivan15    時間: 2012-3-2 15:28

我又唔係咁睇bor..
第一, MS 由智能手機, 到tablet, 再到desktop,
都係用番Metro UI, 更統一化, 同埋方便唔洗學

第二, 如果真係唔鐘意Metro UI, 好似話有得選擇用番傳統介面
咁有咩分別呢?
作者: bebird    時間: 2012-3-2 15:32

my used platform...
from MS-DOS to Win 7, except Win ME
作者: hamu278    時間: 2012-3-2 17:27

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-3-2 15:28 發表
我又唔係咁睇bor..
第一, MS 由智能手機, 到tablet, 再到desktop,

第二, 如果真係唔鐘意Metro UI, 好似話有得選擇用番傳統介面
咁有咩分別呢? ...
我之前喺自己 facebook 都講過,原意係好事 + 可以理解,因為近一年平板電腦對 PC 市場嘅影響大家有眼見,所以 M$ 想攻平板市場係合理
但依家 Windows 8 係犧牲咗 PC 用戶去遷就平板
最簡單嘅例子,用 Metro UI 個 Start Screen 代替埋一直存在嘅 Start Menu,對用 Mouse 嘅 PC 用家嚟講完全係將簡單程序複雜化

我怕,M$ 會搞到 PC 市場因 UX 而流失,平板市場又因為唔夠人平而冇起息 (之前好似見到有個網話齎 OS 都十幾 GB… 我心諗,咁大放落平板?)
作者: XT    時間: 2012-3-2 17:54

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-3-2 15:28 發表
我又唔係咁睇bor..

咁有咩分別呢? ...
問題搵唔到邊到有得轉
作者: hungjoyee    時間: 2012-3-2 20:45

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-2 17:54 發表

問題搵唔到邊到有得轉
今都我出手研究下了
作者: XT    時間: 2012-3-2 21:49

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2012-3-2 20:45 發表

今都我出手研究下了
M$ 好似都無提過可以轉
作者: ivan15    時間: 2012-3-2 22:03

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-2 21:49 發表

M$ 好似都無提過可以轉
冇咩? 我聽D Podcast 講都話有得轉..
anyway, 唔知..
作者: 戀.上你的人    時間: 2012-3-3 02:27

E+你地個係 build幾多?
登登有人整到咁GE樣WO
作者: XT    時間: 2012-3-3 04:32

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2012-3-3 02:27 發表

Start menu 按desktop icon已經可以出到呢個樣
作者: 紙羊    時間: 2012-3-3 18:08

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-3 04:32 發表

Start menu 按desktop icon已經可以出到呢個樣
變返win7介面之後,用法上有冇分別?
作者: rickywk    時間: 2012-3-3 21:21

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2012-3-3 02:27 發表

但start掣呢?
作者: XT    時間: 2012-3-3 21:26

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-3-3 18:08 發表

變返win7介面之後,用法上有冇分別?
引用:
原帖由 rickywk 於 2012-3-3 21:21 發表

但start掣呢?
START 要將mouse移到左下角先會出現
右面既desktop icon制亦無以前咁明顯 , 但按果個位一樣會識得show desktop
作者: rickywk    時間: 2012-3-3 21:28

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-3 21:26 發表

START 要將mouse移到左下角先會出現
右面既desktop icon制亦無以前咁明顯 , 但按果個位一樣會識得show desktop
除褲放屁
作者: XT    時間: 2012-3-3 21:32

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-3-3 21:28 發表

除褲放屁
用唐唐金句去形容該產品絕對無錯的
作者: rickywk    時間: 2012-3-3 21:35

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-3 21:32 發表

用唐唐金句去形容該產品絕對無錯的
我都唔知點o係office environment deploy!

點教班姐姐仔搵start menu呀!

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite