標題: [硬件] 等, 定換?! [打印本頁]

作者: DICKXDV    時間: 2012-7-13 11:46     標題: 等, 定換?!

而家用緊:
前置火牛鋁機箱, P45 ATX + Q8400 + 2隻 HDD + HD4830 + 1XDVDRW + TV tuner
後12CM 變左抽入.
係5.25" 加把PCI FAN 改做抽風出外.

顯示卡---3年, 有D 問題(以前出花畫面, 最近冇咩)
HDD----換左SATA CABLE開到機, 但用原廠軟件SMART TEST 唔PASS

我朋友話可能太熱了部機
最好換隻普通AL CASE (平平機3百幾MATX)
但我用緊ATX板...

我而家點好?
換HDD 同VGA?
換曬?
但明年INTEL 又出 LGA1150.....會唔會好快賣斷曬LGA1155 主板?!
作者: jackli    時間: 2012-7-13 11:55

等,
don't fix it if it aint broke!!!!

作者: DICKXDV    時間: 2012-7-13 11:59

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-13 11:55 發表
等,
don't fix it if it aint broke!!!!

作者: sunyung    時間: 2012-7-13 16:27

夠用咪換display, 換隻好D既機箱囉
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-13 16:33

引用:
原帖由 sunyung 於 2012-7-13 16:27 發表
夠用咪換display, 換隻好D既機箱囉
有高手叫我先換CASE,

前置式火牛細CASE 熱.

但又唔知有咩選.

見個D 新式ATX TOWER , 例如Cosair 300R, 散熱好似唔錯, 但 好似太高...

PC-V700 就鋁BODY, 但設計好似舊式的, 散熱冇咩特別?!

如果係好似300R個D 設計, 唔洗用鋁材都好散熱?

作者: ngotto    時間: 2012-7-13 16:42

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-13 16:33 發表

有高手叫我先換CASE,

前置式火牛細CASE 熱.

但又唔知有咩選.

見個D 新式ATX TOWER , 例如Cosair 300R, 散熱好似唔錯, 但 好似太高...

PC-V700 就鋁BODY, 但設計好似舊式的, 散熱冇咩特別?!

如果係好似300R個D ...
There's no big difference between A05 and V700
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-13 16:44

引用:
原帖由 ngotto 於 2012-7-13 16:42 發表

There's no big difference between A05 and V700
any suggestion for lian li/corsair/silverstone/CM/xigi?
作者: ngotto    時間: 2012-7-13 17:04

300R lor
作者: lctang    時間: 2012-7-13 17:33

前置式火牛
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-13 17:33

引用:
原帖由 ngotto 於 2012-7-13 17:04 發表
300R lor
回家要度下張爛鬼電腦台有幾高先得
作者: terryho666    時間: 2012-7-13 17:46

我仲用緊呢d cheap野

不過幾好用

http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=259&area=tw
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-13 17:50

引用:
原帖由 terryho666 於 2012-7-13 17:46 發表
我仲用緊呢d cheap野

不過幾好用

http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=259&area=tw
散熱好?

見而家新機case,

都係頂有大fan (對著cpu 位)
expansion slot 係case中間.
火牛係底.
作者: terryho666    時間: 2012-7-13 17:52

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-13 17:50 發表

散熱好?

見而家新機case,

都係頂有大fan (對著cpu 位)
expansion slot 係case中間.
火牛係底.
其實上面把風扇我都唔知應該吹入定吹出,吹入就4入1出
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-13 17:54

引用:
原帖由 terryho666 於 2012-7-13 17:52 發表

其實上面把風扇我都唔知應該吹入定吹出,吹入就4入1出
唔係抽出case外的咩???
作者: sunyung    時間: 2012-7-13 17:57

查實你套機本身熱極有限
買返部局正常D既機箱已經好足夠
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-13 17:59

8月先出GT650

8月SSD先減價.

唉....
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-13 21:06

http://www.xigmatek.com/tc/product.php?productid=156

ok?

好似4百蚊內..
作者: qcmadness    時間: 2012-7-13 21:07

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-13 11:46 發表
而家用緊:
前置火牛鋁機箱, P45 ATX + Q8400 + 2隻 HDD + HD4830 + 1XDVDRW + TV tuner
後12CM 變左抽入.
係5.25" 加把PCI FAN 改做抽風出外.

顯示卡---3年, 有D 問題(以前出花畫面, 最近冇咩)
HDD----換左SATA CAB ...
要用就買, 等就無了期的

每2-3年intel / amd都換socket架啦
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-13 21:48

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-13 21:07 發表

要用就買, 等就無了期的

每2-3年intel / amd都換socket架啦
煩緊CASE 先.

之後煩HDD

之後煩DISPLAY 卡

作者: terryho666    時間: 2012-7-13 23:53

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-13 21:06 發表
http://www.xigmatek.com/tc/product.php?productid=156

ok?

好似4百蚊內..
我宜家再買CASE唔會買呢類型放HDD,隻PS05實在太方便,連SSD都有位可以上螺絲,等我仲突登買左個MOUNTING
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-14 08:36

引用:
原帖由 terryho666 於 2012-7-13 23:53 發表

我宜家再買CASE唔會買呢類型放HDD,隻PS05實在太方便,連SSD都有位可以上螺絲,等我仲突登買左個MOUNTING
PS05 都係用SCREW 呀?!
作者: BlackBird    時間: 2012-7-14 13:17

邊個廢柴話前置火牛機箱一定熱d?

我就Excatly用緊PC-A05NB, 後入前出
作者: dom    時間: 2012-7-14 17:06

引用:
原帖由 ngotto 於 2012/7/13 16:42 發表

全鋁散熱 > 鐵箱
作者: terryho666    時間: 2012-7-15 01:18

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-14 08:36 發表

PS05 都係用SCREW 呀?!
正常hdd唔駛用screw,佢有兩舊膠兩邊整實

2.5" hdd就要上螺絲,佢個架下面有位
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-15 20:46

引用:
原帖由 terryho666 於 2012-7-15 01:18 發表

正常hdd唔駛用screw,佢有兩舊膠兩邊整實

2.5" hdd就要上螺絲,佢個架下面有位
膠邊厚唔厚? 易唔易爛?
作者: terryho666    時間: 2012-7-15 21:31

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-15 20:46 發表

膠邊厚唔厚? 易唔易爛?
我以前買case好求其,百零蚊貨仔就算,隻ps05算最貴,我覺得好滿意,好多野好方便裝上去

不過呢度好多米王實有其他推介(毒物)

對我呢d窮人黎講,隻case物超所值,就算再買機都唔換住lu
作者: DICKXDV    時間: 2012-7-15 22:32

引用:
原帖由 terryho666 於 2012-7-15 21:31 發表

我以前買case好求其,百零蚊貨仔就算,隻ps05算最貴,我覺得好滿意,好多野好方便裝上去

不過呢度好多米王實有其他推介(毒物)

對我呢d窮人黎講,隻case物超所值,就算再買機都唔換住lu ...
how much? steel

中間的3.5" 架有冇得分拆設計?

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite