標題: [硬件] 請問 sas 插頭係唔係都可以插單隻 hdd 而唔行 raid 架? [打印本頁]

作者: pk1667    時間: 2012-8-29 17:48     標題: 請問 sas 插頭係唔係都可以插單隻 hdd 而唔行 raid 架?

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=488&t=2911195#

作者: jackli    時間: 2012-8-29 19:04

sas sata ide scsi
關 raid 咩事?
作者: pk1667    時間: 2012-8-29 21:03

引用:
原帖由 jackli 於 2012-8-29 19:04 發表
sas sata ide scsi
關 raid 咩事?
我只係覺得人地設計係咁姐
作者: qcmadness    時間: 2012-8-30 00:23

引用:
原帖由 pk1667 於 2012-8-29 21:03 發表

我只係覺得人地設計係咁姐
Not at all
作者: pk1667    時間: 2012-8-31 09:25

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-30 00:23 發表

Not at all
即係灰色 sata 可以照插 hdd 而唔行 raid 都無問題 la
作者: jackli    時間: 2012-8-31 09:35

引用:
原帖由 pk1667 於 2012-8-31 09:25 發表

即係灰色 sata 可以照插 hdd 而唔行 raid 都無問題 la
sas = Serial attached SCSI, 姐系串列版的scsi,
同sata 無關系,..., sata = Serial ATA
作者: pk1667    時間: 2012-8-31 09:48

引用:
原帖由 jackli 於 2012-8-31 09:35 發表

sas = Serial attached SCSI, 姐系串列版的scsi,
同sata 無關系,..., sata = Serial ATA
講o黎講去我只想知係唔係單插 hdd 姐, 咁照下文咁講, 咁係唔係唔可以呢?
[fw] 而Intel C606晶片組能夠支援的儲存規格除了與X79晶片組一樣具備有原生的兩組SATA III以及四組SATA II的傳輸埠之外,另外還增加了八組SAS 3Gb/s傳輸介面,並能夠支援RAID 0、1、10等磁碟陣列模式。(圖中白色為SATAIII、黑色為SATAII、灰色為SAS)
作者: jackli    時間: 2012-8-31 09:50

引用:
原帖由 pk1667 於 2012-8-31 09:48 發表

講o黎講去我只想知係唔係單插 hdd 姐, 咁照下文咁講, 咁係唔係唔可以呢?
[fw] 而Intel C606晶片組能夠支援的儲存規格除了與X79晶片組一樣具備有原生的兩組SATA III以及四組SATA II的傳輸埠之外,另外還增加了八組SA ...
http://news.mydrivers.com/1/215/215339.htm
作者: micmicll    時間: 2012-8-31 09:54

引用:
原帖由 pk1667 於 2012-8-31 09:48 發表

[fw] 而Intel C606晶片組能夠支援的儲存規格除了與X79晶片組一樣具備有原生的兩組SATA III以及四組SATA II的傳輸埠之外,另外還增加了八組SA ...
可以
能夠=\=只可以

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite