標題: [硬件] 請問企業版 hdd 係唔係好 d, 無咁易死架? [打印本頁]

作者: 469394    時間: 2012-9-15 11:52     標題: 請問企業版 hdd 係唔係好 d, 無咁易死架?

想搵隻 hdd o黎行 24x7 BT, 但又想盡量降低出事率, 另外我見到死鷄有 D FOR 錄影用的 hdd, 果 d 係唔係都 ok 架?

暫時有以下心水 product
WD Caviar Blue 10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD - HK$ 570
WD Caviar Raid 1003FBYX 1TB SATA II/64MB HDD (RE4 / 7x24 企業版) - HK$ 808 <- 最好係行 raid?
Seagate ST1000VX000 1TB Barracuda SV35.5 SATA3 6Gb/s /64MB HDD (7x24 Digital Video) - HK$ 665
Seagate 1TB ST1000NM0011 Constellation ES SATA3 6Gb/s /64MB HDD (7x24 企業版) - HK$ 945

REMARK : 唔好同我講隻隻都有機會死, 睇彩數果 D 廢話
作者: ccw    時間: 2012-9-15 12:08

To answer your question for RAID operation:
WD Caviar Raid 1003FBYX 1TB SATA II/64MB HDD (RE4 / 7x24 企業版) - HK$ 808 <- 最好係行 raid?
This maybe a good explanation besides the longer MTBF Enterprise drives tend to have:
http://wdc.custhelp.com/app/answ ... en-desktop-edition-(wd-blue,-wd-green-and-wd-black)-and-raid
while 唔好同我講隻隻都有機會死, 睇彩數果 D 廢話, sorry, 哩d絕對係真理,你買enterprise不過係投資更多在賭盤上;從來不代表你一定冇事,大把人在newegg都領過野。

24/7 BT根本唔洗咁貴……
買一隻1T Green,
set到佢下載落Green,一下載完成就transfer去另一隻harddisk度就ok la.

作者: 469394    時間: 2012-9-15 12:15

引用:
原帖由 ccw 於 2012-9-15 12:08 發表
To answer your question for RAID operation:
WD Caviar Raid 1003FBYX 1TB SATA II/64MB HDD (RE4 / 7x24 企業版) - HK$ 808  
其實企業版我係最後先揀, 反而我想試死鶏 7x24 Digital Video 果隻HDD, 因比普通 1TB 都係貴幾十蚊, 而眼睇佢係 R/W 方面應該會好少少
Seagate ST1000VX000 1TB Barracuda SV35.5 SATA3 6Gb/s /64MB HDD (7x24 Digital Video)
作者: ccw    時間: 2012-9-15 12:21

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 12:15 發表

其實企業版我係最後先揀, 反而我想試死鶏 7x24 Digital Video 果隻HDD, 因比普通 1TB 都係貴幾十蚊, 而眼睇佢係 R/W 方面應該會好少少
Seagate ST1000VX000 1TB Barracuda SV35.5 SATA3 6Gb/s /64MB HDD ( ...
BT harddisk其實係消耗品,好似支會好快用完的筆,唔洗投資特別多錢去買支長少少的。
可以試下Seagate個隻,但WD Enterprise就唔抵了。
作者: 戀.上你的人    時間: 2012-9-15 12:49

引用:
原帖由 ccw 於 2012-9-15 12:21 發表

BT harddisk其實係消耗品,好似支會好快用完的筆,唔洗投資特別多錢去買支長少少的。
可以試下Seagate個隻,但WD Enterprise就唔抵了。
咁用泥SAVE DATA的話
買咩HDD 好
作者: ccw    時間: 2012-9-15 13:02

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2012-9-15 12:49 發表

買咩HDD 好
都係睇數據,邊隻蛋多就邊隻,不過要留意有冇改到板本:
http://www.newegg.com/Store/SubC ... s&Order=REVIEWS
作者: 469394    時間: 2012-9-15 13:29

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2012-9-15 12:49 發表

買咩HDD 好
擺 DATA 就真係要做好 BACKUP la
作者: jackli    時間: 2012-9-15 13:29

你要死,
個火牛一打穿左 橋堆,
全部harddisk 一次過死哂都得
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 16:00

返到去先答
作者: jackli    時間: 2012-9-15 16:22

自己睇LA

http://attach.mobile01.com/attac ... d2cfbf91802a5c5.pdf
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 16:31

你係唔係行 RAID 1 或者 RAID 5先?

唔係行RAID,揀邊款所謂「安全穩陣」根本就空談,嘥氣。
作者: 469394    時間: 2012-9-15 16:43

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 13:29 發表
你要死,
個火牛一打穿左 橋堆,
全部harddisk 一次過死哂都得
廢話
作者: 469394    時間: 2012-9-15 16:44

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 16:31 發表
你係唔係行 RAID 1 或者 RAID 5先?

唔係行RAID,揀邊款所謂「安全穩陣」根本就空談,嘥氣。
如果真係咁講, 行 raid 咪又係一 q 樣
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 17:26

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 16:44 發表
如果真係咁講, 行 raid 咪又係一 q 樣
機會率問題,

你要拗,RAID 1+1都「有機會」死。
作者: 469394    時間: 2012-9-15 18:00

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 17:26 發表

機會率問題,

你要拗,RAID 1+1都「有機會」死。
你都識講機率問題 la, 我 e+ 係講緊單隻 hdd, 你地無 la la 講行 raid 又做乜叉呀!
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 19:40

大家點答都話廢話,
其實你呢個post就確確實實係廢話喇!!!

你知唔知所謂「企業級」HD有高D嘅 MTBF,
個MTBF點計出黎先????

咪又係機率!!

一講機率就話廢話,咁你去買隻有1000000 MTBF嘅企業級喇,
係唔會壞咖!

作者: 469394    時間: 2012-9-15 19:46

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 19:40 發表

大家點答都話廢話,

咪又係機率!!

一講機率就話廢話,咁你去買隻有1000000 MTBF嘅企業級喇,
係唔會壞咖! :cry ...
我就係想係單隻 hdd 的情況下降低呢個機會率, 唔該你望清楚我係 #1 問 d 乜 + 我 list 我心目中的 choice 先再 reply la
作者: 符碌    時間: 2012-9-15 19:47

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 19:40 發表

大家點答都話廢話,

咪又係機率!!

係唔會壞咖! :cry ...
咁平買兩隻500gb黎bt搏個彩數仲抵,反正bt啫,又唔係用黎back up,要咁大容量做乜
作者: 符碌    時間: 2012-9-15 19:50

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:46 發表

我就係想係單隻 hdd 的情況下降低呢個機會率, 唔該你望清楚我係 #1 問 d 乜 + 我 list 我心目中的 choice 先再 reply la
你打算做動物機
作者: 469394    時間: 2012-9-15 19:52

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 19:50 發表

你打算做動物機
高效能動物機
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 19:54

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:46 發表

我知你#1問乜,回歸基本點,

重點係,所謂耐唔耐用、無咁易死,全部係機率問題!!
全世界話A model襟用,你去買A model就包無事???

作者: 469394    時間: 2012-9-15 19:58

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 19:54 發表

我知你#1問乜,回歸基本點,

重點係,所謂耐唔耐用、無咁易死,全部係機率問題!!
全世界話A model襟用,你去買A model就包無事???
我都係果句, 我係想降低出事率, 當 feel 到隻 hdd 可能有問題我都會換o左 / 將佢用係第二 d 地方, 我只係唔想咁易出現突然死亡呢個可能性
作者: jackli    時間: 2012-9-15 20:20

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:58 發表

我都係果句, 我係想降低出事率, 當 feel 到隻 hdd 可能有問題我都會換o左 / 將佢用係第二 d 地方, 我只係唔想咁易出現突然死亡呢個可能性 ...
咁好簡單, 買兩隻 harddisk 做 offline backup,
用syncback pro 一個鐘一次 就已經得
根本唔洗raid 咩raid 咩, 好多時愈簡單愈好
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 20:31

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 11:52 發表
想搵隻 hdd o黎行 24x7 BT, 但又想盡量降低出事率, 另外我見到死鷄有 D FOR 錄影用的 hdd, 果 d 係唔係都 ok 架?

暫時有以下心水 product
WD Caviar Blue 10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s / ...
MTBF根本係廢
好多時睇1 lot lot

所以同彩數無分別

企業版主要係用番d舊技術, 理論上無咁易出事
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 20:31

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:58 發表

我都係果句, 我係想降低出事率, 當 feel 到隻 hdd 可能有問題我都會換o左 / 將佢用係第二 d 地方, 我只係唔想咁易出現突然死亡呢個可能性 ...
對唔住, 任何hdd / ssd都有可能突然死亡

引用:
其實無得降低...
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 20:32

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 20:20 發表
咁好簡單, 買兩隻 harddisk 做 offline backup,
用syncback pro 一個鐘一次 就已經得
根本唔洗raid 咩raid 咩, 好多時愈簡單愈好
死起上黎,
果一個鐘頭嘅data點rollback???

當然,家用唔需要咁認真,你呢個方法可行。
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 20:37

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 20:31 發表

其實無得降低...
「牛皮燈籠」……………

全部係機率問題,答佢仲要串人係廢話。
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 20:38

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 20:37 發表
「牛皮燈籠」……………
都唔係既

明知有問題既 (e.g. WD Green, Seagate 7200.11)
就梗係要避啦
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 20:40

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 20:38 發表

都唔係既

明知有問題既 (e.g. WD Green, Seagate 7200.11)
就梗係要避啦
OK,
咁撇除呢D街知巷聞會出事嘅model,有乜野model比較穩陣??
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 20:41

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 20:40 發表
OK,
咁撇除呢D街知巷聞會出事嘅model,有乜野model比較穩陣??
用開邊隻用邊隻, 會比較穩陣
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 20:48

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 20:41 發表

廢話  
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:01

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 20:41 發表

如果仲有 SAMSUNG 3.5" hdd 賣我都想買呀!
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:02

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 20:38 發表

都唔係既

就梗係要避啦
我就係咁諗
作者: 62561    時間: 2012-9-15 21:02

買高科技電子零件,講運架咋.
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:03

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:02 發表

我就係咁諗
問題係而家市面上, 無乜邊個出名易壞, 變相只係睇運
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:03

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 20:37 發表

「牛皮燈籠」……………

我就係清楚所以我先係 #1 remark 到講明 + list 我的心水
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:04

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:03 發表

我就係清楚所以我先係 #1 remark 到講明 + list 我的心水
睇保養/價錢, that's all
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:05

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:03 發表

問題係而家市面上, 無乜邊個出名易壞, 變相只係睇運
睇運之餘都可以盡量選擇姐, 唔可以因為先天問題而後天唔盡力補救架
作者: lorym    時間: 2012-9-15 21:05

乜原來硬碟唔係好似其他用品咁有靚差之分!
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:06

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:05 發表

睇運之餘都可以盡量選擇姐, 唔可以因為先天問題而後天唔盡力補救架
以而家的技術, 基本上都差唔多 (夠期就壞)
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:06

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:04 發表

暫時諗住買呢隻
Seagate ST1000VX000 1TB Barracuda SV35.5 SATA3 6Gb/s /64MB HDD (7x24 Digital Video) - HK$ 665
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:06

引用:
原帖由 lorym 於 2012-9-15 21:05 發表
乜原來硬碟唔係好似其他用品咁有靚差之分!
而家基本上係鬥價唔鬥質
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 21:07

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:04 發表

唔好講廢話喇…………D人仲以為自己好醒嘛!
作者: jackli    時間: 2012-9-15 21:08

再簡單D 的方法:
系買唔同牌子 的harddisk 做 syncback 再加定期 燒碟, 你無聽錯, 系燒碟,
以我所以都有不少學校系咁做..
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:08

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:07 發表

唔好講廢話喇…………D人仲以為自己好醒嘛!
你係咁諗我都無辦法
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:08

基本上已經無乜hardware係鬥質唔鬥價

因為對生產商來講, 最重要係有人繼續買佢地的product
唔壞點sell
作者: lorym    時間: 2012-9-15 21:09

引用:
原帖由 qcmadness 於 15-9-2012 09:06 PM 發表

而家基本上係鬥價唔鬥質

作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:09

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:08 發表
再簡單D 的方法:
系買唔同牌子 的harddisk 做 syncback 再加定期 燒碟, 你無聽錯, 系燒碟,
以我所以都有不少學校系咁做..
dedicate BT hdd, 死左擺就
最簡單
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:10

引用:
原帖由 lorym 於 2012-9-15 21:09 發表

而家差唔多所有產品 (唔單止電腦) 都係咁
作者: 刺青    時間: 2012-9-15 21:12

係我個人見解
無一隻HDD係100% 安全, 遲早一日都會死
就算企業用都係同一句

好像買火牛咁,比貴D 都係買個安心
貴火牛 =/= 無機會電死部機搞到含包散
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 21:14

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:08 發表
你係咁諗我都無辦法
你自己都偏離晒原本嘅問題喇………

#42嘅選擇,依據乜野準則揀的???
作者: 刺青    時間: 2012-9-15 21:14

BT HDD 買邊隻睇你心水牌子啦
用果陣要有當佢下一秒即死的心理準備
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:15

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:14 發表

你自己都偏離晒原本嘅問題喇………

#42嘅選擇,依據乜野準則揀的???
r/w 次數
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:16

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:15 發表

r/w 次數
如果以hdd來講, r/w遠不如spin up/down重要
作者: 刺青    時間: 2012-9-15 21:20

我呢隻Green 出名易出事
但都BT 左好耐
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:21

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:16 發表

如果以hdd來講, r/w遠不如spin up/down重要
咁以技街層面o黎睇, 企業版 hdd 唔會有無改善呢 d 問題呢? (但企業版 hdd 始終都係超貴, 點諗都係買唔過 )
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:21

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:21 發表

咁以技街層面o黎睇, 企業版 hdd 唔會有無改善呢 d 問題呢? (但企業版 hdd 始終都係超貴, 點諗都係買唔過 )

靠既係舊d既技術, 好似好d咁
作者: 62561    時間: 2012-9-15 21:22

其實最耐用,最安全,應該係十幾年前嘅BigFoot.
我用過咁多隻BigFoot,全部仍然健在,不過好L慢就真嘅.
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:22

引用:
原帖由 刺青 於 2012-9-15 21:20 發表
我呢隻Green 出名易出事
但都BT 左好耐
咁你要勤 d backup la
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:23

引用:
原帖由 62561 於 2012-9-15 21:22 發表
我用過咁多隻BigFoot,全部仍然健在,不過好L慢就真嘅.
舊 hdd 我已經賣 / 死晒 la
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:23

引用:
原帖由 62561 於 2012-9-15 21:22 發表
我都有隻SCSI 18GB仲健在, 但係咁慢,有鬼用咩
連usb手指都又大又快
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:24

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:21 發表

靠既係舊d既技術, 好似好d咁
睇o黎都係要做一次白老鼠 la
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:25

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:24 發表
睇o黎都係要做一次白老鼠 la
買hardware本身就係咁
pray before you buy
作者: 符碌    時間: 2012-9-15 21:27

我衣家打算,都係用裸族/外置HDD,BACKUP時插一插電,BACKUP完收返起,務求令到個HDD最少損耗
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:28

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 21:27 發表
我衣家打算,都係用裸族/外置HDD,BACKUP時插一插電,BACKUP完收返起,務求令到個HDD最少損耗
我擺 data 的 hdd 都同你差唔多做法
作者: 刺青    時間: 2012-9-15 21:30

引用:
原帖由 符碌 於 15/9/2012 09:27 PM 發表

我之前拮機入面行RAID 1
但之後諗下
不如要用先拮docking 仲好, 最多backup copy 2次 (我個docking 得一個位)
作者: 62561    時間: 2012-9-15 21:30

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:23 發表

舊 hdd 我已經賣 / 死晒 la
BigFoot停產之後,買過所有3.5吋硬碟,不論牌子,三年內一定入廠.
不過咁,而家仲有3隻IDE硬碟(一隻WD 500GB,一隻日立500GB,一隻Seagate 750GB)..
兩隻SATA 7K1000.D,另外一隻7K1000.C 500GB滿兩歲生日冇耐就瓜左.
作者: 符碌    時間: 2012-9-15 21:31

我等緊3TB降到800樓下先出手
作者: 符碌    時間: 2012-9-15 21:32

引用:
原帖由 62561 於 2012-9-15 21:30 發表

BigFoot停產之後,買過所有3.5吋硬碟,不論牌子,三年內一定入廠.
不過咁,而家仲有3隻IDE硬碟(一隻WD 500GB,一隻日立500GB,一隻Seagate 750GB)..
兩隻SATA 7K1000.D,另外一隻7K1000.C 500GB滿兩歲生日冇耐就瓜左. ...
其實仲可以熄左D咩功能令到隻HDD長壽D?
WD就熄個自動噪音管理,咁死雞又要熄乜?
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:33

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 21:31 發表
我等緊3TB降到800樓下先出手
可能要下年尾喎
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:36

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 21:32 發表
其實仲可以熄左D咩功能令到隻HDD長壽D?
WD就熄個自動噪音管理,咁死雞又要熄乜?
無...
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 21:39

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:25 發表

買hardware本身就係咁
pray before you buy
唔需要祈禱,你有budget就得;
商業客如果要靠運,咁就死得了!
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:39

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:39 發表

唔需要祈禱,你有budget就得;
Enterprise level如果要靠運,咁就死得了!
家用就pray before you buy la
作者: micmicll    時間: 2012-9-15 21:44

我有隻WD GREEN 2TB 用左3年幾都冇事
但無偏偏有兩隻死雞先後死
好彩呢兩隻係行RAID 1 + 另外offline back up
作者: jackli    時間: 2012-9-15 21:45

Planned obsolescence
http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

好多大公司都系咁做, 一年 或 一段時間 就換, 唔理好壞
作者: 469394    時間: 2012-9-15 21:47

引用:
原帖由 micmicll 於 2012-9-15 21:44 發表
我有隻WD GREEN 2TB 用左3年幾都冇事
但無偏偏有兩隻死雞先後死
好彩呢兩隻係行RAID 1 + 另外offline back up
我用 wd green 1.5TB 已經死過 3次, 但 2TB & 3TB 就未有事
作者: jackli    時間: 2012-9-15 21:49

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:47 發表

我用 wd green 1.5TB 已經死過 3次, 但 2TB & 3TB 就未有事
我 wd 80gb 160gb 320gb
wd green 640gb 1.5tb 3tb 都用過,

全部都仲用緊!
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 21:50

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:39 發表

家用就pray before you buy la
其實家用都可以做到 no SPOF 。

買兩隻NAS,各自行 RAID + hot spare,
兩隻NAS行realtime data replication,再買兩個UPS各自接住個NAS…………

作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:51

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:50 發表

兩隻NAS行realtime data replication,再買兩個UPS各自接住個NAS…………
我主要係raid 1咋
作者: jackli    時間: 2012-9-15 21:52

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:50 發表

買個google cloud 會唔會平D..
作者: 符碌    時間: 2012-9-15 21:53

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:45 發表
Planned obsolescence
http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

好多大公司都系咁做, 一年 或 一段時間 就換, 唔理好壞
換過曬D HDD
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 21:54

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:52 發表
買個google cloud 會唔會平D..
係,
不過呢個thread講開買HDD嘛………
作者: jackli    時間: 2012-9-15 21:54

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 21:53 發表

換過曬D HDD
扣稅
作者: jackli    時間: 2012-9-15 21:56

一句講哂: 重要唔該 print 出黎LA...
好似 上次果 百幾萬 區議會票, 應該仲系度
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:56

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:56 發表
一句講哂: 重要唔該 print 出黎LA...
好似 上次果 百幾萬 區議會票, 應該仲系度
唔可能...
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 21:58

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 21:53 發表

換過曬D HDD
係!
因為同一批碟同時買,life cycle差唔多,好大機會同時死!!!!!

就算行RAID,就算有 hot spare,同一時間死幾隻,整個SAN會rebuild到呆呆滯滯……………

我舊公司就試過,
兩座EMC SAN tower,總共過百隻36GB SCSI,一次過死五六隻!
作者: qcmadness    時間: 2012-9-15 21:58

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:58 發表

係!
因為同一批碟同時買,life cycle差唔多,好大機會同時死!!!!!

就算行RAID,就算有 hot spare,同一時間死幾隻,整個SAN會rebuild到呆呆滯滯……………

我舊公司就試過,
兩座EMC SAN tower,總共過百隻36GB SCSI,一次過死五六隻! ...
一係分batch買
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-15 21:59

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:54 發表
扣稅
仲有,
咁換法,vendor會俾一個好勁嘅discount
作者: 符碌    時間: 2012-9-15 23:23

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:58 發表

係!

我舊公司就試過,
兩座EMC SAN tower,總共過百隻36GB SCSI,一次過死五六隻! ...
過百隻死五六隻,qc合格
作者: Quinton    時間: 2012-9-16 00:43

統計學哲學

偶然中的必然

用RAID 會安全好多
要講咩突然死我話防暴隊沖入你屋企破壞都得

講完
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-16 01:06

引用:
原帖由 Quinton 於 2012-9-16 00:43 發表
統計學哲學

偶然中的必然

用RAID 會安全好多
要講咩突然死我話防暴隊沖入你屋企破壞都得

講完
所以 #1「想搵隻 hdd o黎行 24x7 BT, 但又想盡量降低出事率」
根本就邏輯上不成立。

物理上只有一隻硬碟,任何牌子任何型號故障的機會率一樣。
作者: Quinton    時間: 2012-9-16 01:14

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-16 01:06 發表

所以 #1「想搵隻 hdd o黎行 24x7 BT, 但又想盡量降低出事率」,
根本就邏輯上不成立。

物理上只有一隻硬碟,任何牌子任何型號故障的機會率一樣。 ...
其實真係的

我自己覺得玩得BT 7x24 得就預左好快搞掂
我係樓主會B完之後抄data去另一個地方
BT HD買二手算,B死都唔恨
作者: 469394    時間: 2012-9-16 08:20

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-16 01:06 發表

所以 #1「想搵隻 hdd o黎行 24x7 BT, 但又想盡量降低出事率」,
根本就邏輯上不成立。

物理上只有一隻硬碟,任何牌子任何型號故障的機會率一樣。 ...
你如果都係咁諗 / 覺得係有問題, 無人叫你 REPLY 喎
作者: 469394    時間: 2012-9-16 08:21

引用:
原帖由 Quinton 於 2012-9-16 01:14 發表

其實真係的

我自己覺得玩得BT 7x24 得就預左好快搞掂
我係樓主會B完之後抄data去另一個地方
BT HD買二手算,B死都唔恨
呢樣我一定會做, 但點樣中間都有一段真空期的
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-16 08:54

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-16 08:20 發表

你如果都係咁諗 / 覺得係有問題, 無人叫你 REPLY 喎
你又唔係group chat,我覆唔覆有自由喎!

等於係街見到有條友發up瘋,路人都會出聲喇

閣下#1的要求,理性邏輯上的確不成立;
對或錯,與我是否搭訕,兩者沒有必然性關連;
我視而不見,你的論述便會變成正確??
如此水平,和隔壁no.1/uwant硬件版一眾潮童有何分別?

你是潮童嗎?

作者: jackli    時間: 2012-9-16 10:34

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-16 08:54 發表

我視而不見,你的論述 ...
佢打緊政府工
作者: qcmadness    時間: 2012-9-16 10:39

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-16 08:54 發表

我視而不見,你的論述 ...
樓主只係要求安心

不過事實上, 除左特別容易出事既型號
其他都係一擔擔, 睇價錢/自己中意的品牌好過
作者: 小馬馬    時間: 2012-9-16 10:47

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-16 10:39 發表

樓主只係要求安心

不過事實上, 除左特別容易出事既型號
其他都係一擔擔, 睇價錢/自己中意的品牌好過
原先我無心反駁,
我只係想指出佢咁問法有問題,而且問都無謂。

點知換來嘅係「廢話」、「無人叫你reply」,
呢D態度,似唔似真正虛心請教先??

抑或只係「假咨詢」,post出來想大家認同佢嘅選擇………

作者: 469394    時間: 2012-9-16 11:46

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-16 10:47 發表

原先我無心反駁,
我只係想指出佢咁問法有問題,而且問都無謂。

點知換來嘅係「廢話」、「無人叫你reply」,
呢D態度,似唔似真正虛心請教先??

抑或只係「假咨詢」,post出來想大家認同佢嘅選擇……… ...
我就係估到你 D 人會入o黎俾果 d 所謂的意見, 所以我先係 #1 事先聲明, 你係要堅持咁諗 / 認為, 我唔會理你, 果 d 什麼行 raid, 另外搵隻 hdd 做 backup 我自己都有試過 & 行緊, 但由於果部只係 BT 機, 我無諗住咁樣行 + 同時又想將出事率盡量降到最低, 所以先 LIST 我自己認為 OK 的 hdd 出o黎問下意見!

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite