標題: 1080P 來了 [打印本頁]

作者: lorym    時間: 2012-10-9 07:02     標題: 1080P 來了

不過係傳咋。

http://www.android-hk.com/news/htc-dlx/
作者: 小馬馬    時間: 2012-10-9 07:34

1.5GB RAM.....

why not 2GB ?
作者: lorym    時間: 2012-10-9 08:01

引用:
原帖由 小馬馬 於 9-10-2012 07:34 AM 發表
1.5GB RAM.....

why not 2GB ?
HTC .............係咁的。
作者: isar    時間: 2012-10-9 08:02

引用:
原帖由 lorym 於 2012-10-9 07:02 發表
不過係傳咋。

http://www.android-hk.com/news/htc-dlx/

作者: lorym    時間: 2012-10-9 08:04

引用:
原帖由 isar 於 9-10-2012 08:02 AM 發表

作者: 小馬馬    時間: 2012-10-9 08:05

引用:
原帖由 lorym 於 2012-10-9 08:01 發表

HTC .............係咁的。
硬膠的,
肯定出左一輪又出部2GB「升級版」,仲離譜過***
作者: tat0801    時間: 2012-10-9 08:51

5"  1080p係japan display 同sharp講左會量產的panel
不過我個人覺得功耗應該未得
Sharp 的ASV無3D係幾好的
不過IGZO係應該用係IPS PANEL
作者: ivan15    時間: 2012-10-9 08:55

其實真係唔明..
明知對手三叔出咗部2G RAM
好心你部5吋平板就死都死番個2G RAM 先啦
作者: tat0801    時間: 2012-10-9 08:57

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 08:55 發表
其實真係唔明..
1080要2GB都不為過
不過係SAMSUNG先剛剛加大力度量產2GB單CHIP 手機用RAM
我唔肯定有無記錯
作者: lctang    時間: 2012-10-9 09:21

有咩廠有單 chip 2G ram 賣 (IC)
作者: toby    時間: 2012-10-9 09:24

乜唔係話2激得三叔有出? 係咪三叔唔賣呀
作者: ivan15    時間: 2012-10-9 09:30

引用:
原帖由 toby 於 2012-10-9 09:24 發表
乜唔係話2激得三叔有出? 係咪三叔唔賣呀
係wor....
唔記得三叔渣住咗條生產線tim
除非個量真係大到好似蘋果咁,
否則唔賣比你都吹佢唔漲
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 09:47

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 09:30 發表

係wor....
唔記得三叔渣住咗條生產線tim
除非個量真係大到好似蘋果咁,
否則唔賣比你都吹佢唔漲
關咩事呀
作者: lctang    時間: 2012-10-9 09:50

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-10-9 09:47 發表

關咩事呀
costing 問題
作者: ivan15    時間: 2012-10-9 09:54

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-10-9 09:47 發表

關咩事呀
三叔分分鐘連自己都唔夠貨
點賣比你丫

甚至佢本身係夠貨,
唯獨係唔賣比htc 直接競爭
吹咩
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 09:56

引用:
原帖由 lctang 於 2012-10-9 09:50 發表

costing 問題
我估關鍵D
尤其呆灣班友
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 09:57

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 09:54 發表

三叔分分鐘連自己都唔夠貨
點賣比你丫

甚至佢本身係夠貨,
唯獨係唔賣比htc 直接競爭
吹咩
唔會既
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 10:04

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 08:55 發表
其實真係唔明..
你冇得咁去想

當一間公司由會計廠佬揸數, 倒轉會計手上預測現金流及時間值再打折, 再加D乜pactice,乜sigma 咁去做18個月project development同全年production planning, 就會出D咁既結果

作者: 符碌    時間: 2012-10-9 11:48

引用:

關咩事呀
三叔做得出呢d野,又唔係未做過
作者: 小馬馬    時間: 2012-10-9 11:58

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-10-9 10:04 發表

你冇得咁去想

當一間公司由會計廠佬揸數, 倒轉會計手上預測現金流及時間值再打折, 再加D乜pactice,乜sigma 咁去做18個月project development同全年production planning, 就會出D咁既結果

...
Apple而家都係會計佬楂旗,
咁即係將來會……………
作者: 符碌    時間: 2012-10-9 12:00

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-10-9 11:58 發表

咁即係將來會……………
重要o既係用戶體驗,apple單核都好用過一眾android 4核多ram機
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 12:09

引用:

咁即係將來會……………
宗教又點同呢?
作者: ivan15    時間: 2012-10-9 12:10

引用:
原帖由 符碌 於 2012-10-9 12:00 發表

重要o既係用戶體驗,apple單核都好用過一眾android 4核多ram機
有批人只睇spec
總之單核衰過雙核, 雙核衰過四核
遲d八核, 十六核如此類推

所以我不排除有D廠商,
就算某D雙核心都做到四核效果
基於marketing 理由都要四核

作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 12:12

引用:
原帖由 符碌 於 2012-10-9 11:48 發表

三叔做得出呢d野,又唔係未做過
你咁講, 呆灣佬最出名的768Mb/1.5Gb ram邊樹黎嘅呢?
作者: SilverLake    時間: 2012-10-9 12:12

引用:

Apple而家都係會計佬楂旗
咁即係將來會……………
會計佬 有 level 99 / level 19 / level -9 分架
Apple 條數大
又有gift card
單 holiday season 賣card 和味

其他賣機就賣機
冇事后
作者: 符碌    時間: 2012-10-9 12:15

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-10-9 12:12 發表

你咁講, 呆灣佬最出名的768Mb/1.5Gb ram邊樹黎嘅呢?
當年htc焗住要由oled轉lcd時,人地htc高層走去同shamesung傾,點知一面黑咁走返去,唔賣比你就唔賣比你,就係唔做你生意,講過要將你htc由最大android廠商拉落黎就拉落黎,錢都唔賺都要將你拉落黎
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 12:21

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 12:10 發表

有批人只睇spec

所以我不排除有廠商,
基於marketing 理由都要四核 ...
呢句唔通的, 當GS2也在4.1升級列之中... 尤其同呆灣牌個D垃圾產品策略去比

2011年上半年當日, 果班"反泡", "索粉", 同"呆粉"夠話768Mb/512Mb夠用、單核夠用、1G Rom夠用、AMOLED唔襟用 ....
今日, 大家手中的GS2已證明是唯一的"死剩種"

Android生態中硬件限制是硬道理, 至少一開始生產商肯放入產品, 日後才有機會軟牲升級。 呆灣人好學唔學跟日資的營商方法, 即係等出事
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 12:24

引用:
原帖由 符碌 於 2012-10-9 12:15 發表

當年htc焗住要由oled轉lcd時,人地htc高層走去同shamesung傾,點知一面黑咁走返去,唔賣比你就唔賣比你,就係唔做你生意,講過要將你htc由最大android廠商拉落黎就拉落黎,錢都唔賺都要將你拉落黎 ...
當笑話聽把啦

想多一次, D呆灣佬至出名的 768 / 1536 ram邊樹黎既呢?  當時人人都冇既
作者: 符碌    時間: 2012-10-9 12:28

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-10-9 12:24 發表

當笑話聽把啦

想多一次, D呆灣佬至出名的 768 / 1536 ram邊樹黎既呢?  當時人人都冇既
事實證明shamesung冇野做唔出
夠用就得,反正用得android就一兩年d人就換一次機,只要一兩年內用到就得

最大問題係android垃圾人地apple wp單核512mb都做到佢4核1g 2g ram感覺
作者: god123456    時間: 2012-10-9 12:28

我當年用部htc touch hd都係好奇怪地跟288MB RAM
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 12:30

引用:
原帖由 god123456 於 2012-10-9 12:28 發表
我當年用部htc touch hd都係好奇怪地跟288MB RAM
佢公司定製架

HTC之所以係HTC, 睇睇佢全名先....
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 12:34

引用:
原帖由 符碌 於 2012-10-9 12:28 發表

事實證明shamesung冇野做唔出
夠用就得,反正用得android就一兩年d人就換一次機,只要一兩年內用到就得

最大問題係android垃圾人地apple wp單核512mb都做到佢4核1g 2g ram感覺 ...
我冇乜所謂

Apple唔肯係我換机時賣淨机比我

呆灣 / LG唔肯賣唔殘障的比我

最後人人續親約只換Galaxy / iP
作者: SilverLake    時間: 2012-10-9 12:41

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 12:10 發表

有批人只睇spec

所以我不排除有D廠商,
基於marketing 理由都要四核 ...
Specification 重要
nokia 就死係 low spec high price bad OS

Specification 唯一
唔理 OS 唔理 upgrade (upgrade no extra income)
就 Shamesung 三兩月 一炸机
冇/遲到outdate 先有upgrade
仲要小心 咪買[水貨]

customer 辛苦你了

iDev 悶
作者: god123456    時間: 2012-10-9 12:44

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-10-9 12:30 發表

佢公司定製架

HTC之所以係HTC, 睇睇佢全名先....
SORRY,唔太明你想表達咩
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 12:52

引用:
原帖由 god123456 於 2012-10-9 12:44 發表

SORRY,唔太明你想表達咩
佢公司係做ODM的, 好早期已冇做加工, 硬係要D乜自己定做

一日唔改呢種廠佬思想, 恐怕等比潮流埋葬

作者: rickywk    時間: 2012-10-9 13:26

DLX...
Dual La Xing
作者: ivan15    時間: 2012-10-9 14:19

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-10-9 12:24 發表

當笑話聽把啦

我會諗.
會唔會係三叔有批有少少defect 的RAM
1G/2G 行唔到, 降落512MB1/1G 又有D 晒料
不如賣平少少行768MB / 1.5G
而htc 見到有平野執, 於是買咗依批貨回來

因為我記得以前d CPU 都因為產能問題
雙核CPU 會HANG 機, 所以熄咗有問題果邊
當單核賣
作者: god123456    時間: 2012-10-9 14:58

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 14:19 發表

我會諗.

雙核CPU 會HANG ...
梗係唔會啦,你認為慳果少少錢重要定品牌形象重要?
況且dram唔同cpu,dram顆粒有問題係成粒唔用得,減容都冇用
實情係製造商只會因應os+startup app+ui cache後,剩餘既ram剛好夠用而定制ram既數量
佢地根本冇預你multi tasking
作者: tamalemon    時間: 2012-10-9 15:07

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 14:19 發表

我會諗.

雙核CPU 會HANG ...
你講既道理係啱的
所以不小情形去underclock 做産品
但同htc情況不同, 因為若言係咁, 你會見有人係firmware試圖放番D ram出黎
而并閉唔使256一block咁做

佢公司係做ODM出身, 係用定製件産能做預期, 將roadmap轉做cash flow的一門學問
全行也受制於産能

而佢玩ram, 係因為有親怪ram, 係最平價的産品市場分隔"賣點"。 係紙上計劃上面, 有D critiria要滿足到, 先可以支持個forecast。

例如佢forecast 12季, 若今年賣8件產品夠數, 下年要forecast出夠10件, 先至有20%增長。  一係下年維持8件產品, 但件件賣多20%亦得。 乜乜物物評審要求滿足額外技術創新原素夠"含量"先可提升估計市場需求。 所以htc/sony咁中意出多兩部中庸機, 係想減少文件上"技術創新原素"阻力時又要交forecast 。

當一家公司唔夠紙上"賣點"&"創新"可用, 係會計迫埋身之時, 唯有係512 去 1G 中間加個768站, 1G 去2G 中間加個1536站囉~~

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite