標題: [業界消息] Win 8銷情慘淡 微軟怪新款電腦欠亮點 [打印本頁]

作者: ngotto    時間: 2012-11-20 16:09     標題: Win 8銷情慘淡 微軟怪新款電腦欠亮點

【on.cc 東方互動 專訊】 美國科技網站Appleinsider引述消息報道,微軟推出的Windows 8作業系統初期銷情慘淡,遠不及公司內部的預期。但微軟認為問題不在Windows 8本身,而在於電腦供應商推出採用該套軟件的產品在設計上欠缺亮點,且相容性亦有限。市場盛傳Windows 8初期銷售欠佳的消息前,微軟人事出現大地震,公司宣布視窗部門總裁西諾夫斯基離職。
作者: tat0801    時間: 2012-11-20 16:10

price is ok
but I want win8 with start button back
作者: lctang    時間: 2012-11-20 16:10

no touch mon
作者: 河本鬼茂    時間: 2012-11-20 16:14

買Win 8送Touch mon,銷量可能會好d。
作者: rickywk    時間: 2012-11-20 16:14

仲係唔知自己死乜
作者: lctang    時間: 2012-11-20 16:15

5 mins 移動
作者: fish!    時間: 2012-11-20 16:19

而在於電腦供應商推出採用該套軟件的產品在設計上欠缺亮點
咁即係點?
6角型notebook?
人地ipad 做緊3千幾
作者: jackli    時間: 2012-11-20 17:28

microsoft intel amd
作者: tat0801    時間: 2012-11-20 17:48

Windows 8 的one key reset係好用....
不過佢打死唔會下放比WIN7..
作者: jackli    時間: 2012-11-20 18:30

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-11-20 17:48 發表
Windows 8 的one key reset係好用....
不過佢打死唔會下放比WIN7..
咩黎嫁?
作者: tat0801    時間: 2012-11-20 18:38     標題: 回復 10# jackli 的帖子

一野reset成部機..
好似手機咁wipe完咩都無曬咁...
作者: 戀.上你的人    時間: 2012-11-20 19:20

少左粒野又起晒角咁
你估我回到過去咩
作者: dom    時間: 2012-11-20 23:14

引用:
原帖由 ngotto 於 2012/11/20 16:09 發表
【on.cc 東方互動 專訊】 美國科技網站Appleinsider引述消息報道,微軟推出的Windows 8作業系統初期銷情慘淡,遠不及公司內部的預期。但微軟認為問題不在Windows 8本身,而在於電腦供應商推出採用該套軟件的產品在設計上欠 ...
關咩事
Windows 8 無引到人去 Upgrade 既理由
d 打格仔更加係 倒米
作者: zaha    時間: 2012-11-22 00:03

正正就係WIN 8 本身比唔到我想用的FEEL
作者: ccw    時間: 2012-11-22 00:19

引用:
原帖由 lctang 於 2012-11-20 16:10 發表
no touch mon
not touch mon.........Win 8 needs Kinect to shine
作者: 紙羊    時間: 2012-11-22 00:50

比唔到理由我放棄win7 去轉用 win8

win7 有排用
作者: 戀.上你的人    時間: 2012-11-22 01:11

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-11-22 00:50 發表
比唔到理由我放棄win7 去轉用 win8

win7 有排用
如果唔係起晒角咁「摻」手我諗應該都多D人買GE
作者: 62561    時間: 2012-11-22 20:15

Win8其實算係咁
12年前出廠,行Win2000嘅電腦,都可以行得順,只係顯示卡要換.
作者: siupy    時間: 2012-11-22 20:47

引用:
原帖由 dom 於 2012-11-20 23:14 發表

關咩事
Windows 8 無引到人去 Upgrade 既理由
d 打格仔更加係 倒米
格仔直頭樣衰
我以為返左幼稚園學顏色卡
作者: zaha    時間: 2012-11-22 21:10

引用:
原帖由 siupy 於 2012-11-22 20:47 發表

格仔直頭樣衰
我以為返左幼稚園學顏色卡
而樣都由佢
最慘係佢開始個到變到咁, 又冇得自己改,
我公司有部TOUCH 的ALL IN ONE行WIN8.

我禁黎禁去都唔迿KILL 左佢已經開左的APP, 開始個板又冇得轉WALLPAPER.

又唔知上下左右要點樣拉就開D咩, 煩.
作者: TPK    時間: 2012-11-24 00:33

電腦始終係電腦
回頭是岸啊
作者: 刺青    時間: 2012-11-24 06:57

引用:
原帖由 zaha 於 22/11/2012 09:10 PM 發表

而樣都由佢
最慘係佢開始個到變到咁, 又冇得自己改,
我公司有部TOUCH 的ALL IN ONE行WIN8.

我禁黎禁去都唔迿KILL 左佢已經開左的APP, 開始個板又冇得轉WALLPAPER.

又唔知上下左右要點樣拉就開D咩, 煩. ...
kill apps 要由頂拉到底
開始果版有得轉架
但佢個ui ... 用滑鼠真係麻麻地
作者: jackli    時間: 2012-11-25 00:03

引用:
原帖由 62561 於 2012-11-22 20:15 發表
Win8其實算係咁
12年前出廠,行Win2000嘅電腦,都可以行得順,只係顯示卡要換.
win 8 快過 win7
作者: bebe2803    時間: 2012-11-25 15:26

用 win7 冇乜理由要升, 用緊廢柴 vista, 或者怕 xp 之後停 support 就可以趁而家便, 玩玩 win8... 至少我有部 vista 轉 win8 同樣 config, 開機快多多聲, 個 uac 又冇咁煩....
作者: qcmadness    時間: 2012-11-25 15:28

引用:
原帖由 bebe2803 於 2012-11-25 15:26 發表
用 win7 冇乜理由要升, 用緊廢柴 vista, 或者怕 xp 之後停 support 就可以趁而家便, 玩玩 win8... 至少我有部 vista 轉 win8 同樣 config, 開機快多多聲, 個 uac 又冇咁煩.... ...
vista都唔好轉啦

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite