標題: [業界消息] Kaveri Info [打印本頁]

作者: Puff    時間: 2013-3-7 17:01     標題: Kaveri Info

http://www.brightsideofnews.com/ ... ments-unveiled.aspx
6 core 未必係 Kaveri...

作者: qcmadness    時間: 2013-3-7 23:15

Family 15h = Bulldozer family

L1 cache同Decoder width最大影響

FP pipeline stage減25%分明係錯
作者: Puff    時間: 2013-3-8 00:02

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-7 23:15 發表
Family 15h = Bulldozer family

L1 cache同Decoder width最大影響

FP pipeline stage減25%分明係錯
-25% stage... 我覺得佢睇錯理解錯多 D。4 stages 既 FP inst 唔多,主要係 IMAC/IMUL。估計佢係想話 FPU 4pipe -> 3pipe i.e. -25% 掛。

作者: qcmadness    時間: 2013-3-8 00:30

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-8 00:02 發表

-25% stage... 我覺得佢睇錯理解錯多 D。4 stages 既 FP inst 唔多,主要係 IMAC/IMUL。估計佢係想話 FPU 4pipe -> 3pipe i.e. -25% 掛。

佢以為少個port就會少d latency
作者: Puff    時間: 2013-3-14 21:28

話時話,AMD 堆命名法好神奇...。Jagaur 係 Family 16h...
引用:
The L2 cache has a variable load-to-use latency of no less than 25 cycles.
作者: qcmadness    時間: 2013-3-14 21:31

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-14 21:28 發表
話時話,AMD 堆命名法好神奇...。Jagaur 係 Family 16h...
佢當新架構

25 cycle... 都係power-efficiency出發wor
作者: dom    時間: 2013-3-15 00:59

I want 6Core APU
作者: Puff    時間: 2013-3-15 01:00

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-15 00:59 發表
I want 6Core APU
要等下啦,14 年中後期啦...。你見 2P server apu 都推到 mid 14 啦...
再唔係買部 PS4,即刻願望實現。

不過如果第一代出到黎係 6870-class + 6-core + GDDR5,就真係 perfect 啦。
撐返兩三代都無問題,反正從 128-bit, 3.2 Gbps 開波有排玩。

作者: qcmadness    時間: 2013-3-16 08:54

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-15 01:00 發表

要等下啦,14 年中後期啦...。你見 2P server apu 都推到 mid 14 啦...
再唔係買部 PS4,即刻願望實現。

不過如果第一代出到黎係 6870-class + 6-core + GDDR5,就真係 perfect 啦。
撐返兩三代都無問題,反正從 ...
你真係仲幻想緊一般家用會俾GDDR-5 socket俾你
作者: Puff    時間: 2013-3-16 20:07

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-16 08:54 發表

你真係仲幻想緊一般家用會俾GDDR-5 socket俾你
我從頭都尾都係諗成塊 MB 顯卡咁賣,BGA U 板連 RAM。AIB partner 實鐘意,有生意做有水食。
雖然有 standard,但係 GDDR5 DIMM slot 相信都係 fail 架啦 (e.g. signaling quality/loss),亦不利高頻。
Flagship APU 系列,起個朵都好過無啦。當然唔係全線 GDDR5... 傻既先咁做。再講 FM2 擺住係樹仲用得。

雖然 D 人話係用黎打 GT3,但我覺得又唔係無 profit,點會唔賣埋 desktop 呢。
又係果堆廠做,就算唔係果堆廠,堆做顯卡既 AIB 大多都做埋板,何樂而不為呢?

socket 既就 D3/D4 架啦,server, DT 同 NB 都係。

作者: qcmadness    時間: 2013-3-17 01:12

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-16 20:07 發表

我從頭都尾都係諗成塊 MB 顯卡咁賣,BGA U 板連 RAM。AIB partner 實鐘意,有生意做有水食。
雖然有 standard,但係 GDDR5 DIMM slot 相信都係 fail 架啦 (e.g. signaling quality/loss),亦不利高頻。
Flagship APU 系列,起 ...
GDDR-5得2Gb chip
4GB就要16粒, 你話底板廠會唔會同你癲
作者: Puff    時間: 2013-3-17 02:24

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-17 01:12 發表

GDDR-5得2Gb chip
4GB就要16粒, 你話底板廠會唔會同你癲
SK Hynix 4Gb x32 (4.0-7.0 Gbps) available this quarter, x16 (3.2-4.0 Gbps) in Q3'13.
Samsung 大概差唔多。

作者: qcmadness    時間: 2013-3-17 09:40

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-17 02:24 發表

SK Hynix 4Gb x32 (4.0-7.0 Gbps) available this quarter, x16 (3.2-4.0 Gbps) in Q3'13.
Samsung 大概差唔多。
幾多錢先
你都知除左top model之外, 好多時都唔會裝呢類最大的memory

我從來都無話唔feasible, 但係係咪economical先
作者: Puff    時間: 2013-3-17 15:54

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-17 09:40 發表

幾多錢先
你都知除左top model之外, 好多時都唔會裝呢類最大的memory

我從來都無話唔feasible, 但係係咪economical先
insufficient information. 但至少 PS4 已經係一例。
至於係咪 top model 先用,好明顯唔係。2Gbit device 2010 先 ramp up,但係果陣有 5670 既 variant 會用啦,貴 D 咋嘛。
知道 technically feasible 就夠晒,成本效益我等平凡人難以估算。比如話價格同有無 bulk purchase agreement 都唔知啦係咪。

作者: qcmadness    時間: 2013-3-17 15:56

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-17 15:54 發表

insufficient information. 但至少 PS4 已經係一例。
至於係咪 top model 先用,好明顯唔係。2Gbit device 2010 先 ramp up,但係果陣有 5670 既 variant 會用啦,貴 D 咋嘛。 ...
單係貴就殺左APU
做咩唔用CPU + display card

多2舊水, d人買i3 + HD7750唔好?
作者: Puff    時間: 2013-3-17 16:01

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-17 15:56 發表

單係貴就殺左APU
你咁回應法真心無意義,同口同鼻拗無乜分別。資訊不足,你點假設我都駁你唔到架啦。
再講,貴就殺左 APU,你已經假定一定會貴到屎。我都唔知點回應你好啦。

作者: Puff    時間: 2013-3-17 16:03

我既觀點好簡單,4Gbit 量產得就自然係有 demand/align to GPU vendors' schedule。
就同 DDR4 ramping-up align to Intel's schedule 一樣。

如果 Hynix 同 *** 無同 NV 同 AMD 通過櫃筒底,仲點會生產 D 無 jetso 既野。

至於成本效益云云,就係 AIB 們同 AMD 既事。我知道 Kaveri 唔會無端端十卜 GDDR5 就夠。

作者: qcmadness    時間: 2013-3-17 16:14

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-17 16:01 發表

你咁回應法真心無意義,同口同鼻拗無乜分別。資訊不足,你點假設我都駁你唔到架啦。
再講,貴就殺左 APU,你已經假定一定會貴到屎。我都唔知點回應你好啦。
...
唔駛多, GDDR-5 1GB貴DDR-3 1GB $100
作者: Puff    時間: 2013-3-18 18:34

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-17 16:14 發表

唔駛多, GDDR-5 1GB貴DDR-3 1GB $100
然後呢個 $100 咪係效能高 D 既 cost 囉,快 D 既貴 D 好正常姐。
GDDR5 7.0 Gbps 同 DDR3-1066 比相對地貴到 hihi 添。

結論係乜?都係無結論。佢點賣又唔知,cost structure 唔知,有無檯底交量價有無又唔知,現今批發價又唔知,乜都唔知,何來結論呢。

話唔定到最後唔出,可以慳返啖氣添。

作者: qcmadness    時間: 2013-3-18 20:06

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-18 18:34 發表

然後呢個 $100 咪係效能高 D 既 cost 囉,快 D 既貴 D 好正常姐。
GDDR5 7.0 Gbps 同 DDR3-1066 比相對地貴到 hihi 添。

結論係乜?都係無結論。佢點賣又唔知,cost structure 唔知,有無檯底交量價有無又唔知,現今批發價又 ...
OEM廠, 明知dual-channel memory會快d, 都會照用single channel
$100對佢地來講, 一定慳得就慳

你活在理想入面係好悲哀
我真係特登搵spot price的

作者: Puff    時間: 2013-3-19 21:26

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-18 20:06 發表

OEM廠, 明知dual-channel memory會快d, 都會照用single channel
$100對佢地來講, 一定慳得就慳

你活在理想入面係好悲哀
我真係特登搵spot price的
你特登搵既同時,我已經參考左 2 既 n 次方次。
只能夠話大家思想價值觀唔同,你覺得好 idealistic,我覺得係一個 dirty & cheap solution. 唯一結論就係呢個話題上我地無計傾。

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite