標題: [硬件] 又話 Haswell 完敗 APU ?? [打印本頁]

作者: dom    時間: 2013-3-18 22:11     標題: 又話 Haswell 完敗 APU ??

d  打手又話輕鬆打殘 APU
又話 iGPU 快 50%

原來, Desktop 版最貴個粒 Core i7-4770K 推到 1.2GHz (iGPU) Clock
只係見到呢代 APU A10 尾燈

Intel 你算吧啦

作者: Tommi_Vercetti    時間: 2013-3-18 22:32

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-18 22:11 發表
d  打手又話輕鬆打殘 APU
又話 iGPU 快 50%

原來, Desktop 版最貴個粒 Core i7-4770K 推到 1.2GHz (iGPU) Clock
只係見到呢代 APU A10 尾燈

Intel 你算吧啦 :sosa ...
notebk呢
作者: qcmadness    時間: 2013-3-18 22:33

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2013-3-18 22:32 發表

notebk呢
只有mobile i7先有GT3
作者: dom    時間: 2013-3-18 22:34

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2013/3/18 22:32 發表

notebk呢
Mobile Core i7 先有 GT3 + eDRAM 外掛版
呢粒就肯定贏到Trinity + Richland 喎 , 不過 唔會賣得平
作者: qcmadness    時間: 2013-3-18 22:34

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-18 22:34 發表
Mobile Core i7 先有 GT3 + eDRAM 外掛版 (呢粒就肯定贏到Trinity + Richland 喎)
唔一定
作者: Aware    時間: 2013-3-19 00:11

引用:

Mobile Core i7 先有 GT3 + eDRAM 外掛版
呢粒就肯定贏到Trinity + Richland 喎 , 不過 唔會賣得平
你信Intel呀?
作者: fish!    時間: 2013-3-19 10:53

AMD 唔生性咁鬼慢,
搞到 intel 今時今日仲係拿 4/8 出來
6/12 唔大眾化, 8/16 server 先用

onboard VGA 算吧啦, 邊有人拿來打機?
作者: dom    時間: 2013-3-19 11:23

引用:
原帖由 fish! 於 2013/3/19 10:53 發表
AMD 唔生性咁鬼慢,

Who said onboard VGA cant play game
APU yes we can !
作者: fish!    時間: 2013-3-19 13:13

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-19 11:23 發表

Who said onboard VGA cant play game
咪玩啦, 玩low 仲要得十幾格
作者: jackli    時間: 2013-3-19 13:49

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-19 11:23 發表

i just use hd3000 playing cheap cheap lol minecraft and aoc
作者: dom    時間: 2013-3-19 14:39

引用:
原帖由 fish! 於 2013/3/19 13:13 發表

Ask QC what can his A8-3800 / A10-5700 can do
作者: bebird    時間: 2013-3-19 16:11

引用:
原帖由 fish! 於 19/3/2013 13:13 發表

low quality + 720p, totally play-able
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-19 20:24

人到絕境(AMD)都未必爆發到小宇宙何況冇壓力(INTEL)?
只講INTEL, 5-10% 都算收貨, 只係 GPU 部份, 我唔理咩牌子, 我都認為提供當代基本(現今例子:播到1080),就夠
始終要打機, 我既古老思想都係加張DISPLAY CARD 係必需(MUST)
而唔打機又無啦啦有半粒唔高唔低既GPU 只有浪費電力, 咁又何必?
最好例子就係商用文書機
(當然APU都有存在價值, 唔同取向, 何必費神?)
作者: Puff    時間: 2013-3-19 21:24

引用:

dri... dri... driver...
作者: qcmadness    時間: 2013-3-20 00:56

引用:
原帖由 fish! 於 2013-3-19 10:53 發表
AMD 唔生性咁鬼慢,

我真係拎來打機
作者: dom    時間: 2013-3-20 01:11

引用:
原帖由 Puff 於 2013/3/19 21:24 發表

dri... dri... driver...

作者: dom    時間: 2013-3-20 01:12

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/19 20:24 發表
人到絕境(AMD)都未必爆發到小宇宙何況冇壓力(INTEL)?
只講INTEL, 5-10% 都算收貨, 只係 GPU 部份, 我唔理咩牌子, 我都認為提供當代基本(現今例子:播到1080),就夠
始終要打機, 我既古老思想都係加張DISPLAY CARD 係必 ...
如果學你咁講 話晒電
咁 Intel 做咩要整 iGPU 塞埋入粒U 度重要係咁改良?

作者: smallhonhon    時間: 2013-3-20 11:21

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-20 01:12 發表

如果學你咁講 話晒電
咁 Intel 做咩要整 iGPU 塞埋入粒U 度重要係咁改良?
我覺得iGPU 既價值唔係咁單一既
IGPU 比ONBOARD 既好處,亦並非單一
當年在於INTEL 同AMD, IGPU其一係完全趕絕第三方CHIPSET
而且可以令CPU賣得(相對)更高價錢
而技術上
IGPU 可以更短距離連接CPU同MEMORY, 係可以提升效能
但功耗問題始終係問題
所以INTEL 又好, AMD 也好,
都要係有限既功耗空間下作出取捨

所改良設計同製程本身就係每間廠都需要做既事
而效能,功耗,市場定位,也就是其中既指標
但不代表要追求其中一樣就完全放棄其他

如果有一粒CPU
有XEON 既ALU
加 TESLA 既GPU
而功耗只係 ARM 既一半?
現今年代又有冇可能呢?
作者: XT    時間: 2013-3-20 11:25

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-20 01:12 發表

如果學你咁講 話晒電
iGPU 最終目的 , 唔係單單做 Display
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-20 12:24

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-20 11:25 發表

GPGPU 講左好多年
AMD 方向好D
INTEL 就一般般
再者家用 SOFTWARE 支援少
作者: XT    時間: 2013-3-20 13:09

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-20 12:24 發表

GPGPU 講左好多年
AMD 方向好D
INTEL 就一般般
再者家用 SOFTWARE 支援少
AMD 比 Intel 花多o左好多時間起呢方面
但情況比較好既我覺得會係 nVidia
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-20 13:34

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-20 13:09 發表

AMD 比 Intel 花多o左好多時間起呢方面
但情況比較好既我覺得會係 nVidia
如果你用TESLA 黎計, 可能係既,不過TESLA 其實唔算GPGPU

只係特定運算開始發展
當NVIDIA 出GPU COMPUTING, 再第二代TESLA
再引到 INTEL 出 Phi
而AMD 都仲係冇反應.....
最賺錢既SERVER 級CPU, GPU 都冇落力去攪既時候

我見唔到AMD有幾大出路 (而家黎講)
作者: Puff    時間: 2013-3-20 19:04

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-20 13:34 發表

如果你用TESLA 黎計, 可能係既,不過TESLA 其實唔算GPGPU

只係特定運算開始發展
當NVIDIA 出GPU COMPUTING, 再第二代TESLA
最賺錢既SERVER 級CPU, GPU 都冇落力去攪既時候

我 ...
Fir...Fir...FirePro... ehh...

作者: dom    時間: 2013-3-20 20:02

引用:
原帖由 XT 於 2013/3/20 11:25 發表

協助做運算
I 記點解咁落力推 iGPU 性能

- 要打倒 A 記 APU 唔想比 APU 上到位 (A 記CPU 贏唔到係事實了, 不過GPU 就 )
- 另外方面就係 增加賣點 / Feature (例如 SB 新加既 QuickSync 唔少人係受落的)
作者: qcmadness    時間: 2013-3-20 20:03

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-20 13:34 發表

只係特定運算開始發展

我 ...
Die size constrain
作者: dom    時間: 2013-3-20 20:04

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/20 13:34 發表

只係特定運算開始發展

我 ...
GPCPU  其實就係 APU 主打.....
AMD 只不過 未 Ready , Fab tech 追唔上, R&D 追唔上
你見佢講左 DirectCompute/OpenCL 咁耐 都係推唔起
作者: XT    時間: 2013-3-20 21:02

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-20 20:02 發表

協助做運算

- 要打倒 A 記 APU 唔想比 APU 上到位 (A 記CPU 贏唔到係事實了, 不過GPU 就 )
- 另外方面就係 增加賣點 / Feature (例如 SB 新加既 QuickSync 唔少人係受落的) ...
你諗得太簡單...
作者: qcmadness    時間: 2013-3-20 22:32

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-20 21:02 發表

你諗得太簡單...
Intel唔會大力做

因為x86先係主力
作者: XT    時間: 2013-3-21 00:14

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-20 22:32 發表

Intel唔會大力做

因為x86先係主力
佢都要睇對台面色 , 隻Phil佢想點玩真係佢先知
作者: qcmadness    時間: 2013-3-21 00:19

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-21 00:14 發表

Intel想x86長存
作者: XT    時間: 2013-3-21 00:21

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-21 00:19 發表

Intel想x86長存
面對ARM來勢洶洶 好多野佢都身不由己
作者: qcmadness    時間: 2013-3-21 01:01

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-21 00:21 發表

面對ARM來勢洶洶 好多野佢都身不由己
Intel做iGPU唔係為power efficiency
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-21 15:16

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-20 19:04 發表

OPEN CL完全冇係GPGPU 上出現過
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-21 15:22

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-20 20:02 發表

協助做運算

- 另外方面就係 增加賣點 / Feature (例如 SB 新加既 QuickSync 唔少人係受落的) ...
可能,但實顧上,而家APU 未見到各大廠機有興趣用

就好似我上面所講, 如果IGPU 有各樣好處何樂而不為? 最重要係$$
而INTEL GPU 要改良係全世界人都知既事實,但改良幾多先夠,都只係觀點與角度

而QUICK SYNC,係IGPU 既副產品,甚至只係為左IGPU 有D亮點做出黎,塞住人把口既產物
(還記得當年NVIDIA CUDA 吹到好行轉片有幾快嗎? 只係當年到而家OPENCL 轉片都仍然不太行)
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-21 15:28

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-21 00:19 發表

Intel想x86長存
PHI 有佢既存在價值,你見INTEL AI 64 冇普及過到已經死亡就知
就算國際商用級,計價都唔只係計HARDWARE 錢, 而係仲要計埋好多不同既支出成本
所以PHI 比TESLA 仍有優勢,
當年TESLA 入到位,都係因為PERFORMANCE 太吸引
作者: Puff    時間: 2013-3-21 16:01

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-21 15:16 發表

OPEN CL完全冇係GPGPU 上出現過
u sure? 雖然 academic/professional 係 CUDA 主導市場,因為 tool chain 最完善,但 OCL 未至於到無既地步。

作者: Puff    時間: 2013-3-21 16:04

引用:

隻Phil佢想點玩真係佢先知
... Skylake 果代轉馱用 MIC 嘛,對付 HSA/future CUDA 囉。

作者: smallhonhon    時間: 2013-3-21 17:02

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-21 16:01 發表

u sure? 雖然 academic/professional 係 CUDA 主導市場,因為 tool chain 最完善,但 OCL 未至於到無既地步。
我唔係話OPEN CL 冇用, 而係AMD 自己都冇重點推
再者,商用頂級從來OPEN唔OPEN都唔係重要因素
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-21 17:10

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-21 16:04 發表

... Skylake 果代轉馱用 MIC 嘛,對付 HSA/future CUDA 囉。
如果真係MIC, 可能性只係想由極高到低都可以統一結構做賣點
但始終市場環境
就好似而家INTEL 仲係出家用4CORE 既原因
仍然唔係大部PROGRAMM 對MULTI CORE 有十分大優化
當然,已經比前兩年多好多

講番PHI, 其實頂CUDA 已經係一個最大原因
作者: dom    時間: 2013-3-21 19:23

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/21 15:22 發表

就好似我上面所講, 如果IGPU 有各樣好處何樂而不為? 最重要係$$
而INTEL GPU 要改良係全世界人都知既事實,但改良幾多先夠,都只係觀點與角度

而QUICK SYNC,係IGPU 既副產品, ...
如果你係香港見唔到既話
主因係 香港代理問題

但係 Notebook 我可以好肯定你聽 APU 香港有得賣 亦都有唔少人用緊
作者: Puff    時間: 2013-3-21 19:26

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-21 17:02 發表

而係AMD 自己都冇重點推
咁點先叫重點推?好難捉摸。AMD 飛甩左 Brook+/CAL 之後就得 OCL 咋喎。
雖然事實上佢都係 (準備) 推自家野,但果件野勉勉強強都叫 built on top of OCL 啦。

作者: dom    時間: 2013-3-21 19:28

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/21 17:10 發表

如果真係MIC, 可能性只係想由極高到低都可以統一結構做賣點
但始終市場環境
就好似而家INTEL 仲係出家用4CORE 既原因
仍然唔係大部PROGRAMM 對MULTI CORE 有十分大優化
當然,已經比前兩年多好多

講番PHI, 其實頂CUD ...
老老實實
同 A 記仇口 點計 都唔及 N 記老黃
Phi 係用黎對付 N 記 Tesla
作者: qcmadness    時間: 2013-3-21 20:06

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-21 15:22 發表

係香港少, 外國好多的

同埋APU已經佔75%的AMD CPU sales
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 17:54

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-21 19:26 發表

咁點先叫重點推?好難捉摸。AMD 飛甩左 Brook+/CAL 之後就得 OCL 咋喎。
雖然事實上佢都係 (準備) 推自家野,但果件野勉勉強強都叫 built on top of OCL 啦。

...
阿叔不才,請問AMD有冇一件上得RACK、STACK 得埋專做OPENCL 既HARDWARE, 而又比商用級軟件公司睇中開發專用軟件呢?
又或者TOP 500 有冇用AMD 加速運算?
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 17:57

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-21 19:23 發表

如果你係香港見唔到既話
主因係 香港代理問題

但係 Notebook 我可以好肯定你聽 APU 香港有得賣 亦都有唔少人用緊
希望啦,其實我冇話AMD 好定INTEL 好
始終百貨應百客,各人需求不同
作者: qcmadness    時間: 2013-3-25 18:06

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-25 17:54 發表

阿叔不才,請問AMD有冇一件上得RACK、STACK 得埋專做OPENCL 既HARDWARE, 而又比商用級軟件公司睇中開發專用軟件呢?
http://www.top500.org/system/177996
作者: dom    時間: 2013-3-25 18:20

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 17:54 發表

http://www.anandtech.com/show/64 ... 6k-nvidia-gpu-cores
引用:
each with a 12-core AMD Opteron CPU. Titan takes the Jaguar base, maintaining the same number of compute nodes, but moves to 16-core Opteron CPUs paired with an NVIDIA Kepler K20X GPU per node.

The result is 18,688 CPUs and 18,688 GPUs, all networked together to make a supercomputer that should be capable of landing at or near the top of the TOP500 list.
咦呢部咩黎架?

作者: lctang    時間: 2013-3-25 19:20

都係搭 nv
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 19:37

引用:
原帖由 lctang 於 2013-3-25 19:20 發表
都係搭 nv
我唔講野,費事串親人
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 19:47

比個安慰獎你
http://www.eetimes.com/electroni ... -500-supercomputers

但要知道PHI 係幾時先出
盲目去追求一樣野,未必係好事
作者: Puff    時間: 2013-3-25 19:54

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-25 17:54 發表

請問AMD有冇一件上得RACK、STACK 得埋專做OPENCL 既HARDWARE, 而又比商用級軟件公司睇中開發專用軟件呢?
都係果幾句:CUDA 起步早過 OCL。CUDA 係自家野,發展相對較快同穩定。CUDA 開發環境同 tool chain 相對 OCL 完備。
種種因素造就 CUDA 既 SW base 比 OCL 大。但係討論緊既唔係 AMD 有無努力推咩?所以我咪問點先叫努力推。燒錢?
再講,依家 GPGPU 始終係高門檻,所以應用範團集中係 research/in-house/academia 都係咁解...。

Sandia Lab 砌 APU computing clusters 又點睇?
P.S. FirePro 上唔到 rack 咩?FirePro 都可以齋跑 OpenCL...
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 19:59

比多個
http://www.top500.org/list/2012/11/

52        King Abdulaziz City for Science and Technology
Saudi Arabia         SANAM - Adtech, ASUS ESC4000/FDR G2, Xeon E5-2650 8C 2.000GHz, Infiniband FDR, AMD FirePro S10000
Adtech        38400        421.2        1098.0        179

但係
1        DOE/SC/Oak Ridge National Laboratory
United States         Titan - Cray XK7 , Opteron 6274 16C 2.200GHz, Cray Gemini interconnect, NVIDIA K20x

7        Texas Advanced Computing Center/Univ. of Texas
United States         Stampede - PowerEdge C8220, Xeon E5-2680 8C 2.700GHz, Infiniband FDR, Intel Xeon Phi
Dell        204900        2660.3        3959.0       

8        National Supercomputing Center in Tianjin
China         Tianhe-1A - NUDT YH MPP, Xeon X5670 6C 2.93 GHz, NVIDIA 2050
NUDT        186368        2566.0        4701.0        4040

12        National Supercomputing Centre in Shenzhen (NSCS)
China         Nebulae - Dawning TC3600 Blade System, Xeon X5650 6C 2.66GHz, Infiniband QDR, NVIDIA 2050
Dawning        120640        1271.0        2984.3        2580

17        GSIC Center, Tokyo Institute of Technology
Japan         TSUBAME 2.0 - HP ProLiant SL390s G7 Xeon 6C X5670, Nvidia GPU, Linux/Windows
NEC/HP        73278        1192.0        2287.6        1399

30        National Super Computer Center in Hunan
China         Tianhe-1A Hunan Solution - NUDT YH MPP, Xeon X5670 6C 2.93 GHz, Proprietary, NVIDIA 2050
NUDT        53248        771.7        1342.8        1155

43        Institute of Process Engineering, Chinese Academy of Sciences
China         Mole-8.5 - Mole-8.5 Cluster, Xeon X5520 4C 2.27 GHz, Infiniband QDR, NVIDIA 2050
IPE, Nvidia, Tyan        29440        496.5        1012.6        540

44        Geoscience (P)
United States        Cluster Platform SL390s G7, Xeon X5650 6C 2.660GHz, Gigabit Ethernet, NVIDIA 2090
Hewlett-Packard        40320        461.8        1141.5

51        Center for Computational Sciences, University of Tsukuba
Japan         HA-PACS - Xtream-X GreenBlade 8204, Xeon E5-2670 8C 2.600GHz, Infiniband QDR, NVIDIA 2090
Appro International        20800        421.6        778.1        407

53        NASA Center for Climate Simulation
United States         Discover - iDataPlex DX360M4, Xeon E5-2670 8C 2.600GHz, Infiniband QDR, Intel Xeon Phi 5110P
IBM        35568        417.3        628.8        216

58        Intel
United States         Endeavor - Intel Cluster, Xeon E5-2670 8C 2.600GHz, Infiniband FDR, Intel Xeon Phi
Intel        27489        379.3        502.1        300

59        Joint Supercomputer Center
Russia         MVS-10P - RSC Tornado, Xeon E5-2690 8C 2.900GHz, Infiniband FDR, Intel Xeon Phi
RSC Group        28704        375.7        523.8        223

75        Georgia Institute of Technology
United States         Keeneland - Cluster Platform SL250s Gen8, Xeon E5-2670 8C 2.600GHz, Infiniband FDR, NVIDIA 2090
Hewlett-Packard        16896        319.6        614.5

16 vs 5 vs 1 (比埋ATI 都係2)

所以NVIDIA 係呢個策略上面算係係非常成功
作者: dom    時間: 2013-3-25 20:11

引用:
原帖由 lctang 於 2013/3/25 19:20 發表
都係搭 nv
天河一號未升級前係用 A 記 HD4800
依家轉晒 N 記 有幾奇
Fermi 做運算能力的確高過同期 A 記 GPU 嘛
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 20:14

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-25 19:54 發表

都係果幾句:CUDA 起步早過 OCL。CUDA 係自家野,發展相對較快同穩定。CUDA 開發環境同 tool chain 相對 OCL 完備。
種種因素造就 CUDA 既 SW base 比 OCL 大。但係討論緊既唔係 AMD 有無努力推咩?所以我咪問點先叫努力 ...
你可以唔同意我既講法既
只係我既理據係, 用AMD OPTERON 做例子,
當年TOP 500 有幾多部係用OPTERON? 而家幾多部?
我同意&覺得AMD 推OPTERON 係成功例子, 而且配套同投入度係同成功成正比
但近年又下滑

而GPGPU, AMD 既景況又點? 相比PHI 又點? 甚至 NVIDIA 呢?

我唔係話AMD 就一定好, 定INTEL 一定差
呢樣係持平而論既答案

同樣, INTEL GPU 一向不濟, 評論都係 :INTEL GPU 一向不濟,
但我話 商用機, 文書機類
內建GPU效能唔係我考慮因素 (至少呢幾年每年買過百部既機都唔係)
而特別需要GPU既, 就加一張中上既DISPLAY, 3D 就更加

但我唔係話所有人都唔需要內置GPU 效能
作者: dom    時間: 2013-3-25 20:14

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 19:59 發表
比多個
http://www.top500.org/list/2012/11/

52        King Abdulaziz City for Science and Technology
Saudi Arabia         SANAM - Adtech, ASUS ESC4000/FDR G2, Xeon E5-2650 8C 2.000GHz, Infiniband FDR, AMD Fir ...
http://www.anandtech.com/show/64 ... lowed-by-amd-nvidia

http://www.green500.org/lists/green201211
Intel 重屈機d

老老實實 N 記之前好鍾意吋 Intel 架
不過次次吋完 就 Intel 就出手 打殘佢

1         2,499.44         National Institute for Computational Sciences/University of Tennessee         Beacon - Appro GreenBlade GB824M, Xeon E5-2670 8C 2.600GHz, Infiniband FDR, Intel Xeon Phi 5110P         44.89
2         2,351.10         King Abdulaziz City for Science and Technology         SANAM - Adtech ESC4000/FDR G2, Xeon E5-2650 8C 2.000GHz, Infiniband FDR, AMD FirePro S10000         179.15
3         2,142.77         DOE/SC/Oak Ridge National Laboratory         Titan - Cray XK7 , Opteron 6274 16C 2.200GHz, Cray Gemini interconnect, NVIDIA K20x         8,209.00

I 記 Phi 係最高功耗比 , 排第二係  Xeon + FirePro  , 排第三先到 N 記K20x
作者: dom    時間: 2013-3-25 20:18

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 19:59 發表
比多個

Saudi Arabia         SANAM - Adtech, ASUS ESC4000/FDR G2, Xeon E5-2650 8C 2.000GHz, Infiniband FDR, AMD Fir ...
N 記 d Tesla 好快比 Intel Xeon Phi 打殘
因為 係唔想 N 記食佢可以賺錢既地方
作者: Puff    時間: 2013-3-25 20:24

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-25 20:14 發表

你可以唔同意我既講法既
當年TOP 500 有幾多部係用OPTERON? 而家幾多部?
我同意&覺得AMD 推OPTERON 係成功例子, 而且配套同投入度係同成功成正比
但近年又下滑
齋講 Opteron。第一粒 Opteron 出果陣的確係巔峰期。因為相對果陣既 Intel,大家心照。
依家 AMD 係伺服器市場既景況故然有一部份原因係因為 AMD 自身執行力問題,但係相對而言 Intel 都從歪路走返上正軌 (由 Nelahem 開始...)。最多人鐘意講既既例子就飛甩雞毛既 ICC 無人能敵啦。所以有幾多資源做到幾多野係一個重要既問題。

依家 hc computing,AMD 落力推緊,應該話唔到佢唔推。因為佢未來願景同 future growth,hc computing 係主力。

作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 20:25

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:18 發表

N 記 d Tesla 好快比 Intel Xeon Phi 打殘
因為 係唔想 N 記食佢可以賺錢既地方
咁就最好啦, 又可以平D

回埋上面, NVIDIA 既TESLA
http://www.nvidia.com.tw/object/tesla_s1070_tw.html

又利申, 我唔係NVIDIA FANS
又係平心而論 AMD, INTEL 係GPGPU 上, 有NVIDIA 咁多配套嗎?? (而家而言)
作者: dom    時間: 2013-3-25 20:26

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 20:14 發表

你可以唔同意我既講法既
但近年又下滑

而GPGPU, A ...
好簡單一樣野
如果無 CUDA 講咩 GPU 加速 轉片 拿黎吋 Intel
Intel 做咩咁無聊係整 Sandy Bridge 個陣整 iGPU 順便整個 QuickSync 轉片 去 Counter ?

Intel 唔會做無聊既野 , 佢做咁多年賺大錢唔係無原因, 亦都唔係無料
至於你經常講 A 記乜都無 影 唔做野

A記 自己顧惦完 同 ATI Fusion 重有一堆蘇州 (如 Faildozer 大災難, 拆 GF)都浪費不少時間資源啦
A 記要顧好自己條數 重有 幾年內換兩個 CEO

A 記最大問題係個 Board 班友亂Q 黎, 無錢就兜人走賣走公司資產 (當年 Imageon 賣左比人,依家人地拿黎出ARM Processor 搵食 ) 做 board 個班同大陸班呀爺一 Q 樣亂干預香港d 

N 記相反有大獨裁者 老黃一個撐晒  

作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 20:26

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-25 20:24 發表

齋講 Opteron。第一粒 Opteron 出果陣的確係巔峰期。因為相對果陣既 Intel,大家心照。
依家 AMD 係伺服器市場既景況故然有一部份原因係因為 AMD 自身執行力問題,但係相對而言 Intel 都從歪路走返上正軌 (由 Nelahem  ...

作者: dom    時間: 2013-3-25 20:27

引用:
原帖由 Puff 於 2013/3/25 20:24 發表

依家 AMD 係伺服器市場既景況故然有一部份原因係因為 AMD 自身執行力問題,但係相對而言 Intel 都從歪路走返上正軌 (由 Nelahem  ...
Faildozer 架構原意其實就係用 更少die-size 渣出更多線程性能
Server 上用理論上 好過 "HT"
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 20:28

引用:
好簡單一樣野
如果無 CUDA 講咩 GPU 加速 轉片 拿黎吋 Intel
Intel 做咩咁無聊係整 Sandy Bridge 個陣整 iGPU 順便整個 QuickSync 轉片 去 Counter ?

Intel 唔會做無聊既野 , 佢做咁多年賺大錢唔係無原因, 亦都唔係無料
至於你經常講 A 記乜都無 影 唔做野

A記 自己顧惦完 同 ATI Fusion 重有一堆蘇州 (如 Faildozer 大災難, 拆 GF)都浪費不少時間資源啦
A 記要顧好自己條數 重有 幾年內換兩個 CEO

A 記最大問題係個 Board 班友亂Q 黎, 無錢就兜人走賣走公司資產 (當年 Imageon 賣左比人,依家人地拿黎出ARM Processor 搵食  ) 做 board 個班同大陸班呀爺一 Q 樣亂干預香港d 

N 記相反有大獨裁者 老黃一個撐晒

作者: dom    時間: 2013-3-25 20:28

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 20:26 發表
我咪講左
最大問題係個 BOARD , 鍾意亂咁黎!

你有無見 Intel 同 N 記係咁換 CEO 又轉高層架
A 記係近5年係轉左兩次 CEO, 重未計裁員 換中層都一大堆人名
群雄無首, 份job 都唔知保唔保得住 比你係兵仔都無心巒戰啦

Current - Rory Read  ( Aug 2011 ~ )
Past    - Dirk Meyer (July 2008 ~ January 10, 2011)
          呢個重要係 Faildozer 大災難其間 比人突然兜 ,如果你個陣有睇 No.1 同吹部
          我係 AMD Board 得最火滾, 我重要係同期賣出所有 AMD Stock
          講過個 Board 繼續亂黎就真係 AMD RIP @ 2015
Past    - Hector Ruiz (曾經話佢玩死 AMD , 依家睇翻花錢當年買ATI , spin off GF 其實又唔係錯)
          佢係錯在 IDF 去踏場, 後果就係 Intel 用 Conroe (Core 2) 打到 AMD 無得再翻身
          (未來都無咩可能)

作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 20:31

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:27 發表

Faildozer 架構原意其實就係用 更少die-size 渣出更多線程性能
當年我有諗過買OPTERON SERVER, 但時間唔岩冇買到
唔再講人地公司點, 又冇錢落袋

但一點就係, 市場反應好多時都係有原因既,但唔係咁簡單一樣,兩樣原因
作者: XT    時間: 2013-3-25 20:32

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:27 發表

CMT 呢樣野90年代尾已經出現 , 其實唔係新鮮野

其實我唔明點解AMD搞少少野都搞到咁既衰樣
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 20:34

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:28 發表

我咪講左
最大問題係個 BOARD 同管理層
A 記係近5年係轉左兩次 CEO
岩呀, 所以我咪QUOTE 番你講既野囉
作者: dom    時間: 2013-3-25 20:41

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 20:31 發表

當年我有諗過買OPTERON SERVER, 但時間唔岩冇買到
唔再講人地公司點, 又冇錢落袋

但一點就係, 市場反應好多時都係有原因既,但唔係咁簡單一樣,兩樣原因 ...
我緊張係真係有錢落過袋
AMD stock 為我賺過 
- 1x 128GB SSD
- 1x HD7850
作者: qcmadness    時間: 2013-3-25 20:41

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-25 20:25 發表

咁就最好啦, 又可以平D

回埋上面, NVIDIA 既TESLA
http://www.nvidia.com.tw/object/tesla_s1070_tw.html

又利申, 我唔係NVIDIA FANS
又係平心而論 AMD, INTEL 係GPGPU 上, 有NVIDIA 咁多配套嗎?? (而 ...
但係賺唔到錢
作者: dom    時間: 2013-3-25 20:42

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 20:34 發表

岩呀, 所以我咪QUOTE 番你講既野囉
依家見 Rory Read Execute 得算唔錯
AMD 個 Board 唔該唔好再亂黎啦.......再亂黎 AMD 真係 RIP
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 20:43

http://www.green500.org/lists/green201211
睇埋GREEN 500

Green500 Rank        MFLOPS/W        Site*        Computer*        Total Power
(kW)
1        2,499.44        National Institute for Computational Sciences/University of Tennessee        Beacon - Appro GreenBlade GB824M, Xeon E5-2670 8C 2.600GHz, Infiniband FDR, Intel Xeon Phi 5110P        44.89
2        2,351.10        King Abdulaziz City for Science and Technology        SANAM - Adtech ESC4000/FDR G2, Xeon E5-2650 8C 2.000GHz, Infiniband FDR, AMD FirePro S10000        179.15
3        2,142.77        DOE/SC/Oak Ridge National Laboratory        Titan - Cray XK7 , Opteron 6274 16C 2.200GHz, Cray Gemini interconnect, NVIDIA K20x        8,209.00
4        2,121.71        Swiss Scientific Computing Center (CSCS)        Todi - Cray XK7 , Opteron 6272 16C 2.100GHz, Cray Gemini interconnect, NVIDIA Tesla K20 Kepler        129.00
5        2,102.12        Forschungszentrum Juelich (FZJ)        JUQUEEN - BlueGene/Q, Power BQC 16C 1.600GHz, Custom Interconnect        1,970.00
6        2,101.39        Southern Ontario Smart Computing Innovation Consortium/University of Toronto        BGQdev - BlueGene/Q, Power BQC 16C 1.600GHz, Custom Interconnect        41.09
7        2,101.39        DOE/NNSA/LLNL        rzuseq - BlueGene/Q, Power BQC 16C 1.60GHz, Custom        41.09
8        2,101.39        IBM Thomas J. Watson Research Center        BlueGene/Q, Power BQC 16C 1.60GHz, Custom        41.09
9        2,101.12        IBM Thomas J. Watson Research Center        BlueGene/Q, Power BQC 16C 1.60 GHz, Custom        82.19
10        2,101.12        Ecole Polytechnique Federale de Lausanne        CADMOS BG/Q - BlueGene/Q, Power BQC 16C 1.600GHz, Custom Interconnect        82.19
作者: dom    時間: 2013-3-25 20:43

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013/3/25 20:41 發表

但係賺唔到錢
其實賣 Supeercomputer 係為名, 一張唔係賣到 $5000 USD 的
Intel 既話有咩所謂
鬥錢多 鬥 R&D , N 記實唔夠 I 記玩

A 記唔直接同 I 記爭係各有各做之嘛 ( 比 Core 2 打到一沉不起重唔夠咩 老黃似乎重未識死 )
作者: dom    時間: 2013-3-25 20:45

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 20:43 發表
睇埋GREEN 500

Green500 Rank        MFLOPS/W        Site*        Computer*        Total Power
(kW)
1        2,499.44        National Institute for Computational Sciences/University of Tennessee        Beacon ...
我頭先咪貼左囉
都話 I 記 Phi 最高 性能/功耗比

我唔會否定 I 記做呢樣野做得唔好架
CPU 已經睇得出啦
作者: qcmadness    時間: 2013-3-25 20:45

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:43 發表

其實賣 Supeercomputer 係為名, 一張唔係賣到 $5000 USD 的
Intel 既話有咩所謂
鬥錢多 鬥 R&D , N 記實唔夠 I 記玩

A 記唔直接同 I 記爭係各有各做之嘛 ( 比 Core 2 打到一沉不起重唔夠咩 老黃似乎重 ...
有$50已經偷笑
作者: qcmadness    時間: 2013-3-25 20:46

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-25 20:32 發表

CMT 呢樣野90年代尾已經出現 , 其實唔係新鮮野

其實我唔明點解AMD搞少少野都搞到咁既衰樣
有野錯左
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 20:49

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:45 發表

我頭先咪貼左囉
都話 I 記 Phi 最高 性能/功耗比

我唔會否定 I 記做呢樣野做得唔好架
CPU 已經睇得出啦
但你睇埋下面個D先
作者: qcmadness    時間: 2013-3-25 20:51

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-25 20:49 發表

但你睇埋下面個D先
FirePro is more power efficient than Quadro
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-25 20:52

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-25 20:45 發表

有$50已經偷笑
賣廣告仲有錢收點解唔做

做廠最緊要係有單, 唔夠單比你賺一倍都蝕死你, 足單就已經笑死訓得安樂啦
作者: qcmadness    時間: 2013-3-25 20:54

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-25 20:52 發表

賣廣告仲有錢收點解唔做

做廠最緊要係有單, 唔夠單比你賺一倍都蝕死你, 足單就已經笑死訓得安樂啦
足單唔一定有錢賺

對於Intel來講, 佢Capital Expansion已經固定左, 所以愈高fab utilization對Intel愈有利
對於AMD / NVIDIA來講, 佢係買wafer, gross margin愈高愈有利
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-26 09:17

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-25 20:54 發表

足單唔一定有錢賺

對於Intel來講, 佢Capital Expansion已經固定左, 所以愈高fab utilization對Intel愈有利
對於AMD / NVIDIA來講, 佢係買wafer, gross margin愈高愈有利 ...
又係成本問題,
WAFER 其實都只係佔其中一部份,
可能AMD 就係好似你咁諗, 所以做唔起又冇資源,最後蝕錢

套用NVIDIA, 佢TESLA 就算好似你咁講得$50
(當然我不相信TOP 500 以下購買者可以有咁平既價買到)
點解佢都要做? 係NVIDIA 傻定AMD傻?

相對呢件事件上, NVIDIA 一定係最聰明個個

作者: qcmadness    時間: 2013-3-26 12:43

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-26 09:17 發表

又係成本問題,
WAFER 其實都只係佔其中一部份,
可能AMD 就係好似你咁諗, 所以做唔起又冇資源,最後蝕錢

套用NVIDIA, 佢TESLA 就算好似你咁講得$50
(當然我不相信TOP 500 以下購買者可以有咁平既價買到)
點解佢都要做? 係NV ...
明顯唔係你諗得咁簡單,唔係I記一早KO NVIDIA
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-26 15:18

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-26 12:43 發表

明顯唔係你諗得咁簡單,唔係I記一早KO NVIDIA
唔知邊個諗得簡單先

ANYWAY,我唔知你指我邊樣講得簡單
但,廠唔夠單係死症
而有打和單係必需
而蝕本單(單價)都要做,
呢個係做廠既生存之道

而點樣係呢D單上面獲取最大利益
就係佢最終可以擴展業務定 等執笠 既基楚

DOM 都已經指出, AMD換CEO, BROAD 又ON ..
呢樣就係令AMD 各方面都未能發揮最好既原因之一

而GREEN TOP 500, 可以睇到其中MARKETING 既威力
而且係 NVIDIA 既MARKETING
你可以見 K20 其實PERFORMANCE PER WATT 不及INTEL ﹠ AMD,
極端D Power BQC  都只差一D
但TOP500 已經有不少轉用
當然唔好會錯意,我唔係講TOP500 用NVIDIA 既原因只有一個

我話NVIDIA係GPGPU 市場上最聰明既地方
係本身佢並非TOP500 領域既公司
而用本身產品改良, 加埋配套(價錢,SDK,TRAINING, MARKETING,ETC)
去將自己公司擴大,
最重點好處, 出貨量增加、TOP500 廣告效應,及一班忠實客户(又或者冇得走既客)
要知道上左CUDA 既SOFTWARE,要轉OPENCL 要花幾多錢(包括人力物力時間)
所以就算佢價錢上平手賣比TOP500
非直接回報大大於佢既成本

至於INTEL,
後來追上,但都已經遲左D,
咁比人蠢少少就一定架啦
但至少保到多D X86,而且長遠出貨量有一定幫助(我指X86 SERVER CPU
仲有咩著數我唔講太多LA

而AMD 呢?
之前講左,首先AMD 之前產能係有問題
但,唔代表要完全唔做
再者係而家AMD GPU 叫55 打和都唔去加強GPGPU
就只係睇帳面 冇得賺 唔做? (咁仲唔係最蠢?)

以上都只係舉例一二,但就唔好以為係論點既全部
你可以反証, 但只係識講太簡單 你既論句又有幾複習?
討論並非只係指出對方講得少野, 而係自己提出論句反証對方錯誤
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-26 15:33

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:28 發表

我咪講左
最大問題係個 BOARD , 鍾意亂咁黎!

A 記係近5年係轉左兩次 CEO, 重未計裁員 換中層都一大堆人名
群雄無首, 份job 都唔知保唔保得住 比你係兵仔都無心巒戰 ...
當年我記得我係隔黎台都係話AMD 買ATI 係利大於幣 (冇就當我馬後炮啦
我當年話, CPU + GPU 做GPGPU,
而家APU 出左
但SOFTWARE 未追上,
而且始終未能打通OPENCL
如果有一半SOFTWARE 可以用GPU 加速, 我諗AMD 可以有D優勢
而家INTEL 可能就係睇到呢個機會
再同M$ 合作
E。G.將不同本來文書既地方增加光效互動效果
所以不斷改良IGPU 既能力,普及左
然後M$先再出新OS
當然AMD 可以坐享其成,但之後會唔會有SSE咁既野玩獨家冇人知

而家INTEL MOBILE 亦係比ARM 打,
又係慢半拍,
所以INTEL 只係一般蠢蠢地又蠢唔哂,但有家底既有錢人者
作者: qcmadness    時間: 2013-3-26 19:22

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-26 15:18 發表

而GREEN TOP 500, 可以睇到其中MARKETING 既威力
而且係 NVIDIA 既MARKETING
你可以見 K20 其實PERFORMANCE PER WATT 不及INTEL ﹠ AMD,
極端D Power BQC  都只差一D
但TOP500 已經有不少轉用
當然唔好會錯意,我唔係講TOP500 用NVIDIA 既原因只有一個
Top500既人無乜幾多睇performance per watt
因為佢地要既係最快而唔係最慳電, 從之前幾年的trend可以睇到
引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-26 15:18 發表
我話NVIDIA係GPGPU 市場上最聰明既地方
係本身佢並非TOP500 領域既公司
而用本身產品改良, 加埋配套(價錢,SDK,TRAINING, MARKETING,ETC)
去將自己公司擴大,
最重點好處, 出貨量增加、TOP500 廣告效應,及一班忠實客户(又或者冇得走既客)
要知道上左CUDA 既SOFTWARE,要轉OPENCL 要花幾多錢(包括人力物力時間)
所以就算佢價錢上平手賣比TOP500
非直接回報大大於佢既成本

至於INTEL,
後來追上,但都已經遲左D,
咁比人蠢少少就一定架啦
但至少保到多D X86,而且長遠出貨量有一定幫助(我指X86 SERVER CPU )
仲有咩著數我唔講太多LA
我諗你無乜update, 你舉例, 最近1年有咩software係只support CUDA而唔support OpenCL / QuickSync
我睇到既係愈來愈多software係用OpenCL

而且NVIDIA係呢幾年唔係你諗咁好
佢之前幾年用Compute-Orientated的GPU, 功耗同效能都唔多好, 唔係professional graphics本身救佢 (講既係Maya類, 唔係Compute類),
佢有而家咁風光?

點解Intel的power efficiency高, 係因為GPU始終唔係general purpose
引用:
以上都只係舉例一二,但就唔好以為係論點既全部
你可以反証, 但只係識講太簡單 你既論句又有幾複習?
討論並非只係指出對方講得少野, 而係自己提出論句反証對方錯誤.
我唔係好似你咁成日可以坐係度用電腦, 頭先個reply係用手機出的
你估我好似你咁得閒全日對住電腦?
作者: smallhonhon    時間: 2013-3-27 10:42

Top500既人無乜幾多睇performance per watt
因為佢地要既係最快而唔係最慳電, 從之前幾年的trend可以睇到

你呢樣只係講左 TOP 500 本身係 PERFORMANCE DEMANDING 而非POWER EFFICIENT DEMANDING
呢樣我諗冇人會反對 同 每個人都應該諗到

但我指出,其實GREEN TOP 500 睇到,如何去打破傳統,去將自己既產品切入,
並非只依靠 產品技術 有幾好 (而係好多樣唔同既野配合既結果)

>> 我諗你無乜update, 你舉例, 最近1年有咩software係只support CUDA而唔support OpenCL / QuickSync
我睇到既係愈來愈多software係用OpenCL
>>
乜而家學左大陸個套,要自己証明自己清白架咩
不如你睇下CUDA 有幾多套係有埋CUDA SUPPORT 既, LINK 搵埋比你
http://www.nvidia.com/object/cuda_showcase_html.html

再者,之後事情冇人知, 因為INTEL 都係OPEN CL 既
而QUICK SYNC 係針對ENCODING,而不是GPCPU應用類

>>
而且NVIDIA係呢幾年唔係你諗咁好
佢之前幾年用Compute-Orientated的GPU, 功耗同效能都唔多好, 唔係professional graphics本身救佢 (講既係Maya類, 唔係Compute類),
佢有而家咁風光?
>>

一間公司用賺到錢既 去補貼發展一樣有 前景既業務,呢個係天下間所有商家都會做既事,你認為有問題?
再者,要切入一個MARKET, 冇決策錯,冇賠錢倒閉已經係中上,萬事起頭難,但就龜縮乜都唔做?

>>
我唔係好似你咁成日可以坐係度用電腦, 頭先個reply係用手機出的
你估我好似你咁得閒全日對住電腦?
>>
可能可真係幾我閑, 但係我話你知,當一個人可以得閑,
唔只代表佢係遊手好閑,
仲有就係將手頭上既野攪惦哂
作者: qcmadness    時間: 2013-3-28 01:07

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-27 10:42 發表
乜而家學左大陸個套,要自己証明自己清白架咩
不如你睇下CUDA 有幾多套係有埋CUDA SUPPORT 既, LINK 搵埋比你
http://www.nvidia.com/object/cuda_showcase_html.html

再者,之後事情冇人知, 因為INTEL 都係OPEN CL 既
而QUICK SYNC 係針對ENCODING,而不是GPCPU應用類

我講既唔係幾多software支援OpenCL / CUDA, 而係之後仲有幾多人肯做CUDA唔用OpenCL, 暫時睇連PS都開始用OpenCL, 我睇唔出CUDA仲有咩優勢
引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-27 10:42 發表
一間公司用賺到錢既 去補貼發展一樣有 前景既業務,呢個係天下間所有商家都會做既事,你認為有問題?
再者,要切入一個MARKET, 冇決策錯,冇賠錢倒閉已經係中上,萬事起頭難,但就龜縮乜都唔做?
前景? NVIDIA Professional賺多左好多錢?
同埋GCN出左唔夠1年, 已經有2部係Top 500, 都無起頭?
引用:
可能可真係幾我閑, 但係我話你知,當一個人可以得閑,
唔只代表佢係遊手好閑,
仲有就係將手頭上既野攪惦哂
Not necessarily true
作者: siuba    時間: 2013-3-28 02:11

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-20 19:04 發表

我..睇到呢度已經笑左出黎
作者: qcmadness    時間: 2013-3-28 02:13

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:11 發表

我..睇到呢度已經笑左出黎
http://www.top500.org/system/177996
作者: siuba    時間: 2013-3-28 02:15

引用:

Intel同人講Phil優於NV/AMD原因係x86..就係咁簡單..existing既轉移可以比起其他花更少時間..
唔好唔記得intel本身係有粒larrabee在先..
作者: qcmadness    時間: 2013-3-28 02:17

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:15 發表

Intel同人講Phil優於NV/AMD原因係x86..就係咁簡單..existing既轉移可以比起其他花更少時間..
唔好唔記得intel本身係有粒larrabee在先..
Larrabee is dead

Phil係SSE-intensive CPU core
靠pack多d core打嬴Xeon / Opteron
作者: siuba    時間: 2013-3-28 02:18

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-21 15:28 發表

PHI 有佢既存在價值,你見INTEL AI 64 冇普及過到已經死亡就知
就算國際商用級,計價都唔只係計HARDWARE 錢, 而係仲要計埋好多不同既支出成本
所以PHI 比TESLA 仍有優勢,
當年TESLA 入到位,都係因為PERFORMANCE 太吸引 ...
IA64未死的
作者: qcmadness    時間: 2013-3-28 02:18

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:18 發表

IA64未死的
已經無significance
作者: siuba    時間: 2013-3-28 02:21

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:17 發表

Larrabee is dead

Phil係SSE-intensive CPU core
靠pack多d core打嬴Xeon / Opteron
yes..i know it's dead..
講返之前本身有larrabee呢件事..
Phil既出現都係因為larrabee..本身larrabee都係based on pentium去開發..
作者: qcmadness    時間: 2013-3-28 02:21

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:21 發表
yes..i know it's dead..
講返之前本身有larrabee呢件事..
Phil既出現都係因為larrabee..本身larrabee都係based on pentium去開發..
Intel做呢樣野無錯, 亦都係smart move
只係早期當埋GPU就傻仔je
作者: siuba    時間: 2013-3-28 02:22

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:18 發表

已經無significance
Intel仲未想佢死..佢仲諗緊點樣同xeon合併..希望可以同一個socket(依家唔知仲係唔係咁諗)..不過唔知要過多幾代至做到..
作者: qcmadness    時間: 2013-3-28 02:23

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:22 發表
Intel仲未想佢死..佢仲諗緊點樣同xeon合併..希望可以同一個socket(依家唔知仲係唔係咁諗)..不過唔知要過多幾代至做到..
放棄架啦

因為ecosystem實在太細, 尤其係當Xeon都開始加RAS capability (Opteron仲未加, 呢個又係advantage)
作者: siuba    時間: 2013-3-28 02:25

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:21 發表

Intel做呢樣野無錯, 亦都係smart move
只係早期當埋GPU就傻仔je
intel慢左半拍就真..俾nv上到位..胡so佬亦低估左larrabee既開發難度..
作者: siuba    時間: 2013-3-28 02:26

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:23 發表

放棄架啦

因為ecosystem實在太細, 尤其係當Xeon都開始加RAS capability (Opteron仲未加, 呢個又係advantage)
core實在太勁..xeon team一路上..iA64停滯不前..呢個最為可惜.. ia64隊team都真係頭痕.. 依家真係睇下新ceo上場後會點諗.
作者: qcmadness    時間: 2013-3-28 02:27

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:25 發表
intel慢左半拍就真..俾nv上到位..胡so佬亦低估左larrabee既開發難度..
錯了... NVIDIA而家直接同Intel / AMD對抗
Intel真係會開足馬力對付NVIDIA
AMD都有狗招對付NVIDIA
作者: siuba    時間: 2013-3-28 02:28

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-21 15:22 發表

作者: siuba    時間: 2013-3-28 02:30

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:27 發表

錯了... NVIDIA而家直接同Intel / AMD對抗
Intel真係會開足馬力對付NVIDIA
AMD都有狗招對付NVIDIA
錯乜鬼..nvidia一向都係直接對抗intel...一路都數到intel勁唔掂好耐..

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite