標題: [業界消息] 2013 Graphics Market Share [打印本頁]

作者: qcmadness    時間: 2013-5-19 20:22     標題: 2013 Graphics Market Share

http://jonpeddie.com/press-relea ... md-flat-intel-down/

引用:
Graphics chips (GPUs) and chips with graphics (IGPs, APUs, and EPGs) are a leading indicator for the PC market. At least one and often two GPUs are present in every PC shipped. It can take the form of a discrete chip, a GPU integrated in the chipset or embedded in the CPU. The average has grown from 1.2 GPUs per PC in 2001 to almost 1.4 GPUs per PC.
原來NVIDIA擴大優勢
不過d人原來始終唔信Intel(同時AMD)的IGP
作者: tat0801    時間: 2013-5-20 12:23

AMD 真係食屎了...
APU 比INTEL 打...
CPU 比INTEL 打..
DISPLAY 比N記打...
作者: qcmadness    時間: 2013-5-21 00:44

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-20 12:23 發表
http://discuz.servebbs.com/viewthread.php?tid=74547

NVIDIA賺low end
作者: 符碌    時間: 2013-5-21 00:56

如果我張卡真係只係硬件問題,我都準備轉會到n卡了
作者: qcmadness    時間: 2013-5-22 08:16

http://www.xtremesystems.org/for ... phics-market-report

有趣
作者: tamalemon    時間: 2013-5-22 11:32

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-20 12:23 發表
x86 CPU係行將末落的產業, 尤佢啦, AMD x86只係步VIA後塵...
AMD APU個CPU部分同marketing搞到咁佢仲未收皮, 多謝intel(同ATI)啦
D workstation同gaming 咭居然仲賣得, 即係上帝打救ATI....

你啱, 原AMD x86同摺埋左冇分別
作者: tat0801    時間: 2013-5-22 11:38     標題: 回復 6# tamalemon 的帖子

除非ARM 可以做到server U... 如果唔係INTEL X86唔會死..
不過AMD會死
作者: qcmadness    時間: 2013-5-22 11:44

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-22 11:38 發表
除非ARM 可以做到server U... 如果唔係INTEL X86唔會死..
不過AMD會死
要睇AMD轉唔轉到身

好似以前做咁大就好難了
作者: tamalemon    時間: 2013-5-22 11:50

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-22 11:38 發表
不過AMD會死
電腦每隻u的architecture 都有末落的一日
但末落係可以好長期
因為大量轉唔郁的IP夾雜在整個平台 (仲有D政治戰略考慮)
所以大把幾十年前的技術仲服役中

但任可科技公司的商業角度看
就係要令自己做增長的科技, 放棄末落的部分
市場先相信公司會有將來
AMD x86技術何止不如人, 甚至無寸進, 仲要長期蝕, 咁已等同摺左, 因為科技公司最重要的資產係管理同技術, 兩者都唔合格了...

作者: Puff    時間: 2013-5-22 20:32

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-22 11:32 發表

x86 CPU係行將末落的產業, 尤佢啦, AMD x86只係步VIA後塵...
AMD APU個CPU部分同marketing搞到咁佢仲未收皮, 多謝intel(同ATI)啦
D workstation同gaming 咭居然仲賣得, 即係上帝打救ATI....
x86 打緊入 high-end POWER dominant 既市場,離死仲有排。縮緊水既係 PC,如果再無廠商有 innovation 扭得轉個局面既話。

至於 AMD CPU 點,我只可以話佢地落錯注 (everything is cloud) 或者 balance 得太差,搞左個爛攤子出黎 (BD)。所以依家只能夠睇佢未來既方向會點做,同埋 3 年時間內依賴既市場能唔能夠支持收完爛攤子同成功轉型。但無可厚非既係,Brazos 同今鋪 console deal,AMD CPU dept 既功勞唔可以唔計算在內──BD 再爛都好,Cat 未至於太差,差到「技不如人」。

可預期既將來,AMD 唔會放棄伺服器市場 (APU @ HPC),至少係呢一刻新既 X86 高性能核心應該係研發中 (XV 之後),不過估計會撈更多 automation 入去降低成本同加速 TTM (向 Cat/GPU 設計靠攏),算係飛甩以前 AMD CPU dept 既弱點。SR/XV 研發已經係 sunk cost,所以未差到貼地仲賺得到兩個錢既大概唔會換走 (目前 x86 仲係 90+% revenue)。而同時 AMD 會加重 embedded/custom product 既比重,另外引入 ARM cores 擴展微伺服器、移動 (android) 同低功耗嵌入市場。

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite