標題: [硬件] Memory Failure [打印本頁]

作者: Puff    時間: 2014-4-5 20:34     標題: Memory Failure

[attach]38778[/attach]

memtest86+ 掃到有 failing address
但係部機唔係出 BSoD 死,而係用用下瞬間撻一聲斷電 (唔係 reboot)。
仲試過要關電掣一兩分鐘再重開先開得到。

奇怪在於我分開兩條 4GB RAM 掃啦又掃唔到有 failing address。
跑 Othros 叉爆 CPU 佢有時又 reproduce 唔到撻一聲斷電。
試過一開波跑,睇 task manager 過 2GB+ 無耐就死,但又試過燒足一粒鐘連 1080p 片兩條,再加一粒鐘普通上網無燒機咁先斷電。

諗緊係咪個雞跟箱 GTR 火牛出問題。有無 ching 可以俾下建議?

作者: qcmadness    時間: 2014-4-5 21:15

Set memory voltage to 1.6V
作者: dom    時間: 2014-4-6 11:40

可能死 IMC
作者: fo2live    時間: 2014-4-6 12:15

曾經用過Tony大的 pwm 风扇, 因為有自動變速,搞到部機壞左半年,一直搵唔到原因;
而病徵係會bsod, memory有事,raid會有事,點搞都會有事,最後先check 到e個原因
作者: siuba    時間: 2014-4-7 03:10

兩條行通常刀要更高電壓至推得郁..memory timing 刀唔可以行快d..
一係RAM本身老化..二就係PCB..

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite