標題: [業界消息] [FW - VRZone] AMD "Zen" Coming 2016 ? [打印本頁]

作者: dom    時間: 2015-2-23 02:06     標題: [FW - VRZone] AMD "Zen" Coming 2016 ?

http://vr-zone.com/articles/amd- ... -skylake/87470.html

REALLY ?
8Core, DDR4 Native support,  w/95W TDP ...
作者: Puff    時間: 2015-2-23 02:32

VR-Zone 翻炒 WCCFTech 翻炒 Sweclocker
DDR4 實走唔甩,TDP 唔知但正正常常四核都 95W 就冇乜可能 (recall: planned CZ DT 45/65W),8C 有九成都只會喺膠水兩粒 APU
財源緊拙呀 cut budget, 要佢出粒 2-4P 齋 CPU 等 17/18 再講啦

只賣 server/ws 先? srsly? 膠水當 pilot platform (recall: Berlin) 我就信啦
九成喺 APU 行頭

作者: qcmadness    時間: 2015-2-23 06:57

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-23 02:32 發表
VR-Zone 翻炒 WCCFTech 翻炒 Sweclocker
DDR4 實走唔甩,TDP 唔知但正正常常四核都 95W 就冇乜可能 (recall: planned CZ DT 45/65W),8C 有九成都只會喺膠水兩粒 APU
財源緊拙呀 cut budget, 要佢出粒 2-4P 齋 CPU 等 17 ...
完全唔係果回事

Socket FM3頭2粒係Zen-based CPU (8C, with 4-6C?) 同Excavator-based APU (4C)
2者都係95W TDP (幾合理)

就係無時間先整CPU先, 因為連埋GPU一齊上14nm係幾困難既事
作者: dom    時間: 2015-2-23 08:35

唔係呀, 又換SOCKET
作者: dom    時間: 2015-2-23 08:37

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015/2/23 06:57 發表

完全唔係果回事

Socket FM3頭2粒係Zen-based CPU (8C, with 4-6C?) 同Excavator-based APU (4C)

就係無時間先整CPU先, 因為連埋GPU一齊上14nm係幾困難既事 ...
4Core APU 仲係95W  好熱
作者: Puff    時間: 2015-2-23 17:22

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-23 06:57 發表

完全唔係果回事

就係無時間先整CPU先, 因為連埋GPU一齊上14nm係幾困難既事 ...
你信 sweclocker
我信其他 source

無時間就真喺奇,大部分嘢 20nm 都跳埋,OpEx cut 呀 cut, GPU FinFet 前縮呀縮,全力谷救命符
佢地當 Zen 喺搵錢救命符,就算 PC 縮緊搵錢最快就九成依然喺 CPU 打得吓嘅 APU
依家 AMD server biz 得個殼,搞起佢搵 design win 都要一段長時間同最重要-要錢 而且版都無個
錢途未明嘅 K12 都無 Zen 咁重要. dense sv 有 intel 呀 cavium 呀 amcc 陪佢玩.
賣 tablet 望吓 nvidia 乜景況,embedded 叫玩得過吓但問題喺 design win cycle 長
當然最後真喺出 Zen CPU SOC 先 我只能講句恭喜發財樂見其成,但佢地已經有件 K12 CPU SOC 排緊隊
要落注都唔會咁落掛

我個路邊社版本喺 4C Zen APU. Q2 tape-out, computex 16 上市. 另外有 MCM 版 (8C), 可能喺齋 server SKU.
GPU 繼續 8CU 咁上下,搭 DDR4 3200 夠晒,更何況 Kaveri Refresh 都未摸到 1GHz GPU clk

食花生等 5月 analyst day

P.S. 16Q3 XV APU 28nm 同 "95W" 搭埋 一啲都唔合理囉 你話當 Sempron/Athlon 5350 35/45W 咁賣做 essential pc 散貨就話啫

作者: qcmadness    時間: 2015-2-23 23:43

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-23 17:22 發表

你信 sweclocker
我信其他 source

無時間就真喺奇,大部分嘢 20nm 都跳埋,OpEx cut 呀 cut, GPU FinFet 前縮呀縮,全力谷救命符
佢地當 Zen 喺搵錢救命符,就算 PC 縮緊搵錢最快就九成依然喺 CPU 打得吓嘅 APU
...
28nm擺到明散貨, AMD亦都重點係server
作者: qcmadness    時間: 2015-2-23 23:56

基本上server market咁高利潤既market係Intel / AMD / NVIDIA的目標, 賣1粒等於你desktop賣10粒

Zen APU都係一樣睇CPU, 講真講GPU power, 呢幾代Intel連車尾燈都見唔到, AMD CPU market share咪一樣縮緊,
CPU power最強就贏
作者: cheungmanhoi    時間: 2015-2-24 01:41     標題: 回覆 6# Puff 的帖子

咩叫design win cycle
作者: Puff    時間: 2015-2-24 15:27

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-23 23:56 發表
基本上server market咁高利潤既market係Intel / AMD / NVIDIA的目標, 賣1粒等於你desktop賣10粒

Zen APU都係一樣睇CPU, 講真講GPU power, 呢幾代Intel連車尾燈都見唔到, AMD CPU market share咪一樣縮緊,
CPU power ...
長期嚟講當然無錯 但你要賣都要時間、錢同版
prototype 都無個得 simulation 邊個會放手跳船,慳慳地 seattle 點解要出都九成喺咁解
再講呢幾年嚟 cut 淨 APU 都唔留 CPU project...

至於 GPU power 老實講唔太在意 重點只喺我覺得 16 first launch 最大機會喺 APU
遲幾個 quarter (~4) 再出堅料 CPU SOC
或者換句話講,4C 賣 PC/WS 快速撈金,MCM 8C Server 試水溫做版

作者: Puff    時間: 2015-2-24 15:29

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2015-2-24 01:41 發表
咩叫design win cycle
搞完一場大龍鳳先出到
PC 週期短好多 多樣版機

作者: qcmadness    時間: 2015-2-24 22:44

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-24 15:27 發表

長期嚟講當然無錯 但你要賣都要時間、錢同版
prototype 都無個得 simulation 邊個會放手跳船
CPU design來講, 而家接近finalize, 最多係clock speed低d同功耗高d,
IPC唔會再大變, 所以呢1-2個quarter AMD自己就知道有無得打
引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-24 15:27 發表

至於 GPU power 老實講唔太在意 重點只喺我覺得 16 first launch 最大機會喺 APU
遲幾個 quarter (~4) 再出堅料 CPU SOC
或者換句話講,4C 賣 PC/WS 快速撈金,MCM 8C Server 試水溫
真係賺錢唔會先出APU
作者: Puff    時間: 2015-2-25 19:42

https://www.linkedin.com/in/amitpapte

Ring bus?

作者: Puff    時間: 2015-2-25 19:47

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-24 22:44 發表

CPU design來講, 而家接近finalize, 最多係clock speed低d同功耗高d,
IPC唔會再大變, 所以呢1-2個quarter AMD自己就知道有無得打

真係賺錢唔會先出APU
我夠知

但比你 tape out 埋但無客做白老鼠咁你賺到啲乜
依家喺從廢墟重建喎

再講堆 high margin E3 I7 咪又喺 "APU"

作者: XT    時間: 2015-2-25 20:31

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-25 19:47 發表

我夠知

依家喺從廢墟重建喎

再講堆 high margin E3 I7 咪又喺 "APU"
出到先講啦,intel delay 等埋佢都唔掂
作者: Puff    時間: 2015-2-25 20:53

引用:
原帖由 XT 於 2015-2-25 20:31 發表

食花生睇佢涯唔涯到 16Q2
呀不過唔喺話今年又有 SCBU design win 賣街
應該頂到吓掛 最少好過亞視

作者: qcmadness    時間: 2015-2-25 21:53

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-25 19:47 發表
我夠知

依家喺從廢墟重建喎
真正high-end果d x99果堆係鬼APU

同埋你個架構係主流情況有優勢既話, d客自然會來, 你當d客傻架咩
引用:
原帖由 XT 於 2015-2-25 20:31 發表
Intel自己都鑊鑊地22nm / 14nm全部拉唔到頻, 3.5GHz+即刻出事
引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-25 20:53 發表
食花生睇佢涯唔涯到 16Q2
呀不過唔喺話今年又有 SCBU design win 賣街
應該頂到吓掛 最少好過亞視
有個好架構就有得玩, 唔係既話marketing再勁都無用
作者: XT    時間: 2015-2-26 09:39

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-25 21:53 發表

同埋你個架構係主流情況有優勢既話, d客自然會來, 你當d客傻架咩

Intel自己都鑊鑊地22nm / 14nm全部拉唔到頻, 3.5GHz+即刻出事

有個好架構就有得玩, 唔係既話marketing再勁都無 ...
最慘佢拉唔到頻都快過你呢
作者: qcmadness    時間: 2015-2-26 12:56

引用:
原帖由 XT 於 2015-2-26 09:39 發表

最慘佢拉唔到頻都快過你呢
新core未必
作者: XT    時間: 2015-2-26 15:08

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-26 12:56 發表

新core未必
唔會慢過舊掛
作者: dom    時間: 2015-2-26 19:48

引用:
原帖由 XT 於 2015/2/26 15:08 發表

唔會慢過舊掛

作者: qcmadness    時間: 2015-2-26 20:11

引用:
原帖由 XT 於 2015-2-26 15:08 發表

唔會慢過舊掛
講緊每個core的規模仲大過Haswell
作者: Puff    時間: 2015-2-26 21:15

引用:
原帖由 XT 於 2015-2-26 15:08 發表

唔會慢過舊掛
The epic Bulldozer.

作者: Puff    時間: 2015-2-26 21:21

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-25 21:53 發表

有個好架構就有得玩, 唔係既話marketing再勁都無 ...
跳槽要時間
除非你睇 simulation 就跳船姐
或者依家 server OEM definition to launch 短得過兩年

雖然話依家 simulation 應該好過以前唔少
唉唔知啦

等佢出 roadmap. 五月有啦掛

13Q4 embedded BU 路線圖喺 15 20nm puma/a57 + 28nm CZ + 28nm Seattle
16 2x x86 APU SOC + ARM APU SOC + ARM CPU

作者: qcmadness    時間: 2015-2-26 21:31

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-26 21:21 發表

跳槽要時間
除非你睇 simulation 就跳船姐
或者依家 server OEM definition to launch 短得過兩年

雖然話依家 simulation 應該好過以前唔少
唉唔知啦

等佢出 roadmap. 五月有啦掛

13Q4 embedde ...
Server基本上係好野就有人要, 仲要係貴野
果陣K8 AMD server market share升得好快

同埋insider之類好快有消息, 而家基本上finalize performance, 點會唔知需唔需要期待
作者: Puff    時間: 2015-2-26 22:33

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-26 21:31 發表

Server基本上係好野就有人要, 仲要係貴野
果陣K8 AMD server market share升得好快

同埋insider之類好快有消息, 而家基本上finalize performance, 點會唔知需唔需要期待 ...
insider 咗有 APU 算唔算

作者: qcmadness    時間: 2015-2-26 22:35

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-26 22:33 發表
insider 咗有 APU 算唔算
有APU唔出奇, 但係唔係最重要lor
真係講賺錢係講server
作者: Puff    時間: 2015-2-27 01:16

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-26 22:35 發表

有APU唔出奇, 但係唔係最重要lor
真係講賺錢係講server
咁我祝兩粒同時出
APU 目標喺 Q2 shipping Q3 in mass volume BTS 聖誕大掠水, 有 CPU 應該唔會早得過 Q2 掛
incl. K12 CPU SOC

APU 打頭陣過幾個 quarter 先出 MPU 只喺佢地又要 cut opex 嘅悲觀估計
最細粒 (~100) 14nm SOC 唔知會唔會推後到 Q4/17Q1,因為 Nolan (20nm Cat) 睇個樣都要 15Q3/Q4
一陣取消埋就好笑

Zen/K12 搭新 SOC fabric 無走雞. ring 機會幾高. scalable MCT & directory
出 SOC 可能快過同平過依家 xbar-based NB

作者: qcmadness    時間: 2015-2-27 06:52

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-27 01:16 發表

咁我祝兩粒同時出
APU 目標喺 Q2 shipping Q3 in mass volume BTS 聖誕大掠水, 有 CPU 應該唔會早得過 Q2 掛

APU 打頭陣過幾個 quarter 先出 MPU 只喺佢地又要 cut opex 嘅悲觀估計
最細粒 (~10 ...
望到你個100 mm^2個估計就想笑
作者: Puff    時間: 2015-2-27 16:34

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-27 06:52 發表

望到你個100 mm^2個估計就想笑
講緊 Nolan (20nm cat) 之後果粒 14nm
有乜好笑

Beema 都喺百零百一咋喎
如果你話 4C zen APU, 4C + 8CU + 可能 L3 都要 160-180 埋單喇
我有 common sense 架

唔知會唔會直上 avx512 呢

作者: qcmadness    時間: 2015-2-27 17:38

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-27 16:34 發表

有乜好笑

如果你話 4C zen APU, 4C + 8CU + 可能 L3 都要 160-180 埋單喇

:shock ...
更加笑死
作者: Puff    時間: 2015-2-27 18:11

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-27 17:38 發表

更加笑死

作者: qcmadness    時間: 2015-2-27 18:16

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-27 18:11 發表

你成個logic都有問題

不過返屋企先答你
作者: qcmadness    時間: 2015-2-27 22:16

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-27 01:16 發表
咁我祝兩粒同時出
最細粒 (~100) 14nm SOC 唔知會唔會推後到 Q4/17Q1,因為 Nolan (20nm Cat) 睇個樣都要 15Q3/Q4
一陣取消埋就好笑
Zen/K12 搭新 SOC fabric 無走雞. ring 機會幾高. scalable MCT & directory
出 SOC 可能快過同平過依家 xbar-based NB
引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-27 16:34 發表
有乜好笑
14nm SoC? 包埋MC, USB controller, SATA controller, system agent / crossbar呢d縮細製程都縮唔到die size既野, 仲有幾多transistor budget? 塞粒咩GPU落去? 減埋GPU, 唔好講L3, L1 + L2 cache都唔夠位啦, 仲想4核?

Ringbus用唔小transistor的, 如果加埋GPU, 想200mm^2以下都難

好啦, Zen係mid/high-end architecture, 你拎來同low-performance既Beema比?

單係MC+USB+SATA+system agent都講用左50-60mm^2, 扣埋12-16 CU, 仲可以有幾多die size? 仲有, client CPU講咩L3 cache? 用快既crossbar唔好?

AVX512? AMD邊肯用咁多transitor做呢d無乜大用既野? 不如replicate Jaguar入面個FPU玩microcode同low-power好過
作者: Puff    時間: 2015-2-27 22:48

1. PHY 縮唔細一件事,HDL XV density 拍得住 GPU。成粒 Carrizo logic/SRAM 多過 pad/PHY/analog 幾多有眼睇

2. XV 有幾大又喺有眼睇
SRAM array 要幾多面積有數計
14nm 雖然喺 20nm BEOL 但都喺 more than one full node shrink 呀
Ring 喺要 transistor,有乜嘢唔洗?但至少好洗好用平過 full xbar 先
INTEL proven, ARM & BRCM followed

3. 高性能架構唔做得細 SOC? 吓?
Client APU 唔跟得 L3? Cache hierarchy 唔可以轉?

4. 12-16CU 就唔喺我講嘅嘢喇
咪幫我加料好嗎?btw 4CU 20-25mm2 @ TSMC 28nm, CZ 應該差唔多

5. AVX-512 無意見

作者: qcmadness    時間: 2015-2-27 23:02

1. Q: 14nm SoC? 包埋MC, USB controller, SATA controller, system agent / crossbar呢d縮細製程都縮唔到die size既野, 仲有幾多transistor budget? 塞粒咩GPU落去? 減埋GPU, 唔好講L3, L1 + L2 cache都唔夠位啦, 仲想4核?
A: PHY 縮唔細一件事,HDL XV density 拍得住 GPU。成粒 Carrizo logic/SRAM 多過 padding PHY 幾多有眼睇
Q: 都係果句, 講到明係high-performance core, 就算係Intel, 2C同4C Haswell都講緊差80mm^2 die size, 你再講就顯得你夾硬來

2. Q: Ringbus用唔小transistor的, 如果加埋GPU, 想200mm^2以下都難
A: XV 有幾大又喺有眼睇, SRAM array 要幾多面積有數計, 14nm 雖然喺 20nm BEOL 但都喺 more than one full node shrink 呀
Q: 但係L1 / L2 cache都唔係perfect shrink, 仲未計AMD要追番performance deficit
就算用45nm的K10.5, 2個core都講緊10mm^2+

3. Q:好啦, Zen係mid/high-end architecture, 你拎來同low-performance既Beema比?
A: 高性能架構唔做得細 SOC? 吓?Client APU 唔跟得 L3? Cache hierarchy 唔可以轉?
Q: 無話唔得, 不過Intel自己控制哂製程, 地球上最advance design team, Core M 2 core都講緊100mm^2, 你唔係以為AMD會一下次由輸Intel好多變到勁過Intel好多下話

4. Q: 單係MC+USB+SATA+system agent都講用左50-60mm^2, 扣埋12-16 CU, 仲可以有幾多die size? 仲有, client CPU講咩L3 cache? 用快既crossbar唔好?
A:12-16CU 就唔喺我講嘅嘢喇, 咪幫我加料好嗎?
Q: 而家Kaveri都講緊8CU, 明年high-performance CPU仲係8CU? AMD有無咁蠢呀?

呢個世界可以講願景, 但係只講理想, 唔考慮現實, 就係而家AMD的現狀
作者: Puff    時間: 2015-2-28 01:11

引用:
1. Q: 14nm SoC? 包埋MC, USB controller, SATA controller, system agent / crossbar呢d縮細製程都縮唔到die size既野, 仲有幾多transistor budget? 塞粒咩GPU落去? 減埋GPU, 唔好講L3, L1 + L2 cache都唔夠位啦, 仲想4核?
A: PHY 縮唔細一件事,HDL XV density 拍得住 GPU。成粒 Carrizo logic/SRAM 多過 padding PHY 幾多有眼睇
Q: 都係果句, 講到明係high-performance core, 就算係Intel, 2C同4C Haswell都講緊差80mm^2 die size, 你再講就顯得你夾硬來
80 幾?你睇錯定我睇錯?仲未計呢 intel 22nm density 只喺好過 tsmc 28nm 些少.
引用:
2. Q: Ringbus用唔小transistor的, 如果加埋GPU, 想200mm^2以下都難
A: XV 有幾大又喺有眼睇, SRAM array 要幾多面積有數計, 14nm 雖然喺 20nm BEOL 但都喺 more than one full node shrink 呀
Q: 但係L1 / L2 cache都唔係perfect shrink, 仲未計AMD要追番performance deficit
就算用45nm的K10.5, 2個core都講緊10mm^2+
Cache Array 通常先至喺縮得最勁果個喎。SRAM dominant 喎
引用:
3. Q:好啦, Zen係mid/high-end architecture, 你拎來同low-performance既Beema比?
A: 高性能架構唔做得細 SOC? 吓?Client APU 唔跟得 L3? Cache hierarchy 唔可以轉?
Q: 無話唔得, 不過Intel自己控制哂製程, 地球上最advance design team, Core M 2 core都講緊100mm^2,
咁 AMD 窮到 hi 咪一樣嘔到粒 target >3 Ghz 嘅 Carrizo 出嚟
再講 in-house 制程同我講嘅有乜直接關係呢?地球上 Intel Hafia 最強,所以 AMD 就唔可以用 Zen/K12 整細 SOC?
Beema NB, FCH 同 GPU 細過 Carrizo 多多喺無錯。但 AMD 就唔可以更新呢堆 IP 去新 IP Fabric I/F,然後用 Zen/K12?

我可能講得唔清楚,但 Nolan successor 同我講嘅 4C Zen APU (CZ successor) 喺兩件事
百零百二得就唔會喺 4C,只可能喺 2C 跟弱 GPU (or less likely Cat)
雖然查實都幾緊,百二零百三喇咁

嗱,講 IP reuse, fabric spanning from low-power SOC to server 嘅唔喺我嘅隨筆 FF
「講」有兩粒 2016 x86 APU 接替 CZ/Nolan 嘅都唔喺我 FF,雖然呢個當時未喺 plan of record,依家唔知有無變
引用:
你唔係以為AMD會一下次由輸Intel好多變到勁過Intel好多下話
我就從來都無講過咁真心膠嘅嘢,真過珍珍
引用:
4. Q: 單係MC+USB+SATA+system agent都講用左50-60mm^2, 扣埋12-16 CU, 仲可以有幾多die size? 仲有, client CPU講咩L3 cache? 用快既crossbar唔好?
A:12-16CU 就唔喺我講嘅嘢喇, 咪幫我加料好嗎?
Q: 而家Kaveri都講緊8CU, 明年high-performance CPU仲係8CU? AMD有無咁蠢呀?
DDR4 3200 唔夠打爆 8CU,engine clock 1GHz 都未摸到仲 double? AMD 有無咁蠢呀?
好大機會繼續 8CU ±2 囉。多得過 8CU 好多嘅多數喺另一粒跟 quad-channel 或者 HBM 喇
仲未計可能會跟新 D3D12 feature level 嘅 GPU 架構

順便更正吓,Carrizo 4CU 喺 28-30 mm2 咁上下。睇嚟因住 compute ctx switch 加咗唔少嘢
引用:
呢個世界可以講願景, 但係只講理想, 唔考慮現實, 就係而家AMD的現狀
未訓醒果個唔似喺我
我分得清我 FF 佢會做,同我預期佢會做嘅嘢 (bottom line)

呢樹嘅分岐在於對 AMD Server Biz 回春要幾耐嘅睇法
你覺得 16 一出就撈到金,我覺得要幾個 quarter 嘅 buffering 嚟 ramp-up from 0% presence
於是你就 (as I read) 認為 16 年只出一件的話佢就會出 CPU
我就認為佢會出 APU 喺 PC 撈快錢,然後重用粒 APU/MCM 當 pilot platform
至少叫有粒真品做 profiling/devel target 同 "prove it works", 過幾個 quarter 先出 CPU,OEM server 大貨到
i.e. in 2 yrs, APU tape-out -> CPU tape-out & APU launch -> CPU launch

作者: dom    時間: 2015-2-28 13:53

AMD 跟你既諗法做我諗真係2017 RIP
作者: XT    時間: 2015-2-28 14:14

引用:
原帖由 dom 於 2015-2-28 13:53 發表
2016啦
作者: Puff    時間: 2015-2-28 18:01

引用:
原帖由 dom 於 2015-2-28 13:53 發表
咁咪 RIP
我都喺圖個算命算唔中嘅樂趣

作者: cheungmanhoi    時間: 2015-3-2 21:47

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-28 18:01 發表

咁咪 RIP
我都喺圖個算命算唔中嘅樂趣

dom左咁多年都好難唔壞

歡迎光臨 HKSpot (https://bbs.hk-spot.com/) Powered by Discuz! 6.0 Lite