[硬件] 給想買手提電腦的你 - 買手提電腦前要三思!

給想買手提電腦的你 - 買手提電腦前要三思!

買手提電腦前, 停一停, 諗一諗

1. 會唔會帶出街?
2. 屋企係唔係冇位?
3. 你係唔係要一邊移動一邊用電腦?

如果其中一個 / 全部都係yes既, 咁就可以去馬, 否則, 我強烈建議你買 Desktop

原因如下:
1. 同價錢黎講, Desktop 既效能好過NB好多倍
(睇高清, 打機等等, Desktop 5k 就得, nb最少要8k, 如果要順既話)

2. desktop 既壽命長好多, 因為desktop update 好容易,
而且nb 死左既話, 未過保就拎去整 (或者dell上門), 好彩既2, 3日, 唔好彩既可能成個月冇機用
desktop 可以自己試, 最耐一個星期就可以搞掂
-----------------------------------------------------------------
plan 既時侯要留意手提電腦三角, 即係

效能
/  \
/   \
便宜--體積

絕大多數既情況下, 都只可以FOCUS係一條邊...
如: 要平又要細 -> Netbook
效能勁又要平 -> 大機佔大多數

所以唔好講又要細, 又要平, 又要打到機呢D天方夜譚, 因為沒有好馬兒不吃草

效能先決, 一定唔係notebook

引用:
Originally posted by qcmadness at 18/6/2009 17:52:
效能先決, 一定唔係notebook
但D人死都話要用部 NB 打機

引用:
Originally posted by 福頭蛋撻 at 2009-6-18 20:59:

但D人死都話要用部 NB 打機
要5000蚊以下.. 可以打到機既laptop
呢下先攞命

引用:
Originally posted by leyland1989 at 18/6/2009 21:38:

呢下先攞命
就係呢排浦 NB 區, 見到咁多膠人
唔打呢篇野抒發下真係唔掂

引用:
Originally posted by 福頭蛋撻 at 2009-6-18 22:18:

就係呢排浦 NB 區, 見到咁多膠人
唔打呢篇野抒發下真係唔掂
根本nb和desktop唔可以用同一concept

引用:
Originally posted by leyland1989 at 2009-6-18 21:38:

呢下先攞命
打接龍???

其實最後個句係串緊某個人...

密碼: 1253644

d 膠人真人開始上水了
如:
引用:
原帖由 3K 於 2009-6-19 18:41 發表
我部destop 已經幾個月無開過 .
年紀大左 , 都無咩時間浪費係打機方面 .
平時兩部 notebook , 一部netbook 都已經已晒玩 .
又用少好多電 . 流通性強 . 自己又負擔得起.

真係唔明d年輕人咁鍾意強加自己思想係人地身上 .
發表自己見解 = 強加自己思想係人地身上?
forum is dead

guidance 啫, 又唔係 order...

[ Last edited by 福頭蛋撻 on 2009-6-19 at 18:49 ]

我部 Notebook
買左 依家好少用
賣又無人買
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
Originally posted by dom at 25/6/2009 01:51:
我部 Notebook
買左 依家好少用
賣又無人買
咩機?

引用:
Originally posted by 福頭蛋撻 at 2009-6-29 21:06:

咩機?
Fujitsu 既 AMD 機
Lifebook S2210
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

4. If you are in USA, buy laptop with coupons!

買NB 效能都係其次, 反而佢重唔重, 大唔大先係關鍵
如果要型就買Macbook 好過~

我買nb 就因為冇位+唔洗攪sw+唔想咁多電線
以前就覺得攪起一部機好型, 而家只會覺得好煩
有咩事攞去維修一了百了