[平版電腦] Apple A8X’s GPU - GXA6850, Even Better Than I Thought

Apple A8X’s GPU - GXA6850, Even Better Than I Thought

話時話 唔見有人測 L2 Cache latency
(late edit: clock 高左 但 latency in ns 無跌... 咪係即係 latency in clk 升左)
另外睇落係三粒核心共享 2MB

chipworks die shot 已出
http://images.anandtech.com/doci/8716/A8X%20draft%20floorplan.png

ARM 係咁追
Intel 又出力用 Atom 打
AMD 繼續嘆慢版 同人講話出咩 Seattle A57 Opteron , 到佢整完

賣街個陣 人地幾代之後既 A77 ...
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2014-11-13 18:45 發表
ARM 係咁追
Intel 又出力用 Atom 打
AMD 繼續嘆慢版 同人講話出咩 Seattle A57 Opteron , 到佢整完

賣街個陣 人地幾代之後既 A77 ...
1. 單從 TTM 黎講,Seattle 已經出得叫快,第一波最先用 A57,年尾就出貨。叫係快過 X-Gene2. 邊樹有 A77?
2. [路邊社] 呢粒野首要目標係前奏做 demo... 俾客試玩+R&D上手,吸引客轉用 16 年出既 K12
3. [路邊社] K12 先係主砲,但 RR 俾人炒 (雖則明面上係比博士接班) 唔係無跡可尋,而 K12 本來就係因佢俾人炒既呢個原因而生,講到好白啦,心照,d 字開頭,同義字係 m 開頭,兩個都係 r 結尾啦。
4. [路邊社] (3) 呢,市場大環境睇到未必食到。藍巨人就實... 戰鬥力五百。比如話 QCOM 得傳聞到依家都無乜聲氣,三叔就話已經摺埋左 (雖然路邊社話係內部財政原因 cut project)。
5. [路邊社] 玩唔玩得入 ARM 平板係個大問號。Tegra 叫都淒淒慘慘戚戚啦。至於粒 2016 ARM ULP SOC 係咪繼續用 A57,聰明人心照
6. 下年 quarter results 如無意外會繼續淒淒慘慘戚戚 (你唔係預期 20nm nolan/amur 會有乜好成績呀嘛...),直到 SCBU 新品出貨,或者再慘 D 16 年中 ... 開始出貨
7. [路邊社] 高層目前期望值排第一唔會係 ARM。睇淡啦,(3) & (4)。
8. [路邊社] Carrizo 唔好望會有高頻率... 轉用普通 SOC 用嘅 28nm。

9. 等睇阿婆 Mac 幾時轉 ARMv8 同 iDevice 幾時轉自家 GPU
10. SCBU 如果拉到阿婆做 Mac chip 就應該可以唔洗憂啦...
11. Sony 最驚佢執笠

引用:
原帖由 Puff 於 2014-11-13 20:02 發表

1. 單從 TTM 黎講,Seattle 已經出得叫快,第一波最先用 A57,年尾就出貨。叫係快過 X-Gene2. 邊樹有 A77?
2. [路邊社] 呢粒野首要目標係前奏做 demo... 俾客試玩+R&D上手,吸引客轉用 16 年出既 K12
3. [路邊社] K12 先係主砲,但 RR 俾人炒 (雖則明面上係比博士接班) 唔係無跡可尋,而 K12 本來就係因佢俾人炒既呢個原因而生,講到好白啦,心照,d 字開頭,同義字係 m 開頭,兩個都係 r 結尾啦。
4. [路邊社] (3) 呢,市場大環境睇到未必食到。藍巨人就實... 戰鬥力五百。比如話 QCOM 得傳聞到依家都無乜聲氣,三叔就話已經摺埋左 (雖然路邊社話係內部財政原因 cut project)。
5. [路邊社] 玩唔玩得入 ARM 平板係個大問號。Tegra 叫都淒淒慘慘戚戚啦。至於粒 2016 ARM ULP SOC 係咪繼續用 A57,聰明人心照
6. 下年 quarter results 如無意外會繼續淒淒慘慘戚戚 (你唔係預期 20nm nolan/amur 會有乜好成績呀嘛...),直到 SCBU 新品出貨,或者再慘 D 16 年中 ... 開始出貨
7. [路邊社] 高層目前期望值排第一唔會係 ARM。睇淡啦,(3) & (4)。
8. [路邊社] Carrizo 唔好望會有高頻率... 轉用普通 SOC 用嘅 28nm。
9. 等睇阿婆 Mac 幾時轉 ARMv8 同 iDevice 幾時轉自家 GPU
10. SCBU 如果拉到阿婆做 Mac chip 就應該可以唔洗憂啦...
11. Sony 最驚佢執笠
1. 快過都無用, power efficiency唔會好太多
3. Dirk Meyer?
4. Server唔係咁易入, 望下Fujitsu / IBM / Sony就知
8. Not 28nm-HP?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-11-14 00:16 發表

3. Dirk Meyer?
dense server/microserver 呀。RR 新官上任第一單大野...
你覺得如果 seamicro 大賣特賣 AMD 財報仲會唔會咁安靜?
引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-11-14 00:16 發表
8. Not 28nm-HP?
路邊社話只係轉用平啲嘅 GF 標準 28nm,HPP 掛我估。
Kaveri 用果個 SHP 係最後一代「私伙」製程。好似講過下,路邊社話呢,SHP 係「舊版」,依家 GF 堆 28nm 係後來「tune 到貼近 TSMC」嘅新版。