[硬件] HD3000 Multimedia compatibilities

AMD同NV玩左電視幾耐,Intel玩左電視幾耐?
等下新Driver啦.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-9 07:49 發表

AMD同NV玩左電視幾耐,Intel玩左電視幾耐?
等下新Driver啦.
但係23.976同24係最最最基本的要求

所以我話Intel就算係HD3000都做唔到HTPC, 唔係無理由的

不過好左既
由24去到23.972, 已經係42秒出事同4分鐘出事既分別

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-9 07:49 發表

但係23.976同24係最最最基本的要求

所以我話Intel就算係HD3000都做唔到HTPC, 唔係無理由的
不過一般DVD/BD D片都好似係23.976Hz?
我當年用onboard又好似無呢個問題出現.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-9 07:54 發表

不過一般DVD/BD D片都好似係23.976Hz?
我當年用onboard又好似無呢個問題出現.
你以前都無硬解

Blu-ray的PAL係24.000Hz, NTSC係23.976Hz

DVD唔係呢個speed的
DVD係25.0Hz (PAL) 或者 29.97Hz (NTSC)

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-9 07:56 發表

你以前都無硬解

Blu-ray的PAL係24.000Hz, NTSC係23.976Hz

DVD唔係呢個speed的
DVD係25.0Hz (PAL) 或者 29.97Hz (NTSC)
G965開始有.
我部Notebook係G45,都係有硬解.
BD NTSC = 23.976Hz......以後留意下先.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-9 07:58 發表

G965開始有.
我部Notebook係G45,都係有硬解.
BD NTSC = 23.976Hz......以後留意下先.
我本身就有段片係23.976Hz

所以如果邊個有心機想試, 可以問我拎 (不過段野2GB幾)

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-9 08:00 發表

我本身就有段片係23.976Hz

所以如果邊個有心機想試, 可以問我拎 (不過段野2GB幾)
我要.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-9 08:02 發表

我要.
H.264 / 720p的片一條

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-9 08:03 發表

H.264 / 720p的片一條
殺住先,有1080P再來.
想睇下部NB點樣.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-9 08:05 發表

殺住先,有1080P再來.
想睇下部NB點樣.
唔駛點test的
720p連GS45都頂到
唔玩BD就唔太大問題

玩1080p BD-rip就update最新driver啦

4分鐘1次出事應該唔算大問題掛...

http://www.anandtech.com/show/4380/discrete-htpc-gpus-shootout/5

NVIDIA GPU就23.971Hz (3分鐘左右會有duplicate frame)*
AMD GPU / APU就23.977Hz (17分鐘左右會有duplicate frame)

*人手較可以去到perfect的23.976Hz

24.000Hz, Intel / NVIDIA / AMD都唔會有咩問題

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-9 08:05 發表

唔駛點test的
720p連GS45都頂到
唔玩BD就唔太大問題

玩1080p BD-rip就update最新driver啦

4分鐘1次出事應該唔算大問題掛...
係要睇跳格遮.
Driver已經更新鳥.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-9 08:08 發表
http://www.anandtech.com/show/4380/discrete-htpc-gpus-shootout/5

NVIDIA GPU就23.971Hz (3分鐘左右會有duplicate frame)*
AMD GPU / APU就23.977Hz (17分鐘左右會有duplicate frame)

*人手較可以去到perfect的 ...
剛才睇好似係Intel係Driver block左遮.
要做應該無問題,但block左就要等佢開.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-9 08:13 發表

剛才睇好似係Intel係Driver block左遮.
要做應該無問題,但block左就要等佢開.
唔係block左...
係driver出事, 23.972Hz, 好似好過NVIDIA少少