[硬件] 終於有粒32nm i7可以超外頻......

終於有粒32nm i7可以超外頻......

http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=274059
125bclk達成,睇下C大下一步能唔能夠上150(167).....
而且1.18V 4.1G,電壓都唔使加太多.

3960X可以,下一步應該係3930K同3820.
ロストックで風を攫うや思い出す

167有難度, 加電應該OK既
不過水冷就肯定的了

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-20 19:48 發表
167有難度, 加電應該OK既
不過水冷就肯定的了
降倍頻.
24倍就4G.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-20 19:52 發表

降倍頻.
24倍就4G.
降倍頻?
唔需要啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-20 19:54 發表

降倍頻?
唔需要啦
4.5G => 27x
5.0G => 30x
5.5G => 33x(default)......

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-20 19:57 發表

4.5G => 27x
5.0G => 30x
5.5G => 33x(default)......
5.5GHz, 得既
信我

不過無乜人肯受

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-20 20:21 發表

5.5GHz, 得既
信我

不過無乜人肯受
雖然990X上5.5G都得,呢個第二代無理由唔得.

不過D人話4通道RAM個IMC熱,要話實真係有D淆.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-20 20:33 發表
雖然990X上5.5G都得,呢個第二代無理由唔得.
不過D人話4通道RAM個IMC熱,要話實真係有D淆.
只係要預250-300W係CPU度je
熱少少唔會死既

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-20 20:33 發表

只係要預250-300W係CPU度je
熱少少唔會死既
5.5G再加埋電,差唔多啦.

落水應該禁得住掛.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-20 20:41 發表
5.5G再加埋電,差唔多啦.
落水應該禁得住掛.
A64 / P-D年代, 好似~300W都頂到
怕咩

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-20 20:42 發表

A64 / P-D年代, 好似~300W都頂到
怕咩

你知而家D慳電怪架啦,搞到D PWM縮曬水.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-20 20:44 發表

你知而家D慳電怪架啦,搞到D PWM縮曬水.
咁又唔係既

睇得出Intel / AMD係想幫OEM慳platform cost

Clock gen而家1個都攪得掂
主流socket的TDP降緊 (S1155: max 95W, SFM1: max 100W)
PCI-E取代PCI (parallel > serial, 容易lay)
無D-Sub / DVI (慳RAMDAC)

如果係高階 (S2011, SAM3+), 你都預高階少少既板可以頂到200-250W CPU

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-20 20:50 發表

咁又唔係既

睇得出Intel / AMD係想幫OEM慳platform cost

Clock gen而家1個都攪得掂
主流socket的TDP降緊 (S1155: max 95W, SFM1: max 100W)
PCI-E取代PCI (parallel > serial, 容易lay)
無D-Sub / DVI (慳RAMDAC) ...
希望係啦.

C大已經確認有人上到167MHz bclk.....

粒 26K 都上到 5.5G

引用:
原帖由 lctang 於 2011-9-20 22:43 發表
粒 26K 都上到 5.5G
人地5.5G都未上曬倍頻.