[硬件] 行SRT 定係 用Sandisk ReadyCache ?

行SRT 定係 用Sandisk ReadyCache ?

星期日我會幫我fd出部機
由於budget好充分,所以ssd就出硬
但係我fd其實係個電腦白痴,我驚佢唔識用,2,3下就打爆隻ssd,最後玩完,
所以就煩緊應該用intel的SRT定係用Sandisk ReadyCache...............

以我所知,SRT有分mode A同mode B,
mode A係比較安全~
但係由於我怕我FD洗完機會唔識開番SRT,所以就諗緊用唔用Sandisk ReadyCache 好...........

同埋如果係用SRT,係咪只需要set做RAID mode,然後裝完windows後再裝RST開SRT?
如是的話,64GB SSD有咩推介?

THX

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2012-12-18 20:14 發表
星期日我會幫我fd出部機
由於budget好充分,所以ssd就出硬
但係我fd其實係個電腦白痴,我驚佢唔識用,2,3下就打爆隻ssd,最後玩完,
所以就煩緊應該用intel的SRT定係用Sandisk ReadyCache...............

以我所知,SRT ...
老實,SRT唔建議,初初出時太易炒,ReadyCache慢啲,但勝在穩定,如果有可搵OCZ Synapse Cache,快加穩,問題係唔支援Win8

For OCZ cache SSD,how much???
And where can I buy it?(Can I buy it in 3C?)

Thx

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2012-12-19 19:36 發表
For OCZ cache SSD,how much???
And where can I buy it?(Can I buy it in 3C?)

Thx
正都仲有存貨,64GB (實際可用32GB) $10xx

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2012-12-19 10:19 PM 發表

正都仲有存貨,64GB (實際可用32GB) $10xx
1000蚊over budget了
不過好奇一問,點解得32gb可用嘅?

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2012-12-19 23:04 發表

1000蚊over budget了
不過好奇一問,點解得32gb可用嘅?
一半做預留容量,其實你朋友案例,一隻128GB SSD + 一隻3TB HDD足矣

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2012-12-20 01:45 AM 發表

一半做預留容量,其實你朋友案例,一隻128GB SSD + 一隻3TB HDD足矣
佢會打gta 5,仲有其他大作
1230v2+7970走唔甩
而且1萬蚊仲要買埋case,hs,power等~
如果夠錢,我會幫佢入隻128GB SSD+ 1TB HDD

一隻過128加1T HD, 完,64G或以下都係慢野

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2012-12-20 19:39 發表

佢會打gta 5,仲有其他大作
1230v2+7970走唔甩
而且1萬蚊仲要買埋case,hs,power等~
如果夠錢,我會幫佢入隻128GB SSD+ 1TB HDD
有無詳細config?

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2012-12-21 02:11 AM 發表

有無詳細config?
1230v2
corsair DDR3 1600 4GB X2
MSI z77a-GD45 ($899)
sapphire 7970OC 3GB
seagate 1TB HDD
CM HAF 912A
Antec H20 620
Wing12PL
Antec high current gamer 520M
1隻TP LINK 300MB wifi 手指