[硬件] BIOS 認到隻HDD, 但安XP時話搵唔到隻HDD

BIOS 認到隻HDD, 但安XP時話搵唔到隻HDD

因為轉板唔同chipset, 要重新安裝XP, 我以為BIOS認到就冇問題, 點知一禁完Enter就話搵唔到隻HDD以致無法安裝
如果冇電到, BIOS照理唔會SHOW到隻HDD出黎, 因為我試過忘記插電源而搵唔到個ROM

未轉板之前用都好地地, 轉板原因係樓下個post , 已證實係板的問題上唔返2.66GHz同DDR400, 一轉冇理由BIOS 認到隻HDD, 但安XP時就話搵唔到隻HDD架??

究竟係咩問題呢??

what chipset?

引用:
Originally posted by qcmadness at 2008-7-25 02:49 AM:
what chipset?
SiS 661FX

P5S800-VM

[ Last edited by outdate怪魔 on 2008-7-25 at 12:55 ]

另外SATA安裝NCQ之外, 其實都唔需要有driver先安裝到XP
仲有塊板係新高登一通買返黎, 懷疑板的2個SATA頭都有問題, 我換過另一條線, 試晒2個頭又係咁, 電源#1講左, BIOS認到=有電到, 不過我都試埋SATA電源 > 4PIN插向火牛4PIN, 點知結果又係一樣

火牛雖然係2仔勁量牛350DS, 但推呢部百幾2百ge文書機仲有心有力, 而且#1都講左, 未換板之前仲好地地用緊, 換左即壞牛咁Q??

AHCI Mode on 既時候 , 裝 XP 係要另外入 Driver 的
一係熄o左佢先裝 , or 整隻 driver 入碟來裝

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2008-7-25 12:20 PM:
AHCI Mode on 既時候 , 裝 XP 係要另外入 Driver 的
一係熄o左佢先裝 , or 整隻 driver 入碟來裝
預設係RAID mode, 有AHCI mode, 但我係disabled左先安裝

[ Last edited by outdate怪魔 on 2008-7-25 at 12:54 ]

引用:
Originally posted by outdate怪魔 at 2008-7-25 12:53:

預設係RAID mode, 有AHCI mode, 但我係disabled左先安裝

[ Last edited by outdate怪魔 on 2008-7-25 at 12:54 ]
RAID mode都要入floppy

引用:
Originally posted by qcmadness at 2008-7-25 02:09 PM:

RAID mode都要入floppy
真係有問題, 換左塊GA-8S661FXM-775, 但又有新問題 , 條AGP槽死左[sosad], 有事果塊ASUS fan會郁, 呢塊技嘉連fan都唔郁,
諗住用onborad VGA頂住先, 又冇野睇, 但係佢到試onbroad有野睇的, 粒U冇安裝錯呀, 三角對三角, 個HS用陰力禁實, 照計唔會壓死粒U, 點解我咁黑仔架

引用:
Originally posted by outdate怪魔 at 2008-7-25 18:51:

真係有問題, 換左塊GA-8S661FXM-775, 但又有新問題 , 條AGP槽死左[sosad], 有事果塊ASUS fan會郁, 呢塊技嘉連fan都唔郁,
諗住用onborad VGA頂住先, 又冇野睇, 但係佢到試onbroad有野睇的,  ...
你都係全部換過晒啦
愈搞愈多野

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2008-7-25 07:08 PM:

你都係全部換過晒啦
愈搞愈多野
岩岩用返塊Asrock板, 粒u冇事, 火牛冇事, 夠力推
以後唔去一通買板

引用:
Originally posted by outdate怪魔 at 2008-7-25 22:53:

岩岩用返塊Asrock板, 粒u冇事, 火牛冇事, 夠力推
以後唔去一通買板
go DK is better

去 DK 度買好過啦
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴