[硬件] 六核落細版細箱 = 玩自己

六核落細版細箱 = 玩自己

就算比你用塊 125W / 140W TDP support 既 mATX 板 我都係勸你唔好諗六核 了

- 當你 Full load 時供電會很高溫
- 長開的話供電組 必須要有 主動式散熱 裝置 ( 風扇 吹)
- 細機箱 散熱 問題  入風/出風口限制真係唔多適合 用 六核 (125W TDP)
- NB 都會好熱下 (~60C)

尤其係你用原裝散熱 , 以上情況會更差
1090T Full Load  100% CPU 實際 TDP 應該當為 140 ~ 150W 級
建議改用 至少 9cm+ ~ 12cm 風扇 (3+ 銅導管/ DHT HSF ) + 前後 12cm fan

[ Last edited by dom on 2010-5-26 at 22:08 ]
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

1055T 用緊 Aywun 塔式 ~ 平均 35-40度左右,
另外一把 8cm 抽出

引用:
Originally posted by onehitwonder at 2010-5-26 22:13:
1055T 用緊 Aywun 塔式 ~ 平均 35-40度左右,
另外一把 8cm 抽出
你用塔式 , 唔係原裝散熱呀
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
Originally posted by dom at 2010-5-26 22:29:

你用塔式 , 唔係原裝散熱呀
經驗話比我知唔好用原裝

引用:
Originally posted by onehitwonder at 26/5/2010 23:05:

經驗話比我知唔好用原裝
俾多少少, 買隻青鳥 (最基本 )

引用:
Originally posted by 福頭蛋撻 at 2010-5-26 23:09:

俾多少少, 買隻青鳥 (最基本 )
效能下降

引用:
Originally posted by onehitwonder at 2010-5-26 23:05:

經驗話比我知唔好用原裝
原裝 廢廢地
天然系長髮眼鏡娘 最高

好彩我不嬲都唔用原裝 fan 姐

IF ITX / Barebone + 1035T, how abt Scythe ITX HS?

Dom大

4核/6核 有冇ULVT version 賣街?

引用:
Originally posted by tamalemon at 2010-5-27 09:51:
Dom大

4核/6核 有冇ULVT version 賣街?
低電壓版 四核 得 905e /910e
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
Originally posted by Tommi_Vercetti at 2010-5-27 00:54:
IF ITX / Barebone + 1035T, how abt Scythe ITX HS?
Please don\'t put Hexa Core in ITX FFS
天然系長髮眼鏡娘 最高

最慘就係 有實測 證明
簽左NDA 唔貼得出黎
天然系長髮眼鏡娘 最高

ITX 版話頂到 125W CPU 都要諗諗 .....

Pii-955 95W @ ITX OK?