[硬件] 買咩router好

買咩router好

現有果隻刷firmware到一半hang左
仲上到網但每幾秒斷一次
冇左WiFi
已經log in唔到router
hard reset無效(插住等30秒,唔放開拔電再等30秒,唔放開插電再等30秒,都係唔得)

要求:
802.11N 300Mbps
Gigabit(而家得Megabit其實有樽頸,win7 homegroup上限得1xMB/s)

有咩介紹?
其實DD-WRT實際有咩用我都唔係咁清楚,但有好過冇?

Asus N16?

DD-WRT = 3rd party firmware

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-2-2 01:36 發表
Asus N16?

DD-WRT = 3rd party firmware
回得真快
3rd party firmware我知,但一般用途同原廠冇分別?

引用:
原帖由 LKNim 於 2011-2-2 01:41 發表

回得真快
3rd party firmware我知,但一般用途同原廠冇分別?
好大分別

例如可以ROUTER to ROUTER , 令到同一個network有更多port玩
而且可以行 wireless repeater bridge mode

Static Route
PPTP VPN
OPENVPN
USB Printer , storage share , NAS , BT 都可以有

E2000, E3000 同 E4200

有冇D平D抵玩D架?
N16同E2000都係$7xx?

定係Gigabit全部都起碼呢個價?

TP-LINK WR1043ND 得唔得

ASUS N16 + DDWRT
ASUS原廠firmware保證你連最基本既上網都做唔到

引用:
原帖由 bondleung 於 2011-2-2 11:33 發表
呢隻$4xx都OK喎
引用:
原帖由 Aware 於 2011-2-2 11:33 發表
ASUS N16 + DDWRT
ASUS原廠firmware保證你連最基本既上網都做唔到
有冇唔掂成咁

一直都想換Gigabit但行得走得冇藉口,琴日刷死左終於有藉口
QC一回post果隻$7xx我即刻灰左
lctang回完就更灰

因為我用緊果隻只係$2xx

引用:
原帖由 bondleung 於 2011-2-2 11:33 發表
始終唔係行BROADCOM無咁多野玩

引用:
原帖由 真.飛鳥 於 2011-2-2 12:07 發表

始終唔係行BROADCOM無咁多野玩
我只係普通家用,唔捨得投資咁多係network方面

Double post
幾秒斷一次既router好正

引用:
原帖由 LKNim 於 2011-2-2 12:16 發表

我只係普通家用,唔捨得投資咁多係network方面
咁就TPLINK果部啦

你唔會拎個USB PORT 出黎左玩右玩其實都唔使買咁貴既我覺得

引用:
原帖由 真.飛鳥 於 2011-2-2 12:28 發表

咁就TPLINK果部啦

你唔會拎個USB PORT 出黎左玩右玩其實都唔使買咁貴既我覺得
如果我用USB最多都係share printer
以前屎忽痕買左隻Winstar 4 port USB server返黎先知每個port只可同時被一人存取
每次用printer都要connect->print->disconnect

貴買平用, 一隻 router 用4-5年