[硬件] RAID 6 抵唔抵用?

RAID 6 抵唔抵用?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
第一誌願移民反大陸!
--------------------------------
誰都知道錢能生錢,我們所積累起來資產透過運作,
就能夠不斷帶來現金收入

用raid 6唔係抵唔抵, 而係需唔需要

你張報價唔係好抵咁wor

如果 data 緊要的話, 多多錢都要俾 la
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-3-23 16:50 發表
你張報價唔係好抵咁wor
現在貨比三家,有成十幾萬仲未洗!
第一誌願移民反大陸!
--------------------------------
就能夠不斷帶來現金收入

if 6 HDD, then RAID 6.
RAID 5 will die hard

引用:
原帖由 Aware 於 2011-3-23 19:36 發表
可唔可以搵你做報價? 有沒RAID 6 行6隻HD DELL SERVER ??
第一誌願移民反大陸!
就能夠不斷帶來現金收入

引用:
原帖由 Aware 於 2011-3-23 19:36 發表
Go raid 5+1 is better in terms of reliability

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-3-23 19:58 發表

Go raid 5+1 is better in terms of reliability
我試過..  5+1     一隻死兩隻...  嚇死我!好彩一隻RAID 5 一隻後備!
第一誌願移民反大陸!
就能夠不斷帶來現金收入

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-3-23 19:58 發表

Still high possibility for dying 2HDD out of 5 inside the RAID 5
And hot Spare still will die as the power to the hot spare disc will not cut off.

引用:
原帖由 愚生 於 2011-3-23 19:38 發表

可唔可以搵你做報價? 有沒RAID 6 行6隻HD DELL SERVER ??
搵我報價做乜
雖則我公司係HP Partner,又會賣DELL/IBM  

買住,問埋 dell, 佢個價平好多,之後forward 張quto 比個hp sales
. 用你說話技巧, 話好想用hp, 但個價, 老細一定會用dell
問佢有乜計

引用:
原帖由 愚生 於 2011-3-23 20:45 發表
我試過..  5+1     一隻死兩隻...  嚇死我!好彩一隻RAID 5 一隻後備!
5+1死1隻唔會degrade
6死1隻會degrade

引用:
原帖由 Aware 於 2011-3-24 20:01 發表

Still high possibility for dying 2HDD out of 5 inside the RAID 5
And hot Spare still will die as the power to the hot spare disc will not cut off.
6/8隻死3隻, 抵死啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-3-24 22:24 發表

6/8隻死3隻, 抵死啦
5+1你死兩隻都係死(你估咁好彩真係死得中隻spare咩)
企業用多過4隻HDD只會用RAID 6,5=自殺。