[硬件] 部機點樣可以涼d?

部機點樣可以涼d?

而家室溫31度,部機CPU 44度,唔知仲有無得涼d?
個Cooler Master TX3係新買既,諗住可以涼d,點知一般咁用原來同原裝風扇差別唔大 (full load無比較過唔知道)
正因為個heatsink係新買既,所以唔考慮換過隻heatsink,而且機箱又裝唔到12cm塔式散熱器

室溫31度下既電腦溫度
SYSTIN        35.0 C
CPUTIN        38.5 C
PECI Agent 0        44.0 C
PCH_CHIP_CPU_MAX_TEMP        45.0 C
HDD 35同38度

用緊以下hardware:
Intel Core i5-3550
Intel Desktop Board DQ77MK
Cooler Master RC-342
Cooler Master Hyper TX3

機箱側板貼住櫃,所以而家封住左,開左佢加把風扇去抽風作用唔知大唔大?不過我諗好可能只可以裝到風扇係側板下面既氣孔,上面既應該會俾TX3頂住左

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-19 23:54 發表
http://discuz.servebbs.com/viewthread.php?tid=62070
作用都幾大
Thanks
風扇點樣囉電?

引用:
原帖由 YCST 於 2012-9-20 00:05 發表

Thanks
風扇點樣囉電?
買條長o既3pin公乸延長線,或者買條大4pin>3pin線,我o個條係50CM大4PIN>3轉,之後由機箱入面拉出黎,機箱後面除左pci位應該仲有其他位可以拉到條線出黎

引用:
原帖由 YCST 於 2012/9/19 23:48 發表
而家室溫31度,部機CPU 44度,唔知仲有無得涼d?
個Cooler Master TX3係新買既,諗住可以涼d,點知一般咁用原來同原裝風扇差別唔大 (full load無比較過唔知道)
個heatsink係新買既,所以唔考慮換過隻heatsink,而且機箱又裝唔到12c ...
Ivy Bridge Quad Core Idle 44C 差唔多啦
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-9-20 01:35 發表

Ivy Bridge Quad Core Idle 44C 差唔多啦
無錯,我粒宜家咁既天氣一開都要45+

用緊212+

全部原裝
doo..m = =

引用:
原帖由 dom 於 2012-9-20 01:35 發表

doo..m = =

i5 2400 idle 都41啦...

因為我見公司部i5 2500好似涼好多咁
CPU只係26度
雖然公司有冷氣,但點計都係涼好多

用冷氣吹住?!
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 20/9/2012 11:19 發表
用冷氣吹住?!
x2

342係裝到12CM class 的Heatsink...
"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-20 08:13 發表
全部原裝
651k唔見左3個核,原裝散熱器

引用:
原帖由 符碌 於 20/9/2012 16:09 發表

651k唔見左3個核,原裝散熱器
is u computer inside fridge? 15C...